Císařský řez. Co je lepší, spinal nebo celková narkóza? 🙏🏻👣

nikolaa123
2. kvě 2021

Ahoj holky,
Zas se na vás obracím s prosbou ohledně císařského řezu který je plánovaný na příští týden.
Jsem prvorodicka takže zkušenosti žádné..
Prosím o zkušenosti kdo prodělal císařský řez buď Spinal nebo celková narkoza 🙏🏻
Já se pořád nemůžu rozhodnout z obojího mám strach.
Celkovou narkozu sem prodělala už 3x kvůli operacím) laparskopie a čípek) žádné zvracení a tak sem neměla 🙏🏻
Představa že budu mít Spinal mě děsí že budu vše vidět a cítit a mám strach i s te injekce do páteře.
S celkové narkozy mě zas trápí že bych hned neviděla malého představa že nevím jestli je vše v pořádku mě snad děsí víc.

Je pravda že se dřív dáte do pořádku po Spinalu než po celkové narkoze?
A vůbec jak vám bylo?
Úplně nejraději bych chtěla přirozeně ale bohužel 😒jak dlouho jste byli v nemocnici? Prosím o zkušenosti s klidně něco více k tomu císařskýmu řezu. Děkuju moc moc 🙏🏻🙏🏻🌺

ina10
2. kvě 2021

@nikolaa123 mela jsem oba zpusoby anestezie.1.porod akutni cisar,takze celkova narkoza a vzbudila jsem se az na JIP po cca 4-5ti hodinach od rezu(predtim me dopovali pres 30 hodin analgetiky,zmekcovaci del.hrdla,epidural atd,abych porodila prirozene,ale nepomohlo),2.porod planovany cisar,takze epidural...anesteziolog vse vysvetlil jeste den pred samotnym zakrokem,pak i na sale rikal,co dela(ted dam lokalni umrtveni atd,za chvili budete citit to a to,behem operace byste nemela citit bolest,jen tah)..pak nastal okamzik,kdy mimi vybavovali,tak mi anesteziolog rekl,ze dr.trochu budou tlacit,ale bylo to fakt jen chvilku,nic,co by se nedalo vydrzet...byla jsem rada,ze rikali dopredu,co bude nasledovat.Pichnuti jehel se da vydrzet,navic pred aplikaci toho epiduralu ti daji lokalni umrtveni,tak jsem nic necitila.
Neprislo mi,ze bych po spinalu byla driv ok nez po celkovce,mozna trochu naopak,ale asi to bylo dano i tim,ze ta celkovka byl 1.cisar?
Pozitivum spinalu-hned vidis mimco.
Probiha to tak,ze nastoupis den pred operaci,anesteziolog te pouci,vecer dostanes vyplach strev,rano operace,pak JIP a az zvlednes sama wc a dle kapacity na odd,tak te daji na normalni pokoj i s miminkem.Celkove jsem od operace byla v nemocnici 5 dnu.
Hlavne se nenechat "vytocit" pripadnyma sestrama,ktere by ti s utrpnym vyrazem ve tvari rikaly,ze nemas dost mleka a tak ma mimco dokrmy(kolegynka z pokoje se kvuli tomu i rozplakala)holt nekdy to chvilku trva,nez se to nastartuje (pomohlo mi i zacit pit asi 14 dnu pred sekci kojici caje) a taky hlaska,ze miminko ma koliky,protoze jsi nemela prave ten prirozeny porod (ano dobre,nejspis tim nabere nejakou posevni floru,ale koliky maji vsechna miminka,nebo ty fronty u sesterny na espumisan pro mimca staly jen maminky po cisari?...co znam v okoli a rodine dalsi matky-rodily normalne-jejich deti taky mely bolesti briska)

crutela
2. kvě 2021

Měla jsem akutní SC loni v září - spinal.
Nic nevidíš, dají tam clonu, takze se opravdu bat nemusis. Daji injekci v oblasti bederní páteře (nebolí to) jen tlačí.
Necitis nohy, bricho a nemuzes se hybat.
Mrkněte je plni videí na netu.

tynka9
2. kvě 2021

Zažila jsem jen spinál. Injekci do páteře jsem skoro necítila, úmrtí to místo předem. Při samotné operaci bylo akorát nepříjemné, jak malou vytahovali. Byl cítit velký tlak a tahání, ale bylo to na chvilku. I když jsme měly léky proti nevolnostem předem, tak i s dalšími maminkami jsme se shodly, že se nám na sále udělalo dost zle od žaludku, ale stačilo říct anesteziologovi a bylo to rychle pryč. Malou jsem viděla hned + pak ještě na chvilku než mě dovezli na JiP. Počkali, než jsem začala hýbat nohama a pak jsem byla už na šestinedělí. Jaká bude rekonvalescence, to ti asi nikdo nepoví. Mě jizva nějak extra nebolela, ale fyzicky jsem byla hrozně slabá ještě asi měsíc po sekci. Pak jsem teprve byla schopná fungovat relativně normálně a starat se o děti bez pomoci manžela.

drep
2. kvě 2021

Spinál je u sekce anestezie volby, celková anestezie je zatížená výrazně větší i riziky jak pro matku tak pro dítě, je to české specifikum, že v čechách je neadekvátně vysoké procento sekcí v celkové (ve světě to bývá do 20%). Obecně nemám ve zvyku pacienty přemlouvat k té či oné formě anesteziologické péče, ale u sekce zdůrazňuju, že spinál je bezpečnější a preferovaný a když by neseděl, tak k celkové se dá přejít vždycky.

m.e.l
2. kvě 2021

Spinal je setrnejsi pro dite i Tebe a lekari maji vice casu na "vybaveni" ditete. Celkova anestezie se provadi pak vybaveni ditete co nejrychleji neb "jde krvi' do ditete. Tak mi to i vysvetloval anesteziolog. Ja mela u jednoho ditete epidural a u druheho spinal. Z prvniho vicemene akutniho si unavou pomalu nic nepamatuji, u druheho byla sekce planovana a bylo to podstatne lepsi, hlavne u me byl partner.

michaelarousova
2. kvě 2021

@nikolaa123 ja mam za sebou spinal a sla nych do nej zas☺️ To ze clovek hned vidi to miminko je super☺️ Citit nic neni a je to teda dost rychle☺️Me se jen hur dychalo..clovek pak asi 4 hodiny nic neciti a i pak jsem to snasela dobre☺️ Jen tech 24 hod na jipu a pak se zvednout bylo trosku horsi..kebule se slusne tocila😂Pobyt v nemocnici kdyz jde vse dobre je 5 dni ☺️

rnika
2. kvě 2021

Měla jsem 2x spinal a jsem ráda.

jako_mala_holka
2. kvě 2021

Měla jsem spinal a super, strach jsem měla obrovský, ale uklidňovala jsem se tím, že při nejhorším se necham uspat... Nebylo potřeba 🙂 napichnou páteř a necitis skoro nic, já měla pocit, jako by mi někdo psal na břicho tužkou třeba 😄 a jinak jen takové tahání a tlak... Ani nic nevidíš, protože tam je clona, takže se neboj 🙂

merope
2. kvě 2021

většina tu už zazněla - takže přidávám jen další hlas pro spinál 🙂

klovalka
2. kvě 2021

ahoj, pokud je to plánované, tak určitě spinál je to mnohem šetrnější pro díte - operatéři mají mnohem víc klidu, zákrok je v klidu. Pokud máš celkovou anestezii, musí operatér hodně spěchat, aby vyndal dítě - léky na uspání též ovlivnují miminko a jsou mu přes placentu velmi brzo do těla.
Napíchnutí je chvilku nepříjemné, potom necítíš nohy. Můžeš cítit, že s tebou trochu "třesou". ALe nebolí to.
Pokud Ti v průběhu trochu klesně tlak. může Ti být chvíli špatně od žaludku, ale když to řekneš, hned Ti dají něco proti.
A hnes vidíš a slyšíš miminko.
Neboj se, dá se to zvládnout a strach a představivost je mnohem horší než realita.

missym
2. kvě 2021

Měla jsem 2x císařský řez a 2x spinál. Takže za mě hlasuji taky pro spinál. Jak už holky psaly, nic není vidět, vše mi vysvětlili, injekce nebolí, neb je tam dopředu injekce s umrtvením. Taky mi bylo v jednu chvíli špatně od žaludku, ale něco mi připíchli a dobré. Po 1. sekci jsem šla domů čtvrtý den, teď po té 2. už třetí den (covidové šílenství, v jedné porodnici měli většinu personálu v karanténě, takže všechny maminky vozili do té druhé a potřebovali místo). Rekonvalescence je dost individuální. Po prvním jsem byla ok už druhý den večer. Po druhém skoro 10 dní, než jsem se pocitově dala do pohody (zdravotně vše ok). Ale dcera byla hodně velká, tak ta druhá sekce byla trochu náročná. Každopádně tak či tak, ať je vše v pořádku 🍀

katule1990
2. kvě 2021

@nikolaa123 Obecně je prý spinál lepší pro matku i dítě, nemusí se tak spěchat, kratší rekonvalescence...atd., vše co už tady padlo. Napíšu svojí zkušenost, že spinál nemusí být vždy super. Rozhodla jsem se taky pro něj, všichni doktoři mi ho doporučovali. Napíchnutí zad by asi nebolelo, ale doktorce se to nedařilo a 2x mi brnkla o nějaký nerv, že mi projela pěkná bolest až dolů do nohy. Spinál může být hezký zážitek, když nejsou problémy. Když ale nastanou, fakt to nechcete slyšet a nemoct s tím nic dělat. Já jsem měla syna s 6x omotanou pupeční šňůrou kolem krku a 2,1 kg. Ukázali mi ho jen na pár vteřin a já jsem vůbec nevěděla, co s ním je. Bylo mi strašně špatně od žaludku, něco mi dali, pomohlo to jen na chvíli, pak mi i dávali misku, jak mě natahovalo. Od doktorů jsem slyšela "a dopr...", to mi nepřidalo. Měla jsem přirostlou placentu, vůbec jim to nešlo ven, ztratila jsem hodně krve. Po tom vpichu mě hrozně bolely záda, ani po opiátech jsem noc potom nemohla spát, jak jsem na nich musela ležet. To nejhorší ale přišlo 2 dny po spinálu, kdy se mi rozjela postpunkční cefalea - šílená bolest hlavy, horší než ta po císaři, brečela jsem bolestí, když jsem přebalovala, koupala atd. Musela jsem pak na další zákrok - krevní zátku do zad, který mě po tý jehle pak zase bolely, ale úleva od bolesti hlavy obrovská. Za mě spinál ne, myslím, že se z toho jen tak neoklepu.

lilianapul30
2. kvě 2021

Já měla spinal. Když mi to píchála do páteře tak jsem to ani moc necítila. Potom jsem od pasů dolů nic necítila, že jo, ale jak se mi chtělo zvracet, nízký tlak a motani hlavy, katastrofa! Sestřičce jsem říkala ať mně uspí, že mi je strašně blbě a ona mi na to řekla že mám vydržet, že je to lepší pro miminko, tak jsem to vydržela. Po 5 ti minutách se tlak srovnal a už se mi nechtělo ani zvracet. Jsem za spinal vděčná, pro mně je to krásná zkušenost. Určitě se toho neboj.

malinkaelinka
2. kvě 2021

Celkovou narkozu jsem zažila při jinych operacich, CS ve spinalu, v létě mě asi čeká opakování. A pokud máš možnost volby, šla bych rozhodne do spinalu. Je tam velká šance, že ti můžou hned po narození miminko ukázat a přiložit, můžete být od začátku spolu. Tohle jsem bohužel nezažila, ale já rodila akutně, předčasně a dceru museli resuscitovat. Ale aspoň mi ji ukazali mezi dveřmi a hned jsem pak mohla být s manželem. Ze spinalu jsem sice taky byla pitomá, ale a celkovou narkozou se to nedá srovnat. Co se týče vpichu úplně v pohodě, nejdříve malými vpichy umrtvi lokálně to místo a pak se teprve pichá do páteře. Já si u toho stihla prodychat dvě silné kontrakce a o pichani jsem skoro nevěděla 😅😅 a že člověk něco vidí atd. Ne, nevidíš nic, vše je zakryte plentou, ano cítíš takové cukání, když miminko vyndavaji, ale za to jsem vděčná, měla jsem díky tomu pocit, že fakt rodim a když mi řekli, že je venku, už dýchá a vše je ok, bylo to nádherné. A pořád jsem měla přehled, co se děje, kde jsem já, kde manžel, kde miminko.

juliemichal
2. kvě 2021

já měla 2x spinal 1x celkovou a jsem jedině pro spinál 😀 na podzim si ho dám znova a ještě k tomu si nechám podvázat vaječníky

katka102030
2. kvě 2021

První porod spinal. Když mě pichali do páteře,správně se trefili až na 4 pokus. Druhý porod též spinal.Ale pořád jsem cítila palce u nohou a cítila jsem jak doktor do mě riznul takže mě museli ve finále uspat úplně a spinal mi plně naběhl během operace. Takže mi pak do večera ani nemuseli dávat nic na bolest

monilee
2. kvě 2021

Mám za sebou tri SC, dva krát celková anestézia, tretí spinal. Celková je samozrejme pohodlnejšia, proste to človek prespí. Ale po druhej celkovej som sa po prebudení nemohla nadýchnuť, trvalo to síce asi len sekundu, ale bolo to hrozne nepríjemné. Po spinálnej anestézii som mala pár hodín pocit tlaku na hrudi, inak nič. A hlavná výhoda spinálu bola, že bok prítomný aj manžel a dcéru sme obidvaja videli hneď po narodení. Takže za mňa spinal určite lepší.

nikolaa123
autor
2. kvě 2021

Všem moc vám děkuji za odpověďi jste zlatý 🙏🏻💕
Podle toho co píšete půjdu tedy do Spinalu ve finále máte pravdu pokud bych to nedávala je pořád možnost říct o u spaní 👍🏻
Moc děkuju 🌺🙏🏻

nazka
2. kvě 2021

@nikolaa123 já měla 2x císaře a hlasují taky pro spinal, který jsem měla. Strašně jsem se ho bála. Při prvním porodu mi při napíchnuti vyletěla jedna noha, tak jsem se desila, že už nebudu nikdy chodit.. A podruhé to bylo úplně v klidu ( v jiné nemocnici), naopak tam mě zas bolelo cevkovani. Podruhé jsem měla plánovanou sekci a ty nervy v tu noc před byly pro mě hrozne, až mi z toho (asi) praskla voda. Ale jakmile je po, vše je zapomenuto. První akutní sekce trvala chvilku, ale šili mě přes hodinu (někoho zaucovali) a podruhé jsem byla během hodiny už na pokoji. V obou případech jsem miminko měla u hlavy pak, tak to se na to šití skoro u zapomene.
Za mne Ti ale dám jednu radu, vem si s sebou glycerinove čípky pro případ plynatosti po sekci nebo kdyby Ti nešlo jít na wc. Mně to strasne pomohlo. Kdybys cokoli ještě chtěla, ptej se 🙂

nikolaa123
autor
2. kvě 2021

@nazka Moc děkuju určitě přibalim 🙏🏻💕

nazka
2. kvě 2021

@nikolaa123 skoro Ti to až závidím, to malý nunavy miminko a všechno, co Te čeká. Neříkám, že je to pořád procházka růžovým sadem, ale je to nádhera. První jsem si nedokázala tak užívat jako druhý. Užij si to, rychle to utíká. Při cs držím palce, ale bude to v pohodě. Nepříjemný to je, ale za tu odměnu to stojí.

alpakovo
2. kvě 2021

@nikolaa123 ahoj,já mám za sebou obě varianty a co se týká zhojení a funkčnosti po celkové anestezii a spinalu,u mě to bylo nejhorší po první spinalu. Jenže v prosinci byl druhý spinal a ten byl bomba 👍 pokud si můžeš vybrat, zvol si spinal: hned vidíš dítě,máš možnost se s ním seznámit, pomazlit a přišlo mi, že i mnohem líp se po něm startuje kojení. Avšak celková narkóza byla poslední skvělá možnost se úžasně vyspat 😁😉

nikolaa123
autor
3. kvě 2021

@alpakovo To souhlasím 😁 pri narkoze se dobře spinká 😁

@nazka já mám tedy strašný bobky 😁 vůbec nevím co mě čeká strašně se těším na malého ale zároveň mám ze všeho strach.. Dneska jdeme na kontrolu tak dozvíme i datum na císaře 😥

nazka
3. kvě 2021

@nikolaa123 je normální se bát, tady jde opravdu o hodně. Já věděla termín císaře od 34.tt a byla jsem pěkně vynervená. Bylo to začátkem ledna a nebyla jsem schopná si ani užít Vánoce, což mě hrozně mrzelo kvůli starší.
Tak dej vědět, kdy Tě to čeká, ať držíme palce. Kdy předem máš nástup?

nikolaa123
autor
3. kvě 2021

@nazka Tak zítra už nastupuji 😩...
Po vyšetření a tak mi povi kdy na to půjdeme takže počítám středa čtvrtek

missym
3. kvě 2021

@nikolaa123 Tak ať to dobře dopadne 🍀 já teď při druhém byla v pondělí na konziliu, jestli teda císař a doktor říká, tak koukneme, kdy máme volno...ahaaaa, tak zítra ráno přijďte a uděláme to 🙈 mírný šok, ale alespoň jsem o tom nemusela dlouho uvažovat.

nazka
3. kvě 2021

@nikolaa123 aspoň to budeš mít brzy za sebou 🍀

danvitka
3. kvě 2021

Já to vidím tak půl na půl. Spinal vše slyšíš a vnímáš, takže i komplikace. Mimčo mi ale ukázali tak na vteřinu a pak stejně přinesli až jsem byla OK. Celková byla příjemnější hlavně protože jsem byla tím spánkem odpočinutá po dvou dnech nespaní. A probudila jsem se vytlemená jak sluníčko 😁 vše má své komplikace....
Pokud by ti dala porodnice nějaké výhody vzhledem k spinalu asi bych šla do spinalu. Jakože tam to miminko třeba s tebou zůstane nebo ho dají hned přistát ještě na sále při šití nebo tam bude moct být manžel a podobně.....

katule1990
3. kvě 2021

@danvitka Přesně tak. U nás kromě komplikací bylo hrozný to, že porodnice nedovolovala manžela na sále a miminko mi ukázali asi na vteřinu, žádný bonding, pokus o přisátí, nic.

nazka
3. kvě 2021

@katule1990 a kde jsi rodila?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru