Těhotná s jiným a nerozvedená. Jak se to řeší?

16. pro 2024

Dobrý den,
s manželem nežijeme už dlouho, každý má už jiného partnera, ale rozvod řešíme až teď. Předpokládám, že si termínu porodu už rozvedená, snad, budu. Nicméně ta lhůta 300 dnů...
Četla jsem kde co, a chápu to tak, že pokud se znovu nevdám (za otce dítěte samozřejmě), tak určeni otcovství lze určit až PO porodu? Nemůžu to řešit už předem? Tzn po porodu řešit to prohlášení obou chlapů a mě, plus měnit rodný list?
Děkuji moc 🙏☺️

mimi1004
16. pro 2024

Ze zákona je do 300 dnů od rozvodu považován za otce dítěte bývalý manžel, i když to tak biologicky není. Jediné řešení je být rozvedená do porodu a stihnout se vdát za biologického otce dítěte.

xnikax1
16. pro 2024

@mimi1004 ano,přesně tak to je. Za biologického otce by se považoval bývalý manžel.

autor
16. pro 2024

To chápu, to jsem vyčetla. Ale tím pádem po porodu, když bych se nevdala, tak až PO porodu bych řešila rodný list a otcovství, ano? PŘED porodem můžu udělat teda prd...? 🫣

kakba
16. pro 2024

Presne tak. Vsechno az po porodu. Ted nezmuzes nic. Bohuzel rozvod jste meli resit driv, kdyz oba mate partnery

xnikax1
16. pro 2024

No ono to jako bude pěkný voser podle mě...bude se muset soudně zrušit otcovství bývalého manžela,takže podle mě dostane dítě RL kde bude za otce a pak se přes soud bude řešit zrušení otcovství a přiznání nového..to nebude jen tak někam skočit na úřad . Nechci ale kecat,zkušenost s tím nemám..z okolí se vsechny stihli na poslední chvíli vdát,ale mluvili o tom takhle no.

autor
16. pro 2024

Měli jsme to řešit dříve, já vím, no to teď nezměním....
Tak třeba se ještě vdam 😂
Jinak se "těším" na řešení po té, no ..

sinorina
16. pro 2024

Je to vopruz, ale trvá to chvilku. Podáte návrh k soudu na popření otcovství. Oni si vás předvolají, řeknete, že exmanžel není otcem dítěte. On to potvrdí a hotovo. Celé to prý trvalo 10 minut. Když se k otcovství přítel přizná tím lépe.

autor
16. pro 2024

@sinorina dobře, děkuju 🙏

merope
16. pro 2024

Byla tam změna legislativy a mělo by to jít vyřešit před porodem - poptej se na matrice nebo počti v zákoně. Ta změna je tuším od 1.1.2024.

§ 777 (nový občanský zákoník)

(1) Narodí-li se dítě v době mezi zahájením řízení o rozvodu manželství a třístým dnem po rozvodu manželství, a manžel, popřípadě bývalý manžel matky prohlásí, že není otcem dítěte, zatímco jiný muž prohlásí, že je otcem dítěte, má se za to, že otcem je tento muž, připojí-li se matka k oběma prohlášením. Takto lze určit otcovství i k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.

(2) Prohlášení manžela matky dítěte, popřípadě jejího bývalého manžela, muže, který tvrdí, že je otcem dítěte, a matky dítěte se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich, před matričním úřadem nebo před zastupitelským úřadem České republiky; návrh lze podat nebo prohlášení učinit nejpozději do uplynutí jednoho roku od narození dítěte.

(3) K určení otcovství k dítěti podle odstavců 1 a 2 nemůže dojít dříve, dokud nenabude právní moci rozhodnutí o rozvodu manželství.

(4) Jde-li o řízení o neplatnost manželství, použijí se odstavce 1 až 3 obdobně.

autor
17. pro 2024

@merope tak to číslo jedna vypadá dobře 🙏 děkuji moc