Změna příjmení dítěte. Máte zkušenost? Jak to udělat?

salinecka
11. srp 2021

Ahojky všem
Mám složitou situaci a nevim co a jak dál dělat. 😢
Začnu od zacatku -
Žiju v německu a jsem tu rozvedená ( 10. 2020) ,
S mým současným přítelem se mi narodil syn ( 4. 2021) ale ja nevěděla že je nový zákon o 300 dni po rozvodu, takže malej ma v rodným liste ex manžela aj jméno ma po něm.
Ted si půjdu změnit jméno na rodné tak že by aspon šlo aby jsem mohla dat své malému aby nebyl po ex s příjmením? Doufám ze by to měli vzít nebo? Ja se v tom vůbec nevyznám.
Mate s tím někdo zkušenosti ? Budu rada za každou radu co mám dělat .. Doufám že nebudou urážlivé komenty .. nikdo nejsme dokonalý aby jsme věděli vše dekuji s pozdravem Sabrina

lenkabukov
11. srp 2021

@salinecka v rodném listě je ale také ex ne? Tzn. První soud o popření otcovství s ex a druhý soud o přiznání otcovství s nynějším přítelem.

anetka9
11. srp 2021

To se ale teda bude řešit přeci podle německého práva ne?

salinecka
autor
11. srp 2021

@anetka9 právě že ne protote jsme oba češi ( ja a ex ) takže to berou podle českých

veruuu_kubesovic
11. srp 2021

@salinecka ten zákon rozhodně není nový, už platí pár let..
Jinak soud o popreni otcovství s ex, následně soud s nynějším partnerem, aby otcovství přiznal...

adula000
12. srp 2021

@salinecka ten zákon už je tady opravdu pár let, není vůbec nový, a s tou změnou příjmení, já nevím, ale bylo to, že do půl roku od rozvodu si můžeš změnit na své původní nebo to taky změnili?
Jinak budete muset podat na soud návrh na popření otcovství a až pak bude moct být zapsán biologický otec dítěte.

pginka
12. srp 2021

@salinecka taky se 📌z dovolením

j.a.n.i
13. srp 2021

@adula000 Ten zakon plati minimalne 20 let, spis jeste vic.

j.a.n.i
13. srp 2021

@salinecka A ne, nemuzes jen tak bez souhlasu otce diteti zmenit jmeno. Takze musite soudně vyresit popření otcovství jednoho a prihlaseni se k nemu druheho. Pak se diteti zmeni i jmeno.