Ahoj, prosím o radu. Přítel se rozhodl ofiko zapsat dětem do RL jako otec. Bohužel u jedné z dcer nemůžeme najít RL. Nevíte jak tohle řešit? Předpokládám, že na matrice budou chtít vrátit ty staré. Máte někdo zkučenosti? Děkuji ! 🙂
To není pas, abys je vracela ;) Nahlásíš ztrátu, vystaví ti "originálná duplikát", zaplatíš poplatek (bývalo to 50,- kolik je teď nevím) a je to. Zda se u již narozených dětí zapsání otce řeší přes matriku, nebo soud to nevím...
A co k tomu tedy potřebujeme? Nějaký doklad o dětech přeci musí chtít, ne?
@gramar Všeho je si vědom. To je vyřešené a není to nic, co bych tu chtěla řešit. Chtěla bych vědět jak to probíhá/ Co k tomu potřebujeme. Jestli budeme něco platit a kolik. V pondělí pojedeme na matriku, tak ať jsme připravný. (Pokud tedy mají normální otevíračku v téhle době)
@lentilka3 pokud bio není v RL, stačí, aby partner podepsat Uznání otcovství a na základě toho vám vystaví nové RL. Všechno to můžete udělat na matrice. Zeptej se tam, jestli je nutné požádat nejdřív o duplikát ztraceného RL, nebo ne. Přijde mi to zbytečné, když matrika stejně tyto věci eviduje. Ale musíte na matriku, která ti RL dětí původně vydala.
Tak jsme bohuzel nemeli rodny list pritele sebou, kazdopadne pani rekla, ze staci, kdyz dam kopii toho ztraceneho (rekla jsem ze origo jsem ztratila, ze mam pouze kopii). Ale zarazilo me, ze nam rekla at priste jedeme na urad tam, kde se deti narodily, ne tam, kde bydlime. Ze si nebude hrat na postacku. Takze tak
@lentilka3 Ano, vzdy to resi matrika, která vydala ty puvodni rl, @zuzineckah to tu psala. A jinak neni potreba ani kopie toho puvodniho rl, ja taky ztratila rl ditka a duplikat mi udelali na moji op.
@lentilka3 tak je to celkem logické, že musíš na matriku, která RL vydala...
Tak jen sem dopíšu jak to probíhalo a jak to dopadlo.
Logické, že musím na matriku která RL vydala není pravda.
Po volání na matriku tam , kde se děti narodili, mi paní matrikářka řekla, že mi to musí udělat a nesmí mě odmítnout tam, kam sem jela. Že je to jejich povinnost a že je běžné, odesílat si to mezi sebou. Takže jsme opět jeli tam, kde to máme nejblíže a jelikož už jsme měli vše tzn. Rodný list otce, naší občanku, rodný list dětí (U té jedné tedy kopii). Neplatili jsme vůbec nic a dnes již máme rodné listy po týdnu doma.
na matrice řeknete že jste stratili a vystaví nové a rovnou tam tedy otce asi zapíšou