Narozeninový dort - prosím o pomoc

lobella
1. lis 2023

Ahoj vsem mistnim pekarkam profi i homemade. Za tyden v nedeli slavi dcera 5.narozeniny. Objednali jsme dort viz foto u pani,co pece dorty jako samouk. A dnes nam bylo receno,ze si na nej netroufa a at s nim moc nepocitame?! No comment. Takze chlap, ze si ho upecem doma. Prosim o typy,rady,jaky recept na korpus,krem (nejime maslove,ale spis zakysanka+mascarpone atd.aby to bylo lehci). Kde koupit barevny marcipan na figurky ci hotove figurky a zdobeni? Bude nas cca 10 dospelych a 2 deti. Jak mnozstevne? Predem dekuji za jakykoukoliv radu🙂

slecnami
1. lis 2023

Ahojky, asi by bylo lepší dopsat, odkud jsi...třeba se i nějaká šikovná cukrářka přihlásí (kdybys byla z Prahy, mám známou, co se tomu věnuje a je moc šikovná, mohla bych ji zkusit poptat🙂. Jinak teda já dělám ráda třeba podle receptu Red velvet, ale ve variantě White velvet😉, figurky vídám normálně v cukrárně (ale teda zrovna takového jednorožce tam nemají) a barevný marcipán měli třeba v Lidlu, ale obávám se, že to byla jen nějaká časově omezená akce...tak buď koupit barviva, nebo zajet do cukrářského obchodu (zase záleží odkud jsi, no🤷)

lobella
autor
1. lis 2023

@slecnami jsem od Mlade Boleslavi, marcipa n atd bych objednala spis pres net,takze tipy klidne na webovky🙂

atij
1. lis 2023

@lobella cukrářský obchod např. www.dortisimo.cz , kdybyste chtěli zajet, tak kamenná prodejna je v Praze v Letňanech (to by mělo být z Ml. Boleslavi cca 30 minut?)

atij
1. lis 2023

@lobella no a co se týče receptu, tak na korpus a krém asi "cokoliv" dle chuti. Ale na ten povrch jedině bilkovo máslový krém. Nejlépe se s ním pracuje, aby povrch byl hladký a držel

somalicats
1. lis 2023

@lobella Tohle je dort, který přímo vyžaduje máslový krém (minimálně na obmaz, jinak se Ti rozteče potah), potah není marcipán, ale speciál potahová hmota, figurka je taky ze spešl modelovací hmoty. Z marcipánu takhle hladké a ostré tvary neuděláš. Spíš promysli, jestli chceš dort víc na chuť, nebo na fotku - tyhle potahovací hmoty nejsou moc dobré. Pokud chceš dort vyloženě na efekt a takovýto, tak korpus je piškotový (můžeš udělat i kombinaci tmavého a světlého nebo red velvet), dovnitř můžeš dát klidně zakysanku/tvaroh, ale na obmaz, jak jsem psala, máslový krém, potahovací hmota Smartflex. Dort, který jsem dělala letos v květnu, je tady na fotce - je to o něco jednodušší, protože duha je přilepená na korpusu, tak, jak je to na té Tvé fotce, to musí být vyztužené, jinak to nebude držet.

janule0123
1. lis 2023

@lobella projela bych si pinterest a našla si něco jednoduššího … dovnitř krém v kombinaci s mascarpone dat můžeš, ale na obmaz budeš muset pouzit jiný - zdobení by se ti rozteklo… figurky aby trochu vypadali a to zdobení, tak by to chtelo nakoupit i nějaký pomůcky na to… jinak já s tím vykyvala, ze kupuju postavičky z něčeho co ji baví .. stejně ta modelovaci hmota je hnusna chuťové, nikdo to neji, je to spis na to wau🤣a fotku…a dcera z toho má něco minimálně další rok až dva a hlásí ze to měla na dortiku…a o tomto víkendu bych byt tebou udělala bych si menší “testovací” dort …nebo zkusit nějakýho profika, jestli si budeš muset vše nakoupit a neplánuješ pect do vyhledu, nevyplatí se za me … barvicky něco stojí, potahovka, modelovaci hmota … pak nějaký blbinyk co ti pomůžou ten dort nazdobit … mrkni na YouTube, jsou tam videonavody jak na postavičky

lobella
autor
1. lis 2023

@somalicats ja myslela,ze ta ruzova na fotce je jen krem. Potah nechci, prave ze tu modelovaci hmotu rovnou vyhazujem a dcera by rada vse co jde mela z marcipanu. Jasny,ze to nebude uplne ono,ale meli jsme takto figurky kazdy rok marcipanove,pekne udelane a chutove super

garfa4
2. lis 2023

@lobella pokud by ses chtěla vyhnout maslovemu kremu, přidej k tomu z mascarpone čokoládu. Rozpustenou, ale co nejvíc vychladlou, aby se neudělaly hrudky. Nebo další variantou je ganache - teplá smetana + čokoláda. Obojí používám jak do vnitřku dortu, tak na obmazani a drží, právě díky té čokoládě, která ztuhne.

marge_s
2. lis 2023

Aniz bych vas podcenovala….hod sem pak fotku 😉 i s chlapem 🤣
Dortissimo, ozdob dort, gelovky. Korpus piskot — krem mascarpone+smetana+ovoce davame nebo orechy (obmazavadla uz byla doporucena) + v tomto pripade krabici lexaurinu.
Vyprdla bych se na to nebo objednala jinde a hotovo. A to ze za sebou par kousku mam
Prave proto bych chtela videt jak se s tim poperete 🙂

somalicats
2. lis 2023

@lobella Ta růžová bude dle všeho potah. Jde udělat i samotný krém, ale to zase bude muset být bílkovomáslový, případně jak už padlo výš, ganache (v tomto případě z bílé čokolády a obarvená - a už jsme u toho, že budeš potřebovat barvy rozpustné v tucích, ne ty běžné potravinářské). Ptala ses na ten dort na obrázku, podle toho jsem odpovídala. Jasně, že se dají sehnat i marcipánové figurky, ty ale nejsou tak ostré v detailu jako to na fotce (to píšu proto, abys pak nebyla zklamaná). Jako nechci Tě podceňovat, ani Tvého chlapa, ale příprava těchto dortů je záležitost 1-2 dnů (obzvlášť v případě ganache, tam to chce nechat je 1 den odležet), a je s tím fakt piplačka. Já peču dorty už dobrých 12 let a začátky rozhodně nebyly takovéto 😀. Vemte dort od profíka jinde (a ano, ty dorty něco stojí, u tohoto počítej tak 2000 - 2500 Kč), nebo upeč normální dort s ovocem, zakysankou, kup figurky a máš vystaráno.

1pomnenka
2. lis 2023

Pokud budete slavit už za týden, tak musíš tento víkend udělat duhu a jednorožce. Nezapomeň, že to nesmíš postavit na krém ze zakysanky, tvarohu či mascarpone. Rozmočilo by se to a zřítilo. Takže buď dort potáhnout, což nedokážete nebo polít bílou čokoládou jako je to na obrázku a na to pak přízdobu. Duhu dejte z boku dortu, figurku kupte, protože pokud několik let nepečete, tohle nedokážete. Ale můžu se mýlit a ty máš doma šikovného manžela, který to dokáže.

levandule_k
2. lis 2023

Já bych asi sedla k netu a obvolávala cukrářky. Tohle je strašná drbačka a jsem v tomhle trochu patla a netrpělivá.

Také nejsme doma milovníci fondánu. Druhá varianta, je že, kdybych to měla péct já, že bych udělala klasický piškot a a krém s mascarpone. Normální kulatý dort, ne tak vysoký, polila ho touto růžovou čokoládou https://www.grizly.cz/grizly-belgicka-cokolada-... (Kašlala bych na to, že to nebude dokonale hladké). Jednorožce na to koupila plastové a postavila je do tekuté čokolády. Možná bych vymodelovala duhu.

Sice to není, co jsi chtěla, ale wow efekt s jednorožcem může udělat jedlý papír s motivem jednorožce, což se dá udělat na kulatý dort, ale tam nevím, co použít za podkladový krém.

lobella
autor
7. lis 2023

Tak dort nakonec bude,ale duhu a jednorozce si musim zaridit. Poradte z ceho modelovat? Bud klasicky marcipan 1:3 nebo me zaujala smes montana (mlecny marcipan),coz by melo byt na modelaci lepsi,ale chutove podobne? Hlavne zadny fondan a apod potahovky, to leti rovniu do kose,za ty prachy chci,aby se to snedlo. Predem dekuji

lobella
autor
7. lis 2023

A jeste kolik cca hmoty? Kilo minprijde moc, pul kila malo🤔😀

lobella
autor
12. lis 2023

Tak jednorozec hotovy,snad se do rana nerozkydne🙈😀

lobella
autor
12. lis 2023

Duha se susi s mraky od vcera,tak uvidim,jestli bude stat sama,nebo to podeprem spejlema🙄

marge_s
12. lis 2023

@lobella tak to je super 👍

syslounek
12. lis 2023

@lobella Jednorožec je krásný, na toho bych si teda netroufla. Loni jsem dceři taky dělala dort se stojící duhou, z domácí mléčné hmoty. Do každého konce duhy jsem zapíchla 2 kulatá párátka, asi do poloviny, druhou stranu párátek zapíchla do dortu a duha krásné stála, bez jakékoliv další opory.

lobella
autor
12. lis 2023

@syslounek mam pripraveny taky paratka a udelala jsem mraky,aby trochu podeprely duhu, kdyztak trochu vydlabu dort a zapustim do dortu a pru nejhorsim podeprem spejlema🙂