Změna příjmení po svatbě. Je to vážně tak divné?

andulka007
14. lis 2022

Ahoj ahoj .. máme pár dnů do svatby a tak jsme byli dneska zařídit papíry a dost blbě n na nás koukali když jsme řekli že příjmení budeme mít moje .. muž svého otce již nemá ..a maminka a sestra žijí daleko takže se moc nevidí 2 krát do roka max .. ..a vztahy tak nějak neutrální .. ani si moc nevolají atd
Muž chodí pracovat s mim tátou ( truhlář tesař ) každý to bere že je to otec a syn .. tak se rozhodl že budeme po mě .. ale jak říkám dnes na úřadě koukali jak by jsme byli první. .. má to někdo tak ? Je to vážně tak divné ?? Děkuji

ellyem
14. lis 2022

Kamarádi se brali letos v květnu, kamarádky manžel si vzal její příjmení a úplně v pohodě. Teď se na vás možná budou dívat "blbě", protože to bývá většinou ojedinělé, ale jakmile budete řešit něco po svatbě, tak nikdo nebude vědět, že si chlap vzal tvoje příjmení.

palja
14. lis 2022

@andulka007 já mám příjmení po manželovi, ale švagr má příjmení po jeho ženě. Jinak nikoho takového neznám, že by si vzal příjmení manželky. Proto se na vás asi dívali divně, že to je spíš ojedinělé. Ale důležité přece je, jak jste se rozhodli vy dva a co chcete vy 🙂

zuzkasim
14. lis 2022

Tak nezvyklé to je, co si budem povídat, ovšem kdybych si měla vzít člověka, se kterým jsem poprvé v životě randila, tak by si tedy musel taky vzít mé příjmení🙂 Neměl moc hezké jméno. A vědět, co mě čeká s přijetím mužova příjmení (má tam jedno písmenko jinak, než bývá jeho obyklá podoba a téměř nikdo to nenapíše ani neopíše správně), tak bych za to lobovala taky. Každý má své důvody, neboj, za pár měsíců si už nikdo ani nevzpomene, to jen teď se bude pár lidí divit.

ivi88
14. lis 2022

@andulka007 Jako matrikářka říkám, že to není úplně klasika, ale stává se to, tohle je věc snoubenců, na úřadě do toho nemají, co mluvit 🙂))

bara88
14. lis 2022

Tak je to dost nezvyklé, já třeba nikoho takového neznám tak asi proto na vás matrikářka tak koukala

anetka1701
14. lis 2022

Úplně v pohodě 🙂 až bych skoro řekla že závidím...

jancazao
14. lis 2022

@andulka00 moje spolužačka ze základky se vdala a měli její příjmení. Pak mám ještě jednu a ti si vzali úplně jiné příjmení.

gbp
14. lis 2022

@andulka007 nasi kamaradi maji tak, ze manzel ma dve prijmeni ☺️ od manzelky i svoje puvodni

nita1984
14. lis 2022

Teď par týdnu zpět to tak udělali kamarádi. V první chvíli mě to taky překvapilo, ale to je tím, ze je to méně obvyklá varianta

andelka
14. lis 2022

Známí to tak měli. Tedy změnili si příjmení až nějakou dobu po svatbě. Z důvodu hanlivého vyznění. Vzali si příjmení manželky, měnili i dětem,ale byly malé.

andulka007
autor
14. lis 2022

@jancazao to de ?? To je zajímavý

andulka007
autor
14. lis 2022

@anetka1701 proč ?

jancazao
14. lis 2022

@andulka007 nevím jaké jsou podmínky, ale jde to.

andulka007
autor
14. lis 2022

@zuzkasim my sice máme oba řekla bych normální .. je to i celkem časté přijímeni ale muž sám řekl že s mou rodinou má lepší vztahy než se svou tak chce moje přijímeni ..

andulka007
autor
14. lis 2022

@jancazao kupodivu vůbec žádné , dali nám na matrice papír a že to máme vyplnit a domluvit se jak budeme ... Jen zvláštně koukali když jsme řekli že chceme po mě

ai30
14. lis 2022

@jancazao @andulka007 Kamaradka to zjistovala a jestli si to pamatuju spravne, tak to jde dvoukrokove - ze jeden z nich si tesne pred svatbou zmeni jmeno na to nove prijmeni a ten druhy ho prevezme.

misamisenka
14. lis 2022

U nás na gymplu si jeden učitel vzal jméno manželky, protože měl blbé vztahy se svým otcem. Tady ve městě si pro změnu vzal jméno manželky jeden zubař (prý měl blbou reputaci). No a pak jedna známá si těsně před svatbou změnila svoje příjmení na úplně jiné, na kterém se dohodli, a on si potom vzal to její nové. Oba měli předtím úplně normální příjmení.

andulka007
autor
14. lis 2022

@ivi88 děkuji ..

andulka007
autor
14. lis 2022

I když taky teda znám jen jednu kamarádku co mají příjmení po ní .. jinak taky ne .. 😁

pampeliska1313
14. lis 2022

Uvažovali jsme o tom taky, manžel nemá příjmení nějaký strašný, ale zažil si s nim šikanu (protože to přesně sedelo na jeho povahu) a měl strach, abych se s tím já, naše dítě taky nějak podobně nepotýkalo někdy. Asi to není tak úplně častý, ale výjimečný určitě taky ne.🙂 hlavně, že to jde.🙂

martiniquest
14. lis 2022

Babicka s dedou to tak meli. Odmitla se jmenovat pomerne explocitnim prijmenim, tak si nechali pěkné cizojazycne.

ninive211
14. lis 2022

Je to sice nezvyklé, ale taky znám lidi, kde on si vzal příjmení své ženy...rodiče Elenčiny kamarádky ze školy.

aaaa15
14. lis 2022

@andulka007 Znam takové 2 případy. První byla spolužačka ze základky. Její muž svého otce nikdy neviděl (nebo si na něj nepamatoval) a jeho matka se jmenovala jinak, tak neviděl důvod, proč by se měli celá rodina jmenovat po někom, koho neznají.
Další byl případ mezi vzdálenými přáteli. Ona byla ze 3 dcer a její otec neměl pokračovatele rodu. Její manžel byl zase ze 3 synů, takže tam pokracovatele byli. Udělali to vlastně kvůli tatínkovi. Nikdo to dopředu nevěděl, dozvěděli se to přímo při obřadu. S tatínkem to skoro seklo, ale prý byl hrozně dojaty a tekly mu i slzy.

leymea
14. lis 2022

Taky znam jedny. 🙂

andulka007
autor
14. lis 2022

@aaaa15 to měla právě kamarádka .. ona že 3 holek on že 4 kluků .. tak v se dohodli , že si vezmou její ..

gracinka7
14. lis 2022

@andulka007 znám i pár, co si nevzali ani jeho jméno, ani její, ale vzali si jméno jeho mámy za svobodna. Nechápu, ale za peníze jde asi všechno 🤷

muhehehe
14. lis 2022

My to třeba tak máme, z důvodu špatných vztahů s rodinou manžela. Není to úplně obvyklé, ale že by mne tankovalo jak se tváří matrikářka nebo kámoši, nad tím jsem fakt nikdy nepřemýšlela 🙂

muhehehe
14. lis 2022

@gracinka7 proboha proč sem motat peníze? Nějaké důvody k tomu asi měli, a možnost to zkrátka je; tak nechápej, ale snad by to stačilo bez těch doprovodných kydů.

andulka007
autor
14. lis 2022

@muhehehe já neříkám že mě to tankuje .. jen mě zajímalo jestli je to opravdu tak zvláštní .. protože já v tom právě problém nevidím. Jen jsem si po cestě domů říkala ze vlastně známe jen tu jednu kamarádku.

gracinka7
14. lis 2022

@muhehehe pokud vím, jde dát jen jedno jméno nebo druhé. Když chtějí jiné, je to změna jako u křestního, jde to za poplatek. Je to jejich věc. Do toho jim nikdo nemluví. Jen jsem chtěla poukázat na to, že existují i "zvláštnější" situace, než si vzít jméno ženy.