Ahoj holky už se mi to pomalu blíží jsem 31tt a čeká mě druhý císař, tentokrát plánovaný a prý už pravděpodobně za 7 týdnů. Netuším co mě čeká ale gynekolog říkal že si budu moci aspoň vybrat mezi spinální a celkovou anestezií. Je mezi vámi někdo kdo má zkušenost a poradil by jak nebo podle čeho se rozhodnout? Hodně často čtu že po spinálu zůstávají potíže a obří bolesti páteře, už tak mám odjakživa hrozné bolesti zad, tak bych nerada aby se to ještě zhoršilo. Mám za sebou s první dcerou akutního císaře a měla jsem celkovou po které jsem byla naprosto mrtvá a neschopná čehokoli dceru jsem dostala až den před propuštěním takže jsem nerozhodná, za každé zkušenosti a rady podle čeho rozhodovat budu moc ráda 🙂
@ren1at2a mám zasebou dvě sekce ve spinálu 🙂 jako za mě dobrý, děti jsem viděla hned jak je vytáhli, povídala jsem si s doktory, věděla co se děje🙂 u prvního jsem ztratila dost krve, byla jsem pak nepoužitelná a dostala malého k sobě vlastně až třetí den, u druhé sekce mi v průběhu bylo dost špatně, ale něco pripichovali, tak se to potom zlepšilo, syna jsem měla brzy, fungovala jsem hned jak jsem mohla vstát 🙂 akorát po druhém jsem odjížděla z porodnice s šílenou bolestí hlavy, ale ta cca za týden naštěstí přešla, ale určitě to přikládám k té anestezii, i podle toho co říkali, ale i tak bych šla do spinální znovu🙂 toť jen moje zkušenost 😁
U první dcery jsem měla spinál, vše OK, jen mě to příšerně bolelo nebo tlačilo, když jí vytahovali. Pak takový divný pocit, že jsem necítila nohy. Po téhle zkušenosti jsem si po druhé dala celkovou anestezii a za mě OK, jen jsem se probudila do příšerné bolesti břicha. Za mě má každý svoje, já po spinálu když odeznělo to umrtvení byla schopná hned fungovat, takže spinál asi lepší pro mě
Mam za sebou spinal a nikdy bych do toho znovu nesla. Napichovani neprijmne, citila jsem toho vic nez by mi bylo milo (bolest ne, ale ty tlaky), udelalo se mi pri tom hrozne zle, klesl tlak, takze jsem zahy byla ve stavu, kdy jsem miminko videla jen letmo, kdyz ho kolem pronaseli a meli se mnou docela plne ruce prace, zadne prilozeni hned na sale se nekonalo, protoze jsem omdlivala :/ Potom 24 hod zakaz jakehokoli pohybu a pak postaveni sileny, jak to bylo v kombinaci nehybat se, nehybat se, ani neotacejte hlavou -- a ted si stoupnete, no uf.
Mela jsem pak dost dlouho bolesti zad, ale nevim, zda za to mohl spinal nebo moje telo samo
Já mám za sebou pouze celkovou a kdyby mi hrozil další císař a mohla si vybrat, tak bych si zvolila spinální - čistě pro to, že bych chtěla zažít ten pocit, slyšet první pláč svého miminka, vidět ho hned po narození. Jinak by mi asi přišla o trochu lepší celková, ale každá má něco no.
Dvě sekce, obě spinální. Takže nemám srovnání. Dali mi na výběr, šla jsem do spinální. Jednou už jsem zažila, je to pro tělo menší zátěž. Napíchnutí do zad jsem necítila ani u jednoho. Všechno v pořádku. Rekonvalescence po druhym mnohem lepší a rychlejší. Pri prvním vstávání jsem se snažila co nejvíce narovnat a chodit narovnaná fakt pomohlo. Jestli se rozhodneš pro spínal tak doporučuju mít pak na nočním stolku takovou tu láhev s tím cucakem, co když otočíš dnem nahoru tak brání vytékání (rajec neperlivá treba), protože jak ležíš a máš mrtvej spodek těla tak se aspoň nepolejes při pití. 🙂
První akutka celková, úplně blba, ale rychle fit, druhý plánovaný a spinal... hrozně jsem se bála, zvracela jsem si u toho, nebo se mi strašně chtělo, ale zase jsem slyšela malou hned řvát a přinesli mi ji ocuchat a opusinkovat, takže taky super zážitek...po se musí dlouho ležet, což je otravný strašně.. záda bolela, ale ne nejak zvlášť.. opravdu jsem dodržovala to nehybani se, kvůli migrénám, který pak z toho prý jsou a dobré.. jako kdybych mohla, tak bych chtěla kombinaci obojiho 😀 bejt vzhuru, ale po porodu se moci hned hýbat... protože nás nechali s kolegyní vedle ležet nehybně asi třicet hodin, protože na nás nemeli čas a neměli pro nás volnej pokoj.. takže peklo..
Mela jsem spinal. Jako obecne je to pry lepsi, ale ja bych do nej uz nikdy ani za nic nesla. Napichovani celkem hruza, trefili mi nerv, ale to jeste slo. Pri porodu byly dost komplikace, padal mi tlak, davila jsem se na zvraceni, ztratila hodne krve, syn 6x snuru kolem krku, ja prirostlou placentu. Slysela jsem, ze je to spatny, nevedela, jestli je syn ok, dlouho ho neslysela ani brecet, nevedela, co je za problem u me. Naprosto strasny zazitek. Dva dny po porodu se mi rozjela postpunkcni cefalea - unikal mi mozkomisni mok. Silena bolest hlavy, horsi nez to bricho, takze jsem pak musela jeste na krevni zatku do zad. Za me tedy never more, ale obecne je spinal pro matku i dite setrnejsi.
Já měla dvakrát spinal. A pro mě převažovalo to, že jsem chtěla miminko vidět co nejdříve. Po probrání se nemůže nějakou dobu hýbat hlavou. Mě po spinalu žádne problémy nezůstaly. Takže pokud bych měla ještě rodit, šla bych opět do něj.
@ren1at2a mam zkusenost prvni spinalni akutne, druha planovana celkova (nenechali me vybrat, prilis mnoho komplikaci). Spinalni za me super, napichovani bez problemu, miminko hned na sale, zadne bolesti ani zvraceni, sla bych do toho znovu hned. Celkova mi bylo hrozne zle u probuzeni, strasne dlouho jsem cekala na miminko, bylo to smutne. U obou ale rychly odchod z jip (po necelych 24 hod) a pak uz jsem mela mimco u sebe. Oba porody v Podolí. Takze za me spinal, ale je videt, ze to kazdy snasi individualne...
Ja chtela spinal a ani po 2 napichnutich se nepodarilo a stale jsem citila. Cekalo se, polohovalo se, vzdy se zeptali, zda citim a hybu nohama a nic. Proste nezafungoval, takze jsem skoncila tak jako tak v celkove. A je pravda, ze nekolik mesicu se mi objevovaly bolesti. Tepava vystrelujici bolest v pateri, ktera me vzdy na chvili uplne ochromila. Casem to ustupovalo, ted 8 mesicu po uz par mesicu zadne bolesti nejsou.
@ren1at2a podle mne je to nejvíc o šikovnosti daného anesteziologa. Při prvním -vyvolávaný porodu mi dávali epidurál s tím, že to byla mladá anestezioložka a ani po 20minutách mi ho nenapíchla. Mám lehce skoliozu. Dva týdny strašné bolesti hlavy, zad, fialová záda a byla jsem odrovnaná. Když jsem šla podruhé, byl císař. Když jsem byla na konzultaci, tak mi řekl doktor, že tam bude zkušená paní doktorka a že se s ní mohu dohodnout. Když jsem seděla na sále, byla to již dr.před důchodem a já ji řekla, že pokud si je jistá, že mi to napíchne, chci spinál, abych konečně viděla syna. Ani jsem to necítila a nic mi nebylo. Pokud bych měla znovu někdy rodit a byla tam tato anestezioložka, která to fakt umí, jdu do spinálu (před 3týdny jsem byla na kyretáži po 2 letech a opět jsem ji měla 🙂). Pro mne spinal je plus, že vidím miminko hned.
Mám dva CS v celkové. Rozdíl mezi nimi byl obrovský, protože první byl akutní po 3 hodinách druhé doby porodní, byla jsem totálně vyčerpaná. Na sále ztratila hodně krve, byla krok před transfuzí, předávkovaná anestezií kvůli tomu, že jsem měla v sobě hrozně moc vody. K sobě jsem přišla až po 8 hodinách a zvracela hodně. 3 dny jsem nemohla vstát z postele, o dítě jsem se zvládla postarat až 5. den.
Druhý CS byl plánovaný. Opět v celkové narkoze. Ale naprosto na pohodu, rekonvalescence nebe a dudy, s prvním porodem absolutně nesrovnatelný s prvním porodem. K sobě jsem přišla po 4 hodinách, druhý den mohla vstát a hned se starat o dítě.
S anestezioložkou jsem u druhého strávila při plánování termínu asi hodinu. Sama mi řekla, že by do spinalu nešla. Že těch možných komplikací je tolik, že to, že uvidí dítě hned, by jí za to nestálo. A mně taky ne. Viděl ho první manžel a já neměla potřebu ho vidět hned, nevidím rozdíl v tom ho vidět o pár hodin později. Na pokoji se mnou byla holčina, která měla poprvé spinal a už ho nechtěla. Protože se nesměla 24 hodin zvednout, aby neunikl mozkomíšní mok, že jí to napíchli nějak blbě a dlouho se jí motala hlava. A pocity při porodu taky nic moc. A jiná moje známá říkala, že to všechno cítila, že to nějak nezabralo a že to byl nejhorší zážitek života 🙈
Mám 3 CS. První byl akutní, celková anestezie, úmrtí miminka. Hojila jsem se docela dlouho, ale přikládám to i psychice. Druhý plánovaný CS se synem, napíchli mi to hned, ale nebyl to pro mě hezký zážitek. V podstatě jsem to dělala kvůli manželovi, i když to bylo úžasné prcka hned vidět, ale stejně mě museli hned uspat, protože jsem jim tam začala zvracet, když mě čistili. Ale! Hojila jsem se krásně, hned jsem se mohla zvednout a tak. Ale byla jsem rozhodnutá, že do toho už nejdu. Třetí CS plánovaný, opět mrtvé miminko - ptali se mě, jestli chci spinál nebo celkovou. Vybrala jsem si celkovou z pochopitelných důvodů. Hojení opět relativně dobré, i se mi dobře vstávalo. Kdybych šla někdy ještě do jednoho těhotenství a měla rodit, vyberu si asi celkovou. Ale té spinální nelituji, jen toho mám za sebou až až a asi bych to chtěla prospat, nevím. Takže já neporadím, obě varianty mají pro a proti. Kdybych za sebou neměla takovou historii, asi bych šla do spinálu.
Mam zasebou 2 cisare ve spinalu. Prvni horsi, velka ztrata krve, bolesti zad cca 2 tydny. Druhy letos, maly se prisal hned na sale a ihned, jak me dovezli z ARO, jsem mela maleho u sebe, dokazala jsem pres bolest vse delat v polosede, i si ho prendavat z postylky. Treti den po cisari jsem sla po ukecani doktoru domu. Mam doma jeste postizenou dcerku a bylo ji smutno. Kdyz je silna psychika, zvladne se vse vpohode
@ren1at2a jak už tu zaznělo, vidět a cítit dítě hned! To jsem si přála a povedlo se. Spinal byl v pohodě. Opravdu nic nebolelo. I když jako ležet ve vířivce to taky není. 😂 Jen mi u druhého nezdůraznili, abych pak nezvedala hlavu, takže dva dny potom dost nepříjemně bolela hlava. U prvního ne.
Jestli bude někdy nějaké potřetí, tak zase spinal. 👍
Pokud je spinálni částečná tak za sebou mám císař a teda úplná pohoda. Jako se ponořit do bazénu.:D Ale je pravda ze já vnimala hlavně bolest z kontrakci a to prehlusilo nějaký napichovani.:D dítě jsem dostala na nějaký omezeny muchláni hnedka, pak bonding u tatínka. Do celkový bych asi měla strach. Co bylo nepříjemný, tak jsem se potom klepala třeba celej den, ale hold adrenalin. A teda jako bolesti nějaký intenzivní při vstavani třeba jo, ale jinak ne
Určitě spinální anestezii, obzvlášť pokud je to již druhý císařský řez, kdy vybavení dítěte může být pro porodníky pro srůsty náročnější. Pro všechny od matky, lékaře až po miminko je to vyhodnější. U nás je maminka při opakované sekci takřka postavena před hotovou věc, je samozřejmě pár vyjímek, kdy tuto metodu ani nelze zvolit, nebo když je jasné, že by to opravdu psychicky nedala, ale to se týká minima žen. Jinak sama jsem spinal měla a naprosto bez problémů, napíchnutí bylo sice obtížné, ale to ani neberu jako problém, nijak to nebolelo, spíš mi bylo líto lékařky, která se natrápila.
@ren1at2a spínal - bolest hlavy trval 4 mesice, bolesti zad nemluvě. Miminko vidíš na 3 minuty pak ho stejně odnesou a dají to ho až po 3 hodinách na JIP . Nesmíš zvedat hlavu musíš jen ležet. Nic moc....
Celková - super stav, žádné bolesti nic, prcka jsem měla u sebe hned po probuzení, mohla jsem si sednou napít, dát si něco tekutého k jídlu.
Takže za mě jediné celková.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@ren1at2a měla jsem tři císaře. Dvakrát spinal, teď poslední celková . Pro mě byla lepší celková , ale já ji chtěla z důvodu ,že jsem byla v hodně špatném psychickém rozpoložení z důvodu umírání mamky na rakovinu a kdyby se něco po ... Při porodu , nechtěla sem nic vědět. Po spinalu jsem byla dříve fit ,ale hned po něm jsem zvracela a bylo mi šíleně zle, při celkové ztratila hodně krve,ale nebylo mi nic vesele sem na Jip chatovala s manželem . Kdybych měla ještě další šla bych zase do celkové . Vše má své pro a proti