Žijem, pracujem v ČR - budem rodiť, zostanem v SR cca rok a pol kvôli manželovej stáži

marlen_ka87
31. říj 2017

Ahojte,

som v koncoch..doslova..zamotaná v "systéme"..

som slovenka a manžela mám slováka. Už 4 roky žijeme, pracujeme v ČR. Na začiatku roka (budem v 8mesiaci tehotenstva) sa budeme sťahovať na Slovensko, kvôli manželovej práci (je to stáž - teda zamestnanec vyslaný do zahraničia na určitú dobu - cca 18 mesiacov, jeho firma mu bude platiť socialku a zdravotku v ČR) a budem tam aj rodiť.

Prosím viete mi poradiť čo všetko je potrebné vybaviť? (prípadne,..budem mať nárok na materskú aj rodičovský príspevok keď sa na rok a pol odsťahujem na Slovensko a vrátime sa potom späť do ČR?)

Neviem či aj v mojom prípade bude platiť že keď manželovi bude jeho firma odvádzať sociálku/zdravotku tak bude aj mne tam odvádzaná...prechodný pobyt tam samozrejme tých 18 mesiacov mať nebudeme)

Bola ste niektorá v rovnakej/podobnej situácii?

Ďakujem
Marlen

zoana
31. říj 2017

Ahoj,

materskú by si mala riešiť so svojím zamestnávateľom. Je tam podmienka odpracovať 270 dní za posledné dva roky. Doktor ti dá papier s dátumom nástupu na materskú, ten odovzdáš svojmu zamestnávateľovi, on ti ju bude 6 mesiacov posielať. Následne prejdeš na rodičovský príspevok.

Rodičovský vypláca úrad práce. Takže sa im stačí ozvať a oni ti už presne povedia aké podmienky musíš spĺńať, aký formulár vyplniť, čo k nemu doložiť, .... Kľudne im zavolaj už teraz, nech vieš na čom si.

Úplne nerozumiem, prečo by manželova firma mala platiť tvoje zdravotné/sociálne. Ale netvrdím, že to tak byť nemôže. Najlepšie, nech manžel zájde na personálne oddelenie svojej firmy, určite mu budú vedieť povedať či budú platiť aj tebe. Pokiaľ máš nárok na české prídavky, tak automaticky, zo zákona, za tebe zdravotnú platí tvoja česká poisťovňa. Pri jednom dieťati to je myslím, do jeho 6 rokov.

Neviem čo máš za zamestnávateľa, ale ten môj mi vedel presne poradiť a povedať aký paper kam. Pokiaľ zamestnávajú cudzincov, tak určite niekto v tvojej firme musí vedieť ako to funguje a na čo máš nárok.

zvedavec2
31. říj 2017

Predovsetkym takto -
1) kde sa dieta narodi? Ak v SR, tak vobec neviem, ci na nieco budes mat v cr narok. V SR ano, ale to musis zistovat tam. Doba odpracovana v eu sa ti pocita.

2) si TY zamestnana? Resp v dobe naroku na matersku, nudes mat odpracovanych 270 dni za posledne dva roky?

- ak nie, tak potom na matersku (PPM) narok nemas a na rodicovsky prispevok cez manzela, ak je dieta narodene v CR

3) mate v cr trvaly pobyt? Ak len prechodny, bude to vsetko este extra komplikovanejsie, lebo budes musiet dokazovat "obvykle bydlisko". Ak to je v SR, potom myslim, ze davky budes musiet riesit v SR

Zavolaj na socialku. Toto je specificky pripad

marlen_ka87
autor
31. říj 2017

@zvedavec2
1) dieta sa narodí na 100% na Slovensku (príde mi to nefér ak by som nemala nárok po 4 odpracovaných rokoch)

2) ano som zamestanana, zmluvu mam na dobu neurcitu (mám odpracovaných 270 dni za posledné dva roky)

3) trvale bydlisko mám samozrejme na SR, v ČR mám vybavené prechodné bylisko potvrdené cudzineckou políciou

slimacikmia
31. říj 2017

Hm... Materskú ti bude posielať zamestnávateľ (na český účet predpokladám) a rodičovskú by si si vybavila dopredu, tam o nič iné nejde, nikto by neskúmal, kde sa aktuálne zdržiavaš... Keďže budeš rodiť na SR a si Slovenka, dieťa bude mať len SR rodný list a slovenské poistenie, čož je fajn, keďže budete zo začiatku často navštevovať pediatra... Skús napísať mail na SR poisťovňu a ČR úrad práce, ale myslím, že ty ostaneš poistená v ČR, pretože si tam zamestnaná, aj keď si na materskej a následne rodičovskej...

slimacikmia
31. říj 2017

Njn vlastne, a keď budeš mať dieťa poistené na SR a budete tam navštevovať pediatra a v podstate bývať, ty tam máš trvalú adresu, takže aj dieťa, tak by si mala mať nárok na slovenské pôrodné...

marlen_ka87
autor
31. říj 2017

@slimacikmia už sa trošku strácam slovenské pôrodné je materská?rodičovská? alebo ani jedno z toho?

slimacikmia
31. říj 2017

ani jedno z toho 🙂 to je jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa. A v podstate tie podmienky na získanie sú práve myslím SR poistenie pre dieťa, návšteva pediatra na SR, zdržiavanie sa na SR a plus je asi aj trvalý pobyt... Neviem, či sú to všetky podmienky, ale myslím, že ty nárok budeš mať.
Tu som niečo našla: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

zoana
31. říj 2017

v Čechách nemá nárok na pôrodné každý a automaticky. Určuje sa to podľa výšky príjmu - teba a manžela. Pokiaľ máte aspoň trocha slušný príjem, tak naňho nárok nemáte.

a kde teda platíš zdravotné a sociálne poistenie - je to český alebo slovenský úrad?

marlen_ka87
autor
31. říj 2017

@zoana
tak na pôrodné nárok mat asi nebudeme ja mam taku priemernú mzdu a manžel dost nadpriemernu

zdravotka a socialka je mi uz 4 roky odvadzana tu v ČR 🙂

zitova
31. říj 2017

matersku ti bude vyplacat zamestnavatel z CR. po narodeni si na slovensku poziadas o pridavky a prispevok pri narodeni dietata. po skonceni materskej z CR si poziadas na slovensku o rodicak.

mas pracovny pomer na dobu neurcitu?

marlen_ka87
autor
31. říj 2017

@zitova ano zmluvu mam na dobu neurcitu 🙂

a myslíš ze si budem nadalej odvzadat socialku a zdravotku do ČR aj ked budem 1,5 roka byvat na SK?

llenka1
31. říj 2017

Ahoj... precitaj si toto.. https://najmama.aktuality.sk/clanok/235793/mate... ... bod 5
ono narok na matersku a rodicovsku v CR mas, pokial dieta bude zit v CR..

zitova
31. říj 2017

@marlen_ka87 co sa tyka socialky a zdravotky, neporadim na 100%, len by som spekulovala. toto si radsej obvolaj. na 100% mozem povedat, ze matersku dostanes z CR, a zo SR prispevok pri narodeni dietata (ceska alternativa je porodne, ale na slovensku ho dostanes, lebo nie je obmedzene prijmom), pridavky na dieta a rodicovsky prispevok, ked ti skonci materska. dieta bude mat zdravotko na slovensku.

slimacikmia
31. říj 2017

@zoana no práve, ona bude splňovať podmienky na slovenské pôrodné...

blahova_andrea
31. říj 2017

@marlen_ka87 podle máš nárok na ppm od českého zaměstnavatele, ale ne na rp z česka. nemáš tu trvalý pobyt ani dítě se tu nenarodí, takže tyto věci budeš muset logicky řešit asi na sk

blahova_andrea
31. říj 2017

@slimacikmia rodičák si ale nelze vybavit dopředu. ten se vyřizuje vždy až po narození dítěte s jeho rodným listem 😉

slimacikmia
31. říj 2017

@blahova_andrea a jeeeje, to máš pravdu, tam je treba rodný list... Vďaka za upomienku.

zoana
31. říj 2017

poisťovňa dieťaťa sa automaticky určuje podľa poisťovne rodičov. Pokiaľ už 4 roky platíš zdravotné v ČR, tak aj pre dieťa sa automaticky predpokladá poistenie v ČR. Ide o to, aby sa ti nestalo, že porodíš v SR a bude to brané ako pôrod v zahraničí /v rámci EU, keďže poistenie máš v ČR. Rovnako ako keď si slovenky nechávajú preplácať pôrod v Čechách, v zahraničí. Radšej si zavolaj do poisťovne v SR a opýtaj sa tam, či sa tam môžeš len tak prehlásiť aj s dieťaťom, respektíve pred jeho pôrodom.

a čo sa týka rodičovského príspevku, tak pokiaľ si v SR posledné roky nič neplatila, tak neviem či niečo dostaneš. Ja keď som si pred troma rokmi zisťovala, či mám nejaký nárok, tak pani na sociálke mi jasne povedala - nič ste tu neplatila, nič vám nedáme. Ale možno sa to od vtedy zmenilo.

zoana
31. říj 2017

@slimacikmia len aby sa tým, že splní podmienky pre pôrodné na SR /zmena poisťovne na SR, .../ neukrátila o sociálku z ČR. Moja známa pracovala v Anglicku, tam si platila sociálne a potom aj prídavky na dieťa dostávala z Anglicka. A toto je podľa mňa tá istá situácia, platila si socku v zahraničí, tak by zo zahraničia mohla mať na niečo nárok.

llenka1
31. říj 2017

@ marlen_ka87 dieta bude poistene tam kde matka, ale nie je to automaticky, musi ho tam zakonny zastupca prihlasit, pisu zakonnu lehotu 8 dni, treba si na to dat pozor / https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivot... ... snad im nebude vadit ze bude mat mimco SR rodny list, ked porod bude na Slovensku
... a este som nasla toto: http://www.azrodina.cz/3784-trvaly-pobyt-na-slo... tiez sa tam pise ze RD je viazana na pobyt dietata aspon tak tomu rozumiem.. ale je to z roku 2010, by som na tvojom miestenapisala priamo na UP ako je to aktualne .. drzim prsty pri vybavovani 🙂

slimacikmia
31. říj 2017

@zoana no som zvedavá, ako to nakoniec dopadne...

blahova_andrea
31. říj 2017

@zoana blbé je, že většina dávek není jen o tom, kde se odvádělo, ale také o trvalém pobytu a tady se to jaksi vylučuje ☹ sami píšete, že na sk je to vázáno pobytem dítěte a dokonce docházkou pediatra. pokud i u nás je to do nějak vázáno, tak se budou úřady cukat vyplácet někomu, kdo tu nerodil, kdo tu nemá pobyt, dítě je vlastně cizí státní příslušník s cizím RL. škoda, že se zatím neozval nikdo, kdo by to nedávno řešil. také by mě to zajímalo.

llenka1
31. říj 2017

Ja som Slovenka zijuca v CR, TP na dobu neurcitu, odpracovane 4 roky, partner tiez slovak ITak pracuje z domu, takze je mu uplne jedno kde je, zvazovali sme navrat na Slovensko kym budem na materskej a rodicovskej... ale praveze som sa vsade docitala ze minim. RP z CR je viazany na pobyt dietata v CR. Musi tu mat poistenie, pediatra... asi to neoblbnes, nebudes s malym mimcom behat s kazdym soplom alebo kvoli ockovaniu zo SR do CR, takze zostavame v CR, bude to pre nas jednoduchsie. A mne osobne sa ani nechce stahovat vzhladom k tomu ze ppracu kde som mam rada a chcem sa tam vratit 🙂

zvedavec2
31. říj 2017

@marlen_ka87 narok budes mat. Ale ak sa dieta narodi v SR, budete zit v SR a v CR nemas trvaly pobyt, tak PPM dostanes z CR (zamestnavatel), ale rodicak ne. To musis riesit na Slovensku. Sk podmienky nepoznam. Ale CR ti nebude vyplacat rodicak, ak sa dieta nenarodi a nezije v CR.

To, ze tu mas odpracovane je ok a zapocitava sa ti to - ak SR na roducak pozaduje nejaku odpracovanu dobu, tak ta v CR sa ti normal pocita.

A ako to budes mat s poistenim? Ak si na dobu neurcitu zamestnana, tak pojdes normalne na matersku, ze? Tj zdravotne ti na materskej dovolenke plati cesky stat. Tj poistenie mas v CR, a rodit budes v SR? Ako to tam budes riesit s poistovnou?

marlen_ka87
autor
1. lis 2017

no baby som zvedava ako to celé dopadne..keď sa na to riadne vrhnem tak dám vedieť

slimacikmia
1. lis 2017

@marlen_ka87 jj, napíš to sem prosím ťa, zaujíma ma to...

marlen_ka87
autor
1. lis 2017

@slimacikmia určite sa ozvem, rada poradím aj iným babám ktoré sa náhodou dostanú do mojej situácie.

zitova
1. lis 2017

uz mi to doslo ako riesit zdravotku, co sa teba tyka. pogugli formular e106. dieta bude mat trvaly pobyt po tebe na slovensku, takze si ho aj prihlasis na slovenskej poistovni. nie je pravda, ze zdravotko je povinne po matke. co sa tyka socialky, vztahuju sa na teba ceske zakony, takze matersku mas od nich a socialke kvoli dochodku staci dolozit, odkedy dokedy si mala rodicak.

blahova_andrea
1. lis 2017

@zitova že bude mít českou ppm je asi jasné, ale spíš je otázka, kde a za jakých podmínek jí přiznají RP. jestli jsem to tedy dobře pochopila. důchod je to poslední co bych řešila

zitova
1. lis 2017

@blahova_andrea priznaju jej slovensky rp bez problemov