Dvojčata v různých polohách - porod SC nebo vaginální?

oveckaluky
14. srp 2018

Končím 33. tt s bi-bi dvojčátky. První dcera se narodila akutní sekcí pro špatnou polohu a velikost (50cm/3800g, KP nožkou - jednu měla před sebou a druhou jakoby za sebou), proto mi od začátku můj lékař říkal (a i na netu jsem našla, i doktor v nemocnici na screeningu mi to potvrdil), že je jasné, že se narodí plánovanou sekcí. Prý kvůli jizvě na děloze, navíc oba byli skoro celou dobu KP.

Ve 31. tt na screeningu jsme zjistili, že chlapeček (A) se otočil hlavičkou dolů, a včera po cervikometrii mi doktor řekl, že je krásně připravený na porod, hlavičkou v podstatě na čípku, takže i když je holčička (B) KP, přicházel by v úvahu i klasický porod. Prý si to mám rozmyslet...

Máte s tím někdo zkušenost? Na jednu stranu bych si je samozřejmě nejradši porodila normálně, i když po zkušenostech s mladší dcerou, kterou mě nechali porodit i po tom prvním císaři normálně, trochu váhám (tři dny kontrakcí, oxytocin a vyvolávací tablety, dost velké poranění, takže jsem si prvně sedla, když jí byly dva měsíce) - ale stálo to za ten pocit, a i když dneska už vím, že oxytocin ani vyvolávací tablety jsem po tom císaři dostat neměla, jsem za to ráda, že jsem to mohla prožít...
Na druhou stranu se bojím, že se chlapeček narodí po X hodinách bolestí normálně a u holčičky nastane problém a budou mě muset uspat na sekci...a být s dvojkami po porodu "rozkuchaná" na břiše i dole, no nevím...

Vůbec nevím, jak se rozhodnout. Skoro celých osm měsíců počítám s SC a teď takový brouk v hlavě...máte, prosím, někdo zkušenost s dvojkami, kdy A je hlavičkou a B KP?

markokolin
14. srp 2018

Mám dvě kamarádky porodní asistentky, z toho jedna má opravdu hodně zkušeností i ze zahraničí a když jsem měla syna KP, tak obě nezávisle na sobě říkali, že by nikdy přirozeně nerodili dvojčata a miminko KP a vy máte oboje. U mě to byl nakonec císař kvůli placentě, ale i tak bych volila císaře, měla jsem za sebou předtím špatný konec těhotenství a neriskovala bych porod KP.
Jinak normální porod je podstatně lepší než císař, ale prostě někdy je to větší risk.

ladyhacek
14. srp 2018

@markokolin opravdu já mám syna KP a právě zvažuji zda sekci nebo normální porod > zítra jdu na kontrolu kde se dozví zda to přirozený porod je vůbec reálný (dle UTZ)

@oveckaluky dvojčátka bych asi nerodila přirozeně obzvlášť když už jednu sekci máš za sebou - bude to na jizvu velký nápor

oveckaluky
autor
14. srp 2018

@markokolin Právě se taky bojím, aby to u druhého nesklouzlo do císaře, nebo aby nebyla přidušená, nebo něco...moc děkuju :-*

@ladyhacek Asi to nechám na tu sekci, moc děkuju za názor :-*

koncita
14. srp 2018

@oveckaluky dvojky po sekci, z čehož jedno je KP.....vaginálně bych do toho nešla ani omylem....a to jsem se u obou dětí na hlavu stavěla, abych je mohla rodit normálně a nemusela na císaře...

oveckaluky
autor
14. srp 2018

@koncita Taky to tak vidím, asi jsem potřebovala jen ujistit 🙂 Moc děkuju 🙂

koncita
14. srp 2018

@oveckaluky chápu, občas člověk potřebuje slyšet od druhých to, co mu stejně straší v hlavě 😉 hodně štěstí 🙂

oveckaluky
autor
14. srp 2018

@koncita Moc děkuju 🙂

denny27
14. srp 2018

@oveckaluky u těch dvojčat bych dlouho váhala...ale pokud je miminko špatně položené i v poloze KP(muselo by být zadečkem dopředu a nožky u sebe), tak bych šla na císaře... já čekám jen jedno miminko, na posledním utz mi dr.rikala, že je zatím KP, ve čtvrtek jdu na kontrolu, tak doufám, že se už otočí...jinak pokud ne, ale splňovalo by ten zadeček a nožičky, jsem rozhodla pro porod přirozeně... Porodnice, kde budu rodit, KP naštěstí praktikuje

markokolin
14. srp 2018

@ladyhacek každý na to má jiný názor, asistentka v nemocnici říkala, že bych ten porod KP zvládla když nejsem prvorodicka, ale u mě se sešlo více faktorů pro císaře. Ale i kdyby to byl jen ten KP, tak bych do normálního porodu já osobně nešla. A to jsem měla přirozené porody dobré a s láskou na ně vzpomínám a od kamarádky císaře vylíčeného v černých barvách.

ladyhacek
14. srp 2018

@markokolin no já počkám zítra na UTZ - záleží jak má nožičky.
Ráda bych porodila normálně (hlavně mě štve i okolí, že nemám v nikom podporu - všichni předpokládají že půjdu na císaře) - nechci si hrát na hrdinku to vůbec, ale chci mít alespoň možnost vlastní volby 🙂

intacta
14. srp 2018

Mám dvojčata..Áčko bylo hlavičkou,Béčko bylo KP. rodila jsem přirozeně,za tři hodiny od prasknutí vody byly holky venku.

hafika
15. srp 2018

Když jsem čekala dvojčata, tak mi kamarádka jako útěchu říkala, že její kamarádka rodila přirozeně dvojčata jedno hlavičkou dolů, druhé KP. Ale myslím, že nebyla po SC. Bohužel paní přímo neznám, je z druhého konce republiky než já. Mě se SC nevyhnul, obě dvojčata byla KP. Jo a vlastně naší 50-lete sousedky vylezlo, že je z dvojčat a šla přirozeně jako první, a to byla KP. Doktoři tedy vedeli, že čeká dvojčata, ale tehdy byla jiná doba.

Je to těžká volba, přeji ať vše dobře dopadne.

oveckaluky
autor
15. srp 2018

Děkuju za všechny zkušenosti a názory, holky 🙂

ptacatko01
15. srp 2018

To, že se rodí přirozeně dvojčata, co je jedno hlavičkou dolů a druhé koncem pánevním, je celkem běžné, ovšem hodně často se právě jedno narodí přirozeně a druhé musí císařem. Jestli by jsi měla štěstí a šly obě děti přirozeně, to ti bohužel nikdo dopředu nezaručí. Já má jen dcerku narozenou ve 26tt akutní sekcí, tam šlo o to, že průchod porodními cestami by nemusela přežít i když jsem byla otevřena a měla kontrakce, tak raději provedli císař. Chtěla bych zažít i přirozený, ale nevím jestli to bude možné. Pokud jsem pochopila, tak jsi jednou sice vyvolavaně, ale přirozeně porodila. Nelámala bych to přes koleno a zvolila císaře. Přeci jen, zrovna u dvojčat si myslím, že je to ta bezpečnější varianta.

oveckaluky
autor
15. srp 2018

@ptacatko01 Jj, právě proto mi řekl, že když budu chtít, můžu rodit i přirozeně, protože po císaři už jsem jednou přirozeně porodila. Ale nepůjdu do toho, ten strach je větší, vsadím na jistotu. Děkuju :-*

vali1
17. srp 2018

Ja jsem pred tremi mesici rodila cs, neb se midvojky ani jeden neotocil, proste by se sprajcli, a musim rict, ze me to moc mrzi, ja jsem porad doufala, ze aspon jeden se otoci a pak jsem chtela orirozeny porod.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru