Máte někdo zkušenost s rychlostí vyřízení občanky? V pátek 28.7. jsem si nechala na úřadě udělat novou a zaplatila rychlé vyřízení do 5ti pracovních dnů. Šlo samozřejmě zaplatit i tu nejrychlejší variantu a byla by hotová v pondělí, ale pouze vyzvednutí v Praze, což mám hodně daleko. Pán na úřadě mi řekl, že bude na 90% hotová ve čtvrtek. Má tu někdo reálnou zkušenost za jak dlouho byla vyhotovena tato verze do 5ti dnů? V pátek je svátek a v sobotu už máme zaplacený pobyt v Itálii. Roh občanky mám ustřižený kvůli svatbě a rozhodnutí o dovolené bylo narychlo, takže jsem nemohla požádat o nestříhnutí občanky. Mám strašný strach, že to ve čtvrtek nebude hotové.
Ustrizena funguje tusim 15 dni, i kdyz se s ni nedoporucuje cestovat do ciziny. Co pas? Hele, kdyz si pan mysli, ze to bude, tak bych mu verila. On vi nejlip. Tohle je urad od uradu, nekde to trva vecnost, nekde to maji rychleji. U nas v mestsky casti to bylo za 3 dny a to jsme to chteli "obycejne", a treba na uradu v západních Čechách to trvalo presne tu nejdelsi moznou dobu.
@hanafaustyna Nedostala, mohla bych zkusit zajít ještě na matriku, ale jestli právě tyto lístečky ještě dávají, nevím. Naposled jsem ho tam dostal, ale tak před sedmi lety při změně bydliště.
Teď jsem byla dělat op dcerám 19.6. 28.6. Přišla zpráva, že máme hotovo. Dnes jsme si vyzvedli. Bylo to bez nějakého expres dodání, tak si myslím, že to stihnou dodat. Držím palce. Co mám zkušenosti z okolí, tak ty doklady už rozhodně netrvají tak dlouho, jak tomu bylo dřív. Běžně si chodí pro standardní podání do 14 dnů od podání žádosti.
@leilinka1234 nevim tedy kde ale ja mam od patku novou obcanku a trvalo to 3 tydny.
@terysch pas nemas?
Já šla vyřídit OP po svatbě v pondělí 2.10. kolem oběda, taky jsem si platila tu variantu do 5 pracovních dní (ne tu superrychlou s vyzvednutím v Praze, ale klasicky u nás na magistrátu v Brně). Hotová byla v pátek 6.10. kolem poledne.
@traveller007 Děkuji za zkušenost, já byla v pátek ráno okolo 8:30 a pán říkal, že když jsem přišla hned ráno, tak to má také nějakou váhu, tak snad bude ve čtvrtek hotová.
s ustřiženou občankou bych do zahraničí nejela ... resp. letíte, nebo jedete autem?
@moudivlacek Jedeme autem
@moudivlacek a to ja zase jo, jestli je to autem. Uz nekolikrat se mi to stalo, nevedomky, ze nemam penezenku. Nekolikrat i u holek. Proste mi nedojde, ze nejsou hranice a neni potreba ukazovat pasy. 😄
@kakba tak zrovna treba na rakouskych hranicich kontroluji porad uz snad vic nez rok. Stoji tam vzdycky, zkontroluji nam doklady tak 2 ze 3 prujezdu (jezdime tak jednou az dvakrat za mesic).
@misamisenka tak zrovna u nas rakusaci jen sedi a cuci do mobilu. Nikdy nechteli videt ani popel.
@kakba v Breclavi fakt furt a to se tudy tahnou zastupy polskych pendleru kazdou nedeli a v patky a soboty pul Moravy do Chorvatska/na lyze. Ale ti policajti tu jsou celkem sympataci. Nejaci se i naucili par ceskych slov. Jini zas neco vtipne komentujou nebo se ptaj, jak se mame a tak. A kontrolovali nas i ve Znojme. Akorat kdyz leje, tak se jim asi nechce moknout.
Ještě dodám, že hranice Rakouska budeme přejíždět někde v blízkosti Brna, loni nás nikdo nekontroloval ani na cestě do Chorvatska ani zpět. Ale spoléhat na to rozhodně nechci.
Stáhla jsem si do telefonu eDoklady, ale též nevím jestli to stačí.
@kakba proto jsem se asi ptala, čím jedou? ;) neb autem, pokud se nevybourají, či nebude náhodná kontrola, to nemají šanci zjistit
@terysch nedostala jste lísteček,kde je napsaná změna příjmení? To a ústřižená občanka by měly fungovat. Tuším