Ahoj všem,
chtěla bych se poradit ohledně všech dokumentů, které jsou potřeba před porodem a po narození vyřídit.
Sice už jsem si něco načetla, ale chtěla bych se zeptat hlavně těch, které bydlí v nájmu a mají trvalé bydliště třeba na druhém konci republiky.
Rozčilovala jsem se teď, když mě kvůli výměně řidičáku hnali na druhý konec, přitom občanku mi v pohodě mohli vyřídit na úřadě, kde jsem v podnájmu, to samé s pracovním úřadem (ikdyž k tomu bylo milion keců a "problémů").
Tak bych se ráda připravila na to, co opravdu musím řešit v místě trvalého bydliště, a co můžu vyřešit na "kterémkoliv" úřadě.
Co třeba taková matrika, rodný list...?
Na matriku můžeš kdekoliv a rodný list vystavuje matrika tam, kde se narodí dítě. No a jinak dítě má automaticky trvalé bydliště podle tebe, takže pokud možno bych si trvalý pobyt v bytě udělala. Máš na to ze zákona nárok a vyřizovat "vše" na druhém konci republiky, na to bych se mohla z vysoka...
Majitel vám nechce trvalý pobyt dovolit?
@ammmi
Je to trošku složitější. Majitelka je stará paní, sice pořád milá aktivní babča, ale nějaké vyřizování a papíry a podobně jí nic neříkají, to za ni řeší její zeť.
No a ten, když se svou manželkou před nějakou dobou k nám přijel něco spravit, tak se jim strašně líbilo, jak jsme si upravili zahrádku a celkově to vevnitř vylepšili, samozřejmě v mezích pravomocí nájemníka, žádné trvalé zásahy a tak. Celou dobu se tvářili a nenápadně vyjadřovali ve smyslu, že by tam rádi maminku přestěhovali a její dům prodali, ať si nezvykáme, že tam budeme v nájmu dlouho.
Takže u paní majitelky by možná dohoda o trvalém bydlišti možná byla, ale ona se se vším radí s dcerou a zetěm, takže jen by za nimi došla, je nám jasné, že by to padlo, že oni by to nechtěli.
A na druhou stranu, pokud bych si tu přece jen aspoň já mohla trvalé bydliště dát, musela bych zase řešit novou občanku, řidičák, na všech smlouvách měnit údaje a tak, což by mi vlastně vůbec nepomohlo. ☹
My s manželem bydlíme již řadu let v Praze - oba dva ale trvalé bydliště pod Jeseníky. Mám ale super úřednici na úřadu práce (odbor sociální - pro RodP), se kterou jsem domluvená na emailové komunikaci nebo na osobní konzultaci v pátky.
Nyní se stěhujeme do většího bytu, kde již trvalé bydliště mít můžeme, takže to řadu věcí vyřeší. Ale jak píšeš - je to kupa věcí navíc a do toho se mi taky nechce, ale zase nechci, aby máma, která bydlí v bytě sama, měla de facto v bytě mě a moje dvě děti.
Rodný list mi přišel "inteligentně", když jsem ještě ležela v porodnici s prckem.
@debie_p Jestli máš normálně sepsanou nájemní smlouvu, tak ti trvalý pobyt udělají a majitele se vůbec nemusíš ptát. Pochybuju, že tahle paní by vás pak naschvál kvůli tomu vystěhovala. Ale jinak bych si možná začala hledat nové bydlení, aby vám to stěhování nepřišlo v tu nejhorší chvíli, kdy zrovna nebudete mít peníze. Každé stěhování je finančně náročné. A našla bych si rovnou člověka, kterému nevadí v bytě TP, děti atd... Smlouvy měnit nemusíš, jen vyřídit doklady - a to už v místě, kde bydlíš. Na pojišťovnu, telefonní operátory atd jen nahlasis změnu adresy.
Já na jednu stranu chápu majitele bytů, že mají určitý strach, mít tam někoho prihlaseneho. Ale na druhou stranu nechápu, jak si někdo může myslet, že bude člověk s radostí mít TP někde na úřadě anebo u rodičů na druhé straně republiky. A že toho vyřizování pak bude dost, vezmi si že se třeba dostanete do nějaké špatné situace (což nikomu nepreju) a potřebovala bys zažádat o nějaké dávky od státu. Na to pak potřebuješ trvalý pobyt a bez něj ti nikdo nic nedá.
@astyna Ale podle nového zákoníku ti nemůžou zakázat udělat si TP. Pak je to teda podnájem? Měli jsme jednou nájem v bytě kdy "majitelka" byt ještě splácela a na vše se musela ptát družstva. Družstvo napíše potvrzení, že si TP udělat může a je to. A jestli nenapíše, tak bych tam ani bydlet nešla, protože to je pak vhodné bydlení tak pro studenty, co jezdí na prázdniny k rodičům. Ale podle toho co tady zakladatelka píše, tak byt družstevní nebude, to by si tam nesměli "ani uprdnout" 🙂
To sice nemůže, ale bez souhlasu to prostě v družstevním nejde. Je tam přímo kolonka a místo, kam se musí majitel podepsat, že souhlasí s trvalým bydlištěm v jeho bytě. A když to nepodepíše.... Tak my se sem stěhovali ve 2, nikdy by mě nenapadlo, že jsem už byla těhotná a nikdy mi to ani nevadilo, věděli jsme, že to je na chvilku.
Nyní budeme také v družstevním, ale majitelka nám TB odsouhlasila a družstvo to přislíbilo taky, bydlí tam tak více lidí.
Vše je vždy o domluvě, pokud někdo chce dělat trable, tak je to jedno, jaký byt je. Ale - kdyby byl byt můj - taky bych TB nepovolila.
Tak ono to stačí zanést do smlouvy, jako to máme my - "podnájemník souhlasí s tím, že v místě bytu nebude mít trvalý pobyt ani bydliště". Jakmile to podepíšeš a poté budeš žádat bez vědomí majitele, porušuješ smlouvu a mají právě tě vystěhovat. To by mi za ty problémy nestálo. A ani bych nic takového za zády majitele nedělala.
@astyna Smlouva s touto větou je už protiprávní a u soudu bys s tím moc neuspěla. Ze zákona to zakázat prostě nemůžeš.
Proto píšu, že pokud to někomu vadi, ani bych se tam nestěhovala. Naštěstí máme super majitele, normální lidi. Jo a třeba Praha - tak tady bez TP skoro ani nedáš dítě do školky či školy, prostě nejsou místa. Chtěla bys být jako nájemník takto limitovaná tím, že majitel si to nepřeje ač na to nemá právo? Asi ne.
@astyna Majitelem družstevního bytu je družstvo, tudíž v takovém případě se jedná již o podnájem, nikoliv nájem ("majitelka" je nájemník, pokud ona někomu byt pronajme, je to už podnájemník, což nelze bez souhlasu družstva). Takže to může hrát roli při zřízení TP, i když o tom vcelku pochybuji, ale hledat se mi to nechce. Na druhou stranu právě družstva mívají často stanovy, které zákon moc nectí. Na trvalém pobytu není moc co k povolování, pokud má ta osoba užívací právo..
@debie_p Pracák lze převést, logicky je blbost hledat ti práci někde, kde nežiješ. Ale na první kontakt musíš do spádu pro trvalé bydliště, převedou tě až po rozhodnutí o podpoře (alespoň takovou mám nedávnou zkušenost). Matrika sňateční je jedno, ale opětovné vystavení RL myslím dělá ta původní (ale jistá si nejsem). Pas a občanku kdekoliv, řidičák jen v rodném, ale plánují to změnit. Taky nechápu, že už to dávno nejde- tohle mělo smysl v dobách, kdy evidovali vše jen do knih..
@ammmi Já to zase vidím z pozice toho majitele a je fakt, že poznat slušné nájemníky je hodně těžké. Měla jsem v bytě rodinu. Paní pracovala na Primě, pán v národní filharmonii, tak jsem si říkala ok slušný lidi a pak to začalo vylézat. Exekuce, dluhy, neplacení....☹. O to fakt člověk nestojí se zamotat, do takových věcí☹.
@hojda No to ne, je to hodně těžké. To jsem psala, že na jednu stranu chápu. Na stranu druhou, z pozice nájemníků je to pak taky naprd. Já třeba vůbec nevím jak dlouho budeme zůstávat tady v Pze (šli jsme sem kvůli práci může) a abych kupovala byt za 5 milionů, tak to fakt nejsem blázen... Nehledě na to že na RP nám hypotéku nikdo nedá, i kdybysme nakrásně chtěli. Takže jsme fakt rádi, že existují nájmy, i když teď budeme od ledna platit hříšné peníze.
A tady ve starém malujeme i když nemusíme, utrhla jsem lanko u žaluzií při mytí oken takže máme na to koupené náhradní a než byt předáme, opravíme. A pořádně uklidit. Jsou i slušní nájemníci, ale to předem fakt nepoznáš no ☹ my jsme po svolení novým majitelům dali kontakt na "starého", aby se mohli optat co a jak.
Holky nájem neřešte, já myslím, že s trvalým bydlištěm by majitelka problém neměla, chodí k nám každý měsíc pro nájem i na kafe, takže nás víceméně zná a vidí jak to tu vypadá a jak tu s čím zacházíme.
Jinak padla tu rada ať si hledáme jiné bydlení s TB. To bohužel nejde, stěhovali jsme se sem v dubnu, já jsem od druhého trimestru na ÚP, manžel nosí domů tak že vycházíme akorát, takže šetřit na něco jiného, případně hledat něco jiného je pro nás opravdu nemožné (nájem tu máme poměrně dost levný oproti okolní nabídce, takže nemá smysl hledat teď něco jiného).
Šlo mi opravdu hlavně o to, jestli případně něco, co se musí vyřizovat v místě trvalého bydliště, nejde třeba řešit posláním poštou s úředně ověřeným podpisem, nebo tak něco...? Už vidím, jak budu v šestinedělí řešit úřady u našich s prckem, když chlap chodí na směny a nedají mu dovolenou... :-/ (to neřešte, ikdyby na ni měl nárok, je u policie, šéf mu ji prostě nedá pokud to není dva měsíce dopředu nahlášené přesně)
@ammmi Já měla proražené nové interiérové dveře skrz na skrz (podnájemník slavil, že se mu narodila dcera a za 5 let to neopravil. Vyšlo to najevo až při předání bytu☹ a to se tvářili, že no a co jako chci. Takže jsem jim nevrátila kauci, s tím, že dokud nebudou v bytě nové dveře, tak jim nic nevracím. Oni si mysleli, že si to sama všechno zařídím a oběhám za ně☹. Byt za 5 let nevymalovali špíne ze zdí tekla, malovali jsme to po nich. Byl tam i starší nábytek od mých rodičů, a židle kterou naši měli 30 skoro bez známek použití jsem nepoznala.....Taky vím, jak mi předseda družstva říkala, že tam jsou skoro pořád policajty a pořád nahánějí někoho, kdo tam má trvalé bydliště, ale už tam třeba dávno není, ale nedohlásil se. Jako tahat se po exekutorech, soudech a policajtech kvůli trvalému pobytu nájemníků je asi super zábava.
@astyna No na soudy nemám náladu ani žaludek a naštěstí ani nepotřebuju 😀 jen jsem psala, jak to prostě je. Asi je pronájem bytu v dnešní době velký risk, to si musí každý promyslet, jestli do toho půjde.
My po dobu mého rodičáku v Pze určitě zůstaneme, takže pro mě je TP v tomhle ohledu (školky) fakt potřeba. Asi tu nechci zůstat pořád, ale to je otázka až dalších pár let, jelikož čekáme druhé. No a pak trhat syna ze školy a tahat do jiného města? To taky není úplně fajn. Takže u nás se prostě zatím neví no. A proto jsem ráda, že to zatím máme tak, jak máme.
Ale to už jsme to tady zakladatelce zaplevelily 😀
Teď jsem to chtěla napsat - vím, že školka na Chodově vyžaduje jen smlouvu a bydlení min rok v dané oblasti. Ale jak je to s "bodováním" netuším. Já jsem se už smířila s tím, že do městské dítě asi nenarvu, i v Olomouci je školek nedostatek, v soukromých místa bývají a není to tak strašné, má to i své výhody - např. delší dobu vyzvednutí dítěte.
Když se malá narodila, měla jsem tp ve vesnici u Olomouce a bydleli jsme v Ústí nad Orlicí. Rodila jsem v Ústí, takže rodný list vydávala matrika tady. O rodicak jsem žádala taky tady, teda nakonec tak ze jsem donesla vse potřebné, paní mi ověřila občanku a vše co bylo potřeba a pak jsem to poslala poštou do Olomouce. Nebyl problém, nikdy jsem kvůli ničemu do Olomouce nemusela a trvalý pobyt jsem si měnila až jak jsme se stěhovali do svého.
Háčkuju se, taky by mě zajímalo 🙂