Krásný den,
mám 13měsíční holčičku, která neusne sama.. Musíme ji vždycky "ušášat" a být tam s ní, jinak neusne. Napadlo mě, jestli by třeba nepomohlo začít číst pohádky? Ale nevím, jestli to nebude spíš rušivé. Každopádně bych to asi ráda vyzkoušela. Pohádkových knih máme po mně dost, ale nemáte třeba tip na nějakou úžasnou knihu pro takhle malinké dítě (třeba kterou milovalo vaše dítě v tomhle věku?🙂).
Moc díky a hezký den 🙂
My cetli pred usnutim cca od pul roku, ale bylo to spis, ze prohlizela obrazky, pozdeji ukazovala, ted uz vypravi sama (2 roky), takhle jsme precetli pohadku a pak uspavali bud u prsa, pozdeji bez, ale doted usina s nami, nikdy ne sama
Začali Jsme asi před dvěma týdny, malý má 20 měsíců. Do té doby si rád knížky prohlížel během dne, ale jednoho večera si z poličky vylovil dvě knížky a s nimi si vlezl do postele.
Před spaním jsme začali přihlížet/číst ve dvou letech. Před tím usínal při kojení a knížky jsme četli přes den.
Taky nad tím přemýšlím... naši malou (byl jí rok a půl) to vždycky zatím spíš rozparádí, takže zvítězí kojení. Ale ráda bych ji naučila i na jiný rituál 🙂
U nas se knizky ujaly az cca ve 3 letech
Na to jsem taky zvědavá. Malýho knížky baví, ale listuje si v nich sám a kouká na obrázky - různě si tam šáha na srsti zvířat, otáčí si různý "schovky". Ale že by vydržel poslouchat a dívat se, když mu čtu, to vůbec. 🤦 Bude mu teď 15m. Naštěstí uspávat teda nepotřebuje - vypije si mlíčko a usne sám.
Ja bych to zkusila. U nekterych deti to fungovat bude, u nekterych ne. My zacinali pomerne pozde, protoze nase holky to spis rozdovadelo. Do te doby jsme zpivali ukolebavky. Nejdriv jen ja, pak se je naucily i holky, tak jsme zpivaly spolu. Holky se u toho hezky uklidnily a pak i dobre usnuly. No a pokud muzu doporucit knizku na spani, tak za mne je to Slune, ktere chtelo usnout. Je to knizka urcena na uspani ditete a je i s navodem, jak ji spravne cist, aby to melo efekt. A u nas fakt zabira. 😊
Taky jsem nad tím uvažovala,ale syn je malý knižní destruktor. Časopis apod vezme,chvilku prohlíží a jakmile se stránka trhne,rve to komplet 😟
Čteme v zásadě od narození, ale uspat tím dítě se mi snad nikdy nepodařilo 🙂 Čtení je rituál před spaním, uspávám zpíváním ukolébavek, ty fungují skvěle.
Čteme cca od 1,5 roku. Určitě bych to být Vámi zkusila a uvidíte, zda zaujmete. Jako první knihu můžu doporučit “Pohádkopsaní pro klidné spaní”. Jsou tam různě dlouhé příběhy, nic strašidelného, některé poučné. Dcera je milovala 🙂
Ahoj, začínali jsme knížkou "Pohádkopsaní pro klidné spaní".. starší měla 2,5 roku mladší necelý rok.. a i ta mladší si během chvilky zvládla jednu pohádku oblíbit, vnímat ji.. no a každý večer se jí dožadovat🙂..
Asi záleží jaké dítě - u nás to mělo smysl kolem 3 roku - když přestal usínat u prsa 🙂
Takhle na začátku jsem začínala číst říkadla.
Já na dvanácti měsících číst zkoušim, ale kluk mi furt skáče po hlavě, chce knížku zavírat, otvríta a prostě dělat blbosti a nevydrží chvilku v klidu, takže to zatim moc úsěoch nemá. Jinak mě přijdou fajn knížky: O pejskovi a kočičce, O zvědavém štěnátku, Papuchalk Petr, Dvakrát sedm pohádek, Nerozluční přátelé - hledám knížky, aby to byl krátký ucelený příběh a na každé straně ilustrace.
@1leny dceři jsem začala číst (jako opravdu číst,ne s ní prohlížet knížku) někdy kolem dvou let. Začaly jsme s Dvakrát sedm pohádek - klasika rýmované pohádky, milovala jsem je taky jako malá. Teď má skoro 4 roky a knížku má oblíbenou stále,i když přibyly další. Ty rýmovačky se malým dětem líbí, navíc nejsou dlouhé, tak akorát.
Od roku a půl. Někdy si nechá část, jindy chce jen komentovat obrázky. Nejkrásnější knížka je strašně subjektivní, teď čteme hodně Modrý a žlutý vláček, ale těším se na knížky pro větší děti, Děti z Bullerbynu, Kvak a Žbluňk, první díl Harryho Pottera 🙂. Momentálně ale u knížek neusíná, pak ještě musím zpívat a jak říká syn tulíčkovat se.
Dvouletá dcera zvládá poslouchat jen krtečky z edice albatrosu a Svět zvířat Josefa Lady. Delší texty s nedostatkem obrázků ji nebaví.
Já nosim knížky do postele cca od půl roku, možná dříve. Ze zacatku dvě, nahlas jsem četla svoji a dcera si prohlizela jinou. Pak jsme to sladili, brala jsem své oblíbené z dětství, aby mě to bavilo číst. Děti z Bulerbynu, Neznalek atd. Cca od roka už nechce číst, jen prohlížet, takže saham do knihovny pro obrazkove, ideálně tak, aby tam bylo hodně různých obrázků. Škála je fakt pestrá.
Čteme přes den, večer naše děti potřebují tmu. Starší tříletý už teda usne i při lampičce a čtení, ale mladší necelé 2 roky vůbec, té vadí i světlo na chodbě. Večer suplujeme čtení hajajou
my jedem už druhý rok pejska a kočičku od čapka... a je to zatím nejlepší pohádka prý... bylo nám řečeno že jinou číst nechce...:D
@1leny Moje holky měly v tomto věku čtení knížek jako rituál před spaním. Ale nebylo to o tom, že by ležely v posteli a poslouchaly. Seděly vedle mě, poslouchaly a i ukazovaly, co třeba v knížce je nebo o čem se píše. Milovaly leporela s Krtečkem nebo Jak to chodí na statku, a další v této sérii.