Ahoj tehule, maminky a snazilky. Jsem aktuálne na konci 36 tt a tudiz porod se blíži. Budu rodit na Kladne. Dnes jsem byla na poradne a rekli mi, že budu rodit vaginálne, že nevidí duvod na plánovaný cisársky rez, že se snaží vždy aby to slo prirozene. Pritom ja merim jen 154 cm, pred tehu jsem vazila 46 nebo 47 kil, panva hodne uzka, mám astmu a nevim pravidelne dejchat, navyše jsem trpela vaginismem a mam imrvere vaginálnej infekcie a Výtoky.vda se nejak ten cisár vybaviť? Vubec si normálni pôrod neviem predstaviť.
@sfet Ahojky, neblázni a buď ráda za možnost přirozeného porodu, co bych za něj dala. Tělo se na něj připravuje devět měsíců, takže to určitě zmaknete 👍 víš, co se říká, že věcích, kterých se bojíš nejvíce, nakonec vždy tak strašné nejsou a dobře dopadnou. Spíš zkus mrknout na nějakou porodní asistentku, která by s Tebou byla před, po i v době porodu. Známá do ní investovala a nemohla si tuhle možnost vynachválit.
Já mám 155cm, před těhotenstvím 49kg, při porodu 56kg, a přirozený porod mě skoro stál život... U mě mělo dojít k přehodnocení situace během porodu, a měla mi být udělaná akutní sekce, jenže porod vedl primář, který zásadně propaguje přirozené porody.
Tohle je dvousečná zbraň. I ve 21. století po porodnicích obchází zubatá, a stejně jako je rizikový přirozený porod, je nebezpečný i císař, protože je to břišní operace, která sebou může nést komplikace. Takže ty, které musely rodit (nebo rodily) sekcí, chtěly rodit přirozeně, a pak jsou ženy, jako například já, které rodily přirozeně, a bylo by pro ně lepší, kdyby jim byla udělána akutní sekce ;)
U tak male vysky a uzke panve se ma zvazovat sekce. Ja mam 157 cm, uzsi panev a byla jsem na cisari (ale i z jinych duvodu). Pokud je odhad vahy ditete vyssi a tvoje panev uzka, muzes mit problem dostat dite ven prirozene. Delali vahovy odhad plodu? Ja byla rada za cisare, ale je to individualni a o kazde z nas.
co znamena uzka panev? Mas rozmer? Vyska a vaha vubec nehraji roli.
Když do průkazky píšou rozměry pánve, tak poslední číslo je prý rozhodující. Pokud je tam hodnota alespoň 18, je žena dostatečně široká na jakékoliv dítě (říkala mudra). Takže spíš co tam máš za hodnotu a taky jak tu píšou holky, jaký je váhový odhad miminka. Já jsem taky drobná, hodnotu jsem měla 20 a porod proběhl jak po másle - 4 hodiny se vším všudy, bez poranění a šití.
Císařský řez by se měl provádět u každé rodičky, která má méně než 150cm, protože tam je opravdu jisté, že pánev je úměrně k výšce nevhodná pro porod. Jinak pro rodičky vyšší než 150 cm není SC indikován, není li jiný důvod.
A zajímala ses o možnost, zda jde u tebe rodit císařem, nějak dopředu? Nebo jsi s tím prostě "počítala" (i když nebyl důvod) a teď jsi najednou překvapená? Na císaře musí být opravdu doporučení, výška samotná důvod k císaři fakt není, i užší pánev se při porodu může roztáhnout...pokud dítě není nějak veliké, nemusí být vůbec problém. Pokud je problém s astmatem, proč sis nevyběhala nějaké doporučení od alergoložky, že opravdu máš velké problémy a že je doporučován císař? Já mám kamarádku, co má astma taky a taky je malá (160 cm) a spíš drobnější a rodila 2x přirozeně, v obou případech v létě. Já měla císaře ze zdravotních důvodů skrz oči a i když jsme měla doporučení od svého očního dr., stejně mě v porodnici hnali na další vyšetření u sebe ve FN na posouzení, zda je CS fakt nutný. A i u druhého porodu chtěli znovu aktuální posouzení zdr. stavu (i když první císař byl plánovaný z výše uvedených důvodů,. které za toho 2,5 roku prostě nezměnily) Jinak já teda ještě k tomu mám 158 cm a taky spíš užší pánev.
SZ
Když ona je taky úzká pánev a úzká pánev. Předpokládám, že kdyby to bylo opravdu tak tragické, tak přirozeně rodit nenechají. Takže to asi zase taková trága nebude...
Možná by astma mohlo být větší problém při anestezii, i kdyby nebyla celková. Chce to zjisiti si informace u lékařů, ještě je čas. Na Koníku asi moc odborníků na operace a alergie či další problémy nebude.
Já mám pánev jako štýrský valach, nikdy mě nemerili, a můj velkohlavy syn se do ní nevešel, vůbec nesestoupil hlavičkou dolů a porod ani nezačal přes veškeré snahy o vyvolání. 12 dní po terminu císař. u druhého syna císař automaticky v termínu, opět se nic nedělo.
Kamarádka je malá a drobná, pánev ji neustále premerovali, a porodila přirozeně dvě děti bez komplikaci, ani steh nemá
trvej na premerovani miminka a tvé pánve, promluv si o tom se svým gynekologem
@ninive211 práveže ja chodila hodne po gynekologech na Slovensku, tam jsem mela pojisteni. Byla jsem na operaci kvuli vaginismu, na lararoskopii vajecniku a tam mi každý doktor rekl, že prirozeny porod mem prípade že je vtip, jedine cisársky. Taky mama ma kamarádku bývalou zdravotní sestru z gynekologie, ktera me zna odmala a ta rekla hned, že snad neuvazuji o necem takovem. Moje mama je o neco malo vyšší než ja, taky vazila jako jasný brachu porodila cisarem a me meli prirozene, ale pak mi šlo kvuli necemu o život, tak leteli delat cisare, proto se taky boji, jeste vic než ja. Obávam se, že nemocnice jsou spis na prirozene porody a do cisare jsou až kdyz je stav akutni.
@sfet Já mám 150 cm, první porod mě nechali rodit přirozeně a dítě se ani nedostalo do porodních cest, po 12 hodinách bolestí a asi hodině na sále, kdy se to ze mě snažili dostat horem spodem a už jsem jim tam omdlívala, mě udělali akutní sekci (jak já byla za to ráda). Při druhém porodu jsem od začátku řešila, že znova do přirozeného nejdu, a doktor mi bez keců napsal indikaci na císaře "malý vzrůst". Když jsem pak chodila do rizikový poradny a říkala jsem to tam sestřičkám, tak se divily, že mě vůbec nechali rodit přirozeně, že jim mělo být jasný, že to dítě neprotlačím. Druhý dítě plánovaným císařem a jaká to byla pohoda.
Zkus si najít jinou porodnici případně ochotnýho gynekologa, kterej ti do karty napíše indikaci na císaře, samozřejmě se ti nemusí stát to co mě a můžeš porodit přirozeně bez komplikací, ale pokud na to nejsi připravená a bojíš se toho, na tvým místě bych do toho nešla. Nikdo by neměl mít právo nutit ženskou do něčeho takovýho, co jsem prožila já.
Co ve Slaném, nebo v Motole jste se ptala ?
Nevidím též důvod k sekci ,ta je navíc daleko rizikovější než důvody co uvadis ty ,že by mohly vadit přirozenému porodu ,sekce je strašná buď ráda že můžeš rodit normálně
Ja se taky hrozne obávam toho, že se neco nepovede a sice prežijeme, ale bude muset byt narychle cisár s narkozou, že na spinal nebude čas a to je porod čo bych nechtela nikdy zažit, z tohohle mám desivej strach a hruzu, to jsem nikdy nechtela, navic po narkoze zvracim celý den a 2 dny jsem mimo. Jenze doktorum je to jedno. Vzdyt ja mám problém i pri normalnim vyšetrení, napinam tam svaly, mám bolesti, nevim si predstavit, že by tam rvali dite. A jako pojistka je tam sice cisár ovšem s rizikem narkózy. Tak nac zbytecne riskovať, že porod probehne tak jak vubec nechci? Chci být toho až dite prijde na svet a ne to prospat. Ten okamih až vykukne je pro me velice dulezity.
@sfet No... jako asi takhle - když o tom budeš přemýšlet takhle, tak je větší pravděpodobnost, že to v pohodě prostě neproběhne. Tvůj psychický stav dokáže ovlivnit hodně. Takže když k tomu budeš přistupovat takhle, tak o to horší to pro tebe bude.
Z vlastní zkušenosti - v případě, že dojde k akutnímu císaři, tak tyhle věci "coby kdyby" řešit nebudeš, protože nebude čas. A budeš ráda, že je dítě venku zdravé a živé.
Moc to řešíš a asi ne úplně dobrou cestou....
@saminomimino Mám za sebou dvě sekce (plánované teda) a zas takový strašák to není. Byť vstávání po prvním císaři byl teda horor, to se přiznávám, ale druhý byl nebe a dudy, operace ve 23 v noci, hned druhý den po obědě vstávačka a do večera jsem úplně v pohodě chodila a relativně i bez bolesti. Ani ne do týdne jsem o nějaké operaci vůbec nevěděla. Ale pokud šlo o sekci akutní, tak to chápu, ten zážitek musí být nic moc, x hodin se člověk snaží a nikam to nevede a nakonec zakončeno takto.
@sfet V tomto musím souhlasit s @journalis, zkus s psychicky srovnat, negativní přístup předem ovlivní i samotný porod, který i kdyby za normálních okolností mohl proběhnout normálně bez komplikací, tak v důsledku psychických bloků z tvé strany nemusí probíhat hezky plynule pod vlivem porodních hormonů a může to být "horor". Pokud trváš na tom císaři, obrať se co nejdříve na jinou porodnici, kde by mohli být sdílnější, pokud možno si vyběhej nějaké regulérní doporučení (jestli ti známá doktorka řekla, že přirozený porod nepřichází v úvahu, ať to hodí na papír, v porodnici nemají tvůj kompletní chorobopis, kór pokud jsi z SK a "per huba" bez předchozí indikaci ti císaře prostě fakt nikdo neudělá. Dolož to papírově černé na bílém, jaké máš nebo jsi měla problémy, a nemusí být problém.
?? nevidim důvod rodit císařem... nemysli si, že je to jako lepší možnost. je to mnohem víc rizikový, a to včetně vlivu na dítě.
doporučuju si o tom něco načíst, a i o tom, jak a proč probíhá přirozenej porod (ne jen vaginální, ale přirozenej). potřebuješ získat důvěru v sebe sama, svoj tělo, že umí porodit, a že umí porodit dobře. když pudeš rodit s takovou, je to to nejhorší, co můžeš pro sebe a svoje dítě udělat.
Ja mela kil jeste min i uzkou panev a rodila jsem prirozene... Je to pro dite lepsi,co se imunity kojeni apod. tyce... Porod se snazi vest prirozene a az z vaznych duvodu pristupuji k cisari pokud vim
Navic pokud se bojíš, coz chapu taky jsem se bala a hrozne.. Tak se dají koupit i homeopatika na zmírnění stresu a strachu z porodu, take na uvolnění porodnich cest a na to jsou i ruzne caje, muzes si masirovat hraz, jit na kurz, pokecat o tom s porodni asistentkou nebo zkratka rict si o nejaky epidural potom
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Když nabízejí přirozený porod,tak bych se mu nebránila..Já byla na císaři a žádná pohádka to nebyla..Je horší než přirozený porod a je u něj i více komplikací..