Co vše si sama zařídit před porodem?

charlota8
12. čer 2017

Ahojte, je mi 21 a jsem v 22 TT a chtěla jsem se zeptat zkušenějších a znalých rodiček, co vše je potřeba si sama zařídit před porodem, zda jsou nějaké věci, které Vám v porodnici nebo gynekolog neoznámí nebo se vším spoléhat na gynekologa jako na př. : kam mě pošle na vyš. , jestli mě včas pošle na registraci do porodnice a takové věci, porod mě netrápí tolik jako zařizování těchto věcí. ještě jsem se chtěla zeptat, když s přítelem nejsme zatím vzatí, zda aby mimi mělo jeho příjmení musím někde něco zařídit či vyplnit 🙂
Předem moc děkuji za odpovědi

verkaver
12. čer 2017

@charlota8 Ahoj,pokud vím,tak registrovat do porodnice se musíš snad jen v Praze. V jiných městech prostě jedeš přímo tam,kde chceš rodit,když se porod rozjede. Pokud nejste s přítelem svoji,miminko by mělo tvé přijímení,jinak musíte na matriku,kde se přihlásí k otcovství a podepíšete shodu o příjmení,nebo jak se to jmenuje. Ten papír vezmi pak s sebou do porodnice. Doktor ti určitě všechna důležitá vyšetření ohlídá a včas řekne,co je třeba. Teď v tomto týdnu mě napadá těhotenská cukrovka. Taky je pak třeba nezapomenout na pojišťovnu.

barumic
12. čer 2017

U nas v Ostrave se taky v porodnici neregistruje, ale od 38tt uz jsem chodila na kontroly do porodnice, ne ke svemu gyn.
Ano, ohledne prijmeni musite na matriku oba dva, rodne listy s sebou.
Vyridit zdravotni pojistovnu po porodu muze chlap. Automaticky ma dite po matce. To same trvale bydliste.
Pred porodem v praci poresit zbytek dovolene a materskou - datum nastupu Ti rekne gyndar.
Ohledne zdravotnich vysetreni by mel vse sdelit a nasmerovat doktor.
Doporucuji predporodni kurz, pokud si nevis rady.
😉

jbzirafa
12. čer 2017

Na tu matiku myslím musíte oba rodiče s občankou a rodnym listem.nevím přesně. Nicméně vyridit se to dá i cestovní z porodnice, kdybyste to třeba nestihli. Pak bys měla vědět, ke kterému pediatrovi bude dítě chodit -to chtějí v porodnici. Můžeš mu dopředu zavolat jestli tam můžeš miminko registrovat (registruje se pak po porodu, z porodnice posílají papíry. On by vás doma do 3 dnu mel navštívit, co vím ).rozmysli si zdravotní pojištovnu (tam jsem myslím volala sama )a pohlídat si peníze , ať v práci vi, kdy nastupujes na mateřskou, gynekolog by ti mel tadat papir.některý ti dá i papír k vyplnění jména dítěte, ale to se dá v plnit v porodnici v pohodě. Já šla rodit necekane a nic kromě doktoru potřeba nebylo. Resila jsem zpětně.

luj89
12. čer 2017

@jbzirafa Pediatri v dnesni dobe uz moc domu nechodi. Rekla bych, ze hlavne z kapacitnixh duvodu. Jinak teda mimi je automaticky pojistene tam, kde matka 🙂

charlota8
autor
12. čer 2017

Moc všem děkuji 🙂 ještě jestli s emůžu zeptat kdy jste tak na tu matriku šli? Abych si tam nepřipadala jako plašan třeba v 30 TT

jbzirafa
12. čer 2017

@luj89 jojo s tou pojišťovnou to vím. Tak u nás na vsi jsme tedy světla výjimka? ! K nám doktora přišla to se máme 😊 díky za info.

luj89
12. čer 2017

@jbzirafa asi zalezi na lekari 🙂. Ale nase doktorka rikala, ze domu nechodi, coz me docela mrzi, protoze mi neprijde moc fajn v 6nedeli tahat mimco do tohodle prostredi... I maminky maji asi jeste co delat samy se sebou...

barumic
12. čer 2017

@charlota8
My byli 2 tydny pred terminem 😉

@luj89
Nase taky nechodi domu. Na prvni poradne celkem ok, ale na druhe tyden nato bylo v cekarne 10 kocarku a 3 vajicka. No byla jsem nastvana jak pardal 😒. Ale ja stejne chodim ted kazdy tyden tejpovat malemu brisko a mam to v ramci prochazky 😉

jbzirafa
12. čer 2017

@luj89 naše právě chodi, tak 3. Den po příchodu domu. Pak už se chodi do poradny. Ale my jsme právě na vsi, takže je pacientů min. .

j.a.n.i
13. čer 2017

@luj89 Tak ono i ti co chodí, přijdou jen na tu první prohlídku a jelikož zpočátku chodíš dost často, tak tam stejně jdeš v šestinedělí i tak.

luj89
13. čer 2017

@j.a.n.i ano, ale i to je podle me velka pomoc, ze nemusis par dni po porodu chodit s cerstvym miminkem do nemocnicniho prostredi.

jezz1e
13. čer 2017

Tu matriku bych řešila nějak po nástupu na mateřskou, přece jen aby do toho třeba nevlezl předčasný porod... Myslím že od 30 TT dál už tam za plašana fakt nebudeš (kromě toho, že je to úřednicím nejspíš fakt jedno 😉)

j.a.n.i
13. čer 2017

@luj89 Proč do nemocničního? Naše doktorka má samostatnou čekárnu a oddělenou dobu pro zdravé. Plus tedy ono to horší než porodnice být nemůže...

luj89
13. čer 2017

@j.a.n.i Ze to tak ma vase Dr. neznamena, ze to maji stejne vsichni ostatni... Nech to byt, asi na to mas jiny nazor, coz je v poradku. Jen jsem chtela zminit, ze v dnesni dobe uz neni automaticke, ze by pediatri chodili na prvni prohlidku domu.

winter
13. čer 2017

My šli na matriku už někdy kolem 20tt, prostě když byl čas. Matrikářce to bylo opravdu jedno. 🙂

Jinak nezapomenout: v těhotenství je 1x povinná kontrola u obvodního lékaře, 1x u zubního a u dětské doktorky, ta musí dát razítko do těhotenské průkazky !!!

Naše dětská chodí na 1. návštěvu domů vždy hned ten samý den, kdy se přijde z porodnice nebo následující první všední den, pokud je příchod o víkendu.

charlota8
autor
13. čer 2017

@winter .. Moc děkuji toto je jedna z věcí co jsem potřebovala vědět 😊 k obvodní jdu v týdnu a se zubařem to nude horší. Musím se objednávat skoro trictvrte roku dopredu, navíc vím že mám kazík ale bez umrtvení na sebe nenechám sáhnout a to mi zubař v tehu asi neumrtvi. 😁 no hold budu se s ni muset domluvit ze me bude pitvat az po porodu .

fire85
13. čer 2017

@winter u jaké dětské doktorky? myslíš jako zaregistrovat dítě až se narodí? já tam jen volala a šli jsme až s malým po porodu, takže v těhot. jsem byla jen na EKG, to je povinné vyšetření, u zubaře a to je vše.ani u obvodního jsem nebyla.
právě nechápu na co by mě dětská dr. dávala před porodem razítko do průkazky...

jitavrtule
13. čer 2017

@charlota8 zubaře neodkládej, ať z toho malýho kazíku není díra jako vrata, lokálně ti to zubař klidně opíchne, to na těhotenství vliv nemá.
jinak v závislosti na tom odkud jsi bys měla zařídit registraci do porodnice (platí asi jen pro Prahu, ale vím že i Rakovník teď řešil že mají příliš mnoho rodiček), zajít s chlapem na matriku (my byli myslím 3 týdny před termínem, v Praze chtěli papír z matriky v porodnici předem, že jim to pak urychlí papírování po porodu a rychleji se vystaví rodný list), to můžete kamkoliv (na jakoukoliv matriku) s rodnými listy a občankama. Oběhat obvoďáka a zubaře, povinnost to samozřejmě není, ale je dobré být na příchod mimina ve formě, obíhat to pak z jakéhokoliv důvodu s novorozencem je na houby.
Zdravotní pojištění bude mít dítě stejné jako ty, to před porodem řešit nemusíš.
Od 36tt se už většinou chodí na kontroly do prenatální poradny do porodnice, kde se natáčí monitor, do té doby řeší tvůj zdravotní stav obvodní gynekolog, který by měl teoreticky vše ohlídat.

charlota8
autor
13. čer 2017

Děkuji, uz jsem prekonala strach a jsem objednana no bohuzel zubar me odpalkoval ze az v prosinci, mozna bych tam mohla jit pro razitko zpetne, byla jsem tam pred ctyrma mesicama 😊

j.a.n.i
13. čer 2017

@winter ALe nemusí, nic není povinného, maximálně budou mít v porodnici hloupé připomínky, ale to je tak všechnop, co se stane.

luj89
13. čer 2017

@fire85 EKG neni povinne, ono asi nic neni povinne 🙂. Ja byla u obvodaka, ktery mi do prukazky napsal rok posledniho vysetreni EKG a ze bylo v poradku.
@winter pediatr nedava automaticky razitko do prukazky.

fire85
14. čer 2017

@luj89 aha já nA eKG byla pokaždé tak jsem myslela že je to povinné.no právě a s tím razítkem do průkazky od pediatra mě to dost zmátlo...

winter
16. čer 2017

@fire85 Jak tak pozoruji, tak v každém městě to chodí jinak a jsou jiné zvyky 😉 U nás se musí k dětské doktorce na registraci dostavit maminka osobně ještě před porodem a doporučuje se požádat o razítko do těhu průkazky, protože u nás dost pediatrů nebere nové pacienty a v nemocnici chtějí mít jistotu, že když tam někoho nahlásíte, že s ním máte opravdu domluveno, že Vás vezme. Jak jsem psala výše u nás chodí pediatr domů většinou hned ten samý den, co jste propuštěni z porodnice. Bylo mi řečeno, že když mě propustí v pátek dopoledne, mám ještě volat (je tam do 12 hodin) a ona k nám přijde ještě ten den večer.
Ono je to opravdu všude trochu jiné.
EKG není povinné, mě ho nechala udělat obvodní, pro jistotu.
Pokud se podíváte do těhu průkazky pokud máte to s fotkou maminky s miminkem, tak na předposlední stránce je napsáno "Další vyšetření" a je tam právě místo pro razítko obvodní, zubaře a registrující dětské.

pataja
16. čer 2017

Není povinná ani návštěva zubaře, ani obvoďáka.

fire85
16. čer 2017

@winter aha takhle jsi to myslela, tak to pak už chápu, vůbec to neznám je to asi všude jinak.

zase si říkám že jsem doma, tak si ty vyšetření oběhám.pokud bych chodila do práce, bylo by to něco jiného.

j.a.n.i
16. čer 2017

@winter Tak musí... nemusí a v porodnici nemají právo ji zadržovat i když to razítko v průkazce mít nebude, ani ji ani dítě. i když to někdy zkouší.

fire85
16. čer 2017

@j.a.n.i jasně ale já si myslím že není takový problém za tu dobu tyhle dvě vyšetření/doktory obejít a v porodnici je to pak aspon v klidu.

j.a.n.i
16. čer 2017

@fire85 A já za nevidím důvod, proč bych měla někomu dokládat že jsem byla u zubaře a na EKG, považuji se za svéprávnou...

fire85
16. čer 2017

@j.a.n.i nevidím prostě důvod na ty vyšetření nejít, doktor když mě tam posílal tak taky říkal že prostě to tak je, takk at si tam zajdu a já s tím nemám problém. ale dost lidí vidí problém asi v tom že když jim někdo něco nařídí tak prostě ne a dělat to nebudou.no a tohle je hlavně kvůi dítěti a těhotenství ne? některý ženský jsou totiž taky pěkně líný...

j.a.n.i
16. čer 2017

@fire85 Co je kvůli dítěti, razítko do průkazky, že jsem byla u zubaře? K čemu jako? Nebo razítko do průkazky, že mám zajištěného pediatra?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru