VZP. Proplácí v těhu příspěvky?

7. říj 2024

Ahoj,
chci se zeptat, jestli VZP v rámci těhotenského příspěvku 5000,- přispívá i na poporodní vložky? V tom jejich seznamu mi přijde, že se to týká věcí pouze pro miminko. Mám objednávku za 2 tisíce z Dr. Maxe, kde by mi to hezky vycházelo do celého příspěvku. A víc už kupovat nebudu, protože spousta věcí zůstalo po starším dítku. Příspěvky řeším přes aplikaci, tak bych nerada, aby zaplatili jen část. 1. žádost jsem totiž měla screeningy za 3 tisíce.
Děkuji za zkušenost.

klchudik
8. říj 2024

Úplně nevím jestli před porodem můžeš dát účtenku z lékárny. Vím, že po porodu můžeš dát i účtenky z lékárny na cokoliv, ale před porodem nevím

terss
8. říj 2024

Já si myslím, ze by to pojišťovna měla uznat, musí ty pomůcky být nakoupené v lékárně, ne třeba v nějakém supermarketu, takže by to snad mělo být v pořádku.

autor
8. říj 2024

@klchudik Nechápu, proč bych nemohla žádat před porodem.🤔 Věci do porodnice a pomůcky na porod asi těžko využiji později. 🤷‍♀️ A upřímně po porodu bych na to určitě zapomněla. TP mám v prosinci.
@terss Kupovala jsem v Dr. Max, takže to je v pohodě. 🙂

ileni
8. říj 2024

Poporodni vložky ne. Maji to tam pekne rozepsane, na co davaji. Pod jakou tu sekci bys to zařadila?

klchudik
8. říj 2024

Protože to v tabulce nemají, nepřispívají na to....na narození jsem dostala od VZP poukázku 500 na nákup v lékárně, tam jsem mohla uplatnit cokoliv.

terss
8. říj 2024

To je pravda, přispívají na různé pomůcky ke kojení- vložky do podprsenky, ne poporodni vložky, to se omlouvám, spletla jsem se. Ale žádat můžeš určitě i před porodem.

aktakd
8. říj 2024

Nově tam mají i příkrmy pro děti, jen takový tip na co to ještě uplatnit a platí to až do 1.roku dítěte.

autor
8. říj 2024

@ileni Předpokládala jsem, že je to příspěvek pro těhotné a co víc jako druhorodička budu potřebovat než právě ty vložky.🤷‍♀️😁 Ostatní věci mám po prvním dítěti.🙂
@aktakd Příkrmy dělám domácí a nekupuji v lékárně.

Tak asi bude nejlepší, když účtenku pošlu s dotazem rovnou na VZP, co mi z toho vyplatí...😅

veru181
8. říj 2024

Na tyhle vložky to zřejmě nevyjde, ale v tom čerpání do roka dítěte jsou i plenky a kosmetika zakoupené v lékárně, tak to by se asi dalo nasčítat 🙂.

autor
8. říj 2024

@veru181 Plenky mám v plánu z DM a kosmetiku z lékárny za 2 tisíce určitě nevyužiji. 🤷‍♀️

ileni
8. říj 2024

Máš to tam přesně rozepsane. Vložky tam nedáš...

autor
8. říj 2024

@ileni Četla jsem to samé. Jen mě fakt překvapuje, že ty vložky tam nejsou, když to má být příspěvek pro těhotné. 🤷‍♀️

ileni
8. říj 2024

Pojišťovna si ty podmínky nastavuje a různé mění. A kazda pojisto to ma nastavene. Dřív v tom byla i dentální hygiena+ kartacky/ pasty.

aktakd
8. říj 2024

Já taky dělám domácí, ale na cesty a dovolené jsem tohle využila a nakoupila plno přesnídávek a příkrmů, přišlo to vhod. Ale chápu.