Hojení rány po císaři. Jak dlouho? Co jste dodržovaly k hojení?

ursulahan
24. zář 2020

Dobrý den, maminky. Jak se Vám dlouho hojila rána po císaři? Jaké zásady jste dodržovaly k hojení rány? Za jak dlouho při spinalni anestesii jste citily po císaři nohy? Děkuji za odpověď.

rnika
24. zář 2020

Všechny porody mám u sebe popsané ( nohy jsem začala cítit postupně během hodin po probrání, hlavně mi říkali jak je začnu vnímat, že za chvíli bude bolet i jizva...tak si včas říct o injekci na bolest než se to rozjede). Po prvním císaři to byl děs... jizva se mi hojila asi půl roku, ale já měla špatnou reakci na vstřebatelné stehy, a vnější jizva se mi rozšklebovala a krvácela, každý pohyb byl fakt peklo. Při druhém císaři to bylo něco úplně jiného ( bylo to znát už když mě pouštěli z JIP, že ta jizva tolik nebolí) při propouštění z nemocnice jsem už mohla pěkně fungovat a za 14 jsem o ničem nevěděla.

listopadka1
24. zář 2020

U obou císařů jsem měla celkovou anestezii, takže nohy fungovaly hned, hojení v pohodě u obou - u prvního jsem měla asi po 14 dnech bodavý bolesti v jizvě, tak jsem radši jela na kontrolu a prý takhle bolí srůstání nervů. Ale bolelo to tak dva tři dny a ne v kuse, jen třeba když jsem se natáhla nebo tak. Jinak jsem po těch 12 hodinách bez problémů vstala a chodila, ani u jednoho jsem nebrala ani nic na bolest - nebolelo to, jen jako modřina třeba, nic strašnýho. Hojila jsem se pokaždý dobře, tak do konce šestinedělí jsem o jizvě už nevěděla, teď po necelých třech letech od druhýho není skoro vidět.

veritanas
24. zář 2020

@listopadka1 máš můj obdiv, že jsi to dala bez léků od bolesti... Já jsem u obou měla několik injekcí proti bolesti... A to jsem si myslela, že nejsem žádná posera..😂😂😂
@ursulahan tak já měla první císař v celkové anestezii, po probuzení to hodně bolelo, ale jinak za 14 dní jsem měla jizvu úplně hezkou a malinkou... Teď podruhé jsem měla spinální a to bylo zvláštní, nohy mi přicházely k sobě postupně, za několik hodin po zákroku... nejdřív práva a potom levá. Za 24 hodin jsem vvstala, umyla se a snažila se postarat o miminko, za 48 hodin jsem měla děti pořád u sebe. Jinak jsem se denně sprchovala a myla si jizvu. Teď si ji i trošičku masíruju, protože se mi vlevo trochu rozjela, ale jinak to jde.

panihk
24. zář 2020

Nohy jsem začala cítit tak po 2-3 hodinách. Jizva se hojila/hojí dobře. Když zmizely stroupky, začala jsem velmi jemně masírovat a mazat. Stehy se vstřebaly, uzlíky mi vypadly/vyndala jsem je asi 3 týdny po, ale šlo by to i dřív (přišlo mi eklhaft na to sahat, pak už mi přišlo divný, že to tam furt je a stačilo maliličko zatáhnout a byly venku). Teď po 4,5 měsících masíruju, je taková tvrdší, ale nebolí, netahá, nic. Břicho je divně citlivé, resp. v některých místech necitlivé. Jinak jsem teda vstala po 24 hodinách, tak dva dny bylo chození celkem očistec, ale bylo to čím dál lepší. Doma už jsem pak fungovala víceméně normálně. A bolelo mě teda výrazně víc zavinování dělohy, než nějaká jizva, ale holt to byl třetí porod, to už je znát. Léky na bolest jsem měla jen dokud jsem nevstala, pak už jsem nechtěla a nepotřebovala.

ursulahan
autor
24. zář 2020

Všem moc děkuji za odpověď. Ke konci října v 38.tt chce lékař udělat sekci. Čekáme dvojvajecne dvojcata holky. Jedná je hlavou dolů a druhá koncem pánevním. Jsou dost velké. Snad vše dobré dopadne.

hanben
24. zář 2020

@ursulahan Hezký večer, na hojení jizvy doporučuji San'Activ krém od JUSTu. Je to jediný krém s elektrolytickými účinky na trhu. Jizvu krásně změkčí a ta postupně mizí. V době před porodem a po něm je pak super Pylový sirup. Držím pěsti, ať je vše ok a jste všechny zdravé 😉

ursulahan
autor
24. zář 2020

@hanben Děkuji moc za radu. 🙂

hanben
24. zář 2020

@ursulahan To není vůbec za co. Dělám dlouhá léta odbornou poradkyni od JUSTu, takže radím ... 😉 Ten Pylový sirup je fakt úžasný. V porodnici se divili, že jsem pár hodin po porodu s velkým nástřihem normálně fungovala 🙂

ursulahan
autor
25. zář 2020

@hanben Ten krém sanactiv jste začala na tu pooperační ránu aplikovat kdy? A jak dlouho jste krém aplikovala?

marketa2016
25. zář 2020

@ursulahan taky jsem byla na císaři s dvojvaječnými kluky, polohy taky jeden hlavou a druhý koncem pánevním, původně plánovaný císař, ale nakonec praskla voda. Po lokální anestezii jsem cítila nohy tak 1 hodinu a kousek po ukončení operace částečně a postupně se to probíralo, jizva nějak dramaticky nebolela, sice mi nakonec kapačku dali, ale to chodili furt zda už to bolí a když jsem nakonec řekla, že to začíná, tak prý radši dát zavčas. Nejhorší spíše byla záda, to ležení 24 hodin po operaci mi totálně odrovnalo záda, jak se člověku boji otočit na bok, tak jsem místo na jizvu dostala prášek na záda (ono to bylo stejně to samé 😁). Jinak o jizvu jsem se popravdě starala jen okrajově, s dvojčaty sem nějak nedávala každý den ji 2x20minut masírovat, to jsem si radši lehla s nimi, ale večer jsem to trochu projela a natřela a je pěkná

janapetrvalska
25. zář 2020

No tak me to bolelo max pri kaslani a zatnuti prvni den na jip, deuhy den na 6nedeli to sem tam zabolelo ale zadne leky na bolest jsem nechtela fungovala jsem v pohode. Mozna psychika , ze mala na jirp, takze hned jak me dovezli na 6nedeli jsem chtela jidlo a za hodinu jsem letela za malou. Ano prvni den jsem sice lozila jak starenka ohnuta, ale deuhy den to slo. Jinak jsem cele sestinedeli myla jizvu intim gelem, mazat jsem mazala po vytahnuti stehu cca tri dny a to vzdy vecer po sprse. a dost jsem si promackavala at neztvrdne jizva. No je to pul rok, a jizva uz skoro nejde videt. Ale podle me je to podle dispozic dane osoby jak ma geneticke prepoklady. Kamaradce se hojila jizva dva roky, mela to jak jelitko porad takove vystouple jakoby ji prebytecnlu kuzi nahrnuli dopredu. A dle dr to mela krasne jen proste u nekoho to je hned u nekoho az az nekdo maze jak blazen a zadna odezva, a nekdo mazne dvakrat trikrat a ma to jakoby by nikdy na cisari nebyl

hanben
25. zář 2020

@ursulahan Já jsem teda naštěstí měla porod přirozený, i když malá byla velká a doktor mi pak řekl, že si myslel, že to nedám 🙂 Nicméně ten krém, komu jsem ho doporučila, tak byl spokojený. Chce to začít mazat, když se ta rána dobře "zacelí". Může se klidně několikrát denně. Krém krásně voní, ale to je jen bonus 🙂 Ty jizvy nádherně zhojí. Těžko říct, jak dlouho byste musela mazat. Každý člověk je značně individuální... Mám klientku, která začala mazat více než dva roky po operaci a za měsíc mi řekla, že jí jizva krásně "měkne", za další, že už pozoruje, že se s ní něco začíná dít, že mění barvu ... Je to asi čtvrt roku, teď jsem s ní nemluvila, takže úplně aktuální situaci nevím. Obecně ale platí, že čím dříve se maže po "zacelení", tím rychlejší je účinek.

ursulahan
autor
25. zář 2020

@marketa2016 Děkuji za odpověď. Jsem zvědavá, jak to bude u nás. Bojím se tě spinalni anestezie. Snad to bude o. K.

ursulahan
autor
25. zář 2020

@hanben Děkuji za odpověď.

ursulahan
autor
25. zář 2020

@janapetrvalska Děkuji za odpověď.

tasimia
25. zář 2020

Já jsem se probrala a už jsem nohami hýbala, takže jsem je cítila hned. Dalo se to zvládnout bez injekce proti bolesti o tu jsem si řekla až na druhý den, kdy jsem se měla jít osprchovat atd, to byl teda mazec. Jinak jizva mi na začátku trošku hnisala, pálila a štípala, pomáhaly mi sprchy vlažnější vodou, umývat dětským mýdlem a dr. mi napsala Betadine. Mazala jsem i hemagelem vždy večer.

lennus
25. zář 2020

@ursulahan Hojila jsem se hezky, mazala jizvu třezalkovým olejem, ale půl roku jsem necítila kůži kolem břicha

hafika
25. zář 2020

@ursulahan To bude dobré, rodila jsem císařem 2x, podruhé taky dvojvaječná dvojčata holky 🙂 Mě tedy moc nefunguje spinální anesteze, takže poprvé to hodně bolelo a nechala jsem se uspat, prsty nohou jsem mohla hýbat pořád, ale celý spodek jsem cítila až po cca půl dni. Podruhé mě kvůli velké rýmě a dvojčatům přiměla anestezioložka spinální anestezi vydržet, to jsem hýbala nohama i při operaci, i když trochu omezeně, a celý spodek cítila asi po 1-2 h. Ale u mě je to i tím, že mám skoliózu a hůř se mi napichuje ten páteřní kanál, tak pak anesteze fungovala napůl. Stejně bych do toho šla znovu, možnost vnímat děti a aspoň chvilku si je pochovat byla úžasná. Doteď mě mrzí, že první dítě jsem viděla jen jako rozmazání čmouhu a pak až další den.

Jizva se pokaždé hojila dobře, u prvního jsem první dva dny měla léky na bolest, ale nic děsivého. U dvojčat, jak jsem je kojila, mě jizva bolela míň jak poprvé. Jizvu jsem jen větrala a sprchovala a je krásná, slabá, téměř neviditelná. Jen mám prostě v místě jizvy takové jako mírné propadnutí, malý záhyb. To nejhorší se zhojilo do 14 dní, po šestinedělí už jsem o ní téměř nevěděla. Poměrně dlouho bylo necitlivé okolí pod jizvou kvůli přerušení nervů. Poprvé několik měsíců, podruhé několik let. Vlastně ani nevím, kdy se to nakonec spravilo, ale už je vše normální.

ursulahan
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
marketa2016
25. zář 2020

@ursulahan spinál není tak hrozný, já se teda bála při tom napíchnutí, ale spíš to byl stres z té operace, protože jsem ji čekala až za týden a najednou to bylo strašně rychlé, ale byly tam super lidi, pak uvolněná atmosféra na sále taky pomohla, po vyndání dětí mi sice začal klesat tlak a začala jsem se ztrácet, ale něco mi napíchli a dali kyslík a za chvíli jsem byla ok. Manžel tam byl se mnou a vždy bych volila stejně jít do spinálu. A pro dvojčata je určitě lepší spinální.

ursulahan
autor
25. zář 2020

@hafika Děkuji za odpověď.

loylii
25. zář 2020

@ursulahan mám to za sebou tez a paráda.. jizva není vůbec videt. Ani nebolela. Netahala. V porodnici jsem s dvojcatama byla 6 noci. A přes svoje kalhotky jsem hned natahla stahovací.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru