Císař vs. přirozený vaginální porod, můžete srovnávat?

uztotakbude
6. led 2015

Je tu někdo kdo může srovnávat? Doktorka se teď při poslední kontrole zmiňovala o možném císaři, placenta nízko a přímo naléhá na děložní hrdlo...má sice čas se ještě zvednout, ale prý mi to radši říká už dopředu.

Bojím se samozřejmě trošku obojího, asi jako každá. No ale dovnitř to mohlo, ven mimčo musí 😀 Spíš mne zajímá, jak jste to fyzicky zvládali po porodu přirozeném a po porodu císařem. A když mám problémy s nízkým tlakem, co je lepší? Ta narkóza na to asi nebude med, že?

jija
6. led 2015

Uz jsem svoji zkusenost pridala do wikimk vbac
Poprve jsem rodila cisarem a podruhe prirozene, zadny rozdil nevidim ani v peci a tom kolik se mnou byly deti po porodu, ale to je asi zalezitost porodnice.
Rekknvalescence asi v obou pripadech stejna, po cisari jsem druhy den od porodu vypadala lip nez zeny, ktere rodily prirozene, po porodu jsem zase za 3 hodiny kojila v sede a sestricka na me nevericne koukala a to me poporodu vic jak pul hodiny doktorka zasivala🙂
Pri tehotenstvi jsem mela nizky tlak, nastesti jsem neomdlela, vzdycky se mi to podarilo rozdychat.

zuhur
6. led 2015

Můžu srovnávat, takže:
1. porod - začal přirozeně, ale skončil akutním císařem. Po porodu jsem byla dva dny na pooperačním kam mi sestry nosily syna na kojení. Můžu říct, že narozdíl od maminek na pokoji jsem od chvíle co mi to bylo povoleno fungovala naprosto normálně. Jeden den na šestinedělkách jsem byla ještě sama - syna jsem dostala vždy jen na kojení, takže to bylo náročnější, protože dostával bez mého vědomí příkrmy. Pak jsem ho dostala k sobě. Bylo to náročnější - jsem malá a postele vysoké. Dostala jsem sice stoličku, abych se tam snáz dostala (jizva táhla), ale každou chvíli mi ji někdo kopl pod postel, takže jsem ji nakonec musela lovit. Nikdo mi nepomohl, takže jsem to musela zvládnout a šlo to - jen pomaleji.
2. porod - víceméně přirozený 😅 - prvních pár hodin mi bylo celkem mdlo, ale k večeru dobrý. Pak byl spíš problém si sednout.
Takže oboje má své pro a proti. Ale řekla bych, že víc fit jsem byla pak paradoxně po císaři, protože po normálním porodu jsem se hůř hojila a řešila jsem ještě i další nepříjemnosti.

tarra27
6. led 2015

@uztotakbude já mám zkušenost poce s císařem a to jednou akutním a jednou naplánovaným.....a narkoza byla v pohodě, ještě jsme se smáli na sále a já jim říkala, at mi dají radeji víc než mín, at se jim neprobudím....a prý je to časté přání....a bavili jsme se o jménu....natřeli mi břicho dezinfekcí a uspali mě těsně před tím, než řízli......usnula jsem a probudili mě ještě než dvezli na sledování na pooperační - JIP....kde jsem ležela do druhého dne...vstávala jsem ráno...šla do kupelny, pomalu...a pak už to bylo lepší a lepší....žádné výrazné bolesti...kojila jsem, při prvním porodu jsem si navařila leros čas na kojení...a do rána jsem měla ze 4 snad 6ky :D ale v pohode...za mě krásné oba porody i když sekcí...a ne klasické....

a doma též v pohodě...s oběma a to je máme po 14mes po sobě....žádný problém s péčí apod...

pkud budu rodit potřetí, dufám,že zase tak.....

takže pokud ti sekce hrozí, nebála bych se toho.....hlavně že bude miminko i ty vpořádku.

uztotakbude
autor
6. led 2015

@jija Do včerejška se mi taky dařilo rozdýchávat, včera už ne :(

kacikaci
6. led 2015

za mě teda jednoznačně císař nejhorší zkušenost, dávala jsem se po něm dohromady ještě hodně dlouho, po narkóze mi bylo "divně" celé šestinedělí, ale na mě působí špatně i paralen..druhý den po operaci vstát z lůžka, to bylo utrpení, pak ještě dva dny chodit s drénem po oddělení a při tom se starat o mimča ☹ a to enmluvím o tom, že mimi vidíš až druhý den, apod..
jizvu cítím ještě teď občas - rok a půl poté a to jsem neměla žádné komplikace..
po přirozeném porodu jsem již v šestinedělí mohla skoro vše..i tělo se vrátilo celkově rychleji k normálu..
držím palce, ať jde vše dobře a můžeš rodit přirozeně..

tarra27
6. led 2015

ps ještě si pamatuji, jak jsem byla odpočinutá....maminky z porodu hotové...holky já měla sil a energie...a i si pamatuji, jak jsme se strašně moc nasmáli s manželem na chodbě, že jsem nemohla ani mluvit a držela jsem si břicho - jizvu ze strachu, aby držela.....

já vím, že na sekce spousta žen nadává a echce je...ale mě bylo fakt dobře a i obě díky Bohu byly v pohodě....

a jizvu mám slabou čárku nízko v kalhotkách, že kdybych se neholila, není videt :D.....a je krátká.....nebolí, nepne....pohoda...

mysonek
6. led 2015

@uztotakbude to bude strašně individuální. Já rodila jen normálně, zatím jen jednou a už po příjezdu z porodního sálu jsem byla schopna téměř všeho, jen se mi trochu motala hlava. Ale já nebyla šitá, takže jsem fungovala fakt hned, dokonce jsem 3 týdny po porodu ujela 25km na silničním kole 🙂 . Ale mám kamarádku co měla 30 stehů, takže ta asi po porodu moc nefungovala. Takže když jde normální porod hladce a bez poranění (což ale dopředu nikdo nezaručí), tak je jednoznačně lepší. Co znám holky co rodily císařem, tak říkaly, že nejhorší bylo se druhý den zvednout, pak už to bylo jen lepší. Ale do konce šestinedělí byly fit všechny co znám (dokonce i tak, že byly schopné sportovat). Tak držím palce ať Ti to vyjde co nejlépe (mimochodem já se normálního porodu taky bála, dokonce jsem si tajně přála bylo mimčo obráceně a císaře mi doporučili, zpětně jsem moc ráda, že jsem rodila normálně 🙂

elana
6. led 2015

@uztotakbude srovnat nemůžu (rodila jsem 2x císařem a moje zkušenosti jsou dobré, z toho co jsem v porodnici viděla mám dojem, že jsem byla fit dřív jak plno přirozeně porodivších...ale to je samozřejmě individuální)
.

můžu zprostředkovat jen zkušenosti dvou kamarádek a z toho moudrá nebudeš, pže tam to bylo 50:50.

jedna měla první sekci a druhý spontánní a chválí si ten, druhá to měla naopak a kdyby rodila potřetí, prý by si znova vybrala raději sekci.

jija
6. led 2015

@tarra27 taky mam z cisare podobny pocit, chtela jsem cisare i podruhe, protoze jsem rodila 15 mesicu po cisari, ale v porodnici byli proti😉
Akorat ja mela jenom spinal tak jsem byla vzhuru🙂

uztotakbude
autor
6. led 2015

@jija Jaké to bylo? Já nějak tohle nemůžu zkousnout, měla bych strašný strach z toho, poslouchat tam jak se spolu baví o tom, jak mne řežou a jak bych slyšela ty nástroje jak cinkaj a tak. Neudělalo se Vám zle?

tarra27
6. led 2015

@jija byly proti jo?? Ty brdo....no já 14mes ale řekla jsem lekaři narovinu, že co mám dela, když me budou nutit rodit normáně....říkal, no - jsem taky zdravotník - říkal, podívejte se, pokud vás bude táhnout a bolet jizva, nikdo vás nutit nebude, to si nikdo nelajskne... 😉 a vlastne jsem chodila do poradny, domluvila jsem si lekaře...a naplanovali jsme to.....a samozřejmě jsem se ptala co když bude třetí mimi - tak po dvou sekcích nuicení do klasického porodu je postup non lege artis...tudiž tě nikdo nutit nemuže....

tarra27
6. led 2015

@uztotakbude já jsem proto trvala na celkovce - aby byli klidní oni i já 😀 nebudu jim do toho kecat a nebudu nervozí až říznou a co se deje...

jija
6. led 2015

@uztotakbude v pohode, anesteziolozka si se mnou povidala co to bude a jake jmeno a trochu se mi motala hlava tak jsem ji to rekla a ona ze hned jak bude prcek venkj tak mi neco da,ale zatim nemuze, ale byl venku 2 minuty od zacatku operace

@tarra27 ja se od 6 mesice ptala doktora jak budu rodit a on furt ze prirozene, kamarad je porodnik a rikal ze u nich bych rodila cisarem a ze stejne o tom rozhoduje porodnice, tak jsem to neresila ale do porodnice me doktor predal az den pred terminem (mela jsem ho na silvestra) a oni ze pry jdu na naplanovani cisare pozde, ze nez to naplanuji tak porodim,je to mala porodnice a meli dovolene 😉
Ale muj doktor mi vysvetloval, ze v praze se dela podruhe cisar, ze je vporodnicich naval, ale v Ostrave je to v pohode tak se nemusi honit a muzou se chovat vic fyziologicky

lenkavd
6. led 2015

@uztotakbude že tě doktorka v 10tt straší CS? 😝 Placentu má dole v tomto týdnu každá druhá....
Vůbec bych se touto myšlenkou nezaobírala, oan se vytáhne, jak ti bude růst bříško 😉
Přirozený porod versus nízký tlak není žádný problém.

uztotakbude
autor
6. led 2015

@lenkavd Ona mne nestraší, jen mi řekla, že tu tato možnost existuje, protože mám placentu nalepenou na děložní hrdlo tak, že překáží i při vaginálním ultrazvuku. Říkala, že se může zvednout.

lenkavd
6. led 2015

@uztotakbude no ono je to slovíčkaření. Ale za mne u těhotné v 10tt kvůli diagnóze previa centralis zmiňovat CS je prostě strašení. Když by to bylo třeba 25tt, neřekla bych ani slovo.
Každopádně ti přeji, aby se vytáhla. Když zůstane dole, hodně to zlobívá (a tím nemyslím jenom porod).

thesun
11. led 2015

@jija ahoj v Praze se nedělá automaticky druhý císař, je tam jen vyšší pravděpodobnost kvůli stavu jizvy a srůstům v břiše a to si myslím, že bude asi všude... zrovna minulý týden jsem se na to MUDra ptala - páč se pokoušíme o druhé mimi a já první měla akut. císařem...... takže tak tedy aspoň od mého gyndaře....

jenny.kay
11. led 2015

První dítě plánovaným císařem. Dlouhá rekonvalescence, já popáleniny na břiše, dítě pořezané na zadečku. Déle jsem si k ní hledala cestu. Druhé za 23 měsíců přirozený porod. Paráda, milionkrát lepší rekonvalescence i přes celkem velké šití, mnohem rychlejší nástup vztahu k dítěti, tělo se dávalo do kupy o hodně rychleji. Pokud bych si mohla vybírat, tak rozhodně přirozený porod. Vzpamatovávání se z císaře mi trvalo hodně dlouho.

luccy.luccy
11. led 2015

@uztotakbude to je hodně individuální, každý člověk, tělo, reaguje různě na cokoliv, na bolest, diety.... já jsem měla první porod akutní císař, kdy jsem po skoro 8 hodinách šílených kontrakcí byla stále otevřená asi na 3 cm, malá byla ve finále zamotaná do šňůry a přirozeně bych ji nikdy neporodila. Byla jsem ve spinálu a bylo to pro mě vysvobození. Druhý den bylo bolestivé vstát, ale každým dnem je to lepší. Druhý porod jsem měla plánovaný císař a byla jsem tak nějak v klidu. Je strašně důležité, srovnat si to v hlavě. Porod prostě bolí, ať je to císař, nebo přirozený. Já jsem si to tak řekla, ničeho se nebála, jen při vytahování malé mě doktorka na pravé straně občas bouchla loktem jak když pod prso, jak natahovala a rozevírala břicho, tak to bylo takový zvláštní, ale nic nevidíš a ti doktoři se zpravidla snaží o tom nijak nebavit. Mě trošku vystrašilo, když doktorka řekla, že ji sama nevytáhne a volali druhýho doktora. ( malá měla přes 4,5 kg). ale u hlavy stojí anesteziolog a já měla výbornou paní, povídali jsme si, snaží se zabavit. Všechno dobře dopadlo a druhý den vstávání mi už vůbec hrozný nepřišlo. Prostě jsem počítala s tím, že to bude nepříjemný, ale zvládla jsem to, nabízí čípky na bolest, nevzala jsem si ani jeden. Vedle mě paní, když poprvé vstala, tak omdlela, asi taky měla nízký tlak, ale nevím... Takže jak říkám, srovnat v hlavě, ale zase zbytečně to neřeš 30 týdnů před porodem, máš ještě čas. 🙂 A v neposlední řadě, zvládly to jiný, zvládneš to taky. Za pár týdnů o tom nebudeš ani vědět. 🙂

luccy.luccy
11. led 2015

@uztotakbude no a ještě, když máš plánovaný císař, víš, kdy jdeš rodit, můžeš si to tak nějak naplánovat, kdežto u přirozenýho ne. To pro mě byla taky výhoda, manžel je řidič kamionu, takže jsem se děsila, že někde bude, na mě to příjde a nebude mít kdo hlídat starší dceru, rodinu mám 250 kg od nás.. takže to bych řekla, je výhoda, že si to můžeš tak nějak naplánovat. 😉

jija
11. led 2015

@thesun tak vsechno je jenom o lidech, ja jsem prave mluvila se svym doktorem o tom co mi rekl kamarad, ktery je porodnik v Praze, ze u nich bych mela automaticky cisare, ale asi jsem zapomnela uvest, ze jsem to resila hlavne proto, ze mezi porody jsem mela jenom 15 mesicu 😉

elana
11. led 2015

ono je to tak, že současný lege artis postup je ten, že pokud žena první dítě porodila sekcí (lhostejno jestli akutní nebo plánovanou a pokud plánovanou, tak proč), tak pokud chce rodit podruhé vaginálně, nikdo jí nebrání, ale musí podepsat informovaný souhlas. Tak to psal ještě min. týden MUDr. Koucký na své poradně, takže předpokládám to s klidným svědomím můžu interpretovat dál.

svoba
11. led 2015

V 11.týdnu je blbost tě strašit nízko položenou placentou. netrap se předem! užívej!

me79
11. led 2015

Ja rodila přirozene. Mala se narodila dost rychle kolem 22.30. Na pokoj me pak přivezli kolem 1 rano, malou mi dali po snídani v 8 a to uz jsem chodila a seděla ( i kdyz mi čistili dělohu a lehce šili) témeř bez potíží. Motala se mi hlava ale to proto, ze jsem jsem rychlým porodem a stahem placenty ztratila dost krve. Takze ja byla po přirozeném porodu hned druhy den vpohode a plna energie. Hlavne jsem mohla hned jist vsechno a prochazet se po chodbách nemocnice. Zažila jsem operaci kyly v částečně narkoze a to mi rekonvalescence trvala 3 dny. Ale nebylo to nic, co by se nedalo zvládnout .

pavlikovarenata
12. led 2015

Já teda nemůžu srovnávat, ale z komentářů vbýše mi příjde, že porod císařem je absolutní brnkačka...já bych jen chtěla zmínit, že je to opravdu operace a zásah do děla a u mě tedy po císaři došlo k tomu, že jsem tři dny nefunovala vůbec, brečela jsem bolestí a to nemluvím o tom, že jizvu jsem u sexu cítila ještě rok...a to jsem neměla komplikace. A jizvu mám teda hnusnou.

jsuvinka01
19. led 2015

Za mě jednoznačně spontální porod Jeníčka jsem rodila císařem .. Matyáška spontálně a za mě určitě spontálně ... hned po porodu jsem šla do sprchy, mohla jsem fungovat a starat se o miminko ... po císaři nepoužitelná, 14dní musel koupat manžel ... blbě jsem se zotavovala... a hlavně u spontálního porodu ... neuvěřitelná euforie, když Vám miminko položí na břicho .... ten pocit je užasnej 🙂 kdyby jenom za ten, ta námaha stojí 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru