Bezezbytková dieta. Máte tip na netučný dort?

6. říj 2024

Ahoj! Za par dni budu mit doma lazara po slepaku. Muzete mi, prosim dat tipy, na dobrou bezezbytkovou dietu? Chudera bude mi navic za chvili narozeniny, takze potrebuji i tip na netucny bezezbytkovy dort 😀
Zatim mam v planu dort ala piskotove testo, krem - nizkotucny tvaroh + cukr, podklad linecka marmelada, a dal? Jak ho ozdobit?
No a normalni jidla:
- kure/kruta mrkev, brambory,
- vyvar
- ovocna presnidavka
- piskoty
- broskvovy kompot
- bily rohlik bez maku
- zerve
- nizkotucny jogurt
.
.
.
Prijde mi, ze na netu je vlastne jen toto, ale treba blbe hledam. Kazdopadne budu rada za vase osvedcene tipy. Diky!

lv
6. říj 2024

Bram. kaše s minimem másla, zelenina dušená, vařená, z toho různý pyré, ryba dušená, rýže taky jde

llluckaaa
6. říj 2024

U bezezbytkové diety se moc rozšoupnout nemůžeš a ty tam teda máš nakombinovanou i nízkotučnou dietu, v klasické bezezbytkové dietě se tuk tolik neomezuje (ve smyslu že nemusíš mít nízkotučné jogurty nebo tvarohy).
Dort leda základ piškotový, na to vrstvu nějakého ovocného želé, banán a ozdobit tvarohovým krémem.

autor
6. říj 2024

@llluckaaa no pisou, ze ten tuk se u toho omezit ma... ne vyloucit, ale tak o pulku omezit. Pisou na netu. Ale uvidime, co bude v propousteci zprave... nebo naky letak, co nam daji... ale chtela bych se uz na to predem pripravit.
To zele na dortu je dobry napad 👍🏼

lencaa11
6. říj 2024

Tuk omezit ano ale ve smyslu že tučné jídla ,klobásy ,salámy , nízkotučné jako tvaroh je zbytečný tak to úplně řešit tělo tuk potřebuje v tom to směru když nesmí kilo tvaroho tak ok jídla mají bejt lehká na strávení ne úplně osekaná

malytlustyhroch
6. říj 2024

Diete nerozumim, ale mam tip na zdobeni dortu. Pokud je piskotovy korpus ok, tak vykrajet obrazky z tenke vrstvy korpusu a polozit nahoru na dort, na marmeladu nebo krem. Kdyz byly deti malinke, delala jsem tak treba bagr.

llluckaaa
6. říj 2024

No ano, nemá tam být tolik tuků jako v běžné stravě, ale nemusíš je omezovat tolik, nízkotučné mléčné výrobky v bezezbytkové stravě nařízené nejsou. Ale tak uvidíš, jaké dostanete instrukce. Asi bych zkusila vymyslet nějaké zajímavé pomazánky nebo polévky, tam se můžeš rozšoupnout, když to budeš strouhat nebo mixovat. Třeba dýňová by projít měla, mrkvová taky, rajská, špenátová... Listová zelenina se může i syrová, takže klidně salát, nebo dušený špenát. Na ten dort nějaké červené želé vykrajovátky zpracovat do srdíček a ozdobit tak tvarohový krém ve spodní vrstvě... něco vymyslet určitě jde, aby to vypadalo pěkně.

merope
6. říj 2024

Já jen upozorním, že největší problémy bývají se slupkami ovoce - jablek, broskví - takže loupat.

prejeta_zaba
7. říj 2024

Na dort se dá do kolečka vyskládat ty broskve, třeba maliny, borůvky. Jestli sní na klínku dortu jednu kuličku borůvky, to se opravdu nic nestane. 😉

me_druhe_ja
7. říj 2024

Ještě ti tam chybí rýže, šunka, ryby....ovoce loupat.... pečivo ano, ale den staré a bílé (žádné celozrnné nebo sypané zrníčky). Tvrdý sýr by taky neměl být problém. Můžeš vyzkoušet i sladké pečivo bez krému typu bábovka.

autor
7. říj 2024

Tak to vypada, ze to bude vlastne v pohode 😀 Dekuji!