Změna příjmení matky před porodem. Musím dodat papíry o změně příjmení do porodnice?

schdenisa
7. srp 2023

Zdravím, v porodnici mi neodepisují. Tak se zeptám tady jestli tohle už nějaká maminka neřešila…
4.7. Jsem se musela registrovat do porodnice jako Denisa S. ale 14.7. jsme měli svatbu a mám nové příjmení. Musím jim tam dodat papíry o změně příjmení? Nebo se to nějak dozvědí od pojišťovny?

rnika
7. srp 2023

Já bych s sebou vzala oddací list.

lencaa11
7. srp 2023

@schdenisa do porodnice si vem te oddací list jinak všude musíte osobně vše nahlásit pojišťovna ,banka ,úřad ,atd....

xxx3d
7. srp 2023

@schdenisa no ale na pojišťovnu by ses měla zastavit, už kvůli nové kartičce
nevím jak je to teď, možná se to pojišťovny doví z centrální evidence, ale za mě platilo, do 30 dnů jim to oznámit a přitom zároveň žádost o tu novou kartičku
a nový doklady sis nedělala? jakože ještě ne?

mama_mila
7. srp 2023

Tak určitě máš nové doklady, kartičku pojišťovny atd. Do porodnice stejně bereš občanku, papír ohledně jmen, oddací list. Nevidím žádný problém.

schdenisa
autor
7. srp 2023

@xxx3d obcanku jeste nemam ani pas ale uz na ni cekam pojistovna mi karticku poslala sama

gruyerre
7. srp 2023

@schdenisa není třeba nic řešit, ukážeš jim kartičku pojišťovny, rodné číslo máš stejné

xxx3d
7. srp 2023

@schdenisa prima, tak bych to viděla stejně jako @gruyerre
ale pro svoji jistotu bych si do té porodnice zavolala, než bych tam šla.

xxx3d
7. srp 2023

@mama_mila oddací list do porodnice? to jsem si teda já nebrala, to potom chtěli na matrice, ale v porodnici ne.

ileni
7. srp 2023

@xxx3d po mě taky chtěli oddací list v porodnici u všech porodu...

xxx3d
7. srp 2023

@ileni fakt? no po mě ne. na matrice je potom potřeba, ale do porodnice jsme ho neměla, jen občanku, kartičku pojišťovny, tak je to pro mě něco zvláštního, ale jestli to takto porodnice má, tak jasně, že bych ho vzala, akorát fakt, mě to tady v diskuzi zarazilo.

rnika
7. srp 2023

@ileni Po mě ho právě taky chtěli

eviicka
7. srp 2023

Do některých porodnic matrikářky přímo docházejí (třeba do té mojí). Tam se oddací list ukáže a už se nemusí nic řešit, nikam chodit, rodný list přijde poštou.

eviicka
7. srp 2023

Jinak bych nehrotila, do porodnice vzala co je potřeba, oni si to přeberou, určitě bych je tím nezatěžovala teď. Na úřady jsem změnu hlásila, ale jednotlivé lékaře jsem taky nekontaktovala, až když jsem šla na ošetření, tak jsem nahlásila nové jméno.
Vdávala jsem se ve 20tt a doktorka mi jen přelepila příjmení na průkazce.

mama_mila
7. srp 2023

@xxx3d ano, u obou porodů chtěli v porodnici oddací list, na matrice nic, poprvé nám poslali rodný list poštou a podruhé ho vyzvedl manžel hned ten den, co nás pustili z porodnice.