Dort bez lepku. Máte tip na recept?

terez998
7. zář 2024

Ahoj chci se zeptat poprosily me o dort k narozeninam jenze .. ma byt bez lepku, laktozy a alergie orechy soja prosim nemate nekdo recept na piskot i krem prosim 🙂

blondynka400
7. zář 2024

@terez998 můžeš udělat tak jak jsi zvyklá, jen použít do korpusu bezlepkovou mouku a třeba pudinkový krém, ale použít bezlaktózové mléko a máslo nahradit rostlinou formou (tady bych se asi zeptala, dost lidem co nesnáší laktózu máslo nevadí).
A nebo pak udělat roládu, je přirozeně bez lepku a fakt výborná: https://www.toprecepty.cz/recept/18936-slehacko...
Šlehačku opět použít bez laktózovou. Teď nedávno jsem z ní dělala dort ve formě housenky, 2 rolády bylo jako tělo, nožičky jsem udělala z podkladového papíru a hlavička byla z ovoce (ananas, oči hroznové víno a pusinka z papričky) a mělo to fakt úspěch. Ne vždy musí být dort kulatý 🙂

slunea
7. zář 2024

prosím, doptej se, jestli má být jen bez laktózy nebo celkově bez mléka. Podle těch ostatních potravin mi totiž přijde, že konzumentovi vadí bílkovina kravského mléka a v tom případě se nemůže použít nic z mléka!

Když ještě děti nemohly mléko, dorty jsem dělávala se zlatým Alsanem místo másla, má neutrální chuť. Šlehačku jsem používala kokosovou - chladila jsem kokosové mléko v lednici a šlehala pak jen tuhou část. Kupovala jsem jen čistá kokosová mléka bez zahušťovadel, dobrou zkušenost mám s Real Thai ze zdravé výživy, špatnou s mlékem z Billy. Zajímavý počin je Rama Crema. Chutná podobně jako šlehačka. S tou by to mohlo být nejjednodušší. Pozor na rostlinnou šlehačku Hole/Hulala, do které sice dali rostlinný tuk, ale bílkovinu mléčnou. Zakysaná smetana bývala fajn PlantOn. Měli v Lidlu.
Krém do medovníku jsem dělala z karamelového pudinku dělaného v kokosovém mléce (mléko hlavně nepřevařit, jinak se oddělí tuk).
Ohledně chuti není dobré se spoléhat na chuť náhražek - tj. ten Alsan určitě šlehat s něčím, co má chuť, třeba s pudinkem vařeném v ovocném pyré/šťávě.
Šlehačku z kokosového extraktu je dobré lehce přisladit, sama o sobě totiž nasládlá není. Pak je chuť ok, i když ten kokos tam je cítit.
Pokud může vejce, je fajn bezé/pusinky. Alespoň něco pak na tom dortu chutná normálně.

terez998
autor
8. zář 2024

@slunea ma byt uplne bez mleka a hlavne ma alergii na orechy a soju a ja si nevim rady prave ze mam skvely kokosovy krem cokoladovy ale kokos je orech ne?

slunea
8. zář 2024

@terez998 ahaa, vidíš. Kokos vadit nemusí, je to peckovina. Zeptej se jich.

somalicats
8. zář 2024

@terez998 Osobně bych do toho nešla. Pokud je to multialergik, bude dost pravděpodobně reagovat i na kontaminaci - předpokládám, že nejsi profi pekařka a že nemáš oddělený provoz pro bezlepek, že pečeš doma. A pokud sama nemáš bezlepkovou domácnost, může být na průšvih zaděláno.

miryp
8. zář 2024

Nechci být zlá, ale vždyť nejsi schopna rozlišit ani rozdíl mezi ABKM a IL. Pochybuji současně, že máš doma oddělené nádobí, ráfky, plechy, atd. na lepek a bezlepek. Pochybuji tedy, že jsi schopna ohlídat kontaminaci a ve výsledku i přes veškerou snahu a chuť vyhovět můžeš oslavenci zadělat na zdravotní problémy, pokud reaguje anafylakticky, tak i ohrozit jeho život... Pokud nemáš zkušenost ani potřebné zázemí, neber tu zakázku.
Mám doma multialergika a v rodině celiaky, lidi s alergií na mléčné bílkoviny a lidi s laktózovou intolerancí a člověku, který nemá žádnou zkušenost, bych takový úkol nesvěřila, riziko je příliš velké...