Jak bolí porod?

olinkaola
Včera v 08:44

Ahojky čeká mě to za 2 měsíce , prví dítko šlo cirasem a po druhé když j otěhotněla Mimi nám umřelo v 17 TT tak jsem musela podstoupit porod mrtvého plodu.
Chci se zeptat jak moc to bolí když rodite 3kg mimino ?
Mě to přišlo jako když strcite prst do zásuvky a držíte půl minuty a nemůžete vůbec nic dělat jen to vydržet a než si stihnete trochu odpočinout to přijde zas, přišlo mi to spíš vičerpavajici. Řekla bych bolest se vydržet dá jen v té jakoby bolesti nebo křeči nevnimate ani co se děje kolem vás.
Při porodu velkého dítka je to horší nebo stejné???????

pilzzee
Včera v 08:50

@olinkaola Ja myslim, ze na velikosti nezalezi. Ta posledni faze - tlaceni - mi prisla min bolestiva nez to predtim. To bylo peklo. Fakt hnus, mela jsem chut vyskocit z okna. Hlavne se snaz vyhnout oxytocinu, ten to dela horsi. Ale zas mne to pekne urychlil.

gbp
Včera v 08:52

@olinkaola mě to nebolí. popsala bych to jako velký silný tlak, který nemůžu ovlivnit. ale já svému tělu věřím, že ví co dělá. nechala sem to prostě plynout😊

hennrietta
Včera v 09:10

Na porod jsem se zvlášť nepřipravovala. Brala jsem to tak, že tělo ví, co dělat. Měla jsem bolesti a problémy už 2 měsíce před samotným porodem.
Když došlo na porod, tak po prasknutí vody (nečekaně večer) mi hned najely kontrakce. Byly hodně bolestivé a přiznám se, že další 2 hodiny mám v mlze. Nebudu lhát, bolelo mě to dost. Kontrakce mi šly do zad. Je to tak specifická bolest, že se to nedá popsat.
Jsem těhotná podruhé a stejně si myslím, že i když už mám jeden porod za sebou, tak může být a probíhat úplně jinak...
Vyvolávání bych chtěla až v případě, kdyby to nešlo jinak a byl ohrožen život mě nebo dítěte. Je to pro tělo nepřirozené, tělo na to buď nemusí reagovat nebo reaguje i přehnaně a hodně vyvolávání stejně skončí sekcí...

dagilu
Včera v 09:13

Je celkem důležité se tomu nebránit. Pokud jdete jakoby proti tomu, tak to může být zbytečně více bolestivé a hlavně delší. Na porod se dá dobře připravit. Je možné využít i hypnoporodní techniky. Nicméně je důležitá i informační příprava, která může snížit pocit strachu a díky tomu budete porod vnímat jako méně bolestivý. Jinak já sama mám srovnání porodu vyvolávaného a toho co začal spontánně a je to velký rozdíl. Ten co začal sám byl jakoby v rytmu mého těla a vše bylo daleko méně intenzivní než u toho předešlého.

luhana
Včera v 09:16

@olinkaola
První porod jsem měla vyvolaný a druhý byl rychlý. V obou případech děti pres 3 kg, ale nebolelo mě to. Tlak byl ohromný, kontrakce vyčerpávající, ale samotné vytlačení dětí mě přišlo úplně v klidu. Ta euforie poté byla neskutečná. Škoda, že už to nezažiju. Je to něco překrásného 🥰

pavca1982
Včera v 09:23

Na porodu bolí kontrakce a to je jedno jestli rodíš 2kg, nebo 4kg dítě. A další aspekt na porodu je jeho délka. Takže je rozdíl jestli rodíš 4h. , nebo 15h., protože to se ty kontrakce potom hůř snášejí. Samotné vytlačení dítěte a jeho váha ,teda alespoň v mém případě nehrála roli. Rodila jsem 4x.

klokanka31
Včera v 09:27

@olinkaola Já si myslím že je jedno jak velké mimčo je. Ono nebolí jak jde dítě ven, ale ty kontrakce...Já měla bolesti jen v zádech, a nic šíleného. Mně přišlo že to byly stejné bolesti jako když člověka chytne křeč do lýtka. Pak ke konci mi dali oxytocin, protože jsem měla furt nepravidelné kontrakce, porodní asistentka mě varovala že budou bolesti horší, a ono ne, a během okamžiku byla malá na světě 😊

palja
Včera v 09:49

@olinkaola rodila jsem 2x a každý porod bolel jinak. Jen ta závěrečná fáze tlačení byla stejná, to jsem měla pocit, že mě to dítě roztrhne, že přece nemůže prolézt.
První porod jsem měla kontrakce jak do břicha, tak do zad, to byly tak 1000x horší MS bolesti. Pak ta závěrečná fáze, kdy se dítě dralo ven, naštěstí byla na 2 zatlačení venku.
Druhý porod byl horší, protože jsem už věděla jak moc to bolí a do čeho jdu, tak jsem z toho měla strach. Bolesti břicha jak 1000x horší MS a ještě k tomu mě pálily záda, jak kdyby mě někdo zapálil. To bylo úplně celý porod, naštěstí byl překotný, tak malá byla do hodiny venku. Ale to pálení zad přetrvávalo ještě 2 hodiny po porodu, protože byla přirostlá placenta a nechtěla se odloučit. Tak mi i dr říkala, že je to tím, že ta placenta pořád funguje, proto ty kontrakce a pálení zad pořád mám. Pak přišla dr a tu placentu ze mě doslova vytrhla. Ještě teď si pamatuju, jak se tam zapřela nohama 😄😄😄
Jako z mého pohledu jsem měla strach z bolesti, protože jsem tu strašnou bolest už jednou zažila. Pak jsem byla trochu zašitá a když jsem si představila, že přes to zašité se má zase protahování dítě. Někdo řekne, že tu bolest zapomeneš, ale já si to budu pamatovat do konce života.
A ano, bolest se vydržet dá, já jsem si to vždycky prožila a rozdýchala.

sigyn
Včera v 10:02

U prvního porod trval nějakých 12 hodin. Část z toho na oxytocinu, protože nepostupoval. Problém nebyla ani tak bolest, jako prostě bezmoc, kdy se "nic neděje" a jen se trpí. Kdybych v tu chvíli u sebe měla nějakou nůž, tak se raději probodnu. Pak přišel druhý porod a ten už postupoval přirozeně. Pořád jsem čekala, kdy přijde ta hrozná bolest jako u prvního a ono nic. Během hodky bylo vše hotovo. Děti byly váhově +/- stejné. Trochu se na to dá připravit cvičení pomocí Aniballu, ale zbytek je jako hod kostkami, buď to půjde snadno nebo ne. Naštěstí příroda to má zařízené, takže většinu negativních zážitků z porodu zapomenete.

95newmommy2020
Včera v 10:19

Je to ta nejhorší bolest na světě. Nedá se to ani popsat, jak strašný to je. Už bych nikdy v životě nerodila! Jedině CS ale i z toho mám strach. Tak radši budu mít jen jedno dítě než to zažít znovu.

jana866
Včera v 10:38

Doporucuju kurz hypnoporodu, porod nemusi bolet 🙂

klokanka31
Včera v 10:43

@95newmommy2020 Nejhorší bolest jsou zuby...

palja
Včera v 11:05

@klokanka31 je pravda, že pokud člověk nezažije horší bolest, tak si myslí, že porod je nejhorší bolest.
Já jsem měla skříplý nerv v oblasti páteře a to je teda milionkrát horší bolest než porod. To úplně paralyzuje celé tělo.

martulka88
Včera v 11:16

@olinkaola Já jsem malá a první porod jsem měla bohužel vyvolávaně (hodně žen tu můj příběh zná). Každopádně díky tomuto porodu se zjistilo, že nemohu porodit miminko větší jak 3 kg (mám 154cm a ikdyž nejsem tintítko, jsem úzká) a opravdu byl problém první dítko dostat ven - měl 3,7kg. Druhý syn byl po tomto všem, co se mi stalo, císařem. Ten měl 3,6kg. Takže je to i o velikosti miminka a hlavně, jak je maminka "široká". Dříve se měřila ženám pánev, nyní se to skoro nedělá (v FNHK určitě ne). Samotné vypuzení miminka není takový problém, spíše bolest jsou ty kontrakce. A za mne jsou mnohem horší volesti než porod.

andelka
Včera v 11:54

Při porodu mrtvého v 19 tt jsem si po hodině přestala hrát na hrdinku a řekla si o injekci na bolest a necítila jsem pak už nic. Ta hodina mi stačila, protože to bylo jako u normálního porodu ( zažila jsem předtím 2x) s rozdílem,že jsem se nemohla těšit na odměnu.
Teď jsem týden po laparoskopické operaci ( a předtím tři žlučníkové záchvaty celou noc) a jako radši rodit než toto, takže já obdivuji ty co mají děti císařem.
Rodila jsem 3x děti 3,2 kg,mám 160 cm, a jako jo, druhá doba, kdy už se dítě dere cestami bolí jako prase, ale při troše štěstí a schopností rodičky a personálu netrvá dlouho a odměna je na světě. Potom už nic nebolí ( kecám, zavinovani dělohy bolelo jak další porod, ale tomu se taky dá pomoct), člověk se o sebe může postarat, okoupat, najíst, jít se projít..pohoda. A jo, kolem jsem nevnímala nic, jen sebe a miminko, snažila jsem se mu pomoct, správně dýchala ( napřed pomalu, na vrcholu kontrakce rychleji a při ustupování kontrakce zas pomalu) a bylo venku.

andelka
Včera v 11:56

A jinak držím palce 🍀a přeji všechno krásné a hodně moc štěstí. Náš prcek se narodil skoro přesně rok po potratu. Ať vám dělá 🌈 miminko jen radost.

marketa1218
Včera ve 12:13

@olinkaola Já nevím, já jsem se porodu nijak zvlášť nebála, brala jsem to tak, že to miminko se ven dostat musí. Nejdůležitější je podle mě psychika rodičky, uvolnit se, těšit se na miminko. Já měla porod vyvolávaný kvůli vysokému tlaku,kdy mi praskli vodu a za 5h byla malá venku. Ano kontrakce bolí hodně, ale prakticky celou tuhle dobu jsem byla ve sprše na nafukovacím míči, samotné tlačení byl fofr. Chtělo se mi zvracet a asi na tři zatlačení byla malá venku. Měla jsem skvělou PA a podporu manžela. Ono je to i o štěstí, ale když si budeš blokovat hlavu tím, že to bude hrůza, tak to hrůza bude. Držím palce a přeji hodně štěstí 🍀🍀

evik19
Včera ve 12:28

Kontrakce bolí pořád stejně, u samotného tlačení je teda váha (nebo spíš obvod hlavičky strašně znát). 4kilového syna s velkou hlavou jsem tlačila přes hodinu. Dcera, 3,5 kg a menší hlavička, byla na 2 zatlačení venku.

te_reza
Včera ve 12:47

Před porodem jsem se ptala mámy, jak to bolí. Její odpověď byla:"pamatuješ, jak sis zlomila nohu?"(Ve dvaceti jsem si zlomila stehenní kost, operace, velký špatný a dlouhý) Tak říkám, že jo a ona:"no, tak tohle bolí ještě tak 20x víc"😂😂😂

me_druhe_ja
Včera ve 12:56

Já se přiznám, že si to nepamatuju. 😀
Jako nedokázala bych to už vůbec popsat. 😀
Vím, že to bolelo, ale jak už nevím.😀
Jediný, co si pamatuju, tak při druhým porodu, úplně ke konci, jsem cítila, jak se rve ven ta hlava a říkala jsem si, že se to tam přece nemůže vlizt, že to není lidsky. 😀 nakonec se vlezlo a dokonce bez poraneni či nástrojů.(poprvé jsem měla epidural, to jsem necítila skoro nic).

me_druhe_ja
Včera ve 12:57

@klokanka31 myslím, že každej prožívame různou bolest jinak. Věřím, že někdo porodi ani neví jak a pro jinou je nejhorší a nejbolestivější zážitek života.

goldenova
Včera v 16:52

@olinkaola Tak já jsem šla taky na akutního císaře s předčasně narozeným dítětem a to, co jsem prožila během pár hodin, než jsem se roztáhla na 3cm, kdy malá nebyla otočená, se dalo přirovnat k menstruačním bolestem znásobeným milionem, kdy si přeješ skočit z okna a být sražená náklaďákem. Takto jsem to prožívala já. Když mi dali na sále anestezii, bylo mi jedno, jestli se probudím, hlavně, když už neucítím bolest.

fifinka2020
Včera v 17:44

@olinkaola 2 porody a za mě je důležité se hlavně předem nedesit, psychika je mocná...proto jsem i vybírala porodnici, kde se budu cítit v pohodě, protože věřím, že nepohoda porod spíš prodlouží. Plus doktoři mají tendence to někdy zbytečně zrychlovat...
Za mě je super vzít si s sebou dulu/porodní asistentku, nebo i kámošku, která právě tu psychiku může zklidnit...mně už třeba jen to vědomí, že tam bude někdo takový, neskutečně uklidnovalo.
Jinak k té bolesti...poprvé jsem nevěděla, do čeho jdu, a strašně se to táhlo a bolesti jsem prožívala hodně. Hlavně než jsem se otevřela... tlačení mi pak přišlo jako nic, rychle a intenzivní.
No a u druhého jsem se tak bála toho otvírání, že jsem furt čekala tu nejhorší bolest a ono nic 🙂 a zase o to horší bylo to tlačení (takové trošku na silu, pac klasika "miminku už se to nelibi"). Takže sama jsem viděla, jak ta psychika dělá hodně a pro příště bych si to prostě ještě víc pojistila.❤️

fifinka2020
Včera v 17:45

@fifinka2020 jo jinak já se tak moc zamerovala na porod (strach z bolesti), že jsem vůbec neřešila, co bude potom....a musím říct, že šestinedělí pro mě bylo horší jak porod 😅

veronicka89
Včera v 18:30

Tsk uprimne me bylo jedno kolik meli g 3.800 jsem porodila rychle a s jinou bolesti...

Me teda ale neboli porod jako rozeni toho ditete ...ale ne silene boli kontrakce ...takze ja tlacim mimo kontrakce 😀 porodni asistentka to nechapala ...
Ale ja v kontrakci brecela rvala nadavala a nezvkadla jsem tlacit...

Ale 1. Jsem rodila bez bolesti s epiduralem...tskze to jsem od epi zavedeni az po vyndani necitila nic ..

2. Porod trval mene nez hodinu takze to se zvladlo 😅( 3.800 g

junetule
Včera v 19:59

U prvniho ditka jsem dojela do porodnice o pulnoci. Nejhorsi bolest byla, kdyz me dali na pulhodiny na monitor a musela jsem lezet a tak to bylo nekolikrat. Jinak to slo. V sest mi propichli vodu a v osm se mala narodila. Dost jsem citila ten neprijemny tlak, kdyz lekar prsty roztahoval "vychod", to bylo hodne neprijemne, ze mi ani nevadilo nastrihnuti, spise se ulevilo. U druheho ditka to byla rychlovka, prijela jsem v jednu rano a za trictvrte hodiny byl na svete, nestihlo se vybec nic, zase jen ten tlak pri roztahovani na velikost hlavicky, jinak bolest zadna. Ted budu rodit po 21 letech od posledniho, tak se take trochu bojim a premyslim nad epiduralem, i kdyz oba minule porody byly bez niceho. Tak drzim pesticky ✊ 🤗

eviicka
Včera v 20:44

@martulka88 rodila jsem ve FNHK 2016 a 2020 a pokaždé mi pánev měřili, ale já to tintínko celkem jsem. Řešili to hlavně u druhého, kde byl odhad na 3800.

Jinak souhlas, že nejvíce bolí kontrakce v té první fázi. Mně šel syn 3800 ven mnohem snadněji a "bez následků" než jeho o vic jak půl kila lehčí brácha.

rnika
Včera v 20:48

4 porody a každý jiný.... Dva vyvolávané a dva císaře. Za mě bolest jizvy po císaři byla horší než ta u porodu, to jsem při prvním vstávání brečela. Jako já mám porody celkové spíš blbější než dobrý, ale ani to mě neodradilo od toho mít víc dětí 😁 U těch vyvolávaných jeden měl přes 3kg a druhý přes 4 kg- a to už byl teda rozdíl znát...

olivia1991
Dnes ve 03:29

@olinkaola doporučuji kurz hypnoporodu, nebo alespoň knihu. Člověk se utvrdí v tom, že to půjde hladce, jednoduše a co ho čeká. Je důležité zachovat klid a důvěřovat tělu. Tanec k vyvolání porodu a k urychlení taky pomáhá. Bolest kontrakcí je snesitelná, pokud porod netrvá hodně dlouho. U mě první trval od začátku kontrakcí do porodu 4 h, druhý vyvolávaný 1 h. Vyvolávali kvůli mým zdravotním komplikacím, ale naštěstí jen prášky, nemuseli mě napíchnout, vše jinak fyziologicky. Druhý jsem si užila víc, i jsme se mezi kontrakcemi zasmáli. První 3,905kg, druhý 3,365kg. Nevidím rozdíl v míře bolesti. Důležité je, cítit se klidná a věřit v dobrý chod událostí a taky se trochu předem připravit i na jiné možnosti, co mohou nastat oproti porodnímu plánu. Moc držím palce.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru