Zapsání do RL. Jak by to bylo se zapsáním jiného partnera?

blackk21
3. únor 2024

Dobrý den/ahoj,
úplně si nejsem jistá jestli je můj dotaz zrovna sem, ale vhodnější jsem nenašla. Pokusím se nějak zkráceně a smysluplně. Biologický otec syna je cizinec, byli jsme spolu 3 roky a malému je 2 a půl roku. Bio otec napsaný v RL není protože nám to žádná matrika nechtěla uznat s jeho doklady které jsem až nedávno zjistila že jsou opravdu špatné. Utekla jsem od něj ze závažných důvodu. Jak by to bylo případně se zapsáním jiného partnera do RL? Bude potřeba dokládat nějaké dokumenty jak dlouho je s námi nebo něco jiného? Už jsem bezradná, na internetu je miliony článku včetně osvojení a už se v tom ztrácím. Děkuji za rady a zkušenosti 🙂

merope
3. únor 2024

Myslím, že pokud otec v RL vůbec není uveden, tak pokud stávající partner bude souhlasit, může se tam zapsat (původní otec to pak může napadnout). Jen bych silně zvážila, zda to opravdu chceš udělat - jak se tam jednou zapíše, tak už ho odtud špatně vymažeš.

j.a.n.i
3. únor 2024

@blackk21 Prostě se zapíše souhlasnym prohlasenim na matrice, ale je potreba dobře to zvážit.

lencaa11
3. únor 2024

@blackk21 pokud tam nikdo není může se tam zapsat kdokoliv pak je problém zda si bio otec vzpomene tak se může přes soud dožadovat svoje práva ..

krisstina93
3. únor 2024

Můžeš tam zapsat kohokoliv, když je RL prázdný. Ale poradne to zvaz, vymazat to už nepůjde a ten člověk, kterého tam zapises nabude plna rodičovská práva vůči tvému dítěti. V případě rozchodu bude muset platit alimenty a nebo si taky muze pak dítě nárokovat a chtít ho do pece. Plus teda muze do všeho mluvit a vše rozhodovat jako ty.

ivkasolavova
3. únor 2024

@blackk21 řešila jsem to před pár lety , ale mi měli bio otce v rl a nový tatínek si ho zapsal , museli jsme mít souhlas bio otce protože byl zapsán v rl .Ale vy ho tam nemáte tak to budete mít lehčí .Tím pádem na něj pak padne veškeré práva už .

j.a.n.i
3. únor 2024

@lencaa11 No, ono to není tak jednoduché, jelikož popřít otcovství může pouze otec nebo matka a pouze ve vyjímečných případech to nějak lze snad přes státního zástupce.

merope
3. únor 2024

@lencaa11 Určitě bych doporučila to v žádném případě bio otci neříkat - pokud už to zkoušeli a má v nepořádku doklady, tak ho možná ani nenapadne, že je tam mezitím někdo jiný.

merope
3. únor 2024

@j.a.n.i Tady https://www.pravnilinka.cz/k-popreni-otcovstvi-... je na to i nějaký rozsudek, ale nezvládla jsem to přečíst celé a zjistit, jak to teda vlastně dopadlo 🙂.

blackk21
autor
4. únor 2024

@merope to je právě to, že já s ním v kontaktu nejsem a ani nechci být. Psychicky mě celé tři roky úplně deptal a následně nás oba dva se synem několikrát fyzicky napadl. Na policii je záznam. Pokud by se snažil o kontakt se synem tak jen z důvodu aby ublížil mě. Nikdy o něj neměl zájem, nezajímal se o něj, nestaral se a další ..

kadla88
4. únor 2024

O to teď tolik nejde. Ale co jsem pochopila, nového partnera neznáte tak dlouho. Pár let...to ještě můžete vystrizlivet, ale výmaz už vám nikdo neudělá. Přesně jak se píše nade mnou...nový otec bude mít naprosto stejné práva jako vy i v případě rozchodu. Nechala bych tomu jeste cas a nedelala ukvapene zavery. Zapsat ho můžete třeba za 10 let 🙂

similenka
4. únor 2024

@blackk21 Zapsala bych v případě sňatku. Jinak asi ne.

merope
4. únor 2024

@blackk21 Pokud nehrozí, že se bude chtít do toho RL dopsat, tak bych to neřešila. Pokud se o dítě nestará, tak v tomto případě možná o to líp. Nový partner tam vyloženě zapsaný být chce? Jako může být, ale určitě bych to dobře zvážila.