Dostanu po porodu miminko hned na prsa?

margaret88
27. únor 2016

Ahoj maminky. 🙂 Zajímalo by mě jak je to u porodu když je tam i tatínek miminka! Komu dají po porodu první miminko do náruče? Včera se mě na to ptal přítel jak to je a já nevím co mu odpovědět. Porod mě čeká v červenci. Určitě bych byla raději kdybych mohla dostat miminko na prsa hned po porodu já a pak si ho pochoval tatínek. Děkuju za odpovědi.Zase budu o něco chytřejší. 😉

lajla
27. únor 2016

Podle toho kde budete rodit, nekde ano někde ne. Ale je to Vaše dítě, Vy si diktujete podmínky. Pokud samozřejmě půjde porod v pořádku

blahova_andrea
27. únor 2016

já to měla u obou dětí tak, že ihned po porodu mi dali mimčo na bříško k pomuckání a u toho pak tatínek stříhal pupeční šňůru. potom mimčo vzali zvážit atd. a mě šili a jakmile miminko obstarali a zabalili, tak je dostal tatínek do náruče. pokaždé jsem byla šitá hodně a dlouho 😝 pak už bylo dvou hodinové tulení na pokoji v naší režii. u prvního jsem netušila o tom, že se má mimi dát hned přisát, že si můžu říct, ať mi ho vybalí, tak jsme se tulili v posteli s housenkou. u druhého jsem byla informovanější, tak jsem požádala o rozbalení housenky, měla jsem malou kůží na kůži a ty dvě hodinky byla prakticky celou dobu přicuclá a tatínek seděl vedle nás. praktiky se ale liší i podle zvolené porodnice a hodně podle toho o co si řeknou rodiče. kdo se neozve, tak má zajetou rutinu. když se někdo ozve, tak pokud nechce něco extra extra, tak je mu obvykle vyhověno. pokud to samozřejmě dovoluje poporodní stav maminky i miminka! 😉 přeji hodně štěstí a zdraví 🙂

baysha
27. únor 2016

Jak ve které porodnici. A taky jak se necháš 😉 Ve většině porodnic bývá zvykem miminko bez ptaní odnést pryč a přinést ho matce až po několika hodinách vyšetřené, ošetřené, vykoupané, zabalené, zvážené, změřené, napíchané vitamínama a já nevím co všechno. Což je děsně "super" na psychiku miminka i matky, "báječně" se rozbíhá kojení atd. atd.
Ale tam, kde praktikují bonding (položení miminka na tělo), ho dávají vždycky matce - mimo jiné i kvůli prvnímu přisátí, které takhle proběhne během té první hodinky úplně přirozeně a samovolně. Otci dávají mimčo jen v případě, kdy to k matce nejde, např. po akutním císaři v narkóze.

Já už mám vybranou porodnici, kde podporují bonding (v délce hodinu a víc) přímo na porodním boxu, bez přesunu na pokoj. Budu to mít výrazně napsané v porodním přání a ještě zaúkoluju chlapa i dulu, aby na to dohlídli. Vyšetřit miminko jde i na těle matky, měřit není potřeba, zvážit se dá až po dvou hodinách (nebo i druhý den) atd. Prostě pokud nenastane nějaký nečekaný vážný zdravotní průser, tak rozhodně nehodlám prcka za celou dobu pobytu v porodnici spustit z očí.

eficenka
27. únor 2016

dítě vytlačíš - chtěj ho ihnd na břicho ( kontakt kůže na kůži působí pro miminko jako ochrana!!) a tam si ho na hrudi nechej alespon hodinu - přikryj se ručníkem - zvážit i změřit lze potom... a pak si ho třeba pochová tatínek!

zuhur
27. únor 2016

První porod skončil akutní sekcí, takže ho odnesli tatínkovi a teprve za pár minutek mě (měla jsem lokální umrtvení), druhé museli vytáhnout pomocí pumpy, takže mi ji dali asi za minutu, jen lehce přikrytou ručníkem hezky na břicho, aby se k prsu doplazila - jen jsem zírala jak se beruška snažila 🙂

mercedesse
27. únor 2016

U prvního malého odnesli, protože byla hrozná zima a potřeboval prohřát, ten den se prudce ochladilo a nestihli vyhřát porodní sály, ne že by tam byla vyloženě zima, ale 18 stupňů z 37 v těle nic moc. A malou mi dali hned jak to bylo možné, ale jelikož byla totálně zašmodrchaná do šňůry, tak ji nejdřív museli vymotat a pak teprve mi ji dali, ale pak už jsme byli všichni tři jen spolu.

Připadá mi trošku zbytečné tady někoho strašit, že se to ve většině porodnic dělá špatně. Podle mě už to dnes není pravda, pár jich sice je, ale když má každý možnost si vybrat a pročíst recenze, nevidím v tom problém.

bonulinka
27. únor 2016

Já na poslední porod vzpomínám moc ráda, protože jsem se konečně dočkala toho pomazlení s nezabaleným miminkem. Pokud je vše ok, tak opravdu doporučuji. Ten pocit, když ještě voňavé miminko od plodové vody ( opravdu krásně sladce voní ) leží na mamince, vůbec nepláče, hledá bradavku, aby se přisálo a pak slastně usne..., to je takový příval štěstí 🙂 .
Po 2 hodinách miminko zabalila sestřička do zavinovačky a dala do ruky tatínkovi, ale to už bylo jen na chvíli, protože potřebovali uvolnit porodní sál. Kdyby byl volný nadstandard, tak by si tam mohl odnést syna v náručí a ještě s námi zůstat, ale bohužel volný nebyl, tak už ho musel dát sestřičce.

U všech vyšetření miminka jsem byla přítomna. Dokonce, když měl být syn vyšetřen UTZ a manžel byl zrovna na návštěvě, tak si ho tam odnesl sám a byl tam s ním celou dobu.

bajana
27. únor 2016

To čo píše @baysha o väčšine pôrodnic našťastie vôbec nie je pravda. Ak je všetko v poriadku, miminko je hneď prelozene na bruško matky, tam môže byť aj vyšetrené alebo je prenesené na vyšetrenie na stôl vedľa matky. Potom nasleduje 2h bonding, prítomnosť personálu je len v nutnom prípade (šitie, pôrod placenty atd).

kika_21
27. únor 2016

V normální porodnici dostanete utřené dítě hned, potom si ho pochová tatínek. Záleží i na zdravotním stavu a jak se cítíte. Tak úplně zrovna nevím, kdo byl první. Nezáleželo na tom. 🙂

lv
28. únor 2016

obě holky mi ihned nahé dali na břicho, přikryli..pak je na pár minut vzali na zvážení, koukl pediatr a zpět ke mě..žádné odnášení, žádné potíže .. bez sepsaných por.plánů, dělali to takto automaticky.

karlajasmine
28. únor 2016

Mně dali miminko hned na bříško k prsu, ještě zakrvavene, pomackane..bylo to krásný. Tatínek u toho prestrihl pupeční šňůru. Pak vzali miminko s tatínkem na zvážení a změření zatímco jsem porodila placentu, a hned mi ho pak tatínek donesl a byli jsme tam ještě cca 30min spolu. Klidně by nás tam nechali i mnohem déle, ale po 33h porodu jsem byla tak unavená ze jsem potřebovala spat a už jsem nevěděla která bije.

andelka
28. únor 2016

První jsem měla miminko já. Na břiše, pak ho na chvíli odnesli, pak bylo bylo první přiložení..tuším že v zavinovačce ho tatínkovi dali v době, kdy jsem rodila placentu a když mě kontroloval lékař.
Po porodu jsme byli s mimčem dvě hodiny sami, a to jsme se střídali.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru