Císařský řez - spinální nebo celková anestezie?

nikoldarb
14. srp 2018

Do má jaké zkušenosti ohledně císařského řezu?

caverina
14. srp 2018

@nikoldarb já jsem měla akutni císařský řez,takže celková anestezie...možná jsem pár dní měla problèmy se vstávánim,ale jinak šestinedělí naprosto v pohodě

guinea
14. srp 2018

@nikoldarb Já jsem měla taky akutní, ale řekli mi, že právě šetrnější je ta spinální anestezie. Takže jsem měla tu.

irena1111
14. srp 2018

Já měla na vlastní přání oba císaře v celkové anestezii a všechno bylo naprosto v pohodě. Byla jsem čilejší než holky po normálním porodu. Hojení řezu bylo taky v pohodě.

olga_
14. srp 2018

Spinální - pokud budeš mít nadstandard a někoho u sebe, můžeš mít u sebe i miminko.

guinea
14. srp 2018

@olga_ Přesně tak jsem to měla 🙂

zoniga
14. srp 2018

Já měla oba dva a za mě spinální lepší

aronek
14. srp 2018

@nikoldarb měla jsem tři. První akutní v celkové. Za mně nejhorší. Jen jsem po probuzení zvracela, nemohla jsem ani pít a nakonec několik dní kapačky. Druhý akutní, ale ve spinálu a super. Mnohem lepší rekonvalescence. Třetí plánovaný, opět spinál. Jako porod bez problémů, ale hned po něm střevní chřipka. Nemohla jsem chodit, natož běhat na záchod. Za pár týdnů bude čtvrtý, doufám, že proběhne v klidu a se spinálem.

olga_
14. srp 2018

@guinea Já to tak měla po porodu dvojčátek a měla jsem je na pokoji okamžitě po císaři. Zůstávala tam se mnou na odpoledne a dvě noci dula - zároveň LP, která mi je obstarala a pomáhala přikládat. Přes den manžel. Domů jsme šli hned třetí den. Po celkové bych nezvládla to, že prostě nebudu mít dítě (já děti) u sebe - ty první hodiny po porodu jsou strašně důležité - a ta důležitost člověku docvakne často až mnohem později...

caverina
14. srp 2018

@olga_ v tom bych s tebou az tak nesouhlasila...syna jsem poprvé viděla až skoro 24 hodin po porodu...byl v inkubátoru a na kapčce...v náručí jsem ho držela až skoro až po pěti dnech,do té doby jsem jen za ním chodila a hladila ho a mluvila na něj...pokus co by se dalo nazvat kojenim proběhl zhruba necelý měsíc,pak byl plně na UM..jsem přesvědčena,že nezáleží jakým způsobem proběhl porod nebo jestli bylo dítě kojeno nebo ne....

bartakova_veronika
Autor odpověď smazal
Zobraz
bartakova_veronika
14. srp 2018

@olga_ nerozumím tomu proč by měla jít na spinální jenom proto aby mohla mít nadstandard a miminko hned u sebe ... ano je pravda že po celkové narkóze miminko hned nevidíme ale já bych nikdy nešla do spinální narkózy jenom proto, abych jí mohla vidět hned co se narodí a stejně bych jí tak či tak neměla hned u sebe až druhý den ...

bartakova_veronika
14. srp 2018

já osobně jsem se rozhodovala dlouho - měla jsem plánovaný císařský řez ... nakonec jsem se rozhodla do celkové narkózy a vůbec toho nelituji .... jediný důvod kdy bych se rozhodla jít do spinální je ten, že by mohl být u toho můj manžel což nebylo možné. Ne každá porodnice toto nabízí. Takže rozhodnutí nakonec bylo jasné. Po probuzení mi bylo dobře ... ano je pravda, že je člověk takový trochu takový malátný po uspání ale dalo se to přežít ... nedokázala jsem ani po operaci vůbec usnout. Na sál jsem šla v pět hodin odpoledne a v půl druhé ráno jsem ještě strašila. Malou jsem sice viděla až za pět hodin ale vůbec toho nelituji. Stejně bych jí tak či tak neměla u sebe, protože byla 24 hodin na JIPce a pak následně přesunuta do inkubátoru. Dostávala jsem kapačky a tak jsem jí ani u sebe mít nějak nechtěla abych s kapačkou za ní běhala. Nosili mi jí cca za 5 hodin což je sice pravda málo na kojení, ale pro její zdraví jsem byla ráda, že je pod dohledem 24 hodin. K sobě jsem jí dostala až asi za 3 dny a další den jsem se stěhovala z pooperačního pokoje na nadstandardní, kde jsme trávili dalších 14 dní. No sice jsem po císaři byla v porodnici 3 týdny ale to jen z důvodu malé, že byla 14 dní v inkubátoru, jinak bych dokázala jít asi po pěti dnech domu. Alespoň vyndavání stehů jsem nemusela nikam chodit a ještě mě to stihli v porodnici 🙂 ale v pohodě jsem se dopoledne druhý den zvedla a odpoledne už mi vyndali cévku a chodila jsem na WC sama bez problému 🙂

pajula123
14. srp 2018

Měla jsem spinální. Týden poté mě bolela nepředstavitelným způsobem hlava. Trpím na migrény,ale migréna je nic ve srovnání s tímto. Postspinální syndrom. Přesto bych znovu volila spinal. Malého jsem na chvilku viděla hned jak ho vyndali, pak mi ho PA přinesla a přiložila pod krk, po převozu na pokoj proběhl dvouhodinový bonding včetně samoprisati...a to mi za to stálo.

olga_
14. srp 2018

@bartakova_veronika To ať si už rozmyslí zakladatelka fóra, co je pro ni při rozhodování důležité 😉.

bartakova_veronika
14. srp 2018

@olga_ to ano ,,... ale píšete tady že pokud chce mít miminko u sebe tak má jít na spinální což mě zarazilo .. nebo to alespoň tak vyznělo ... ano po celkové miminko člověk u sebe nemá ale já bych to osobně nedokázala být při vědomí ... také mi bylo i řečeno že většinou i přes spinál ženy cítí řezání a ostatní věci a stejně je nakonec uspí úplně ... sami mi spinální nedoporučovali .. a také je nebezpečné když to špatně napíchnou

fyii
14. srp 2018

@nikoldarb ahoj ja mela dvakrat. Prvne spinal napichavali dvakrat je to hnus. podruhy napichavali na 5x a stejne se nepovedlo takze mi dali celkovou narkozu. vzdy mi je po techto zakrocich na umreni, zvracim, nemuzu sedet 10 dni, vsechno se toci atd. tomu u porodu jde predejit domluvou s anesteziologem pri planovani daji nejslabsi jehlu a zavodnuji pred a po vykonu, tim se tomu da trosku predejit. Pri celkove mi prispali malou takze pak meli fofry a nevedeli jestli je neco zle nebo spi. Rozdychavali ji a na 7 minute uz se probrala. Setrnejsi k miminku je urcite spinal, ale v narkoze maji vice casu. Rizika pro matku jsou v obou pripadech, je to velka brisni operace. Jo mimco jsem po narkoze mela u sebe uz na porodnim sale, sle byla jsem jeste oblbla, pak ji prinesly sestricky na pokoj nekolikrat. Uplne u sebe jsem ji mela druhy den od rana jak vyndaly cevku a sama jsem dosla do koupelny.Dite ti nechaji u nas na pokoji az jsi schopna k nemu sama vstat..sestricky stejne x krat denne chodi kontrolovat jak tebe tak mimco.

misakri
14. srp 2018

První jsem měla v celkové anestezii,druhé plánovaně jen spinál a teď třetí chci taky pouze spinál.. budu mít u porodu manžela a za mě rozhodně lepší,vidět hned miminko,pohladit atd.. 😉
A necítila jsem tedy nic,kromě lehkého tahání.. že mi při tom spadne tlak mi řekl anesteziolog ještě dřív než k tomu došlo a hned podal léky.. osobně neznám nikoho,koho by uspavali úplně v průběhu.. a co čtu na netu,beru s rezervou 😉
Rekonvalescence jako taková byla u obou asi stejná 😉

irena1111
14. srp 2018

@olga_ "Po celkové bych nezvládla to, že prostě nebudu mít dítě (já děti) u sebe - ty první hodiny po porodu jsou strašně důležité - a ta důležitost člověku docvakne často až mnohem později..." a co má jako člověku docvaknout? Proč jsou ty hodiny tak hrozně důležité? Já viděla děti vždy až několik hodin po císaři a vše bylo v pohodě.

xenie131
14. srp 2018

já mám za sebou celkovou narkozu, před sálem čekal manžel a byl s klukama on, já je viděla až někdy odpoledne, kdy je dovezli na aro, jen mi je ukázali a hned odvezli, u sebe jsem je měla až od druhého dne dopoledne, je pravdou, že jsem vůbec nekojila, nerozjelo se to, ale kluci jsou i tak zdraví a máme úžasný vztah, jsou to miláčci. Příští týden mě čeká druhý císař a tentokrát ve spinále, ono tiž záleží jak která porodnice to má, po císaři mě budou cca 2 hodky sledovat, mezitím bude s malým manžel a jak mě převezou na pokoj po těch cca 2 hodkách tak budem všichni 3 spolu na pokoji. Prcka mi hned přiloží a nechají pomuchlat, nabídli mi, že na celkové šití mě pak můžou uspat, abych nečučela do stropu. Dokud bude se mnu manžel, prcka s námi nechají, na noc si ho vemou a od příštího dne jak vstanu ho už budu mít u sebe. Jsem zvědavá jak to bude, taky z toho spinálu mám respekt... Po prvním císaři jsem byla jak rybička, jakoby žádná operace neproběhla, ani léky na bolest jsem nechtěla a druhý den jsem lítala hýbala se a vše jakoby nic. Když jsem viděla holky, jak se tam kroutí, nemůžou sedět, tak mi jich bylo líto, strašně moc doufám a modlím se, aby to i tentokrát bylo takhle, doma sem hned taky normálně fungovala, vše prostě bylo bez problému

oveckaluky
14. srp 2018

První císař akutní, v celkové anestezii. Malou jsem viděla skoro jako poslední z rodiny (narodila se večer ve 21:20 a já ji viděla až druhý den ve dvě odpoledne). Teď mě čeká plánovaná sekce (pravděpodobně) a právě z tohoto důvodu chci jít do spinálu...nechci příchod dvojčátek zaspat.

olga_
14. srp 2018

@irena1111 Mám srovnání s krásným přirozeným porodem, a proto u mě bylo důležité i při sekci mít děti okamžitě u sebe. Někdo jede na sál s úsměvem na tváři a je to pro něho skoro vysvobození, někdo to prožívá velmi těžko. Pro mě je důležité mít děti okamžitě u sebe, vědět, co se s nimi děje, kdo s nimi co dělá. Nesoudím, chápu, že to někdo může mít jinak. Docvaknout prostě může to, že tam je jakási "černá díra", že jsem s miminkem/ky nebyla hned a pořád jako u přirozeného porodu. To se těžko vysvětluje, každá to máme jinak a je to v pořádku, a proto je důležité, aby se každá rozhodla tak, aby jí bylo dobře a měla ty začátky s miminkem co nejpříjemnější.

zmrzlinka
14. srp 2018

Prvi celková anestezie a druhy spinal. Za mne je to asi jedno. Pro mimi je asi lepsi spinal. Tak bych volila spinal. Celkovo císař je opruz, ale da se to zvládnout v pohodě. Toho ze nebudeš mimi hned u sebe se neboj. Zvladnete to oba a ja jsem s tim problém neměla. Důležité je aby se miminko narodilo zdrave a aby si Ty byla take v pohodě. Drzim palce.

katarinka0102
14. srp 2018

@aronek 4? Já za pár týdnu budu rodit,a třetí císař. Ginekolog mi chce při císaři hned provázat vaječníky prý 4 císař už bych nemohla. I když jsem podvázání odmítla tak i přesto 4 nemohu mít

mku
14. srp 2018

Ja mela akutniho cisare v celkove anestezii a prozvracela jsem cely sestinedeli a kychnout jsem si nemohla asi dva mesice... proti tomu byl normalni porod prvni dcery, kdy jsem byla sita uvnitr zvenku a mesic jsem si nesedla, uplne ruzova zahrada.. kdybych mohla volit tak jedine prirozene, i kdyz to v tu chvili vic boli...

calvac
14. srp 2018

@nikoldarb Ja mam za sebou dva spinaly,muzes videt mimi,coz je super. Na Jipce jsem byla chvili. Po prvnim cisari jsem chodila po 8 hodinach,po druhem uz po sesti. Za me oba cisare v pohode. Nechlubim se ale holky po prirozenem vypadaly podstatne hure. Domu jsem sla po peti dnech a fungovala jsem v pohode samozrejme krome zvedani veci.

mirri7
14. srp 2018

@irena1111 tomu se tezko veri!

terez07
14. srp 2018

Pre dieťatko je bezpečnejší spinal,a estetika sa k nemu nedostanú a nemôžu spôsobiť útlm, a doktori postupujú menej rýchlo a šetrnejšie, pri CA majú na to málo času. Za mňa určite spinal, nebolí to vôbec,hneď môžeš vidieť dieťatko a ten pocit,keď počuješ prvý krát ako plače je neopísateľný.. dieťatko vidíš hneď ,aj ti ho priložia na hrudník a po preklade na jip ho hneď donesú a nechajú prisat.

luciiinka87
14. srp 2018

@nikoldarb Zazila jsem oba. Po fyzicke strance to u me bylo nastejno, tak napisu, jak jsem to vnimala emocionalne. Prvni cisar byl akutni a tedy celkova narkoza. Mela jsem problem prijmout dceru za svou, laska naskocila az 3 tydny po porodu. Doted to prisuzuji tomu, ze mi chybelo odzit si porod, videt na vlastni oci, ze tenhle mrnous byl ten, kdo me tak kopal a kdo se ve me vrtel. Mozna kdybych po probuzeni mela u sebe manzela s malou, bylo by to jine, ale dcerka byla na pozorovani. Druhy cisar byl planovany - spinal. Rezani clovek neciti, trosku zahoupou telem, kdyz dostavaji mimco ven. Mimco je venku skoro hned po zacatku operace. Slysis jeho prvni plac, vidis ho, smis si ho alespon na mzik pohladit, uzasny zazitek, na ktery rada vzpominam.

montyjack
14. srp 2018

@olga_ Naprosto souhlasím, po porodu CS jsem nemohla mít malou u sebe a bylo to pro mě strašné, nemůžu se s tím vyrovnat ani teď po 7m, malá naštěstí vypadá v pohodě, je plně kojená (už má 10kg), celkově spokojené a vysmáté miminko. Jinak porod samotný - měla jsem spinální anestezii, ale mám trochu skoliozu, takže anestezie mi zabrala jen na levou půlku a na pravé jsem sice necítila bolest v plné síle, ale všechny doteky, tlak atd. ano. Stejně tak mi nefungovalo nic na bolest, co mi šlo tou kanylou. I tak bych ale volila spinální, celkovou jsem měla jednou u jiné operace a byl to děs - halucinace, zvracení, tělo bylo mnohem více vyčerpané.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru