Císařský řez. Lze zvolit u akutního částečnou anestezii?

i_vet2
24. dub 2022

Ahoj holky nevíte jak je to pokud máte akutní sekci, lze si zvolit částečnou anestezii?? Prvního jsem měla akutně kvůli jaterním výsledkům, ale to jsem musela do celkové byla jsem zrovna po večeři v nemocnici když doběhla primářka že musí hned ven jestli jsem jedla 🤷‍♀️ nyní bych ráda zkusila přirozený porod ale pokud bych během musela na sekci jde částečná anestezie ?? Děkuju za rady

kkacca
24. dub 2022

@i_vet2 ano, pokud je čas tak jde 🙂

drep
24. dub 2022

@i_vet2 pokud je čas, tak spinální anestezie je preferovaná, celková je vlastně “nouzovka”, když není vteřiny nazbyt

nazka
24. dub 2022

@i_vet2 já měla dva cs, první akutní kvůli preeklampsii, oba částečnou anestezii. U obou porodu mi to lékaři i doporučovali

i_vet2
autor
24. dub 2022

Holky děkuju, potěšily jste mě.. pokud by mi nevyšel přirozený porod ráda bych hned miminko slyšela a viděla, ta celková pro mě byla takové trauma,.. vzbuzení bez břicha, bez miminka, jen protivné sestry okolo.. žádné seznámení s miminkem.. bylo to těžké,,

i_vet2
autor
24. dub 2022

@nazka mě právě nedali vůbec na výběr, prostě celková a hotovo, tehdy jsem byla tak vyjukaná, že jsem neměla myšlenky na nic jiného jen at je syn živý a zdravý..

nazka
24. dub 2022

@i_vet2 určitě věděli, co dělají. Kamarádka zase nechtěla částečnou a 2x měla celkovou, nestála vidět to, co se děje na sále. Zkus to nebrat jako trauma, ale nejlepší tu možnou volbu pro vás v tu chvíli

europa00
24. dub 2022

Holky Js to mám naopak děsí mě spinalka… důvod císaře placenta nízko dvojitá a nejspíše cévy mimo, takže rizikovka a císař… kdZ vezmu pro spinální tak hen to ze vám ukážou dítě … ale prý s nim stejně nejste protože po spinální nesmíte vstavat z postele kvůli silné migrénu atd nesmíte se hýbat takže počítám ze jste i vycevkovana, další minus vnímám vpich do páteřniho kanálu mám v ordeli bederní oblast lordozu páteře scagrove to pichli blbě a skoro 14 dne nechodila silné migrény nevYka schopna se postarat o dítě… další nevýhoda to jak jste za plachtou jsk do vás řežou cítíte to tahání atd ne hci mít ten traumaticky zážitek spojeny s malým… plus kdYvy se něco posralo jako krvácení hned vy ne museli uspat… msm pocit ze po celkové vYch byla použitelná dříve a dříve se mohla postarat o maleho a fo té doby by byl s manželem. Rodila jsem jen orirozene císař bych si dobrovolně nevybrala Ale život maleho a můj je důležitější … jen absolutně nevím co to obnáší

nazka
24. dub 2022

@europa00 holka, tak hrozný to není, jak popisuješ 😄 plachtu nevnímáš, a než z Tebe vydají miminko, je to pár minut. Já druhou dceru už pak měla na sále u sebe celou dobu a u první dokonce i s manželem. Vpich do páteře je nepříjemný, ale horší bylo to cevkovani, což cevkuji i při celkové narkóze. A cebku vyndaji, až když jsi schopná vstát a chodit. To se spinalem nebo celkovou moc nemá společného, spíš o tom zotavení po narkóze. Spinal se celkově líp snáší, není po něm zle na zvracení a jako bonus není tak riskantní pro miminko. Celková narkoza totiž působí i na dítě, proto ho musí vyndat urgentně.
Kazdý má své důvody pro a proti, já si vybrala spinal, kámoška celkovou. Kdybys chtěla vědět cokoli, klidně napiš do IZ.

pampeliska1313
24. dub 2022

Rodila jsem v Podolí a měla jsem částečnou (ale klidně bych rodila měsíc, po tom co mě napichli.:D) každopádně to bylo, že kdyby se jim nepodařilo mě napíchnout, tak bych šla pod celkovou anestezii.🙂

drep
24. dub 2022

@europa00 celková má dva zásadní problémy: jednak přestup všech oběh a dech tlumících lék placentou a riziko obtížných dýchacích cest (v těhotenství výrazně častější než u běžné populace. První vede k tomu, že gynekolog musí sakra pospíchat, abych nemusela “přidat” matce léky, druhé vede k tomu, že u zkušený anesteziolog je na sekci malounko nervózní, dokud nemá jistotu, že trubka je tam, kde má být. Nikdy pacientům nic nevnucuju, ale sekce je jediná výjimka, spinál je prostě výrazně bezpečnější.

europa00
24. dub 2022

@drep děkuji a co diagnóza vasa preavia, co když jim tam začnu krvacet .. navíc v té oblasti kde se picha spinální nemám tu pater úplně ok celkemse bojím proste Ake nikdy jsem to nemusela řešit Js teprve. Uvidím co mi řeknou lékaři jak to vyhodnotí … ale císaře se bojím

drep
24. dub 2022

@europa00 no, docent bláha, přednosta karimu na karláku (a dříve letitě šéf u apolináře) píchá spinály i při placentě praevia. Já se přiznám, že bych si to nelajzla a na placentu praeviu bych volila celkovku, spinál jedině s hodně poučenou, motivovanou a spolupracující pacientkou.

europa00
Autor odpověď smazal
Zobraz
europa00
24. dub 2022

@drep no placenta preavia asi ještě v klidu, ke nám ji dole navíc dvojitou a cévy mimo placentu takže asi nejdebilnejsi kombinace která existuje..takže strach o to větší. Počítám ze ji budou prohlížet v tom 30 týdnu i kdyby se trochu zvedla neřeší to cévy mimo a pochybuji ze se doktor spletl díval se na to dopplerem . Zatím to se mnou nikdo neřešil hen ze ne čeká císař o něco dříve více info nemám na internetu zkušenosti děsivé

la_amanita
24. dub 2022

Zažila jsem obojí, můžu říct, že spinální je lepší. Ale ve tvém případě možná na výběr mít nebudeš, já teď podruhé taky neměla a měla jsem celkovou anestezii. Zas na druhou stranu, ten pocit usínání, i když rychlý byl pro mě osobně příjemný.

ronyx
25. dub 2022

Tak já mám za sebou 2 sekce. Jedna akutní, takže plná anestezie, kdy při porodu nastaly komplikace,druhá plánovaná ( špatné ozvy na poslední kontrole, takže si mě nechali v nemocnici a ráno sekce) tam byl čas takže jsem dostala Epidural a byla při vědomí. Pokud jde ale opravdu o takzvaný AKUTNÍ císař, kde se o něm rozhodne z minuty na minutu, tam žádná volba není, prostě celková anestezie a hotovo.

2hanah
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru