Zástava bytové jednotky. Je to možné bez našeho vědomí?

ligurka
15. únor 2021

Prosím, je tu někdo kdo rozumí problematice zástavy bytu? Máme rodinný dům, ten je rozdělen na 2 bytové jednotky. Jednu vlastním já s manželem, druhou sestra s manželem. Můžou oni dát do zástavy bance svoji bytovou jednotku bez našeho vědomí? Máme společné chodby, vstupní dveře, sklepy a zahradu.

elencze
15. únor 2021

@ligurka na katastru je dům veden takto rozdělený, jako dvě jednotky?

leniczka23
15. únor 2021

ANO zastavit ji může a pokud se cokoliv stane se zastavenou ideální polovinou, tedy věřitel se uspokojí prodejem, může jít do dražby bez souhlasu druhého spoluvlastníka, i když není jasně definované co přesně tato polovina znamená. V praxi potom takové prodeje formou dřažby ideálních polovin využívají spekulanti. Druhému spolumajiteli potom nezbývá než se dohodnout na dalším postupu jak s nemovitostí nakládat.

hanculiiinka
15. únor 2021

@ligurka podle tohoto v NOZ jen s vasim souhlasem, ale overte si to...

hanculiiinka
15. únor 2021
zuzangel
15. únor 2021

Pokud je na katastru vedena každá bytová jednotka zvlášť, tj. že má svoje vlastní číslo, tak může. Obdobný princip je zastavení bytové jednotky jako např v paneláku nebo jiném bytovém domě.

hanculiiinka
15. únor 2021

@zuzangel tohle bude asi jen dvougeneracni rodinny dum s jednim CP co jsem tak pochopila...

nagojka
15. únor 2021

Pokud mate stejne cislo popisne a v katastru jento vedeno jako jedna nemovitost ale dle vlastnictvi mate kazdy 1/2,musi dat do zastavy celou nemovitost...resili jsme to stejne s 3 generacnim barakem ktery ma 2 vlastniky a jedno cislo popisne...Rozdelit to na dve cisla popisne bohuzel nejde..takze si myslim ze dat do zastavy pouze jejich polovina nejde...

gramar
15. únor 2021

Řešila jsem něco podobného nedávno a je to tak, že pokud je na katastru uvedeno že jde o dvě bytové jednotky s vymezením společných prostor atp. tak ano můžou se svou jednotkou disponovat jako vlastníci dle ctěné libosti, lze takto bytovou jednotku i prodat a vám můžou dát akorát předkupní právo, ale ani to nemusí, pokud to nemáte smluvně ujednané.
Ovšem pokud na katastru není uvedeno a vymezeno že jde o dvě bytové jednotky, tak nemůžou bez vašeho souhlasu prakticky nic, stejně tak ani vy. Každopádně v případě exekuce, například, může v tomto případě vykonavatel (exekutor) i na váš majetek, protože jste jedna nemovitost...

Přeji mnoho zdaru při řešení, je to veliká zábava 🤒

dandaa
15. únor 2021

Jestli máte rozdělený dům ,podíly na společných prostorách a v KN jsou dvě jednotky (čp jedno) tak si mohou dát zástavní právo na svoji část. Pokud máte ideální polovinu, tak bez vašeho souhlasu zástavu dát nemohou.