Pohádkový "must have". Co čtete?

elizsebik
17. pro 2021

Dobrý den,
Potřebovala bych poradit, co je takový cesky "pohádkový základ" u nejmenších děti (teď je nám rok)? Jaké pochadky čtěte? Co četli rodiče vám, když jste byli malí? Které postavy by mělo dítě ke skolce znát, te nejpopulárnější?
Plánuji dítě dávat do české skolky, tak bych chtěla také aby se vyznal v těch nejpopulárnějších. A ještě jestli napíšete nějaké nejvýznamnější říkadla, byli byste moc hodní 😉. Na internetu je toho spoustu, až moc.
Paci paci známé, dobrý den dobrý den a ještě houpy houpy... To pořád slyšíme na hřišti, tak už jsme to také nastudoval.
Předem děkuji.

klokanka31
17. pro 2021

@elizsebik Nám mamka četla Kytici. Jinak myslím že základem jsou pohádky o neposlušných kůzlátkách, o koblížku na cestách, o perníkové chaloupce atd...takové klasiky.

treasurka
17. pro 2021

@klokanka31 😂 Mne taky, hlavne Polednici a Svatebni kosili. A pak Pohadky bratri Grimmu, to byly taky pekny krutarny 😅

petulkadodo
17. pro 2021

@elizsebik Klasické pohádky jsou od Erbena nebo Boženy Němcové, jsou to třeba O perníkové chaloupce, O Karkulce, Šípková růženka. Z říkanek je populární ještě Kolo kolo mlýnský..., Vařila myšička kašičku...., a u nás teď hodně Kutálí se brambora...

vendes
17. pro 2021

Na říkadla pro děti jsou fajn knížky s obrázky od Lady, jsou tam ty klasické Utíkej Káčo, Skákal pes, Byla jedna babka. Dcera si je moc ráda prohlíží, je obrázek, pod ním říkadlo, knížky mají tvrdé stránky.
Pohádky: Perníková chaloupka, Červená Karkulka, O Smolíčkovi, Budulínek, O kůzlátkách, Tři prasátka, ty mně nejvíc vyprávěli jako dítěti.

biciklissie
17. pro 2021

Doporučuji koupit Špalicek pohádek. Ten byl už za nás a stále vychází dotisky, nové zpracované i retro. Je tam naprostý základ. Jak románek, tak i pohádek, versovanych i klasické texty. Za mě super a vhodné pro uplne malé děti i větší.

klokanka31
18. pro 2021

@treasurka Jejda já to nenapsala přesně, Kytici od Erbena nám mamka samozřejmě četla taky,ale když už nám bylo tak 7 a výš 😊 ale od malička nám četla Kytici od F. Bartoše, jsou v tom klasický pohádky, písničky, básničky, hádanky...je to hodně stará kniha, mamka má vydání z roku 1929. A loni se stal zázrak, vydali pár nových výtisků, a já si to teda hned koupila. Brzo z toho chci číst naší malé 😊

krisstina93
18. pro 2021

Nám mamka nečetla nic :D já dětem čtu až tak od 5 let, dřív to nemělo smysl, nevydrzeli sedět a poslouchat. Máme nějaké pohádky od Disney, takové ty klasické, malého prince, hobita atak. Nějaká říkadla je nebaví, pohádkové bytosti znaji spíš z filmového zpracování. Nicméně co se týče populárních postav ve školce, tak tam se s knížkama moc nepochodi :D u holek jede ledové království, kluci se zas předhání, kdo zná víc superhrdinů 🤣

jeyre
18. pro 2021

Já jako dítě milovala Dvakrát sedm pohádek od Hrubína, dětem ho čtu taky, ty kratší básničky znají i ze školky. Na Erbena a Němcovou mi přijdou ještě malí, spíš z jazykového hlediska, kdybych to četla tak, jak je to napsané, tak tomu nerozumí, takže ty klasické pohádky jsme měli nějaká leporela a puzzle knížky. Máme i nějaké Disney knížky. Jinak u nás ve školce letí Spiderman a My Little Pony 😁

zuzekk
18. pro 2021

Najít knížku s klasickými (českými) pohádkami, co jsou napsané krátce a dostatek obrázků pro malé dítě, není jednoduché. A s pěknými ilustracemi úplný umění. Ráda bych za tip!
Seznamuji s: Karkulka, Smolícek, Kuzlatka, Koblizek, Hrnecku var, Budulinek, Kulihrasek, Perníková chaloupka. Víc mě asi nenapadá. Erben, Němcová to se bez úprav už dneska nedá číst, mrnousum vůbec.
Rikadlovych knížek je naopak spousta, třeba Vařila myšička kasičku, Nauč mě mluvit,..

zuzekk
18. pro 2021

@krisstina93 syn nevydrží jen sedět a poslouchat, ale s obrázky, o kterých třeba něco řekne, ukáže, vydrží cca od roka, od roku a půl soustředěně . Teď téměř ve 3 už i to poslouchání prodlužuje. Myslím, že pro fantazii a schopnost soustředit se je to důležité, i pro další život (škola,...). Video hraje na úplně jiný smysly.

maudd
18. pro 2021

@klokanka31 od Bartoše je skvělá, jako dítě jsem ji milovala, vlastním ji v salatovem vydání 🙂

jako_mala_holka
18. pro 2021

My máme doma rádi knížku Nauč mě mluvit, pak taky Pohádky se zvířátky, malá má teda rok a půl a ta první jmenovana ji hodně baví, další si ráda nechám doporučit, tak se tu píchnu 🙂

journals
18. pro 2021

@krisstina93 je velka skoda detem necist! Tv nikdy knizku nenahradi a ja jsem strasne rada za to, ze ac je syn jak dite z hadich ocasku, knizky a cteni miluje od malicka a vydrzel by u nich sedet hodiny.
Vnimam to i jako dobry vklad do zivota, naucit dite dobremu vztahu ke knizkam.

krisstina93
19. pro 2021

@journals máš štěstí že ti u toho vydrží, já čtu ráda, ale děti to nebaví, utíkají nebo mi trhají knížku z ruky. Akorát chvíli vydrží prohlížet obrázky, ale to musím rychle otáčet listy, že bych nestihla přečíst ani odstavec. Starší u toho vydrží tak od 5 let. Tak je nebudu nutit násilím no, mě nikdo nečetl a vztah ke knihám mám mnohem lepší, než všichni moji přátelé a příbuzní, kterým v dětství četli jak o život.

normalnimatka
19. pro 2021

kašlu na populární pohádk.y.to nasajou postupně nějak... já čtu něco, co je podle mě prostě hodnotný.
ted stejně ještě rok - 3 budeš číst leporela a hodně jednoduchý příběy... ne klasický pohádky.

normalnimatka
19. pro 2021

ted mi vlastně došlo, že ty klasický pohádky nasáváme díky audiopohádkám. čtu je fakt jen výjimečně. tolik se mi nelíběj, na čten pak vybírám lepší.
můžu nasdílet odkazy na nějaký klasický audiopohádky ke stažení. až najdu čas🙂 napiš kdyžtak do zprávy;)

jako_mala_holka
19. pro 2021

@krisstina93 to je dost hrůza

journals
19. pro 2021

@krisstina93 to opravdu neni o stesti 😉 vsak u toho nemusi sedet hodiny.
Ale kdyz se nesnazi ani rodice, prarodice, tezko si dite bude ke cteni budovat vztah 😞

elizsebik
autor
19. pro 2021

Holky, podporují, ze cítění je důležité, dokonce i jako učitelka 😊.
Děkuji za odpovědi. Něco z vašich typu už jsem objednala k Vánocům. Další budeme postupně číst, studovat.
Vy jste fakt nejlepší 🌲❄️
Šťastný nový rok a hezké vánoce ⛄