Ztráta RL a zapsání otce. Jak to řešit?

lentilka3
2. led 2021

Ahoj, prosím o radu. Přítel se rozhodl ofiko zapsat dětem do RL jako otec. Bohužel u jedné z dcer nemůžeme najít RL. Nevíte jak tohle řešit? Předpokládám, že na matrice budou chtít vrátit ty staré. Máte někdo zkučenosti? Děkuji ! 🙂

bara88
2. led 2021

na matrice řeknete že jste stratili a vystaví nové a rovnou tam tedy otce asi zapíšou

gramar
2. led 2021

To není pas, abys je vracela ;) Nahlásíš ztrátu, vystaví ti "originálná duplikát", zaplatíš poplatek (bývalo to 50,- kolik je teď nevím) a je to. Zda se u již narozených dětí zapsání otce řeší přes matriku, nebo soud to nevím...

lentilka3
autor
2. led 2021

@gramar To vím, že u ztráty se postupuje tak, jak jste napsala. Jde právě o to, že budeme dělat nové, tak nevím, jestli budou chtít ty staré.

gramar
2. led 2021

@lentilka3 Nebudou ;)

barmil
2. led 2021

@lentilka3 a je otec, nebo ne? Pokud je, tak na matrice musí podepsat čestné prohlášení, pak ho dopisou. Pokud není musí být soud. Jinak je to bráno jako podvod, kdyby to jen podepsal na matrice a muze za to být stíhán.

lentilka3
autor
2. led 2021

@barmil Vážně? To mi přijde zvláštní, hledám si o tom teď informace a paní měla stejný případ jako já a stačí prý jen, když s tím souhlasí a podepíše.
Není to zploditel, ale je s nima od miminek.

gramar
2. led 2021

@lentilka3 Postih hrozí hlavně v případě že by se biologický otec chtěl soudit, na testy DNA vás asi posílat nebudou, když to chce podepsat dobrovolně, ale... ;)

lentilka3
autor
2. led 2021

A co k tomu tedy potřebujeme? Nějaký doklad o dětech přeci musí chtít, ne?

lentilka3
autor
2. led 2021

@gramar Bio otec řekl, že pro ně neexistuje. A už je 2 roky v tahu. To nehrozí 🙂

gramar
2. led 2021

@lentilka3 No asi tak úplně košer to není, na druhou stranu proč ne, pokud se o ně stará, dárce genetického materiálu nikde uvedený není a zájem nemá a pokud si je partner vědom, že už mu děti neodpáře nikdo, takže i v případě rozchodu je povinný platit alimenty a tak...

lentilka3
autor
2. led 2021

@gramar Všeho je si vědom. To je vyřešené a není to nic, co bych tu chtěla řešit. Chtěla bych vědět jak to probíhá/ Co k tomu potřebujeme. Jestli budeme něco platit a kolik. V pondělí pojedeme na matriku, tak ať jsme připravný. (Pokud tedy mají normální otevíračku v téhle době)

gramar
2. led 2021

@lentilka3 Měli by mít normálně otevřeno. Za normálních okolností budete platit jen poplatek za ten rodný list a nevím zda za ověření podpisu na prohlášení o otcovství... ;)

lentilka3
autor
2. led 2021

@gramar Děkuju 🙂 Tak uvidíme. Hezký zbytek večera

gramar
2. led 2021

@lentilka3 Není zač a družím palce ať to jde hladce ;)

j.a.n.i
5. led 2021

@gramar No, postih by možná mohl hrozit, pokud by uz lezela u soudu zaloba na urceni otcovstvi, ale jinak je to pitomost. Za co by ho asi tak mohli postihovat? Ze si mysli, ze je ptcem deti?

j.a.n.i
5. led 2021

@lentilka3 Potrebujete rodne listy a op vas dvou, prijdete, vyslechnete pokyny, podepisete, pockaze cca 15 minut a odchazite s novymi rl. Cena cca 100 za kus.

barmil
5. led 2021

@lentilka3 Docela by mě zajímalo, jak to dopadlo, zapsali?

gramar
5. led 2021

@j.a.n.i Ještě by mohl hrozit postih pokud čerpala nějaké dávky na které jí díky uvedení otce jinak nevznikne nárok...

codal
5. led 2021

@lentilka3 já si myslím, že vám nejdřív vystaví duplikát současného listů a pak s tím duplikatem můžete jít řešit zapsání do RL.

zuzineckah
5. led 2021

@lentilka3 pokud bio není v RL, stačí, aby partner podepsat Uznání otcovství a na základě toho vám vystaví nové RL. Všechno to můžete udělat na matrice. Zeptej se tam, jestli je nutné požádat nejdřív o duplikát ztraceného RL, nebo ne. Přijde mi to zbytečné, když matrika stejně tyto věci eviduje. Ale musíte na matriku, která ti RL dětí původně vydala.

j.a.n.i
5. led 2021

@gramar Tak to samozřejmě, nicméně to se fakt neodvíjí od toho, zda je nově zapsaný otec biologickým či nikoliv.

lentilka3
autor
5. led 2021

Tak jsme bohuzel nemeli rodny list pritele sebou, kazdopadne pani rekla, ze staci, kdyz dam kopii toho ztraceneho (rekla jsem ze origo jsem ztratila, ze mam pouze kopii). Ale zarazilo me, ze nam rekla at priste jedeme na urad tam, kde se deti narodily, ne tam, kde bydlime. Ze si nebude hrat na postacku. Takze tak

j.a.n.i
6. led 2021

@lentilka3 Ano, vzdy to resi matrika, která vydala ty puvodni rl, @zuzineckah to tu psala. A jinak neni potreba ani kopie toho puvodniho rl, ja taky ztratila rl ditka a duplikat mi udelali na moji op.

zuzineckah
6. led 2021

@lentilka3 tak je to celkem logické, že musíš na matriku, která RL vydala...

lentilka3
autor
6. led 2021

@j.a.n.i Psala, já tu bohužel nebyla, takže jsem ani neviděla vaší odpověď která by nám pomohla. Moje chyba. Každopádně jsme alespoň chytřejší a příště pojedeme už se vším. 🙂 Děkuji všem.

j.a.n.i
6. led 2021

@lentilka3 Aha, tak at jste na druhy pokus uspesni.

lentilka3
autor
6. únor 2021

Tak jen sem dopíšu jak to probíhalo a jak to dopadlo.
Logické, že musím na matriku která RL vydala není pravda.
Po volání na matriku tam , kde se děti narodili, mi paní matrikářka řekla, že mi to musí udělat a nesmí mě odmítnout tam, kam sem jela. Že je to jejich povinnost a že je běžné, odesílat si to mezi sebou. Takže jsme opět jeli tam, kde to máme nejblíže a jelikož už jsme měli vše tzn. Rodný list otce, naší občanku, rodný list dětí (U té jedné tedy kopii). Neplatili jsme vůbec nic a dnes již máme rodné listy po týdnu doma.