Dobrý den
Jsem rozvedena a s bývalým manželem máme 2 společné děti 11 let a 6 let, které mu byli svěřeny do péče. Platim alimenty 9200 Kč. Žijí s novým přítelem a v lednu čekáme miminko. Jde mi o to že až budu pobírat rodičovský příspěvek cca 9000 Kč nebudu schopná takovou částku platit. Když podám žádost o snížení alimentů z duvodu snížení příjmů a novym vyživovacím povinnostem na miminko zda mi bude vyhověno nebo se stále bude počítat příjem za poslední rok. A kdy popřípadě můžu o snížení zažádat. A jeste jedna otázka zda se náhodou nebude počítat do výpočtu alimentu příjem i mého nového partnera když máme společné bydlení. Děkuji
@inah91 no já jsem teď prohledávala internet a našla jsem ze by se měl započítává jen příjem plátce čili rodiče dítěte tak doufám ze to tak bude. Nechápu proč by měl platit na cizí děti. Započítává se příjem obou jen pokud treba matka zada o nějaké přídavky atd tak se započítává příjem i toho ve společné domácnosti at uz to jsou rodiče nebo partner
No, já jsem si to taky myslela, ale třeba co jsem se ptala manžela, jak mu mohli vypočítat tak šílené alimenty, když po odečtení alimentů a všech poplatků (nájem, hypoteka, pojistky atd) mu z výplaty zbylo 6 tisíc - což na život není, když z toho musí platit benzín, jídlo + ty děti jednou za 14 dní - a nikdo se nad tím nepozastavoval u soudu, prostě "starej se jak umíš".... tak by mi přišlo taky logické, aby ani teď tam nezapočítávali příjem toho druhého partnera.... tak pokud jsi to tak našla, tak dobrá zpráva! 🙂
@inah91 no hlavně hypotéka a další výdaje rodiny se do toho nezapočítává to je jen vaše věc co platíte ale každý soudce to bere taky jinak. Akorad jsem ted teda jeste četla to ale to je můj případ ze se možná bude brát příjem mého přítele a on na me bude muset mít vyživovací povinnost takze nevim o kolik mi budou limenty snizeny ale asi ne jak je to v tech všech kalkulačkach. Ja se se svým ex nedohodnu na nicem ted jsem zadala o deti do pece a on jen vyhrožuje deti naockoval nařídil co mají rict na odspodu a tak ja mam smulu a deti budu dal vydat jen za 1r dni o víkendech a kdyz svoji tak 14 dni o prázdninách a tyden na Vánoce ale to ne na Štědrý den
Nedávno jsme v rodině řešili to samé, mamka podala žádost na alimenty za bráchu já sama za sebe jelikož jsem dospělá. ( otec neplatil víc jak 3 roky) On má už svojí rodinu a přítelkyni spolu mají 3 děti. Ikdyž platí hypo a další poplatky tak soudce to nezajímalo. Počítali příjem i jeho přítelkyně jelikož žijí v jedné domácnosti. Soudce řekl že pokud si pořídí další děti tak je to pouze jeho věc a měl by brát ohled že už nějaké má a pokud se není schopen o ně postarat nemá si další pořizovat ( v tu dobu byla totiž jeho přítelkyně těhotná) on chtěl platit max 2 500 tis nakonec platí na bratra 6000 tis a mě musel doplatit to co mi nikdy nedal. Záleží hodně na soudci jak se rozhodne.
@blondynaaa Aha, tyjo... no, to je celkem pravda, a trefné.... s tím, že pokud nemá na první děti, nemá mít další.... ale zas třeba můj manžel platí poctivě, do dětí investuje když tu jsou co může - nemyslím jen peníze, ale city, čas a lásku.... a to že touží po dalších dětech.... zase třeba co ta nová partnerka - (i já) - nebude mít pro své dítě dost peněz, protože vše se musí dle nažízení odevzdat těm "prvním".... no, je to složité a ošemetné...
@inah91 když to už opravdu záleží na soudci jak to vezme. Já vím že náš bral víc názor mamky a můj. Otec má plat kolem 50 tis někdy jak kdy a prostě řekl že bude platit 2 500 tis což rovnou řekla že to opravdu ne hlavně z důvodů vysokých výdajů mamky na nás jako děti. Do toho přihlédal na to že to že je znovu těhotná oznámil na 3 stání co bylo a byla ve 3 měsíci a soud se táhl rok takže věděl že bude platit. Tady hodně záleží kolik je dětem jak jsou nákladný na měsíc a jestli rodič má partnera/ku který pomáhá nebo jestli je sám/a pak je snížení možné ale taky ne.
A to když se narodí otci nebo matce nové dítě, ty první děti už nemusí jíst tolik, co předtím?
Omlouvám se, mohu se jen zeptat, jaký jste měla plat při výpočtu alimentů? mám stejně staré děti, které jsou v mé péči a ex manžel platí asi polovinu. Jen mě zajímá ta výše, děkuji
@inah91 No jo, ale nekdo treba touzi po Lamborghini, ale kdyz na nej nema, tak si ho nekoupi. No a s detma by s
to mohlo byt podobne. Kdyz nejsem schopna prispivat na deti, ktere mam (nepisu uzivit, protoze je evidentne nezivi), tak touha netouha, dalsi bych si proste porizovat nemela.
@pellullinka příjem 32 000 čistého . Všude jsou kalkulačky na vypocet výživného
ano, ale ne vsichni soudci se ridi kalkulackami. Dekuji
@inah91 nova manzelka jde do vztahu s nekym, kdo uz ma zavazky, takze je s tim treba pocitat 🤷♀️ Deti mam a chtit nekdo snizit alimenty, pokud bych nedej boze byla rozvedena, tak se rvu jako lvice, aby k tomu nedoslo. S vekem stoupa narocnost financni, ted jde vse nahoru obecne ..
@pellullinka to ano ale jsou tabulky ale podle nich se musi řídit, ma to byt urcite procento z platu, ale je fakt ze nejaky soudce bere ohledy na hypotéku atd jiny ne
@fifina86 dokud někdo v takové situaci neni tak vůbec nevi o co jde a strasne lehce se mu vše říká
I planovani deti je v podstate to same ;) Je treba proste ty finance do toho zapojit.
@fifina86 ano a pokud mas 1 dite a pak druhé finance musis rozdělit a to je to samé kdyz 3 deti. To co platim alimenty musi dat i bývalý manžel a neříkej mi ze te deti stoji skoro 19 tisíc měsíčně to někdo ani nemá dohromady s partnerem
A nebo mam jen jedno, protoze na druhe neni ;) A uplne v pohode di dovedu predstavit, ze za dve deti dam 19tisis mesicne
@fifina86 hmmm tak to musi byt pekne rozmazané deti kdyz pak maji vse. Někdy jsou vetsi vydaje jako koupe sezoniho obleceni a bot ale urco ne 19t a každý měsíc uz vubec ne
Hele, ja jsem v pohode, ty chces sidit svoje vlastni deti 🤷♀️ Ja psala, ze byt maminka, ktera ma mit snizene alimenty jen kvuli dalsimu diteti sveho ex partnera (chapu, ze nekdy se osud nemaze a treba pri vazne nemoci je to za me v pohode), ze na to nepristoupim a rvu se za ty deti.
tak ale alimenty nefunguji, ze kdyz da matka 9500 tak, ze otec da taky 9500. Kazdy z rodicu plati podle svych moznosti. Kdyz vezmu velky extrem, tak kdyz treba zena bude na rodicaku a bude mit 10.000 a otec bude mit 100.000, tak logicky bude otec platit vyrazne vic nez zena.
@tulikiss to ano ale základem by melo byt to samé samozřejmě ze ne kdyz jsou takové rozdili a každý da kolik může. Můj ex taky bere prez 50 tisíc měsíčně a ja ted pujdu na rodičovskou a budu brát 9 tisíc ale on me i tak bude chtít šedřit z kůže. Ja kvuli detem abych o ne mohla zažádat koupila s novym přítelem dům takze hypotéka atd a můj ex jim nařídil co mají rict na socialce a jelikož je te starší 11 skoro 12 let muze se rozhodnout sama. Kdyz jsem neměla tu možnost si deti k sobe vzít tak mi je dával at si je nechám ze je nechce atd a co mam barák otočil o 180° ale to je na dlouho a vse je strašně slozite, jen vím že to byla ma nejlepší volba od neho odejít a ne samozřejmě od deti ty jsem chtěla ale soud mi je nedal a ted jsem taky nepochodila.
Ještě mám jeden pohled na věc - i když mě neskutečně štve, že dáváme TOLIK peněz exmanželce, když ji vidím pokaždé s novou kabelkou a kabátkem a šatama.... dětem dává za mě předražené dárky - mobil, dárky na svátek za 1000,- jsou běžné, už teď nám poslala dlooouhý seznam dárků na Vánoce..... tak bych nerada sponzorovala ji, a ani nerozmazlovala děti...
NICMÉNĚ - i když moje dítě nebude mít drahé dárky a stejné peníze na měsíc jako děti manžela - pořád moje dítě (dá- li Bůd) bude mít maminku a tatínka - spolu, doma, pod jednou střechou a každý den.....
Bude se počítat jeho příjem.Kolega byl snížit v srpnu alimenty a od soudu odcházel se zvýšením o 1500kč.Ex jse na to pečlive připravila tím že má nyní partnerku tak jsou jeho náklady na život nižší o polovinu .Musel zdokladovat příjem i partnerky.
@pellullinka Ex mel 35000kč v rozsudku a plati na obe deti 9000kč
Nàzor na tech 19000kč.Deti jsou drahé náklady na kola,brusle,kolobezky ,jídlo na cely mesíc.Deti chtejí i nejaké mlsky vše je drahe.Když jedeme na koupak nebo do ZOO aquapark me stojí ve třech 600kč.Při dnešnich cenách je 140kč na den pro rodiče adekvàtni částka.Nemluvím o bydleni já platím za pronájem hromadu penez.Deti spotřebují i vodu ,elekřinu prací prostředky .Další položka kredit do mobilu.Když jsem byla sama bezdetná tak jsem bydlela v garsonce 30m čtverečnich nyní musím přispúsobit bydlení tak aby meli deti prostor k žiti .Pro me je nehoráznost platit v dnešní dobe když zmrzlina stojí 35kč na díte třeba 2000kč.Každý musí dle financi zvážit počet deti.Na třeti bych peníze nemela to je v dnešni dobe luxus.
@pellullinka Zapomela jsem když se soud konal tak oba synové byli v Mateřské školce.Kdyby chodili do školy tak by platil třeba víc.
Ahoj, tak to se zdovolením "připíchnu" k Tvé otázce, protože na tuto otázku taky hledám odpověď. U nás teda platí alimenty manžel (12tisíc) a taky čekáme miminko, tak jsem si myslela, že bychom o snížení mohli žádat - co vím já, tak až PO narození, a bohužel si myslím, že se tam započte i plat můj - u Tebe partnera - takže tuším, že to nesníží.... ☹ Manžel má teda i po rozvodu menší úvazek, sice o málo, ale má, a s mateřskou pak bude hrát roli každá koruna...
Co jsem četla na internetu, tak psali že řešit jedině přes soud, žádnou domluvou s expartnerem.... Ale jestli to bude vypadat, že soud nic nepovolí, tak uvažuju o tom, že bychom zkusili domluvu s ex, aspoň o trochu to snížit - dočasně.....