Ahoj holky! Chystám se rodit na konci září, ideálně přirozeně bez zásahů, a protože je to můj první porod, ráda bych měla s sebou někoho, kdo mě uklidní a poradí. Taky bych ráda zůstala doma co nejdéle a do porodnice se vypravila až co nejpozději. Na doporučení kamarádky jsem se zkontaktovala s dulou, která má na průběh porodu stejný názor (když to jde přirozeně, je to fajn, ale zároveň je někdy potřeba využít lékařské pomoci, pokud to okolnosti vyžadují), z první schůzky se mi (i partnerovi) zdála moc fajn. Cítím to tak, že bych potřebovala někoho, kdo má zkušenosti a je starší.
Nedávno jsem u ní byla na první lekci předporodního kurzu a už z ní bohužel tak nadšená nejsem. :( Působila hrozně autoritativně, když má někdo jiný názor, tak ho setřela...tak nějak jsem čekala víc pochopení a empatie a ne utahování si z nevědomosti. Sama jsem celkem citlivá, tak to možná vnímám až moc dramaticky, ale mám strach, jestli mi u porodu dodá potřebný klid a budu schopná se v její přítomnosti uvolnit. A ne abych měla strach z toho, jak mě bude hodnotit ještě ona...
Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s dulou u porodu, jak jste to vnímaly? Myslíte, že to zbytečně řeším nebo mám radši hledat někoho jiného? Děkuju!
@evey89 dula nebo porodní asistentka ti musí sedět. Musíš nebo teda měla bys jim důvěřovat a pokud si nesedite hledala bych jinou. Při porodu se budou vyplavovat daleko větší emoce jak na kurzu s ní takže by se to mohlo komplikovat. Dala bych ji jednu šanci ještě a při stejném pocitu bych se poohlidla jinde.
Dobré odpoledne, dejte na svůj instinkt, pokud to není 100%, není to k porodu to pravé. Byla jsem na tom podobně jako vy, mávla jsem nad tím rukou a při porodu mě to dostihlo, byla to katastrofa. Člověk, který Vás má doprovázet k porodu, má mít Vaši naprostou důvěru a vztah mezi Vámi musí být zcela otevřený. Co se týče porodní asistentky u porodu - máte pravdu, že porodní asistentka je v porodnici, kde nepracuje, v roli duly. Ovšem dula je tam jako psychická podpora a nezajistí, že Vám zdravotníci nebudou "lhát". Když Vám například řekne lékař nebo místní porodní asistentka, že máte tuhou branku a je třeba něco píchnout, nebo že je třeba píchnout vak blan, protože jinak se miminko nenarodí, dula Vám v tom úplně fundovaně neporadí. Ona Vás podpoří ve Vašem rozhodnutí, ale medicínský pohled Vám neřekne. Za mě je ideální, pokud je to možné, najít zkušenou PA propagující přirozené porody, klidně Vám do soukromé zprávy napíšu, kde hledat, a s tou si pak projít zbytek těhotenství, porod a šestinedělí. V žádném případě tím ale nechci snižovat práci dul, jsou skvělé a určitě v mnohém nezastupitelné...jen já po té, co jsem zažila v porodnici, už bych šla jen do výše popsané PA. Jinak pokud by Vás o mé zkušenosti zajímalo víc, stačí napsat do soukromé zprávy.
@evey89 jo a ještě k těm porodním asistentkam... Já měla třeba asistentku která přímo v porodnici pracuje ale soukromě doprovází ženy k porodu a stará se o ně v těhotenství. Třeba tam pracuje nějaká dobrá duše která nahlíží na porod stejně jako vy. A u porodu jsem měla jen ji a manžela. No dokonce to vyšlo tak že měla službu zrovna.
@evey89 to tezko rict...zalezi asi jak je dula vzdelana. PA ti muze trosku vic poradit z hlediska biologie, poloh, navic ja bych rada rodila ambulantne, takze je asi fajn, ze PA ma nejake lekarske povedomi, navic muze udelat mimcu odber z paticky a Tak. Ale to zalezi samozrejme na tvych prioritach 🙂 Ja prave take uvazovala nad dulou a nakonec radeji PA. Rodit budu v Podoli.
Já měla taky zaplacenou PA, která v oné porodnici pracuje. A říkám, ze to byla nejlepší investice k porodu. Neotevírala jsem se, takže oxitocin atd, takže žádný přirozený porod, přesto jsem se cítila přirozeně a pro mně i manžela byl porod krásný zážitek. Zkus zjistit jestli v tvé porodnici není ta možnost a jestli by ti některá PA nesedla víc než zmiňovaná dula.
Holky, díky moc za reakce. Mám trochu strach, abych ještě někoho jiného sehnala, jsem teď 23 tt, s tou dulou jsem se domlouvala už před měsícem a i tak měla dost plno...No uvidím ještě jaké bude setkání příští týden a pak se rozhodnu.
Dula vam musi na 100% sednout. To same PA. Pokud citite sebemensi pochybnost, ihned ji vymennte!!! Potahne se to s vami jinak az do porodu a mozna i po. Ja taky chtela nekoho, kdo mi rozzari den a mebudu si pripadat jak s pani ucitelkou 🙂 A nasla jsem, ovsem trvalo to no
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
A nebyla by lepsi porodni asistentka? Ze ti muze pomoct I s jinymi vecmi. Ja se Ted pripravuji s jednou na porod, dochazi jednou za mesic a je velmi empaticka, muzu se ji zeptat na cokoli....Prijde mi to lepsi nez dula, ktera vlastne nemuze zasahovat do prubehu porodu apod. Pak uz samozrejme zalezi na danem cloveku, ale podle me je velmi dulezite, aby ti sedla , abys ji verila a citila se s ni dobre ;)