Ahoj holky, ráda bych s vámi poradila ohledně vrácení daru - nemovitosti. Babička před několika lety darovala / přepsala svůj dům na jejího syna s tím, že tam bude mít věcné břemeno dožití. Bohužel syn se nechová tak jak by měl, babičku docela terorizuje, nutí jí, aby se přestěhovala do pečovatelského domu, aby se dům mohl co nejdříve prodat. Babička je z toho samozřejmě nešťastná, chce svůj dům zpět, aby tam tak mohla v klidu a bez nervů pobývat. Tuším, že dle zákona lze dar vymáhat zpět, pokud se obdarovaný nechová dobře. Teď otázka ? Jak se dokáže, že strýc se nechová, tak jak se sluší a patří a pod. Nemáte s tím nějaké zkušenosti ? Moc děkuji za rady.
No většinou důkazy, případně svěděcké výpovědi. Ale pokud skutečně nemáte něco v ruce může to být komplikované
@drakenn Zkusím si tu darovací smlouvu projít. Dle mého názoru je ošemetné dokazovat, že se k tobě daný člověk chová nevhodně. Plyne mi z toho otázka, co je vlastně to nevhodné chování, jak se může specifikovat ?? Svědky máme, sousedy a pokud by šla i rodina, tak máme několik lidí přímo v rodině. V každém případě bude asi nutné najít právníka, který by to začal řešit. Bude to muset jít před soud ? Za mě by bylo úplně nejlepší zatlačit na strýce, aby dům prostě vrátil zpět babičce a případné dědictví by se řešilo až po babiččině smrti dle zákona.
@anushka111 Jak jsem již psala výše, svědky bychom měli, sousedi byli několikrát přítomni toho, jak strýc je na babičku hrubý, křičí na ní a pod. Babička bydlí na malé vesnici, lidi si tam toho hodně poví, strýce také všichni znají. Nejsmutnější na tom vše je, že babička v dobré vůli dala dům a teď žije ve stresu co zase přijde ? Strašně ráda bych jí pomohla, jen musím najít způsob jak z toho ven...
Nejlépe ale určitě poradí právník!
@anushka No mě napadají nahrávky, audio,diktafon nebo i kamera - skrýt ji. Snad by to bylo pro soud přípustné, ideální jsou hnusné sms. Ale tady je to určitě na právníka.Tohle vypadá nadějně, ale záleží na soudci co je pro něj to nevhodné chování. Dokazovat to je ošemetné, vím že se u nás v čr jednu dobu rozjela mezi odborníky na tuto tématiku diskuze o tom že by to chtělo jasnější pravidla . Víc bohužel neporadím. Jo ještě jsem si vzpomněla, byt je to jen pro silné nervy - udání na policii, nejlépe při nějakém strýcově výlevu aby toho byly svědkem, ale je mi jasné, že to není dst dobře proveditelné 😒
@prdlousek1 to mělo být pro vás 😉
V darovaci smlouve v podobne situaci s bremenem jsme meli, ze pokud by se obdarovany choval moralne spatne vuci obdarovavajici, je smlouva neplatna. A zpet vymahatelna.. zkuste si procist poradne darovaci smlouvu, jestli tam mate podobnou vec. Drzim vam palce!