Dýchání během porodu. Máte rady, osvědčené tipy?

esmeralda11
1. zář 2024

Ahoj🙂 Potřebovala bych nějaké vámi osvědčené! tipy na dýchání během porodu. Pokud máte nějaká videa na netu, která se vám následně u porodu osvědčila, sem s nimi, prosím🙏 Po prvním porodu už nechci koukat na nějaká náhodně najitá, jelikož se pak ukázaly jako zcela nevhodné a porod mi to vcelku komplikovalo. Proto prosím jen vaše pozitivní osobní zkušenosti.

cilkat
1. zář 2024

Jak ti to komplikovalo? ... já se na předporodním kurzu sice naučila ten jejich 'psí dech', ale když ho po mě začala u porodu asistentka vyžadovat, tak jsme ji poslal do kelu s tím, že vím, co dělám a bez hlubokýho dechu to prostě neudejchám. (Jo přešla jsme na něj asi o pět minut později na chvilku - fakt při posledních kontrakcích ... Takež za mě je fajn umět různé "režimy" dýchání, ale prsotě je volit podle sebe.... on ten doktor úplně nevidí, co se děje v tobě, že.)

esmeralda11
autor
1. zář 2024

@cilkat no právě že jejich super psí dech, který jsem tedy měla v hlavě, byl uplně na 💩, udělalo se mi ještě víc blbě, vzhledem k tomu, že jde vlastně o hyperventilaci a ještě mě PA seřvala😀 A pak mezi kontrakcemi jsem byla tak v háji, že na rozmýšlení, jak by bylo nejlepší se prodýchat, nebyl prostor. Tak bych ráda aspoň nějaké tipy (dýchat z hluboka pomalu/do břicha/...), abych měla aspoň představu, co je lepší během kontrakcí a co mezi nimi.

molu18
1. zář 2024

@esmeralda11 Mě pomáhalo předýchat kontrakce tak, že jsem se hlouběji nadechla, počítala pomalu do několika, nevím už přesně, asi tak do 4 a pak pomalu vydechla za počítaní nevím už kolik ale více jak nádech asi do 6...to mi celkem pomáhalo. Psí dýchaní jsem nedělala..Ono je důležité hlavně dýchat, nezadržovat moc dech, sama uvidíš co ti bude pomáhat.. Jak jsem počítala pomalu to předýchávaní, tak myslím že to i trochu odpoutalo pozornost od bolesti...no a když už přišlo na tlačení, tak hluboký nádech a tlačit..to ti řeknou asistentky

molu18
1. zář 2024

@molu18 Jo a počítala jsem si v duchu, neříkala jsem to.. Mezi kontrakcemi jsem dýchala normálně.. 🙂 Druhý porod byl pro mě již celkově lepší.
Neboj to zvládneš 🙂

esmeralda11
autor
1. zář 2024

@molu18 díky moc🩷

biciklissie
1. zář 2024

Já tedy nic moc nastudovala. Ale pomáhalo mi při kontrakcich prostě zhluboka dýchat. Měla jsem tendence zadržet dech a pak to bylo horší.

lenerka1
1. zář 2024

Za mě nej je dýchání podle hypnoporodu (půjčila jsem si knihu v knihovně), v podstatě to člověk dělá přirozeně, ale dost lidí má zkrácený dech i normálně, tak je prima to tělu připomenout a natrénovat před porodem. Psí jsem dělala jedinkrát na popud sestry, když potřebovala zpomalit průběh porodu, když se hlavička začla klubat už ve výtahu 🙂 Je tam popsáno i jak dýchat při vypuzovací fázi a miminko nevytlačit jen mu dýcháním udělat prostor, ať vyklouzne samo (ověřeno při cvičení s aniballem i u dvou porodů a fakt fo funguje, jen je obtížné při porodu nepodlehnout hecování personálu tlačte, tlačte).

areh
1. zář 2024

@lenerka1 taky jsem za knížku Hypnoporod. Po prvním porodu mi hodně pomohla právě s dýcháním a celkovým přístupem k porodu. Po druhém porodu jsem pochopila, jak si někdo může porod i užít 🙂

sorboni30
1. zář 2024

@esmeralda11 já jsem nesledovala žádná videa, do kurzu jsem nechodila a když jsem rodila vyhovovalo mi z hluboka nádech, výdech.. ty zkrácené psi dychy mě vadily a spíš mě vyčerpávaly.. takže ne každému vyhovuje stejne, asi bych jela podle svého pocitu

jipe
1. zář 2024

hluboké vnitřní dýchání - prý se to učí na joze, trenovali jsme na předporodním kurzu, pes/mašinka jen v případě, že to nutí tlačit, ale ještě se nesmí

michaela666
1. zář 2024

Mě tam nějak automaticky naskočilo v hlavě, že musím dýchat z hluboka a klidně. Říkala jsem si, že když budu panikařit a u toho rychle dýchat jako pes, tak malá nebude mít dost vzduchu. 🙈😀 Odkud to mám nevím, ale PA mě v tom vždycky podpořila když jsem vypadla z " rytmu".

petulkadodo
1. zář 2024

@esmeralda11 Na kurzu jemného zrození nás učili hluboké dýchání do pánve a to bylo super. Sice mi PA říkala, že dýchám úplně jinak než ostatní, ale když mi to pomáhá... Nádech do pánve a dolní části zad, výdech otevřenou pusou a hlubokým hrdelním zvukem. Otevřené hrdlo nahoře otevírá hrdlo dole. Pomáhalo mi to při kontrakcích, které jsem tím hlubokým dechem prodýchávala

lenerka1
1. zář 2024

@petulkadodo Jo přesně, PA: dělejte to a to, JÁ: teď nemůžu, PA: nevadí, jde to skvěle. PA: tlačte JÁ: teď nemůžu PA: (udiveně) pokračujte v tom co děláte, funguje to 😁 Říkám si, o kolik ještě lepší mohly být ty porody, kdybych se dokopala jít do kurzu.

levandule_k
1. zář 2024

Známá byla na kurzu jemného zrození a tam ji učily hluboké nádechy a hluboké výdechy, "psí" krátký dech nedoporučovaly. Tady je článek a je v něm obrázek, který ukazuje hluboký nádech a výdech.
https://jemnezrozeni.cz/2018/04/17/dech-v-nasem...
Známá rodila poměrně rychle.

Jiná kamarádka byla na předporodním kurzu v nemocnici a tam je učily PA dýchání na psa. Známá pak skončila na císaři, protože porod nepostupoval.

lobella
1. zář 2024

@esmeralda11 ja pouzivala 2 dechy...zpocatku az dokud to slo, tak hluboky nadech a dlouhy pomaly vydech....ve chvili, kdy uz takto dychat neslo,tak rychly nadech a pak vydechovat jakoby po kouskach, uf uf uf uf uf a znova nadech, ten vydech jakoby nasekat, to jsem pouzivala u technuz silnych kontrakcich a pak tlaceni

esmeralda11
autor
1. zář 2024

Díky moc všem!🙂

mafulin
1. zář 2024

Doporučuji knížku hypnoporod. My tedy byli i na kurzu, tak jsem k tomu měla i audio, ktere jsem poslouchala. Trenovala jsem během těhotenství dýchání a afirmace a moc mi to pomohlo.

martina1317
2. zář 2024

Ahoj, to je prave casta chyba, co zeny delaji, kdyz dychas rychle - mota se ti pak hlava. Musis se nadechnout nosem a vydechovat pusou, pekne pomalu, a pri vydechu ten vydech posilat jakovby dolu do bicha a predstavovat si u toho jak tim to miminko posilas dolu a ven, jak se u toho oteviras. Kdyz je dlouha kontrakce, zvladnes klidne dva tri takove nadechy. Drzim palce

anyyyn
4. zář 2024

Mě pomohl hluboký dech a během tlačení nezadržovat, ale tlačit s výdechem. Teď mě napadla představa, že jako bys vydechovala spodem😅

kackabis
4. zář 2024

@esmeralda11 ahojky, též doporučuju knihu hypnoporod. Dýchání z tama mi zaručilo krásný dvouhodinový porod prakticky bez jakéhokoliv tlačení 🙂 trénovala jsem před porodem a fakt jsem si to během porodu vybavila a moc mi to pomohlo. Používám ještě teď, rok a půl po porodu, když se nemůžu vykadit 😂💪

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru