Ambulantní porod. Jaký máte názor ?

7. dub 2021

Jaký máte názor tzv. na ambulantní porod? Samozřejmě, když je vse v pořádku celé těhotenství a bezproblémový porod.
Slyšela jsem o této možnosti. A zajímá má názor, zkušenosti?

azanka
7. dub 2021

U prvního porodu jsem byla ráda, že mám sestřičky za zády, byla jsem trochu zmatená. U druhého bych šla domů snad hned ze sálu, ale byla jsem dost šitá, tak jsem si tam poležela. Myslím, že pokud je člověk fit a cítí se, je to super. Jen to chce myslet na to, že už v porodnici dělají nějaká vyšetření a pokud jde člověk domů, musí si to pak oběhat sám.

aniea
7. dub 2021

Já bych do toho nešla, za mě je lepší si tam ty čtyři dny polezet a vědět že je vše oka a ne pak shánět doktory..

j.a.n.i
7. dub 2021

Asi takhle, nevidím důvod, proč nejít domů, pokud se na to žena cítí a průběh porodu nenaznačuje nějaké možné problémy. Akorát tedy by nemocnice na to měly být víc zařízené a nenutit člověk si vše oběhávat, přitom by stačilo říct, kdy se má člověk na vyšetření dostavit.

jjasmina
7. dub 2021

Za mě rozhodně ne

marketakoc
7. dub 2021

Já byla pro ambulantní porody. Syn šel nakonec císařem, vše vypadalo v pořádku apgar 10,10,10.Po 12 hodinách se u něj projevila včasná infekce, naštěstí se zachytila včas a hned se nasadily antibiotika. Já bych na to doma přišla mnohem později. Do ambulantního porodu bych po zkušenostech našla.

agneska7
7. dub 2021

Nevidím na tom nic špatného a sama ho podstoupim pokud bude vše ok 🙏 ale půjdu až 48 hod po porodu protože si chci počkat na screeningova vyšetření , nechce se mi dva dny po porodu chodit od doktora k doktorovy , ale nejraději bych šla hned 2 hod. Po porodu 😁 ( vím že ta vyšetření můžou udělat i v porodnici po domluvě ale v té mojí by se mi na to vykvakly , s PA vůbec nemám zkušenosti ( ta taky může udělat odběr z patičky) a naše pediatra je ,,zastaralá ,, takže ambu porod nepodporuje tak by se mi na to taky vykvakla )

vikinkav
7. dub 2021

Já bych i šla, už při druhém porodu jsem chtěla, ale je s tím pak docela práce, zajistit si odběr z patičky a další vyšetření zvlášť, a to mě nakonec odradilo... Ale v porodnici zůstat jen nejnutnejší dobu 🙂

mourovatakocka
7. dub 2021

S dcerou byly ty tři dny v porodnici ty nejhorší v mém životě, paradoxně je vnímám hůř, než pobyt s ní na jipu po úraze. Teď se synem jsem šla na reverz po 59 hodinách, chtěla jsem si tam vyřešit novorozenecké screeningy. Kdybych nebyla lempl, vyřeším si dopředu s PA a odcházím ještě dřív. Doporučuju skupinku na fb ohledně ambulantních porodů, jsou tam prima ženské.

j.a.n.i
7. dub 2021

Jinak já si třeba nakonec ty 3 dny v porodnici s druhátkem celkem užila, byl tam klid, nikdo mě neprudil, nemusela jsem řešit jídlo, ani starší dítko... Ale to přeci neznamená, že by neměly být podmínky nastavená tak, aby kdo chtěl, mohl jít a zároveň, pokud bude problém, aby mohl kdykoliv přijít ho řešit a ne aby se na něj dívali skrz prsty, že neměl odcházet.

klokanka31
7. dub 2021

Já měla ambulantní porod, a naprosto super, doporučuju ☺

klokanka31
7. dub 2021

@azanka Ale není to nic hroznýho, jen na krev z patičky... Pak na kyčle, ale to se chodí tak jako tak.

autor
7. dub 2021

Asi má otázka bude znít hloupě, ale když tedy počkám dejme tomu tu jednu noc, prostě na ty nejdůležitější vyšetření a pak podepíšu teprve reverz, tak nás s mimcem pustí domu ?
Mám doma už dvojčátka, která jsem rodila 2015 přirozeně. A teď mám termín na podzim. V tyto době se mi právě moc v nemocnici ležet nechce a byla bych ráda kdybychom doma byli všichni co nejdříve spolu. Samozřejmě, že nechci nic riskovat. Udělala bych to jen v případě kdyby bylo opravdu vše bez problémů a já se na to cítila. U prvního mimca bych tam samozřejmě zůstala. Ale teď mi to nepřijde podstatné tak dlouho tam být, když už člověk ví co a jak.
Zkusím kontaktovat ještě pediatra a poptat se tam i. 🙂 Strašně vám děkuji všem za odpověď ❤️❤️

klokanka31
7. dub 2021

@vikinkav Nevím jak v jiných porodnicích, mně ale vytiskli papír s informacema, kdy a kam se dostavit na krev z patičky, a kdy a kam na první kyčle. Sama jsem si jen dohodla termín s pediatrem.

vikinkav
7. dub 2021

Právě ta krev z patičky se bere nejdřív 48 hodin po porodu myslím? Dřív ne. A pak ještě vyšetření očí a oušek by měla proběhnout. Já jsem rodila večer, takže 48 hodin uběhlo nějak k večeru, to už nikdo odběr nedělal, udělali ho malé ráno asi po těch 60 hodinách a šly jsme. V té skupině na FB jsou super informace, jen pozor, občas tam někdo píše, že jim udělali tu patičku třeba hned druhý den, ale to je špatně.

vikinkav
7. dub 2021

@klokanka31 tak to byla nějaká osvícená porodnice 🙂 někdy odběr může udělat i pediatr s tím, že ti v porodnici dají ten odběrový papírek, je to o dohodě určitě

syrinxka
7. dub 2021

U dcery mi sami v porodnici nabídli, že můžu jít domu po odběru z paticky, protože měli plno a nedostatek volných posteli pro další rodicky. Nebyly žádné komplikace a šla jsem ráda dřív domu. U syna jsem chtěla odejít druhý den po porodu, když nebudou komplikace. Nakonec se objevily u mě a doporučili mi den jeste raději zůstat, pak už se rovnou počkalo má odběr z paticky a šli jsme domů. Docela mě tlačili do toho na ten odběr z paticky počkat ať pak nemusím s čerstvým miminkem čekat někde v čekárně plne bacilu.

klokanka31
7. dub 2021

Já byla prvorodička a bylo to v pohodě, do všeho jsem se automaticky dostala sama, a nemusela aspoň poslouchat buzerace v porodnici. A že si tam jedna sestra dělala už choutky na buzerování, že jsem prvorodička, tak že pak odpoledne přijde a bude koukat jak malou koupu, atd. Ona vůbec netušila že hned ze sálu pofrčíme domů ☺

klokanka31
7. dub 2021

@vikinkav Já taky počítala že to necháme udělat u pediatra, ale když mi to tak hezky připravili, tak jsem byla ráda že jsem sama nic řešit nemusela 🙂

teeerez
7. dub 2021

Neplanovane jsem vyuzila u tretiho ditka a bylo to super. Po narozeni bylo vse bez potizi - ja nebyla ani sita, miminko v poradku (jen drobnejsi, ale to byly vsechny me deti). Do porodnice jsem se skoro tesila, ze si ty 3 dny miminecko budu pouze opecovavat a o nic jineho se starat nebudu, ale realita byla jina. Sestra na sestinedeli se chovala strasne, mela styl jednani, ze vbehla brzy rano do pokoje, rozsvitila, zajecela na nas "vizita, stahnout periny, roztahnout nohy", no nezvladla jsem ji. Behem chvile jsem se rozhodla, ze jdeme domu.

Zavolala jsem sve pediatricce, zda je s tim ok - ta pouze doporucila, ze by bylo jednodussi, kdyby mela mala udelane ty nabery. S jinou sestrickou jsem se na nich tedy zahy dohodla (uz bylo mozne je odebrat, tj asi druhy den po porodu? nepamatuji si presne). Pediatricce v porodnici jsem to oznamila zahy - v prvni chvili se moc netvarila, protoze jsem jeste nebyla rozkojena, ale po kratke diskuzi (nijak ostre), ze je to me treti dite, vim co delat a nevidim duvod v porodnici zustavat jen z duvodu "bezne se chodi treti den" se zklidnila a do hodiny jsme mely vypravene papiry a mohly jsme domu.

Za me ideal odchod takto s hotovymi nabery, aby nebylo nutne uz nikde litat. Musela jsem podepsat reverz a pouceni, ze do 3. dne po narozeni je nevetsi riziko nahlych zdravotnich prihod. Taky jsem byla poucena, ze kdyby se neco delo, uz do porodnice zpet nemuzeme, ale musime na detskou pohotovost do nemocnice (to me prekvapilo, myslela jsem si, ze do tech 3 dnu by nas vzali zpet v porodce).
Kdybych mela nahodou jeste nekdy dalsi ditko, urcite odejdu stejne ne-li rychleji 🙂

sajul
7. dub 2021

S druhým jsem šla domů po 18h, bylo to nejlepší rozhodnutí co jsem udělala.

me_druhe_ja
7. dub 2021

S prvním bych tam byla klidně týden. 😃😃 Nemusela jsem uklízet, vařit ....nic🤣🤣🤣 teď s druhým se mi už hrozně stýskalo hned. Šla jsem dřív o den: porodila jsem v pátek před 22h a šla jsem v pondělí dopoledne. Zase přeci jen mi přijde lepší v tom začátku dohled, člověk nikdy neví. I v případě naprosto bezproblémovyho porodu s apgarem 10-10-10. Ale zase lepší ambulantní porod než rodit doma.

sebinka123
7. dub 2021

S třetím dítětem jsem šla domů po prirozenem porodu po 69 hodinách. U 4 dítěte jsem jim už na porodním sále říkala, že chci domů, co nejdříve to půjde. Neměli problém. Nakonec jsem pro komplikace rodila císařem, ale ani to mi nezamezilo, abych odešla brzy. Po císaři jsem odcházela po 46 hodinách. Samozřejmě jsem se cítila dobře, hned druhý den po císaři jsem už v pohodě běhala kolem malé, sama si umyla vlasy a ani leky na bolest jsem nechtěla a malá pribirala. Testy jsme všechny stihly a adi určitě je lze dělat dřív než za 48 hidin, to uz jsme byli doma. Pokud je vše v pořádku, tak proc ne.

carly1990
7. dub 2021

Šla jsem domů po druhém porodu po 14 hodinách, ale to jen z toho důvodu, že se dcera narodila o půlnoci a než se pak ráno vyřídily všechny papíry a tatínek pro nás přijel.. a v noci jsem nechtěla s dcerou nikde cestovat a byla jsem ráda, že jsem si tam chvíli odpocinula, i když jsem stejně celou noc nespala 😊 U první jsem o ambulantním porodu nic nevěděla a nutili nás tam být 4 dny a pro mě naprostá hrůza, na kterou dodnes nemůžu zapomenout a to jsou to 3 roky! Díky tomu stresu jsem se ani nerozkojila, i když jsem se o to pomocí všeho a všech vážně moooc snažila. Teď bylo kojení naprosto bezproblemu..

autor
7. dub 2021

Máte někdo zkušenosti s nějakou poporodní asistentkou? Která vás a mimco přijde zkontrolovat. (Brno-venkov)

klokanka31
7. dub 2021

Mimčo ti zkontroluje pediatr, musí se k němu nejpozději druhý den po propuštění.

autor
7. dub 2021

Právě jedna známá to měla tak, že přišla poporodní asistentka ta zkontrolovala ji a malý a udělala odběr z patičky a k Dr šla až ale po týdnu.
Tak se v tom začínám ztrácet. Jak to má teda vlastně být 😊

inkheart
7. dub 2021

Neodsuzuji, jen vím, že třeba moje pediatra se ptala, jestli tohle náhodou neplánuji s tím, že by dítě nevzala, kdyby jo 🤔🙄 což je jeden z důvodů proč bych do toho jen tak nešla, je problém najít doktora, který tohle bude brát ok a nemít řeči. Navíc si člověk musí stejně obehat různá vyšetření místo toho, aby to nechal na personálu v porodnici, takže opět, byla bych na to asi příliš líná.. Ale chápu, proč to některé ženy dělají, pobyt v porodnici pro mě nebyl nic příjemného, vadilo mi zejména sdílet pokoj s jinými rodickami(byla jsem na tom fakt špatně a ony si tam hopsaly jak lanky, což mě psychicky fakt deptalo, navíc jim tam vriskaly děti - říkám "jim", protože můj moc nebrecel:D)

agneska7
7. dub 2021

Odběr z patičky se dělá nejdříve 48 hod po narození

jjasmina
7. dub 2021

@inkheart to je asi podobné jako když sme sháněli.pediatra, měli sme první schůzku a rovnou mi řekla, že pokud patříme mezi rodiče, které děti nechcou očkovat, tak by bylo vhodné abychom chodili jinam

inkheart
7. dub 2021

@jjasmina jj tohle k tomu taky dodala 😀 domaci porod, ambu porod a odmítání očkování

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru