Dotazy ohledně výbavy do porodnice

karlajasmine
24. srp 2015

Zjišťuju, že vůbec netuším, na co některé věci jsou a proč bych je kupovala.. tak snad poradíte ! 🙂

Na co jsou dobré jednorázové kalhotky?? Musím si je kupovat? Kolik párů, a v jaké velikosti oproti normálu?
Slyšela jsem, že potřebuju vložky do porodnice? Stačí např. Always, nebo musím kupovat nějaké speciální z lékárny? Pokud speciální, na co? A kolik? Krvácí se po porodu tak moc?
Na webové stránce píšou, že si mám vzít plastové boty do sprchy.. např. nějaké Crocs? Nebo jaké jste si braly? Braly jste si i nějaké normální přezůvky (ne plastové), nebo stačí ty jedny plastové?

Kolik vlastníte celkem podprsenek na kojení? Zatím mám dvě, ale nevím, jestli to není malo..
Na co jsou potřeba vložky do podprsenky? Pokud jsou potřeba, kde je koupím?

Máte odsávačku na mateřské mléko? Pokud ano, je lepší manuální, nebo automatická? Do jakých lahviček se potom dává mateřské mléko.. musí se dávat do nějakých speciálních?

Jak desinfikujete dudlík a lahvíčky? Kupuje se na to nějaký speciální přípravek?

A kupovali jste si speciální oblečení na kojení? Zjistila jsem, že mám samé roláky... to je asi pěkně k ničemu..

Strašně moc dotazů, já vím 🙂.. Nemám totiž nikho v okolí, koho bych se na toto zeptala (známé, které mají děti, nejsou zas tak blízké abych je bombardovala dotazama, a blízké kamarádky děti nemají. Moje maminka si toto vše už prý nepamatuje a dnes už je to prý stejně jinak..)..

Díky!! 🙂

nov.tere
24. srp 2015

Jednorázové jsou dobré v tom že dobře větrají, jakou velikost to poradí v lékárně. Vložky určitě speciální také v lékarně. neb větrají a na stehy to je fajn minimálně dvoje do porodnice a domů též. Plastové boty do sprchy jsme měla speciální ve kterých chodí třeba u bazénu plavčíci a tak že byli defakto hned suché. Na kojení zatím jednu neb nevíš jak moc se ti prsa nalejou a tak. vložky do podprsenky se dají sehnat v drogériích a jsou dobré na to když ti z prsu budu téct mlíčko že nebudeš mít mokrou podprsenku. Odsávačku bych koupila až dle potřeby. A na ostatní nevím a oblečení určitě něco s většími výstřihy nebo na rozepínání 🙂

alboo
24. srp 2015

Jednorazove sitovano kalhotky jsou dobry protoze sou prodysny, elasticky, ale dobre drzi. Koupi se normalne v lekarne nebo ve zdrav.potrebach. v baleni jsoz po 5, mela sem 2 baleni. Jdou i dobre preprat, nosila sem je skoro cely sestinedeli. I kdyz se nekrvaci tak moc, tak to hlavne dost smrdi. Normalni vlozky sem taky mela v zasobe s tim, ze preci nebu mit ty obri porodnicky. No a jak rada sem za ne byla, mekky, prodysny. Mela sem batist flower a nejvetsi spokojenost, prestoze sem na ne nahlizela dost skepticky. Myslim, ze je nocni mura vsech dost zanet delohy, nebo infekci do siti a taky neni uplne prijemny mit mezi nohama neco tvrdyho, i kdyz budes sita, tak to je proste namozeny a tak. Ke konci sem pak.mela Samu nebo od Hartmanu a ty sou sice mensi, ale horsi.

veronikaks
24. srp 2015

@karlajasmine Ahoj, snad ti na pár otázek odpovím, alespoň z mého pohledu.
Jednorázové kalhotky jsou dobré právě kvůli tomu, že když krvácíš a používáš ty zmiňované vložky, můžeš je měnit bez toho, aby ses musela starat o špinavé prádlo - prostě je zahodíš. Já měla asi patery, ale v ruce jsem ty špinavé vždy přeprala a používala dál. Jsou to takové lehké síťované kalhotky, pohodlné při nošení. Hodně jsem po porodu krvácela a často je obměňovala. Nemluvě o tom, že jsem měla bolestivé poranění a jejich nošení mi vyhovovalo. Jinak kalhotky jsem měla z drogerie DM, speciální poporodní vložky z lékárny. Mám za to, že velikost byla univerzální, ale už si to přesně nepamatuji. Mimochodem spotřebovala jsem jich opravdu hodně. Jak jsem už psala, hodně jsem krvácela. Ale to je samozřejmě individuální.
Boty do sprchy jsem neměla, pouze přezůvky do porodnice.
Podprsenky jsem měla pouze dvě s tím, že popř. časem dokoupím. Kojila jsem ale poměrně krátce (2 měsíce), takže mně dvě stačily. Měla jsem je normálně ze "spodního prádla". Do podprsenky patří právě ty vložky (já je kupovala taky v DM), aby ti mléko neprotíkalo.
Odsavačku mléka jsem řešila až časem, když jsem začala mít problémy s mlékem. Měla jsem manuální a mléko normálně přelévala do lahvičky. Existuje mnoho tipů odsavaček. Některé mají nádobku takovou, že k ní pak jen přidáš jiný vršek se savičkou a nemusíš nic přelívat.
Já myla dudlíky a lahvičky v ruce v horké vodě a v saponátu určeném na mytí dětských lahviček. Nové jsem ale vždy vyvařila.
Žádné speciální oblečení na kojení jsem neměla. Jen jsem volila takové oblečení, abych měla přístup k prsu.
Snad jsem ti aspoň s něčím poradila;)

betelgeuzz
24. srp 2015

Jednorázové kalhotky jsou dobré v tom, že jsou síťované, dobře drží vložky a v případě znečištění se vyperou a jsou za chvilku suché. Já měla dvoje, tím, že jsou rychle suché, jsem ani víc nepotřebovala. Vložky bych brala speciální porodnické. always jsou igelitové, tenké, nevětrá to. porodnické jsou silní, i tak jsem si je ze začátku měnila asi co 2 h a dávala si i 2 na sebe. Kalhotky i vložky koupíš v lékárně, oni budou vědět. vložek jsem spotřebovala hodně, asi 2 balíky jenom v porodnici, pak ještě několik balíků doma. Ale kup si třeba 3 balíky, pak dokoupíš podle potřeby.
Plastové boty jsem si do sprchy nebrala. To spíš si vzít ty normální papuče na chození.
2 podprsenky ti pro začátek stačí, po porodu uvidíš, jak se ti budou nalívat prsa, třeba budeš muset dokoupit jinou velikost. Vložky do podprsenky se používají, když ti odtíká mlíko, koupíš je v drogérkách, tescu.
Odsávačku bych koupila podle situace. POkud kojení nejde, musí se odsávat hodně, je lepší elektrická. Pokud potřebuješ odsát občas, stačí manuální. Nemáš kamarádku, která by ti ji třeba na začátek půjčila? Někdo se bez odsávačky obejde, někdo ne. odsáté mléko můžeš dávat i do skleniček třeba od přesnidávek, nebo existují speciální kelímky a sáčky na uchování MM. často jsou i přímo u odsávačky.
Desinfikovat stačí tak, že to asi 5 minut převaříš, nemusíš používat žádné přípravky.
a oblečení jsem na kojení žádné neměla, tričko jsem si vyhrnula. Záleží na zvyku, co komu vyhovuje.

karlajasmine
autor
24. srp 2015

@nov.tere
@alboo
@veronikaks
@betelgeuzz

Diky moc vsem za odpovedi! 🙂

Dost to pomohlo.. Pred zalozenim teto diskuze jsem si pripadala jako kdyz mi bylo 13 a dostala jsem poprvy MS a nevedela, co mam delat a co si koupit :D.. Takze to hodne pomohlo si precist vase rady!

karlajasmine
autor
24. srp 2015

Jenom dodatek, ze jsem ted dost pobavila manzela.. napsala jsem mu ''Vlozky si porodim za flexipasy''..(misto poridim)... tak se zacal strasne smat, ze uz bych rodila i vlozky..

alboo
24. srp 2015

Jo a boty sem nemela zadny spesl, jen dvoje pantofle, do sprchy a na normalni chozeni. Sprchovat se budes hodne jak pred porodem, tak po. Odsavacku sem nekupuvala chtela sem se poradit v porodnici, doma sem mela kdyby nahoudou jednu lahvicku, nakonec to dopadlo tak ze sem nekojila vubec. Lahve a dudliky sterilizju v mikrovlnce ve sterilizatoru, jinak staci hrnec s vodou na sporak. Podprsenku sem mela jednu, jelikoz mam dost velky prsa tak sem mela domluveno v obchode, ze kdyz tak poslu manzela.

konidana
24. srp 2015

@karlajasmine potřebovala jsem jen porodnické vložky (obyčejné jen čistě vatové vložky), jednoráz. kalhotky troje (přepírala jsem si je), vložky do podprsenky jsem si sice koupila, ale nepotřebovala jsem je vůbec, boty jak si zvyklá (já měla v porodnici na přezutí jen tlustý fusekle), koupila jsem si 2 kojící podprsenky (neměla jsem vůbec žádnou a z mých nulek byly před porodem najednou prsa) Dudlík, lahvičky, kojící oblečení jsem řešila až pak, po návratu z porodnice. Mě se týkalo tedy jen pár triček na kojení, k tomu co jsem měla jsem si koupila jedno nebo dvě... dudlíky ani lahvičky v mém případě nebyly potřeba. Dudlík druhé dítě sice na spaní mělo, ale desinfekci jsem neřešila, oplachovala jsem horkou vodou, jednou za čas..

olusenka
24. srp 2015

já měla "jednorázové" kalhoty myslím Tena Fix, měla jsem 5 kusů, kupované v lékárně nebo zdrav.potřebách. Používajís e na fixaci porodnických nebo inkontinečních vložek. Elastické, prodyšné, trochu s nohavičkou, přemáchnou se, rychle uschnou, jak říkají holky, prodyšné, větrají, což je po porodu nejdůležitější.
Vložky jedině porodnické Batist Flower nebo jiné, dobré jsou i ty nejobyčejnější gázové, třeba Batist Flower mi, když jsem dala víc na sebe, tak už klouzaly a měla jsem každou chvíli jednu až na zádech, gázové držely jak přibité i 2 až 3 na sobě (první dny a hodiny se krvácí fest většinou), ale zas se mi stalo, že jsem si jednou zaměnila steh za nit z vložky a vytáhla si ho.
Vložky se obyčejné menstruační nedoporučují kvůli tomu, že je v nich igelit, nevětrají, a co se týče doby před porodem, můžou být barevné, a pokud jede ženská do porodnice, že jí možná odtéká plodová voda a oni by dělali ten test s Temešváryho činidlem na přítomnost plodovky, na barevné (modré nebo zelené vložce, což některé bývají), nepoznají nic.
Pantofle jsem měla zdravotní kožené i omyvatelné, jelikož mám ploché nohy a stát ve sprše bosa nevydržím, ale nakonec jsem je nepoužila. Nosila jsem normální a měla jsem kliku, krví jsem si je nikde neušpinila při porodu ani bezprostředně po něm. Takže záleží na Tobě, co si vezmeš.

Podprsenky jsem měla hodně dlouhou dobu dvě, a ty jsem pořád točila, no tři jsou už určitě lepší.

Vložky do podprsenky jsem používala max. v šestinedělí, mléko mi pak samovolně neodtékalo, takže nebyly potřeba. Vlasně ano, nosila jsem jednu a používala při kojení. Když mimčo tahalo z jednoho prsa, z druhého mléko odkapávalo, takže jsem měla jen tu jednu, abych neměla po kojení mokré triko, a tu jednu jsem vždy přehodila z košíčku do košíčku, aspoň jsem si tak i líp pamatovala, z kterého prsa jsem naposled kojila (stejně jsem si to pak i později psala).

Na kojení jsem spešl oblečení neměla žádné, tvrdím, že je to naprosto zbytečné vyhazování peněz a kojila jsem dlouho. Kojit se dá i v roláku, prostě se jakékoliv oblečení dole vyhrne, jen nesmí být moc úzké nebo šaty. To by byla holt zajímavá podívaná. 😀 Holé břicho kryje mimčo, ve výstřihu není vidět nic, případně se něco zakryje plínkou, kterou jsem vždy měla, kdyby si mimčo ublinklo apod.

Odsavačka se dá půjčit od kamarádky, z porodnice, od nějaké laktační poradkyně, co bydlí poblíž apod. Zjistila bych si možnosti, ale dopředu bych ji nekupovala. Já ji zkoušela použít párkrát, když mimčo nechtělo moc sát.
Lahvičky jsem nepotřebovala, kojila jsem, když kojím nedávám vodu ani čaj, dudlík jsem povařila v horké vodě nebo strčila v misce s vodou do mikrovlnky... a dneska ho jen utřu o triko. 😉
@karlajasmine

karlajasmine
autor
24. srp 2015

@konidana
@olusenka

Diky moc! 🙂 Je fajn cist ruzne zkusenosti, uz si nepripadam tak ztracena 🙂 Je fakt ze utracet penize za specialni obleceni na kojeni mi pripadalo jako trosku nesmysl, ale nechapala jsem, jak to lidi delaji.. no par kosli a volnejsich tricek mam, a jestli budu doma vyhrnovat tricko na kojeni, to uz je celkem jedno 🙂

jamia
24. srp 2015

Na co jsou dobré jednorázové kalhotky?? Musím si je kupovat? Kolik párů, a v jaké velikosti oproti normálu?
- kup si je cca ve své konfekční velikosti, určitě jsem je využila, nikdy jsem je neprala, šly po dni rovnou do koše. Náhrada mohou být nějaké starší bavlněné kalhotky, kterých ti nebude líto, ale spíš doporučuju investici do jednorázových.
Slyšela jsem, že potřebuju vložky do porodnice? Stačí např. Always, nebo musím kupovat nějaké speciální z lékárny? Pokud speciální, na co? A kolik? Krvácí se po porodu tak moc?
- jo, krvácí se dost 🙂 Doporučuju značku Batist Flower, jsou hodně dlouhé.
Na webové stránce píšou, že si mám vzít plastové boty do sprchy.. např. nějaké Crocs? Nebo jaké jste si braly? Braly jste si i nějaké normální přezůvky (ne plastové), nebo stačí ty jedny plastové?
- měla jsem jen crocsy.
Kolik vlastníte celkem podprsenek na kojení? Zatím mám dvě, ale nevím, jestli to není malo..
- taky jsem měla dvě, do začátku to stačí určitě.
Na co jsou potřeba vložky do podprsenky? Pokud jsou potřeba, kde je koupím?
- mají je i v drogerii, ale já jsem je třeba nikdy nepotřebovala.
Máte odsávačku na mateřské mléko? Pokud ano, je lepší manuální, nebo automatická? Do jakých lahviček se potom dává mateřské mléko.. musí se dávat do nějakých speciálních?
- neodsávala jsem, takže tady neporadím, ale lahvička stačí jakákoli uzavíratelná.
Jak desinfikujete dudlík a lahvíčky? Kupuje se na to nějaký speciální přípravek?
- k tomu stačí hrnec a horká voda, ale poté, co jsem opakovaně na hrnec na plotně zapomněla a způsobila tím několik nevoňavých silikonových slitků, jsem pořídila parní sterilizátor do mikrovlnky.
A kupovali jste si speciální oblečení na kojení? Zjistila jsem, že mám samé roláky... to je asi pěkně k ničemu..
- vůbec ne, jen jsem vyhrnovala trička.

gepe
24. srp 2015

@karlajasmine ahoj 🙂 ja budu asi strucna. Mrkni ke me do alba Tehotenske, porodni, poporodni, mam tam seznam do porodnice, kde tedy chybi jeste ustni hygiena a obyc koj kosile. Ja poporodni vlozky orodovala, mleko mi teklo porad, byla jsem jak chodici mlekarna. Na dite v porodnici erar, a plus jeden balik vlastnich plinek. Prip.dalsi veci jsou v dalsich dvou albech.
Odsavacku res kdyztak po porodu, da se i pujcit, uvidis dle potreby.
Kosilky kojici jsem mela pouze dve na spani, jinak volna trika, ci volne vystrihy. Tehotenske podprsenky 2, ktere mi byly neprijemne, postacily mi klasik podprsenky microtouch s kostici.
Lahvicky aj. jsme sterilizovali v babymoov sterilizatoru do mikrovlnky (PC myslim cca 400), jinak umyvani ve Farlin roztoku na detske jidelni co je i na myti ovoce a zeleniny.
Kdyztak se ptej. Ps: doufam, ze jste si Krkonose uzili vyborne jako my 🙂

olusenka
24. srp 2015

@karlajasmine já vyhrnovala odspodu všude, venku, u doktora. měla jsem i kojící pelerínu/zástěru, ale použila jsem ji asi 3x, jen tam, kde fakt lidi seděli třeba proti mě a nebylo, kam se schovat (třeba v Mariánských Lázních v parku, kde byly lavičky přímo blízko proti sobě apod.). Kojící trika jsem neměla, fakt ani jedno, a kojila jsem každé dítě asi rok a půl, spíš víc. Jen ty šaty jsem si musela odpustit. 😉

karlajasmine
autor
24. srp 2015

@jamia
@gepe

Diky!! 🙂

@gepe Krkonose jsme si moc uzili.. usli jsme celkem za ty 4 dny asi 30km, coz si myslim, ze u me byl docela uspech, ale byl tam krasny vzduch, chodili jsme pomalu a v pohode, takze se to dalo.. Jsme moc radi, ze jsme si udelali takhle spolecny vikend jeste pred ditetem. Navic bylo fajn, ze jsme vypadli z tech extremnich veder na chvili 🙂

zo_ja
24. srp 2015

Mně se osvědčily síťované, pratelné, třeba tyhle http://www.lamimed.cz/inkontinencni-pomucky-c30...
- velikost dle potřeb.
Nevyhazovala jsem žádný, nemusí se to vyprat hned, a stačí to namočit a namydlit, suchý jsou rychle. Kdyžtak to není taková položka, aby to člověk nevyhodil.
(Špatná značka je Cariwell - hrubá neforemná síťovina, nepružné, trhavé, nepříjemné. I jiné jejich výrobky - podprsenky, nekvalitní materiálem, sponama, prostě tuhle značku doporučuju vynechat).

Porodnické vložky Ti v lékárně strčí většinou Hartmann Mini, ale ty jsou maličké, krátké a když ležíš, potřebuješ, aby Ti neprotíkalo mezi půlkama, takže jedině Harmann Samu MIDI http://www.lekarna-doma.cz/vlozky-porodnicke-sa... Používaj i všechny moje kámošky. V lékárnách většinou na objednání - od rána do odpoledne nebo do druhýho dne. Ta pak stačí jedna. Spotřeba ca 3 balíky.
Ve zdravotnických potřebách můžou mít skladem, pokud někde chodíš okolo. Nebo i tam Ti jistě objednají.

U obojího důležitá vzdušnost, protože vzduch usnadňuje hojení případných porodních poranění a i bez toho je prostě regenerace olních partií rychlejší a zabraňuje to vzniku infekcí, kožních opruzenin ap.
Normální vložky vhodné vůbec nejsou, obsahují příliš mnoho chemie, a já osobně jsem s nima 5.-6. den MS odřená z vnější strany labia maiora ap. a taky se z nich zapařuje kůže. Po porodu je člověk ve vložkách dlouho v kuse.

Podprsenky na kojení by Ti dvě mohly stačit, já bych teď další nekupovala, velikost se Ti může změnit, mění se i v šestinedělí, takže doporučuju si koupit třeba další kousek potom.
V šestinedělí dost teče míko samovolně, resp. spouští a teče až tryská samo z druhého prsa, když se dítě přisaje, takže ty proudy bez podprsenky ty první týdny většinou moc nejdou.
Do porodky se můžou jednorázové hodit, já jinak používám látkový, hodíš to do pračky s ost. prádlem, ale protože ten kulatej tvar se mi vždycky, i v podprsence s pevnější tvarující vložkou vyrýsuje, používám malý látkový hadříky, který si poskládám, je to větší plocha než to kolečko, neutíká mi to bokem, neteče bokem, a není to vidět. Materiál je nej bambus nebo merino. Většinu času pak stejně bez vložek a já dost nesnesu podprdu při kojení, takže jen když jdu ven... Krom těch tryskavých začátků, když je to nutný.

Přezůvky stačí jedny, plastové mají právě výhodu v tom, že hned uschnou, když se zamočí ve sprše, nemusíš řešit mokro, vodu, která to postříká ze sprchy ani jestli máš dost dobře utřený nohy, což v někt. stavech či šití může být problém.

Kupovat předem odsávačku je zbytečný. Pokud by na ni došlo, koupíš dnes hned. Nejspíš ji nebudeš potřebovat. Jinak lepší automatická, dá se koupit z druhé ruky. Většinou stačí odstříkat ručně, za běžného rozptylu okolností.

Lahvičky dopředu taky netřeba kupovat, seženeš taky rychle. Kdyby nešlo kojení, tak se stejně doporučuje spíš cévkou ap. Později dokoupíš, co bude třeba dle věku a potřeb. Já kojila plně skoro do roka, žádnou lahvičku jsem nepotřebovala, po půl roce děti zvládají pití z mé sportovní flašky, běžné sklenice ap. Hlavně dnes koupíš hned - v lékárně nebo to máš do 24 hod doma.

Dudlík se novorozencům nedoporučuje kvůli kojení, koupíš kdykoli. Moc doporučuju koupit jeden a vyzkoušet, pak dokoupit. Různé děti preferují různé tvary, materiál ap. Některý děti jsou totálně bezdudlíkatý, jiný zase velký a začínají jako novorozenci na střední velikosti. Chceš-li, kup jeden max dva různé typy, doma vyvař a vem s sebou. Já do porodnice dudlíky nevozím, novorozencům nedávám. Ale jeden byl děsně užužlanej, tak ten dostal, ale byl to dobrý savec a nebyly žádné problémy s kojením. To je důležité.

Speciální oblečení jsem si kupovala akorát tu podprsenku a pak na zimu kojící košilku z merina, aby mi neumrzla záda, když kojím venku. Jinak úplně normální trika, příjemná je další vrstva rozepínací vpředu celá.
Na noc - triko, pyžamo a ten vršek -kabátek jen úplně rozeplej, takže když vyhrnu triko, mám na zádech ten kabátek, aby mi v zimě nebyla zima. Úplně stejně a příjemně mi posloužily flanelové košile.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru