Ahoj holky,jsem ve 33tt a ještě se mi holka neotocila.Vím že má ještě chvilku ale přeci jen se Chci zeptat na zkušenosti porodu panevnim koncem a nebo císařem.Co je bezpečnější, lepší a méně náročné pro mimi.Dekuji
Mně se syn taky neotočil a gynekolog mi doporučil císařský řez. Protože to bylo moje první těhotenství a neměla jsem tak s porodem ještě žádné zkušenosti, nechtěla jsem riskovat porod koncem pánevním, i když mi lékař řekl, že konečné rozhodnutí je samozřejmě na mně. Rodila jsem v 39+0 císařským řezem ve spinální anestezii a vše proběhlo naprosto bez problémů, přítel byl se mnou na sále a máme z toho úžasný zážitek, syna jsem měla okamžitě u sebe. Ani po operaci jsem neměla žádné velké bolesti a rychle jsem se hojila, myslím, že přirozený porod by byl mnohem horší. Ale samozřejmě každá maminka to má jinak a vím i o některých, které KP rodily přirozeně, a taky to zvládly.
I já patřím mezi ty, které rodily KP. A pro mě bohužel císařským řezem. Strašně moc jsem chtěla dcerku porodit přirozeně, ale bohužel jsem nenašla porodnici, kde by mi to s váhovým odhadem 3,70 jako prvorodičce dovolili... Dcerka měla nakonec 3,27 a to jsem byla v posledním týdnu před porodem na UTZ téměř každý den a ve třech různých nemocnicích a všude se shodli, že bude mít min. 3,70... 😢 Na porod císařským řezem bohužel nemám nejlepší vzpomínky (i přesto, že lékaři i sestry byli super)...
Pokud bude mimi pod 3,50 tak bych to určitě zkusila. Za zkoušku nic nedáš... Mimi bude celou dobu pod dohledem lékařů a kdyby něco může to skončit sekcí vždycky...
Moc hezky píše o porodu KP Apacheee https://www.modrykonik.cz/blog/apacheee/article/jak-se-eliasek-narodil-prirozeny-porod-w3llmo/
Každopádně ať se rozhodneš jakkoliv, držím palečky! A přeji ať se mimi umoudří a otočí se! 🙂
Dcera byla také KP. Popravdě se mě nikdo ani na rozhodnutí neptal, protože měla blbě nožičky. Ale upřímně mohu říci, ze o tom, že bych jako prvorodicka rodila KP normálně jsem ani neuvazovala. Určitě je spousta žen, co to zvládly, ale já jsem se prostě bála případných rizik a kompilací. Samozřejmě jsem z císaře nadšená nebyla, ale zdravé miminko pro mě bylo důležitější. Já pak měla i druhý porod sekci, to už jsem si přála rodit normálně, ale bohužel to nakonec stejně nedopadlo.
Mé dr. Ani nedal na výběr proste řekl te bude císař byla jsem prvorodicka a byl ono aji na porod kp musíš splňovat hodně kritérií jako třeba váha miminka muže byt jen do urcite váhy musí byť prcek uložen tak ze opravdu je Nožička dolů atd.mam kámošky co rodili kp a říkali ze se to da ale všechny byly už druho rodičky
@sarka2010 Také jsem toto řešila, naše malá princeznička se také neotočila. Byla jsem odhodlaná porodit koncem pánevním. Termín jsem měla v pátek, to jsem byla ještě na kontrole u pana primáře a ten říkal, že není dobré dlouho při KP přenášet a tak pokud do pondělí neporodím, mám nastoupit a porod vyvolají. Celý víkend jsem byla jako na trní a ... Nic. Takže v pondělí nástup do porodnice s "plnou polní"! Hned po přijmu mi začali kapat oxytocin, pravidelně prohlížet, natáčet monitor,..... Všechno probíhalo suprově, ale po necelých šesti hodinách přestal porod postupovat a tak nakonec vše skončilo "akutním" císařským řezem. Anestezii jsem si zvolila spinální a jediné, co bylo trochu nepříjemné byla bolest hlavy druhý den po císaři, což se prý u tohoto druhu anestezie občas stává. Dostala jsem čípek proti bolesti a urovnalo se to opravdu hodně rychle. Už jen dodávám, že jsem vysoká a dostatečně široká v oblasti pánevní a proto jsme se s lékaři dohodli, že porod KP by byl možný!
Moc děkuji za vaše zkušenosti dalo by se říct že jsem trochu klidnější než předtím. Můj Dr mi dal na výběr ale raději by viděl císaře.No uvidíme má holka ještě chvilku.Moc děkuji za podporu.
Stejná situace, také císařem a nepozoruji rozdíl ve zdravotním stavu, kojení, vztahu mezi mnou a malým-nelišilo se to oproti předchozím přirozeným porodům. Tedy já to tak cítím, malý si nestěžuje, nemocný nebyl, kojí se, v srpnu mu budou 3. 🙂
Nerodila.jsem tak ale mam v tom jasno
Cisar. Jak nekdo pise ze to mas zkusit prirozene ze zanzkousku nic nedas, to me pobavilo. Dasnanto treba zivot miminka.
Já rodila kp, ale předčasně... 25+6. Řeklo mi, že do 26+0 je lepší přirozený porod pro miminko než sc. Potom už prý převažují pozitiva sc. Nevím jak to je u donošených děti, ale určitě pokud půjde miminko kp příprav se ze bude mít modřiny na stehnech a zadečku. I ta moje malinká holčička měla modřiny a to vážila 755g. Nechtěla jsem sc kvůli případnému dalšímu těhotenství kdyby se tenhle porod "nepovedl" ale později bych stejně na to kývla kvůli větším šancím pro miminko.
Teda,já se také mám rozhodnout,zda rodit KP či císařem...a podle toho,co tu čtu,tak je většina pro CŘ...ach jo,jak je těžké se rozhodnout...
@nirelen to ale jenom proto, že kolem porodů KP existuje spoustů mýtu a to i mezi doktory. A málokterý doktor to umí... Jinak je to běžná fyziologická poloha, jenom méně častá. Když je splněno pár faktorů, není to celkem žádný problém a už vůbec ne risk 🙂
Resim uplne to same...malej uz se pravdepodobne neotoci, ma malo mista. Jeste budu konzultovat s porodnikem, ale uz do telefonu se mi vyjadril, ze pokud se splni podminky, tak se prirozene da, ale bude to asi trapeni pro oba :(
@inusska proč by to mělo být trápení pro oba? Já na druhou dobu porodní vzpomnímá u KP mnohem lépe, než u porodu záhlavím. První dobu porovnávat nechci, protože vyvolání versus přirozený se porovnávat nedá. A malá z toho rozhodně žadné trauma neměla .-)
@blondynka400 dnes při sepsání porodopisu mi PA říkala,že je to hodně o spolupráci,že porod může trvat déle,než klasický,že je náročnější a že dělají rovnou malý nástřih hráze.Tak jsem teď hrozně na vážkách…jestli to risknout či ne :-s abych malou ještě nějak neohrozila, nepřidusila a tak…
tak já měla malou taky koncem pánevním a rodila jsem spontánně, doktoři mi dali vybrat, ale v mém případě všechno mluvilo pro normální porod - holka (u kluků je to s pindíkem horší), byla malá, váhový odhad byl kolem 2,5kg, malá měla 2,45kg a hlavně přijela jsem do porodnice otevřená na 8cm, takže mi mudr řekl, že mám vlastně už většinu porodu za sebou 🙂 malá se narodila 3 hodiny po příjezdu do porodnice 🙂
ale já nejsem zastánce císaře vůbec, nenechala bych do sebe dobrovolně kuchnout...
@nirelen za mne je to hlavně o hlavě. Tedy musíš si věřit a věřit personálu, s kterým do toho jdeš. To je základ. Plus je důležité poslouchat, co ti říkají, to souhlasím. Druhá doba porodní dlouhá určitě nebyla, naopak. To předtím na to, že to bylo vyvolávané, tak taky šlo. Těžko soudit o kolik to bylo delší, než případná porod záhlavím.... Nástřih jsem měla,bylo to domluveno,ale za mne to není nic tragického.. V případě problémů hraje roli každá vteřina a pro vyndavací hmat je potřeba dost místa.
@blondynka400 jo to zatim jeste nevim proc trapeni, je to znamej, takze to s nim teprve podrobne proberu. Ja verim, ze se KP da porodit uplne v pohode, ale mam takovej dojem, ze je to proste pro dite ririkovejsi. Nevim no, budu to muset hodne zvazit. Moc tomu nepridava, ze jsem prvorodicka.
@inusska podle mne to člověk takto vnímá dle reakcí a tlaku okolí a bohužel i většině doktorů....
Já byla taky prvorodička. Druhé bylo záhlavím. A kdybych si mohla vybrat, šla bych do třetice do zcela přirozeného porodu bez medicínských zásahů koncem pánevním 😝 😀
@blondynka400 já měla taky porod KP jako prvorodička, záhlavím bylo druhé 🙂
KP u prvorodičky jsem já chápala jako jistou výhodu, vůbec nevíš do čeho jdeš, takže je vlastně jedno jestli je to konec pánevní nebo ne
@blondynka400 přesně jak píšeš,he to hodně o tom,co slyšíš...neslyšela jsem nuc hezkého...děti mají modřiny,zlomenou klíční kost,mohou být přidušené apod.To pak hodně zapůsobí na psychiku,kord u prvorodičky,která vůbec neví,do čeho jde.Mě teď ta PA říkala,že měli teď dost porodů KP a prý v pohodě...A ten nástřih,já si koupila Aniball,abych se mu vyhnula...a to jen z důvodu,abych byla rychleji fit,mohla si v klidu sednout a necítila nějaký nepříjemný tlak poté při sexu ...ale to jsou zase věci jen z doslechu 😀
@sarka2010 Ja rodila ve 37 tt císařem kvůli KP. No u me se sešly snad všechny komplikace co šly, ale zdraví miminka bylo přednější.
@nirelen modřinu měla, nebudu říkat že ne, na zadečku ale nic tragického. Ale to mají děti klidně i na hlavě, jenom zadeček je měkkčí a rychleji se to vytlačí. Pořád je to meší zlo, než CS. Zlomená klíční kost je častější u porodu záhlavím, takže to je pověra. Přidušené může být opět každé dítě, i při CS je dítě přidušené a při CS koncem pánevním se krátce přidusí vždy, jak jde pod blbý úhlem ven, jenže to už doktoři neřeknou. Za to běžný porod KP je bez přidušení...
A nástřih, za mne opět žádná tragedie. Já seděla hned po porodu, žádný tlak jsem při sexu nikdy necítila. Porodní zranění můžeš mít i tak, záleží, jak kdo umí šít a u nástřihu i stříhat (ne jak to někdo šmiká mimo kontrakci a pod) . Pořád v porovnání s CS, tedy velkou břišní operací....
Nechci tě tady přesvědčovat, spíš ti ukázat jiný pohled. A za mne věř sama sobě neposlouchej co kde kdo. Každý má s něčím pozitivní i negativní zkušenosti.
@copa to je pravda, že v tomhle je to první dítě možná výhoda.. 🙂
Já sice rodila normálně ale jak tady pise většina holek zdraví miminka je přednější
@blondynka400 napsala jsi to opravdu moc hezky a děkuji za názor a pohled na věc 😉
Také se mi dcera neotočila a volila jsem bez debat císaře. A jsem ráda. Pro mě to byla sice velká neznámá, ale "jistota".
Ja jsem mela druheho syna KP. Doktori nechali rozhodnuti na mne, ale doporucili mi rodit spontanne. A jsem rada, ze jsem je poslechla. Porod byl pomerne rychly, bez komplikaci a syn si z toho odnesl jen modrinu, ktera se mu zahojila, nez jsme sli z porodnice domu. Dopredu jsem pocitala s nastrihem, ale porad mi to prijde jako prkotina v porovnani s cisarem.
Prvni dcera byla KP, velmi jsem si prala porodit ji vaginalne, vahovy odhad mela pod 3kg a ja nejsem zadny drobek, vnitrne jsem byla presvedcena, ze to zvladnu. Nakonec jsem se nechala presvedcit do sekce, priznavam, ze jedna z mych prvnich myslenek, kdyz jsem pak mela malou u sebe byla "tohle bych zvladla" (byla fakt drobounka), ale zaroven toho nelituji a nikdy nebudu - je zdrava.
Co mi bylo vysvetleno (po mem obrim natlaku, ze chci vysvetlit proc to neni bezpecne)
Nechteji nechat prvorodicky, protoze neni jiste, zda v panvi neni nejaka prekazka, spatne postaveni tveho tela a dite proste neprojde - kdyz je dite hlavickou neprojde nic a lze udelat cisar, kdyz projde spodeka a hlava zustane zasekla, neni to dobre
Dal ten porod od urcite bodu musi jit rychle - ve chvili co projde zadecek ven pry zbytek telicka smackne pupecni snuru a od toho okamziku dite snad musi byt do nekolika minut venku. Kdyz dojdou sily na tlaceni nebo to jde pomaleji, tak museji diteti pomoct (kleste nebo vex, neni to zas tak strasne, ale...)
Vychazim z toho, ze uvedena rizika jsou pravdiva, stat se nemusi a muze to byt i tak krasny a pohodovy porod, z ktereho vyjdes "neposkozena" preriznutou delohou.
Na druhou stranu, riziko tam je, oproti cisari, kde je riziko pro dite mizive.
@nirelen ať se rozhodneš jakkoliv, přeji hodně štěstí. A jestli dobře vidím, jsi 33tt, třeba se ještě otočí .-)
@teeerez když vemu to co píšeš (fakt jsem o KP zjišťovala možné i nemožné). To s tím projitím je pravda napůl, není pravda, že záhlavím nemůže projít částečně a pak se zaseknout. Vyjde to tak nastejno. Ale u KP se nemůžou bezpečně použít kleště a když neumí vyndavací hmat (což většina v Čr neumí), tak je pak zle, protože si nemají jak pomoci.
S tím zbytkem souhlasím, s částí. Ale zase jsme u vyndavacího hmatu. A ty síly už pak potřeba fakt nejsou, jakmile je dítě většinou venku, ta hlavička jde "samovolně", stačí lehce zatlačit. Naopak máš pocit, že musíě tlačit, ale nesmíš.....
CS je naproti tomu proměrně velké riziko, jak v tu chvíli, tak pak do budoucna. Mně osobně ani tak nemrzí to, že se se z porodu KP dělá strašák, najednu stranu to i chápu. Ale vadí mi, že z CS se dělá něco, co je bezpečné pro matku i dítě a přitom opak je pravdou ☹
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mě se malá taky neotocila a zvolila jsem císaře. Bezpečnější pro dítě, horší pro mě, ale pro mě bylo zdraví dítěte prednejsi. Druhé dítě jsem po 21m rodila normálně ;)