Ukončení neschopenky. Poradíte, prosím?

pechyna4
13. črc 2021

Ahojte holky, prosím mam takový dotaz.
Když končite neschopenku, a nastupujete na materskou musíte to hlásit bývalému zaměstnavateli?
Ja mam ukončení k 15.6 a od 16. 6 me běží mateřská. Dneska jsem si volala na tu jejich linku ze mi ještě nedošli peníze za neschopenku, ale za materskou uz jo. Tak jsem chtěla vědět jak je to s těmi penězi za neschopenku. A oni mě řekli, že potřebuji od zaměstnavatele hlášení o ukončení pracovní neschopnosti, že si mam zavolat do práce.
Tak jsem tam volala, a pry jim to musím nahlásit ze jsem skončila neschopenku. (ukoncili semnou dohodu v lednu, tak jsem si myslela ze kdyz u nich nepracuji, a pobírám nemocenskou od socialky, tak ze to nemusí vedet tam kde jsem pracovala)
Ja jsem si myslela, že stačí kdyz ma doktorka pošle místo listku na peníze to ukončení neschopenky. A že je to tim vyřešené, a ze mi pak normálně dojdou penize.
Nevíte co je na tom pravdy? Nebo nemáte s tim zkušenost?

martt
13. črc 2021

@pechyna4 U mladšího jsem to měla jako ty ,ze mi končila pracovni smlouva během neschopenky. A mne neschopenku ukončoval nornalne zaměstnavatel takže pokud se to nezměnilo, tak zaměstnavatel ma pravdu.

pechyna4
autor
13. črc 2021

@martt dekuju za odpověď.
A dala si zaměstnavateli vědět ze končíš neschopenku?
Ja myslela, že to ukončuje lékař. 🤷‍♀️
Ja jsem tam byla nedávno zanest papir na materskou, tot vse.

martt
13. črc 2021

@pechyna4 Ja to mela ještě v papírové formě, tak že jsem nesla papír o ukončení neschopnosti. Ted jak to je eletronicky tak by to Dr.mela poslat bývalému zaměstnavateli pokud se nepletu.

pechyna4
autor
13. črc 2021

@martt ona to poslala na tu socialku kde vyplácí peníze z nemocenské 🤷‍♀️to ukončení.. Tak ja nevim.. Par dni pred porodem a toto řešit, me jebne🤦‍♀️😃

sebestka
14. črc 2021

@pechyna4 Ano, musíš to nahlásit zaměstnavateli. Protože on ti sice ukončil pracovní poměr, ale do hlášení dal, že jsi v pracovní neschopnosti. Když mu nahlásíš ukončení PN, tak on musí poslat zase Hlášení zaměstnavatele na sociálku s potřebnými dokumenty a až na základě toho, ti vyplatí nemocenskou.
Hele, to nic není. Jen zavoláš zaměstnavateli, že jsi ukončila pracovní neschopnost ke dni 1.6.(nebo kyd to máš), zbytek si udělá zaměstnavatel a sociálka mezi sebou. A tím, že dnes fungujeme elektronicky, má to za chviličku odeslané.

pechyna4
autor
14. črc 2021

@sebestka dekujiiii za vysvětlení ❤️

carameels
14. črc 2021

Přesně tak, jak už tu bylo psáno. I když nejsi zaměstnaná, řešíš to s bývalým zaměstnavatelem, u kterého začala neschopenka. Já posílala scan elektronické neschopenky společně s papírem na žádost o mateřskou do bývalé práce. Tam to všechno vyřešili za mě. Oni už si to pak řeší se sociálkou, posílali tam info s výdělkem, podle kterého se mi počítá mateřská. Záležitost na 3 minutky a máš klid 🙂