Zpoplatněna registrace na aukční portál

jannysk
26. zář 2019

Dobrý den všem. Budu moc ráda, když si zde někdo můj problém alespoň přečte případně poradí. Nevím už kudy kam..

Zkouším to tu až jako jednu z posledních možností po kontaktování ČOI a tak podobně. Ale říkám, si jestli někdo není ve stejné situaci jako třeba já.

A teď k věci. Na začátku července jsem se zajímala o jeden inzerát. Byl to dům v dražbě, kde po rozkliknutí odkazu se člověk dostal na aukční portál. Nikde nebyly konkrétní informace k domu. Například znalecký posudek a dražební vyhláška a tak jsem psala přímo tomu portálu o více informací. Obratem mi přišel email - pro více informaci je nutná registrace na našem portálu a poté vám zašleme potřebné dokumenty. Celý email vyzněl tak, že je registrace nezávazná, nic nenasvědčovalo nějakému podvodu - a to jsem na tyto věci opatrná. Registraci jsem potvrdila, do emailu přišly dokumenty. Já jsem se pak rozhodla, že nemám zájem nemovitost dražit a tím jsem to celé uzavřela, alespoň jsem si myslela.

Teď v týdnu mi přišel email, že jsem registrací souhlasila s podmínkami a využitím jejich služeb jsem povinna zaplatit poplatek 5000Kc. Faktura přišla po více jak dvou měsících od poskytnutí„služby“ s tím že mám týden na zaplacení. Což je samo o sobě nehorazne a nevím zda vůbec legální. Asi jo..

Ověřovala jsem ty podmínky opravdu je to tam napsané. Ovšem při registraci jsem nikde nic neodklikla, pouze jsem klikla na registrovat. Bohužel teď jsem si všimla že nad tlačítkem registrace je malá poznámka že registrací souhlasím s aukčními podmínkami. (Kde je po rozkliknutí odkazu poplatek uveden).

Přijde mi to jako dost nemoralni jednání ale taky moje chyba že nečtu podmínky

ČOI se vyjádřila tak, že něco tak zásadního jako je cena za služby nemůže být uvedeno pouze v obchodních podmínkách…

Jsem v kontaktu s několika povedenými, kteří se vyjádřili tak že platit nic nebudou. Jeden z nich dal i stížnost ČOI a ta rozhodla v jeho prospěch.

Jenomže já tu teď stojím před rozhodnutím zaplatit a očekávat žalobu nebo soud a vymáhání částky ( a to nejspíš i s nějakými sankcemi za prodlení splácení???) A nebo zaplatit 5 tisíc (což 2 měsíce před porodem se opravdu hodí) a být jaks taks v klidu.

Setkal se tu někdo s touto problematikou? Obvolala jsem i několik právníků bohužel ani jeden se tímto nezabývá.

Pokud tu někdo bude mít kontakt na nějakého právníka který by mi mohl pomoct budu vám vděčná. I za nějakou zpětnou vazbu.

Díky moc za přečtení!

setba
26. zář 2019

Zkuste se obrátit na dTest, myslím že tam mají i nějakou poradnu..řekla bych že tam budou vědět co v takových případech.

jannysk
autor
26. zář 2019

@setba díky moc to by mě nenapadlo

chiara1990
26. zář 2019

Zkuste tu COI.priste holt opatrne a poradne cist

sudylichozrout
26. zář 2019

@jannysk Jen jsem te chtela podporit. Nikdo neni dokonalej. I kdyz ctu vsechno petkrat, vim, na co si davat majzla, tak jsem taky prehledla jednu drobnou informaci v zapati webovek. Stalo me to bura... Proste se stane. Nedelej si z toho hlavu a obrat se na dTest. Opravdu pomohou.

katie82
26. zář 2019

Co všechno za údaje jsi při registraci zadavala? Nemyslím že by s tímhle měli šanci uspět u soudu když jsi nic nepodepsala osobně. Vždycky můžeš tvrdit že ty údaje zadal někdo jiný a ne ty, pokud jde jen o jméno, e-mail, telefon, adresu apod.

jannysk
autor
26. zář 2019

@katie82 bohužel, zadala jsem i rodné číslo. Tohle je pravda, vždycky můžu tvrdit, že jsem to nezadavala já, ale nebude se potom pátrat kdo tedy? Já fakt nevím, je to prekerka nu🙂

jannysk
autor
26. zář 2019

@sudylichozrout jo, tohle je šílený, internetový prostředí je v tomhle hodně nebezpečný. Díky za podporu... Pořád je lepší bura než 100 tisíc😀 achjo

katie82
26. zář 2019

Podle mě jde stejně o překvapivé ujednání, které nemůže spotřebitel rozumně očekávat ve smyslu paragrafu 1753 občanského zákoníku. A pokud jste nikde nic fyzicky nepodepsala, tak mají smůlu. Můžete tvrdit, že jste se neregistrovala vy a oni nemají jak to prokázat.

xcassiopea
26. zář 2019

Ahoj, co černé ovce když Ti nikdo nepomůže, jestli to ještě dělají. Myslím, že i když o reportáž nebudou mít zájem, poradí kam se obrátit.

zirafka11
27. zář 2019

Doporučuji odpovědět společnosti doporučeným dopisem, že toto reklamuješ, neboť šlo o překvapivé ujednání. Zároveň je informuj, že se okamžitě obracíš na ČOI. Uvidíš, co oni na to. Třeba radši uznají reklamaci a ty to s ČOI vůbec nebudeš muset řešit. A pro příště - zadávat RČ kamkoliv na internetu je šílená blbost. Jinak pokud bys tvrdila, žes to nezadávala ty a došlo to až k soudu, dá se jednoduše dohledat IP adresa, ze které byl formulář vyplněn a tím i dokázat, žes to ty byla.

vineta
27. zář 2019

Určitě doporučuju tu linku dtestu, tohle jsou podle mě překvapivý ujednání, co ve vztahu ke spotřebitelům nemají co dělat, ale doporučuju to probrat s někým, kdo se v tom fakt orientuje. Což dtest je, případně jiná spotřebitelská organizace. Smutný, že ČOI to neřeší.

katie82
27. zář 2019

Myslím, že ani s IP adresou by neuspěli, stejně by museli prokázat, že se registrovala ona osobně a ne nikdo jiný, kdo měl zrovna možnost přístupu k jejímu počítači. Podle mě to zkoušejí, protože se opravdu jedná o velmi zvláštní ujednání.

kometkak
27. zář 2019

Podle mě to je blbost platit. Peníze zpět už neuvidíš. Na D-testu jsou právníci, co zdarma radí. Doporučuji. Cena služby by musela by jasně uvedená, toto je podvodné jednání.

merope
29. zář 2019

Rozhodně bych neplatila, jak jednou zaplatíš, peníze z nich v podstatě nemáš šanci vymoci. A naopak napsat něco z toho, co ti tu výše radí s tím, že pokud to potřebují ještě od právníka, tak klidně. Já si naposledy takhle telefonovala s jednou zásilkovkou, co mi poslali neobjednaný balíček. Až mi napsal "jejich právník" (klasika připravený dopis od právníka, co posílají všem 🙂 ), tak jsem odpověděla, že jsem ráda, že to konečně dostal na stůl někdo, kdo rozumí právu a ví tudíž, že když jsem balíček neobjednala, nemusím ho ani vracet, ale že pokud mi pošlou nálepku pro Českou poštu, abych neplatila poštovné, ráda jim to pošlu zpátky. Napsali mi, že si balíček mám nechat. Hotovo, uzavřeno.

Jim se nevyplatí soudit, žijí z těch, co jim zaplatí sami.