Hezký večer,
Možná to tu bylo už několikrát ale spíš potřebují uklidnit přímo a vysvětlit to jak blbci.
19.2.2020 jsem nastoupila na Mateřskou dovolenou, dcera se narodila 1.4..
V práci mi řekli, že mám 22.dní dovolené a že si je budu vybírat od 1.9.2020 zároveň mi řekli, že dovolenou nesmím vybírat dřív než mi skončí mateřská ale jestli to dobře počítám, tak mi mateřská končí až 4.9. tudíž podle mě může nastat problém.
Trochu jsem zameškala žádost o rodičák (pořád jsem žila v domnění, že mám ještě čas a že si mám žádat až v září) tu si jdu vyřešit zítra ale čím vic i tom přemýšlím, tím mi to nedává smysl. Toto jsem řešila v práci v pátek a na socialce mi to nikdo nebral, aby mi řekli přesný datum, kdy mi to končí.
Nemáte někdo podobnou zkušenost prosím?
Jinak na internetu jsem se ještě dočetla, že by mi v práci měli dát papír o denním průměru (skrz rodičák) ale také mi nic nedali stim, že nic sebou nepotřebuji kromě žádosti, je to tak nebo ne?
Na řádnou dovolenou by jsi měla nastoupit 2.9.
1.9 ti končí mateřská. Zaměstnavatel ti k žádosti o rp nic nedává, to ti kdyžtak vystaví na čssz. Ale měli by jsi to zjistit i přímo z pracáku, už by měli být propojení. Nazapomeň si o řádnou dovolenou písemně požádat zaměstnavatele a i požádej o čerpání rodičovské dovolené která bezprostředně naváže na řádnou dovolenou. Pokud chceš být doma do tří let dítěte, tak do žádosti o rodičovskou dovolenou napíšeš že žádáš o čerpání do 1.4.1023.
Jinak k žádosti potřebuješ i rodný list dítěte a op tebe i otce.
Rodicak se proplaci i 2 mesice zpetne, taky jsem to nestihla v terminu. Musíš nejprve na ossz a s tim papirem na up na rodicak. Zamestnavatele jsem pozadala o proplaceni dovolene.
Můžeš čerpat rodičovský příspěvek a řádnou dovolenou z práce.
Nelze jen čerpat řádnou dovolenou a rodičovskou dovolenou současně.
Rodičovský příspěvek s dovolenou nesouvisí.
Mne nikdo dovolenou vybírat nenabídl, v dalším roce jsem ji dostala proplacenou. Denní vyměřovací základ pro rodičák jsem si řešila sama na OSSZ v prosinci, nastupovala jsem v lednu (ono se to vyplácí jakoby o měsíc zpětně - koukni do bankovnictví, obvykle je v popisu platby datum, od kdy do kdy to je vyplacené (teď v srpnu to bude za červenec). A jinak pevné nervy s voláním na OSSZ, teď je to mise nemožná, doporučuju osobní návštěvu..