Trvalé bydliště - musí mít matka a dítě stejné?

lady_giraffe
9. bře 2016

Ahoj, žila jsem doposud v tom, že dítě má automaticky trvalé bydliště po matce, ale je možné po narození dítěte přehlásit jeho trvalé bydliště jinam (například na trvalé bydliště otce), ale zároveň matčino bydliště zůstane jaké bylo. Nyní se mi doneslo, že to není možné a údajně matka a dítě musí mít stejné trvalé bydliště. Řešil někdo taky? Je to pravda? Na který úřad se nejlépe obrátit s takovým dotazem?

DÍKY MOC

janaaanna
9. bře 2016

Možné to je, my to tak máme. Dítě má bydliště u otce, já mám trvalé jinde, ale žijeme spolu. V porodnici napsali adresu dítěte ke mně a pak jsme šli na matriku a přehlásili dceru k otci - on s tím musí písemně souhlasit, šli jsme spolu a vyřídili na počkání, problém s tím žádný není.

blahova_andrea
9. bře 2016

souhlasím s @janaaanna

lady_giraffe
autor
9. bře 2016

@janaaanna děkuji! Jen máme pak jít na úřad, pod které dítě spadlo, nebo bude spadat? Tedy tam, kam ho chceme přihlásit? A co s sebou?

janaaanna
9. bře 2016

Půjdete tam, kam jí chcete nahlásit. Pro dokumenty mrkněte na web, ale řekla bych, že rodný list a vaše občanky. Musíte i prokázat, že na adresu, kam ji hlásíte ji nahlásit můžete - tj. jste majiteli nemovitosti nebo máte nájemní smlouvu, svolení majitele atp. - to je stejné, jako když hlásíte trvalé bydliště kohokoliv, je jedno, že jde o dítě.

somalicats
9. bře 2016

@lady_giraffe Půjdeš na úřad, kam spadá nové bydliště dítěte, s sebou jeho rodný list, otec dítěte by měl jít ideálně taky, protože bude podepisovat souhlas s tím, že dítě bude přihlášeno k němu (jinak by musel dodat ověřený podpis, pokud by na ten úřad nešel), plus k tomu je potřeba souhlas vlastníka domu/bytu (není-li vlastníkem otec dítěte) nebo nájemní smlouvu k danému domu/bytu. Ty si můžeš nechat trvalý pobyt tam, kde ho dosud máš. Nikde není řečeno, že musíte mít s dítětem stejnou adresu trvalého pobytu.

marla86
27. říj 2016

Dobrý den, můžu se vás zeptat, jsem v podobné situaci, já i přítel jiné trvalé bydliště a bydlet budeme zase jinde... Pokud bych chtěla, aby dítě mělo stejné bydliště jako já, je nutné dostavit se na příslušný úřad osobně? Mám to 150 km, a byla by to komplikace. Klidně bch dala bydliště tam, kde ted bydlíme, ale máme v plánu se brzy po porodu znovu stěhovat 🙂 Takže by se to zase měnilo.. Měte zkušenosti? Děkuji

blahova_andrea
27. říj 2016

@marla86 dítě bude mít po porodu automaticky adresu tvého trvalého bydliště, bez ohledu na to, kde skutečně bydlíte. pokud to budeš chtít měnit, tak se musíš dostavit na úřad místa nového pobytu a tam se přihlásit k trvalému pobytu a změnit to i dítěti, změna už pak automatická není.

marla86
27. říj 2016

@blahova_andrea díky, takže osobně nikam nemusím...?

blahova_andrea
27. říj 2016

@marla86 před narozením dítěte ne. až po tom stěhování pak si to změníte všichni 😉

nadanadka
8. dub 2019

Dobrý den, mám dotaz. S otcem dcery jsme 4r rozvedeni.. Měla jsem za to, že trvalé bydliště dcery bude jako moje, když ji mám v péči také jsem ji i nahlásila a dozvěděla jsem se, že otec jí bydliště přehlásil, takže jsem šla opět na úřad bydliště nahlásila ke mě a úřednice mi tvrdila, že jí její otec může kdykoliv adresu přehlásit, i když já ji mám v péči, odmítala si ode mě založit okopírovaný rozsudek, navíc otec na dané adrese nikdy nebydlel je to vymyšlená adresa. Nechápu, jak je tohle možné. Uvažuji o podání stížnosti a prošetření celé záležitosti.

terkavil
15. pro 2020
Uživatel terkavil je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od terkavil.

@lady_giraffe Ahoj, na téma trvalé bydliště dítěte existuje spoustu článků, ale mně osobně se mi nejvíce líbil článek na blogu https://www.cikr.cz/bydliste-ditete/. Mají zde vše přehledně napsané a našla jsem tam odpovědi na všechny mé otázky.