Holky,pokud k nám na zahradu přijde sousedovic nezletilé dítě bez přítomnosti rodičů a ,, něco,, se mu stane,kdo nese zodpovědnost? Rodiče a nebo ja jako majitel zahrady?
Nevim, jak je to pravne spravne, ale pokud jdou k nam na zahradu kamaradi mych deti, tak zodpovidam za to, ze se jim jic nestane. To stejne ocekavam od rodicu kamaradu, kdyz jdou nase deti k nim.
Samozrejme, muze se stat, ze si decka zlamou na trampoline nohy a pod. To je samozrejme blba situace sama o sobe, ale urcite bych za to nikoho neobvinovala.
A plus poustim decka na navstevu jen k tomu, ke komu mam duveru, a kdo zajisti zakladni bezpecnost a obcas rozjivena decka zkroti.
O co jde? Neco takoveho resis?
@exbordelar no jde o to,ze bohuzel nemáme ze sousedy moc dobré vztahy a poslední dobou se celkem vyhrotily a naše děti spolu kamarádí a rozhodně nechci dětem v kamarádství bránit jen kvůli tomu, že společně spolu s rodiči nevychazime.Jde o to, že jejich děti na naší zahradě tráví dost času a přece jen tu máme různé prolezky, trampolínu atd.a jejich děti jsou celkem divoké, přestože se je snažím usměrňovat,ale přece jen sesti -sedmi letym dětem nemůžu a nebudu stát celý den u zadku(ano bývají tu i celý den), máme ještě malé miminko a taky doma musím něco dělat, takže si prostě hrají jak chtějí... zatím jsme řešili jen malé škrábance apod.,ale bojím se právě aby se jim jednou nestalo něco horšího a ja to nemusela řešit se sousedy, že jsem na ně nedala pozor.
Hele tuhle situaci dobre znam - mimino a tlupa deti zhruba v tomhle veku u nas. Jednu dobu jsem ty navstevy kamaradu s upne klidnym svedomim odmitala, presne z toho duvodu, co pises. Decka si sice hraji vsichni v pohode sami, ale obcas vymysli nebezpecnou kravinu, nebo potrebuji nejak usmernit a ja mela dost prace s miminem a domacnosti. Takze bych z toho mela akorat nervy a nebo bych nedkazala zodpovedne zajistit jejich bezpecnost.
Nehlede na to, ze peti sestilety decka furt neco chcou, neumi byt potichu a to je k vzteku, kdyz zrovna uspavas mimino a pritom trnes, ze ho vzbudi nebo ze neco vyvedou. Takze byt na tvem miste, tak bych ty navstevy na cas omezila. At jdou k nim 🤷♀️
U nás se děti pohybují po zahradě jen pokud jsem s nima venku. Nestojím jim za prdelí, ale dělám třeba na zahradě. Aspoň nějaký přehled mám. Pokud ten přehled není, poslala bych sousedovic děti domů. Pak můžou ještě přijít. S miminkem jsem to dělala tak, že jsem uspala v kočárku a pak kočár strčila dovnitř s chůvičkou kvůli hluku. Ale když vidím, co vymyslí ty 9ti leté děti s kamarády, nenechala bych je jen tam svému osudu... Byla bych taky naštvaná, kdyby se mi vrátilo od sousedů desolátní dítě, protože sousedi vůbec nehlídali. Naše děti chodí taky k sousedům jen když jsou s nimi na zahradě. Též u nich nestojí, ale když to zajde daleko, tak je napomenou. Nelze se celý den věnovat cizím dětem, takže za mě prostě poslat domů, ať přijdou zítra nebo třeba za hoďku zpět. Na tričko bych si to nevzala.
@exbordelar To oni by i sly,ale jaksi oni tam nic nemají , doma umí koukat akorat na počítač, takže samozřejmě je to táhne k nám, jenže ani jako nevím jak ty děti,,vystrnadit,, protože je vyhodis dverma a oni se ti vrátí oknem,na druhou stranu taky nechci jít do dalšího sporu se sousedy, že vyhazuju nebo je posílám pryč (případně k nim), protože právě oni jsou takový, že řeknou, že ty spory řeším přes děti.Jenze to taky nechci, přestože mi občas ty děti pijí krev, rodiče si nevybírají a nemůžou za to,ze to rodiče nemají v hlavě v pořádku
Nebo dat limit od do. To je uplne legitimni pozadavek. Proste napr. dopoledne se mi to nehodi, ale odpo 15-17 at prijdou.
Mit na krku cely den cizi deti, je docela zaprah 😅 Ja to znam, jsem tady takova mistni hlidacka. Mne to nevadi, protoze se decka v te tlupe (treba osmi deti) skvele bavi, ale stejne je potreba nejak korigovat a byt ve strehu a v pohotovosti. Jakmile se vsak narodil malej, tak jsem tyto akce temer omezila, protoze s miminem se neda zodpovidat za takovou hromadu deti. Navic je to o nervy.
Takze to uz je na tobe, jak si nastavis hranice. Vrele to doporucuji, jinak se z toho zcvoknes 😀
Nehlede na vztahy, poslala bych rodicum smsku (at mas neco pisemneho...), ze ti nevadi, kdyz si hraji u tebe na zahrade, ale nemuzes je tam hlidat, takze jestli souhlasi s tim, ze kdyz jsou u vas neni nad nimi dohled dospeleho...
Bud jim to bude vadit desne a bohuzel tedy detem k vam chodit zakazou nebo si celkem kryta, protoze jsi je upozornila..
Tak to mají ti sousedi dobře zařízené, že naštvaní na Tebe jsou, ale děti Ti strčí klidně na celý den. To zas tak špatná nejsi. Jako bezva, že nechceš jejich přátelství omezovat, ale nepřijde mi v normě, že u Tebe ty děti trčí celé dny. Normálně bych stanovila hranice, za prvé, ať jsou si vědomí, že dětem celý den nestojíš za zadkem a za druhé, že u vás můžou být od do a trvat na tom. Jestli se ty dětičky nenechají odbýt, tak prostě musíš být příkrejší. Nenech se zneužívat, staráš se jim o děti a ještě se bojíš, že se urazí.
Holky děkuji,no popravdě ono tady moc ani nejde o to, že je treba nemůžu pohlídat,ale i kdyby se jim stalo něco v mé přítomnosti,oni ty vztahy jsou trochu víc složitější,ale nechce se mi to tady rozepisovat, nevím jestli tu někoho nemají.Jen me zajímalo,jak by to bylo v případě úrazu apod.prave i v mé přítomnosti, přece jen stačí i blbý skok na trampolíně bez blbosti a může si zlomit nohu.Oni mají dost velké,,drápky,, a nerada bych se tahala někde po soudech.
Jak staré deti? My tu máme několik sousedu s detmi cca 6-9 let a běhají s nasima ze zahrady na zahradu a nikdo je úplně nehlida.
@terezz870 6-9,o stáří a hlídání mi nejde,me jde spíš o tu zodpovědnost, když by se někomu něco stalo, ať už pod dohledem nebo bez...
Preklikla jsem se ,jak jsem četla tvoji zpravu 6-7 let
A to k vam ty sousedovic deti chodi bez vasich deti nebo s nimi?
Tak asi záleží, jak moc myslíte, že by to chtěli případně rozpitvávat? Sousedské vztahy jsou náročné, náš soused v důchodu na nás už několikrát volal policii, že ho ruší normální práce na domě 🤦 A tvrdí, že si nás na našem pozemku natáčí, takže chápu napjaté sousedské vztahy. 😄 Já třeba osobně trampolínu nemám ráda a letos jsme ji i zrušili úplně, nová už nebude. Zrovna na té trampolíně dělají děcka fakt kraviny, obzvlášť s dětmi na návštěvě a zlomeniny jsou teď hned. Pokud se bojíš, že by vám pak škodili, asi bych ty děcka u vás na zahradě hodně limitovala, bohužel. Byla bych přísná v tom, co ano a co ne. Tuhle otázku bych spíš zkusila položit přes někoho, kdo se pohybuje v právu. Soudy teď vládnou světem.
My máme se sousedy velmi dobře vztahy, máme zahrady propojené brankou, takže děcka běhají z jedné zahrady do druhé (bydlíme v řadových domech, takze žádné extra velké zahrady), děti jsou ve věku 6-8 let, a na zahradě bývají i sami ale s tím, ze někdo s rodičů je hlídá aspoň z okna (fakt máme malé zahrady takze je na ne pořad vidět) a jsou to 3 kluci takže občas taky vymysli nějakou koninu🙈 ale když jsou u nás v bazene tak tam opravdu s nimi je dospěly (ne ze by je přímo hlídal, ale jsme proste někdo na zahradě)
Ale bereme to tak ze každý zodpovídá za své děti, protože nekde přesně definovat kdo teď zrovna má hlídat🤷♀️ protože jsou každou chvíli někde jinde… s tím ze ale “sprdnout” když dělají nějakou blbost je muže kdokoliv 😂 protože bydlíme na vesnici tak chodí i kolem baráku si hrát
@vanilkacka Chodí tam s našimi dětmi, buď když je vidí venku ,přes leto opravdu tu bývají skoro celý den,jen chodi domu ma oběd, naše děti jsou venkovní, takže v 90% bývají od rána venku,anebo případně zazvoní jestli pujdou ven.
@cherie24 Hele oni jsou právě schopní pitvat hooodne,my se od začátku co tu bydlíme s nimi snažíme udržovat normální vztahy(nemůžu říct přátelské, protože už jsme je znali z dřívějška a věděli jsme conjsou zač,ale tak nějak jsme se s nimi pozdravili,prohodili řeč,ale tak aby ty vztahy prostě byli normální,ale poslední rok hledají mouchy právě kde nejsou, přestože my se stále snažíme,ale už bohužel.Oni jsou schopni se ohánět zákony apod(bohužel je mají dost nastudovaný, takže žádný výmysly).My si jich fakt nevšímáme,neděláme nic co by bylo v rozporu s vyhláškami,zakony apod.,ale oni jsou takovy(nejen na nás, má s nimi problem vícero lidí v okolí).A tak tím, že se naše děti skamardili(což je logické, chodí spolu do skoly a jsou z jedné ulice) ,jsem se začala obávat,aby v případě,kdyby se jim něco stalo,tak kdo má tu zodpovědnost a to nemyslím jen tu trampolinu, nebezpečí když si vezmeš číhá všude a myslím, že jim by vadil i podvrtnutý kotnik pro běhu...
Narovinu bych jim řekla, že na vaší zahradě mohou být jen na jejich zodpovědnost, že máš svých starostí dost, snažíte se mít zahradu uzpůsobenou dětem, nemít tam nic nebezpečného, ale logicky neovlivníš, jestli dítě skočí z průlezky a zvrtne si kotník nebo někde zakopne. Že jestli mají obavy, ať k vám raději nechodí. 🤷♀️ Jedna věc by byla, kdybyste vyloženě měli trampolínu bez sítě nebo nějaké nekryté jámy atd., ale přece nemůžeš zodpovídat celé dny za cizí dítě v normální zahradě. Jako když spadne na chodníku, taky nepůjdou soudit město. Prostě s běžnými úrazy se musí počítat a jestli mají tendenci takhle prudit, ať si děcka zavřou do hedvábné ohrádky a nenechávají je na celé dny na starost někomu jinému. Ty přece nejsi pověřená péčí o ně. Stát se to ve školce nebo třeba v kroužku, už je to jiné. Ale ty nejsi jejich dozor ani defakto na vaší zahradě nemají co dělat.
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obcanske-...