Zdravotní pojištění. Od kdy bude zaměstnavatel platit?

24. led 2020

Chtěla jsem se jen zeptat a předem díky za případné odpovědi. Když nastoupím do práce 27.1 znamená to že za mě zaměstnavatel zaplatí i zdravotní pojištění i za leden nebo až za únor?

amazonkajanik
24. led 2020

Výplatu dostanete taky až v březnu,kdy budete mít odpracovany únor + 5 dní z ledna. Tak nemůžete chtít nechat si zaplatit zdravotko za dny,které nemáte odpracovane,resp jste tam ještě nepracovala. Něco jiného je na UP,tam když se zaregistrujete do určitého dne, tak zdravotní vyplatí zpětně, ale jen pár dní

jitka_cv
24. led 2020

Zaplatí i za leden,normálně ti to půjde z výplaty. Výplatu za leden dostaneš normálně v únoru.

amazonkajanik
24. led 2020

@jitka_cv 5dní vyplatí v únoru? Tak to by mě zajímalo,kde to tak mají. Kdyby nastoupila dejme tomu 10.1. tak jo, ale ke konci měsíce?

jitka_cv
24. led 2020

@amazonkajanik a proč ne? Normálně dostane mzdu ve výplatním termínu zaměstnavatele.

hezz17
24. led 2020

@amazonkajanik Tyjo, možná by ses měla umirnit v psaní odpovědí, když nejsou 100%. Ale "jak to chodí u nas".

pribylovapetra
24. led 2020

@amazonkajanik to spis jestli to nekde delaji jak pises,tak je to dle me poruseni zákona.

nolies
24. led 2020

Jsem účetní a výplata za leden je vždy v únoru, nezáleží na tom, kolik dní to je. Navíc se z toho odvádí zdravotní a sociální pojištění.

j.a.n.i
24. led 2020

@amazonkajanik maji to tak vsude, kde neporušují zakonik práce.

balogis
24. led 2020

Samozřejmě že i za leden,pokud tedy firma neporušuje zákony

amazonkajanik
24. led 2020

@pribylovapetra Česká pošta porušuje kde co 😣😂

kmarie81
24. led 2020

@amazonkajanik já doufám že všude u podtivýho zaměstnavaele 🙂

autor
24. led 2020

Diky🙂 budu se teď ptát jako úplný trotl, ale účetní z firmy kde nastupuji, byla dnes nějaká protivná a tak jsem se jí nezeptala a na zdr. pojišťovnu jsem se dnes nedovolala-🙂 Nějakou dobu jsem z osobních důvodů byla samoplatce zdr. pojištění. Znamená to že teď nový zaměstnavatel zaplatí celou částku nebo se budu muset ještě teď v lednu nějakou částkou podílet i já.?Mimochodem nastoupit na konci ledna byl požadavek zaměstnavatele a v únoru budu mít normálně tyto dny vyplacené ve výplatním termínu firmy.

kmarie81
24. led 2020

jestli si tam byla jako samoplátce tak bych tam určitě zašla s výplatní páskou za leden (tam budeš mít kolik za tebe bylo odvedeno za leden), jestli něco nedlužíš popřípadně to doplať nebo se domluv na splátkách - nech si vyject papír o tom že máš všechno uhrazený - at se za pár let třeba nedivíš🙂

amazonkajanik
24. led 2020

@kmarie81 no,tak já měla evidentně smůlu na ty nepoctivé. Třeba dodnes nevím,k čemu sloužila jedna položka na vyplatnici a neví to ani známá, co dělá účetní 🤦

kmarie81
24. led 2020

Dělám taky mzdovku a když vidím jak lidem naskákali kvůli pár korunám úroky + exekutor, tak se vždycky úplně osypu

kmarie81
24. led 2020

@amazonkajanik co to je za položku? třeba by se to dalo dopátrat

amazonkajanik
24. led 2020

@kmarie81 takhle,ona ví k čemu má být,ale nechápala ty různé částky každý měsíc a že to nebylo použito na to,na co to má být.
Je položka sociální pojištění,pod ní zdravotní a pod ní povinné pojistné. Každý měsíc jiná částka,ale min 1tis a max 4,5tis. A když došlo ke škodě na služebním voze,museli jsme to hradit buď celé,nebo se podílet, při tom podle ní,to povinné pojistné by mělo jít na tohle

autor
24. led 2020

@kmarie81 mám všechna potvrzení za celou dobu🙂 a ještě jsem se chtěla zeptat... Je mi jasne, že nemám nárok na celých 20 dní dovolené.a pokud mám zatím smlouvu jen do 31.7.kolik dní si můžu vybrat pokud by jsem k tomu 31.7.opravdu skoncila.

lenoulinkaa
24. led 2020

Jestlis nastoupila 27. 1 , tak 6/12

autor
24. led 2020

@lenoulinkaa promiň, ale nerozumím tomu:_)

lenoulinkaa
24. led 2020

Narok na šest dvanactin. Jestli máte 20 dní/rok. Tak budeš mít nárok 10.

autor
24. led 2020

@lenoulinkaa diky-) to by bylo do toho konce července a pak víc. Ještě jednou dik

kmarie81
27. led 2020

@amazonkajanik taky v práci přidaňujeme taky pojištění "na blbost" - jednou ročně cca 4000,- každému v provozu, dokonce uvažujem o měsíčním přidanění 4000/12, ale aby tam byl takový rozptil, to je asi fakt divný. Určitě bych to chtěla po paní účetní víc vysvětit, třeba i s dokumenty a žádný strhávání z výplaty bez mého souhlasu ke konkrétní škodní události - pokaždý bych chtěla vidět od pojišťovny protokol o škodní události, jakou část hradili oni a jaká je tedy moje spoluúčast. Asi bych se pojistila na blbost i soukromě (cca 1000 ročně) a tu spoluúčast bych řešila přes mojí soukromou spoluúčast...

amazonkajanik
27. led 2020

@kmarie81 no,ono uz je to mimo, pac na poště nejsem už od roku 2015. Neseděly nám ani ty částky za opravy. Jako 75tis za plastovy nárazník a prelakovani skrabance je docela dost

autor
27. led 2020

Tak uz jsem se konecne dovolala do zdravotni pojistovny🙂 i kdyz oddelam v lednu jen 5 dni tak zamestavatel za me plati cely mesic...diky vsem za odpovedi🙂

lenoulinkaa
28. led 2020

Já teda nevím, jak systém odvadi jinde, ale u nás když se dá nastavit dopocet do minima a vyplata je nižší než minimum, tak si to vypočítá jen pomernou část za délku pomeru. Tzn. Pokud bys vydělala za 5 dní 5.000,-, tak ti to nezaplatí pojisteni do 14.600,-, ale z 5.000,-

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa včera jsem o tom mluvila přímo z paní z pojišťovny... Řekla mi, že leden bude zaplacený. Jako o ty peníze nejde, takže si to raději pohlídam kdyby neco🙂

lenoulinkaa
28. led 2020

Když ti to řekla paní... Ale já ti jen píšu, jak to může být, pokud bys měla méně. Protože mě jako nového zaměstnavatele nemusi zajímat, co bylo před nástupem a splnim si za svoje období, tj, když jsi aktualne zaměstnanec.

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa teď jsem si to hledala i na netu... Nevím jak to je když jsi třeba do konce ledna na pracáku a do nového zaměstnání nastupuje až třeba v polovině února tzn. že jsi byla státní pojištěnec.... Já jsem si nějakou dobu platila pojištění jako samoplatce a i podle internetu v takovém případě si tu část platit nemusím... Jak jsem psala tak si to samozřejmě pohlidam:_)

nolies
28. led 2020

Nic doplácet nebudeš, paní ti to řekla správně. 😃