Cesta z porodnice. Můžu si miminko odnést pěšky v šátku?

nicolina30
20. srp 2024

Zdravím, chtěla bych se zeptat - můžu si odnést miminko z porodnice pěšky v šátku domů???

Bydlím 2 ulice pod porodnicí, auto s manželem nemáme a ani mít nebudeme.
Jediný člověk s autem je můj tatínek, ale dělá kanalizace a má dodávku určo nechci aby malej poprvé jel mezi pérama do wc :D tchýně tvrdí že jela domů sanitkou ale rodila v roce 86.
Děkuji moc za rady.

nelly_strokova
20. srp 2024

@nicolina30 Já si myslím, že ano. Případně normálně odvézt v kočárku.

jipe
20. srp 2024

@nicolina30 můžeš, je to tvoje dítě, jen bych doporučila doprovod, kdyby se ti třeba motala hlava.. u mě to v porodnici nikdo neřešil, jak se budu dopravovat domů

merope
20. srp 2024

Předběžně počítej s doprovodem + ideálně kočárkem. Nevíš, v jakém budeš po porodu stavu - já šla domů cca 10 dní po porodu císařem (bez dítěte, to ještě bylo v nemocnici), musela jsem ještě na internu a myslela, že domů nedojdu. Může vzniknout úplně cokoli. A taky záleží, kdy máš rodit - může být opravdu zima, slejvák a podobně - to není pro miminko nejvhodnější. Navíc budeš mít hromadu "krámů".

Ale za dobrých podmínek není problém - jakmile tě propustí, tak jsi venku a můžeš si s dítětem dělat, co chceš.

marty154
20. srp 2024

@nicolina30 kdybych byla ja ve tve situaci,zvolila bych kocarek,popr.vajicko na kolach od kocarku....na satek bych si po porodu netroufla...ale je to muj nazor

prejeta_zaba
20. srp 2024

Můžeš, proč bys nemohla. 🤷‍♀️

kristyn86
20. srp 2024

V porodnici nikoho nezajima,jak se dostanes domu,jestli mas odvoz rodiny autem,taxikem nebo jestli pojedes MHD nebo pujdes pesky. Moje spolubydlici v porodnici jela domu s mimcem kousek MHD. Mela tedy kocarek,coz mi prijde lepsi nez satek. Na satek po porodu bych si netroufla. Ale nikdo nic resit nebude,je to tvoje dite.

marketa1218
20. srp 2024

@nicolina30 samozřejmě, je to tvoje miminko.

nicolina30
autor
20. srp 2024

Já právě myslela že je něco předepsáno nebo z důvodu bezpečnosti...Kamarádky děti nemají a jediný ženský vzor na zeptání je tchýně a ta tvrdila že nemůžu že mě nepustí že mě prostě musí někdo odvézt, první termín mám už za 9 dní tak jsem si říkala že by bylo fajn se zeptat.

konidana
20. srp 2024

@nicolina30 v pohode, pokud se na to budes citit. Satek je skvela volba, akorat bych asi uz zacla trenovat nejaky uvaz aspon na plysakovi a pak radsi i v porodnici pod dozorem/s pripadnou pomoci ci aspon pritomnosti nekoho. Ale to zvladnes😁

cuuza
20. srp 2024

Určitě je lepší mít doprovod, ale jak odejdeš je jen na tobě.

konidana
20. srp 2024

@nicolina30 ja teda zacla vazat do satku az doma, trebas tyden po porodu. Prvni prochazka s kocarem asi 3 nebo 4 nebo 5 ? dni po porodu byla docela narocna a ja se o kocar spis opirala nez ho tlacila. A do kopce to byl mazec. Mela jsem bezproblemovy cca 16 az 18h trvajici prirozeny porod (2x velmi podobny)

llluckaaa
20. srp 2024

Porodnice to řešit nebude, ale moc si neumím představit, jak trénujes uvazy v porodnici bez zrcadla (soudím dle sebe), pokud s tím nemáš zkušenost. Zámek lepší vzit kočár, aspoň tam das ve u, co jsi měla v porodnici a nepotahnes je v ruce.

nicolina30
autor
20. srp 2024

@konidana Já si právě říkám když to zvládnou v Africe nebo třeba ve Vietnamu tak já taky, manžel si bere tak jako tak 14 dnů volna aby pomohl. No já si to pořád asi představuju jako Hurvínek válku.

guliii
20. srp 2024

@nicolina30 určitě můžeš, jen by to chtělo ten doprovod a možná popřemýšlet jestli by nebyl na cestu lepší kočárek. Nevíš jak ti bude a já po porodu sotva vyfunela kopeček. Můžeš být naprosto ok, ale také se ti může třeba točit hlava nebo něco. Uvidíš jak se budeš cítit.

konidana
20. srp 2024

@nicolina30 uvidis jak se budes citit. Je super, ze si veris🙂 a klidne muze vzit mimco v satku i manzel. Nebo doveze kocar...

vendes
20. srp 2024

První dítě jsme vezli domů v kočárku, protože jsme bydleli ulici od porodnice. Šátek nebo novorozenecké nosítko je také možnost.

eviicka
20. srp 2024

Tady v ČR se to neřeší, ale tuším kdysi tady psala @mariegrogh , která žije v USA, že porodnici může opustit dítě pouze zabezpečené v autosedačce (zaujalo mě to, proto si to pamatuju). Souhlasím ale s ostatními, raději kočárek, nebo ještě lépe to vajíčko, které připevníte na kolečka (pro lepší manipulaci přímo v porodnici či chodbě domu, bytu).

Pokud bys měla nějaké poporodí komplikace, či padaly trakaře, tak taxík si můžete vzít vždycky.

cilkat
21. srp 2024

Třeba v Motole 9 let zpět "šla informace " (fakt už vám neřeknu zdroj), že dítě na cestu z oddělení předají jedině do vajíčka (co je za dveřmi oddělení už nemají jak zkontrolovat)... ale byl treba zákaz aby matka chodila po chodbě s novorozencem v náručí (údajně po tom, co řešili případy dětí spadnutych na zem) - takže na chodbu jedině s vozejskem, nebo právě vajickem. Šátek jsem tou dobou neřešila.
Myslím, že právně to bylo nevymahatelne, ale hadejte se se sestrou na oddělení o každém svém pohybu...

jane46
21. srp 2024

@cilkat
Tedy mozna uz mam pametovou mlhu, ale pred osmi lety to v Plzni v Mulacovce bylo stejny... dite propustili v autosedacce. Na chodbach se taky nesmelo jen tak trajdat s ditetem v ruce. Nevim, jestli by kocarek slo dostat az na pokoj... My jeli autem, tak jsem to neresila. Jako primo u odchodu mi nestala za zadkem nerudna kontrola sestricek, ale hadam, ze se tim porodnice hlavne chranila...

jana_zofie
21. srp 2024

Odvezt te nemusi. Ale vzala bych si kocarek, pro sichr, i kdyby sis ho mela od nekoho ba dva dny pujcit (aspon aby ho mel nekdo, kdo za tebou prijde, doma), kdyby ses v satku necitila. Miluji noseni, ale uvazat poprve dvoudenni miminko v porodnici neni totez, jak vazat tydenni mimco doma. I kdyz pokud mas nejakou super pavucinku primo na novoska, tak ti to asi pujde lip. Přesto - at nejsi vystresovana, ze musis. Chce to trochu klidu a cvik.

pilzzee
21. srp 2024

@cilkat Proc zrovna vajicko? Co kdyz nekdo bydli za rohem (taky nas pripad kdysi) a nepojede autem?

ladyhacek
21. srp 2024

Volila bych spíše kočár, o žádném předpisu nevím, ale to jsi se tady už dočetla. Šátek si můžeš vzít, připravit, ale nevíš v jakém budeš stavu.

kristyn86
21. srp 2024

Podminku vajicka nechapu,protoze ne kazdy si musi autosedacku porizovat,ne kazdy ma auto.
@cilkat Ja v Motole rodila pred 8 lety a 5 lety a nikoho nezajimalo,do ceho davam dite 🙂 Spolubydlici jela domu busem a dite v kocarku.
@nicolina30 satek promysli,pripraveny ho mit muzes. Partner ti pak muze privest i kocarek,kdyby ses rozmyslela. Ja osobne jsem tu manipulaci par dni po porodu u prvniho ditere nemela tak dobrou,abych se odvazila dat ho do satku. Chce to klid a zvyk,dobre je k tomu zrcadlo aspon ze zacatku. Me se klepaly ruce jen kdyz jsem mela mimco obleci,vykoupat 🙂 Zkousela jsem pak az doma,predvazany satek.
Drzim palce.

lencaa11
21. srp 2024

@nicolina30 zvolila bych kočárek na cestu domů + doprovod skrze i věci které žena má sebou nešla bych sama

guliii
21. srp 2024

@jane46 jeden čas se o tom mluvilo, že pustí dítě jen v autosedačce, ale nemají na to právo. Za dítě zodpovídá rodič. Neměli jak to vymáhat.

kosi_cek
21. srp 2024

@nicolina30 ano, akorát nevím,.proč všichni doporučují kočárek, asi si to narozdíl odemě nevyzkoušeli 😂, sama jsem si to naštěstí nezkusila po císařském řezu, ale po 1. porodu jsem šla domů pěšky asi 8 km, což byla samozřejmě blbost (ale když člověk na dobu šestinedělí dostal akorát instrukce, že by neměl mít sex, internet jsem před 20ti lety neměla a na předporodním kurzu také žádné informace, až do porodu jsem chodila fajt hodně..), každopádně cestou jsem musela dát miminko do šátku, protože v kočárku začalo děsně brečet, tlačit kočárek mě navíc první týdny velmi zmáhalo (měla jsem nastřih, takže pánevní dno dostalo zabrat a měla pocit, že ze mě vše vypadne), mít mimčo v šátku bylo pro mne v tom stavu o hodně lehčí 😉

S tím doprovodem na věci a celkovou pomoc ale určitě souhlasím!

Po 2. porodu jsem jela domů vlakem a musela dojít na nádraží a pak i z nadraží, to jsme už kočárek vůbec nebrali, pak jsem ještě v porodnici rodila 5. a 6., to jsem šla domů ambulantně, po 6. porodu to bylo fakt nejdříve co to šlo, do 3 h po porodu (2 hodiny po porodu placenty), miminko jsem navazala do šátku a šla, člověk je takový oslabený a hodně pomalý, určitě je lepší nikam moc nechodit, ale ty 2 ulice + areál nemocnice, který je třeba často přejít nemusí být nereálné ani po tom ambulantním porodu, nicméně jak píšu, člověk jde pomalu, třeba si cestou i musí odpočinout, i když se jedná o malou vzdálenost...

PS. Auto taky nemáme a odkládat čerstvoučké miminko do autosedačky se mi stejně příčí...

j.a.n.i
21. srp 2024

@kosi_cek No, nejspíš protoze podle stylu dotazu se dá dost pochybovat o tom, že má to vázání s dítětem nacvičené, takže je pitomost se to učit v porodnici. Plus ač jsem pro nošení, tak když se neví, jak ona bude ok, tak je prostě kočár bezpečnější, ten zůstane stát, i když s sebou matka sekne kvůli nízkému tlaku.

konidana
21. srp 2024

@pilzzee přesně, to nemůže být vymahatelné, znám dost pražáků, kteří ani nemají auto (a mají děti), tak na to by měli vajíčko?

kosi_cek
21. srp 2024

@j.a.n.i tak sama jsem tehdy také vazala miminko úplně poprvé v životě, vesměs syn byl úplně první miminko, které jsem držela v ruce🙈 Idealní to asi není, ale zásadní překážka také ne, navíc ty obavy bývají často přehnané, respektive se vázání miminka často zbytečně odkládá, až, až..., což je škoda, když to nejmenší miminko potřebuje ten úzký kontakt nejvíce.., učení z nebe nepadají a čím dříve se začne vázat, tím dříve to člověk získá do ruky, syn už je dospělý a v pohodě, ač před ním jsem navázala parkrát akorát polšrář a to podle ještě černobílých fotek v návodu, teď už jsou videa, všechno😉 Navíc několik dnů po porodu při klasickém odchodu z porodnice už to není tak žhavé (ty mdloby) jako třeba po tom ambulantním porodu, kdy to riziko je určitě větší.. Já to navíc beru tak, že ta druhá osoba vždy může pomoci, zajistit, kdyby se vyskytl nějaký problém,ať už před samotným odchodem z porodnice, tak během, člověk nezůstane bez pomoci, asi je dobré neupínat se na ideální stav, ale je dobré být alespoň psychicky připraven, že se může vyskytnout problém a být připraven věci řešit i zapochodu, ono nelze vždy vše domyslet, i když vlastně já jsem taky zrovna neuvažovala a brala jsem dost automaticky, že žádný problém nebude, možna pak má člověk i větší šanci, že nebude, když myslí takto pozitivně 😀

krisstina93
21. srp 2024

Můžeš jít jak chceš, ale měla bych nějaký náhradní plán, aspoň kočárek a doprovod někoho, pro případ, ze nebudeš schopna jít s dítětem v šátku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru