Dobrý den, mam dotaz zda někdo zažil hypnoporod. Toto téma me naprosto nadchlo. Jsem nastávající prvorodicka a porod mi byl vždy předáván jako bolest,křik a strach. Pokud má někdo zkušenost, byla bych rada za jakoukoliv odpověď. Dekuji
Ao, mám za sebou dva porody, které považuji za hypnorody, byť jsem se připravovala jen podle knihy M. Monganové. Přenádherný zážitek. Pokud chceš, své porody jsem popsala v článcích, které mám na blogu.
@kikuseeee Cetla jsem knihu Hypnoporod (pisu s usmevem).. opravdu se mi to moc libilo a davalo mi to i smysl. Nakonec jsem prenasela a mela vyvolavany porod, 15 hodin jsem lezla po podlaze a bolesti jsem chtela skoro skocit z okna. Ani bonbon do pusy jsem si nedokazala vzit 🙂 Inu..nech se prekvapit, at mas lepsi zazitek 👍🏻
@jednaholkaa V té knize, co jsem četla já, se přímo píše, že při vyvolávaném porodu se Hypnoporod většinou nezdaří, je to uměle vyvolaný porod a neprobíhá přirozeně, takže ty přirozené procesy ta chemie úplně přebije.
Ahoj kamaradka ted mela vyvolavany porod a stejne si u toho poustela nahravky s hypnoporodem, urcite ji to pomohlo. Ja jsem byla na kurzu (nasledne jsem ji to prave doporucila) a to poslouchani a priprava cloveka neskutecne uklidnuje. U porodu jsem si vzpomnela akorat na dychani, ale do hodiny byla mala venku, manzel se nestihl ani prevlict 😄 ale pro pozitivni smysleni to opravdu stoji za to, kniha, kurz i nahravky, hlavne ty nahravky tedy
Taky jsem se připravovala jen podle knihy Hypnoporod, dodala mi sebevědomí a klid. Bohužel jsem se dva dny před porodem nachladila a měla jsem úplně ucpaný nos, takže jsem nemohla aplikovat dechové techniky (celý porod jen pusou, navíc s astmatem) a aromaterapie (na kterou jsem nejvíc sázela) taky padla. Příště do toho ale půjdu určitě zas 🙂
Taky jsem četla knihu před porodem, kurzy jsem teda neabsolvovala, přičichla jsem k tomu bohužel pozdě 😁. Ale i ta kniha mi neskutečně pomohla! Naučila jsem se díky tomu pořádně dýchat a u porodu, kde jsem byla 12 hodin sama bez manžela (dorazil až na samotný závěr kvůli covidu), mi to mi moc pomohlo! A hlavně to nastavení mysli! Žádná panika, žádná hysterie. Jasně, že tam byly i okamžiky, kdy jsem si říkala, že to snad nedám 😄, ale vždycky jsem si vzpomněla na knihu a jelo se dál. Když Bůh dá a budu ještě někdy rodit, tak vychytám i ty kurzy a připravím se ještě o fous líp.
Ano, měla jsem hypnoporod 🙂. U prvního porodu jsem jen četla knížku a některé techniky využila a dokud mě nikdo nerušil byl porod bezbolestný. U druhého porodu jsem byla v těhotenství i na kurzu od Mìši Klementové a byla to jedna z nejlepších investic v životě. Porod byl nádherný a bezbolestný 🙂
@kikuseeee četla jsem knihu i jsem prošla kurzem jemného zrození.. Na první porod jsem se díky tomu těšila a nebála se, u druhého jsem kromě nahrávek meditaci a afirmaci měla všude po domě kartičky a s čím jsem dokázala krásně pracovat byly právě vlny. Nebojovat s bolestí ale prostě jí přijmout a vítat. Protože díky tomu se miminko blíží. Celkově díky tomu bylo snazší dýchat, nastavit si to v hlavě.. Porody i těhotenství jsem si vždy velmi užila.
@kikuseeee Já jsem byla na kurzu. Odcházela jsem z něj s tím, že myšlenka mě nadchla, jen některé příliš militantní postupy vůči některým věcem se mi moc nelíbil. Musím říct, že porodu jsem se díky tomu nebála. Většinu první doby porodní jsem prodýchávala dle techniky, kterou jsem se právě na kurzu naučila a opravdu mi moc pomáhala. Bohužel malý nechtěl ven, skončilo to CS. Možná i díky principům hypnoporodu jsem to přijala s klidem a vděčností, že jsme oba v pořádku. Po porodu jsem byla šťastná a vděčná, bez výčitek, které některé ženy mají. Takže úplně hypnoporod to nebyl, ale kurz a meditace mi pomohly i v této situaci.
Cetla jsem knihu, ale jelikoz nejsem uplne "ezo" typ, vybrala jsem si jen nektere prvky, i ty mi vsak hodne pomohly. Hlavne celkove psychicke nastaveni, prijeti situace a to, ze podruhe uz jsem vedela, do ceho jdu, zpusobily, ze porod byl naprosto hladky a ja do tri minut po akci vtipkovala, ze takhle bych to brala klidne jeste jednou 😉.
@rebe No, tak to muzu potvrdit :/ Bylo to uplne proti prirode bohuzel..
Četla jsem jen knihu (kdybychom šli do třetího zainvestuju i do kurzu) a mile mě překvapila, zkoušela techniky dýchání apod. a dost mi to dalo, ani jsem nevěděla, že rodím, malá si vyklouzla na svět sama bez jediného zatlačení jen správným dýcháním.
Holky, tohle zní jako balzam na moji duši, měla jsem hodně ošklivý první porod 🙏knihu mám už doma a až budu podruhé těhotná, určitě ji budu studovat 🙂 a na kurz se taky chystám..
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kikuseeee Byla jsem na kurzu a četla jsem pár knih. S něčím jsem se ztotožňovala, s něčím ne. Každopádně jsem z hypnoporodnich technik nestihla použít ani ťuk, protože můj první porod trval 2,5 hodiny 😅 Jako asi bych napoprvé nespoléhala na to, že to bude vážně hypnoporod tak, jak ho popisují, ale díky podobnému smýšlení jsem měla porod hezký i tak. Určitě mi hodně pomohlo, že jsem se nebála a neposlouchala jsem ty příšerný historky všech kolem. Také záleží, jakou porodnici si vybereš. Aby se ztotožňovali s tím, co si tam budeš přát 😉