Těhotenství ve zkušební době

bloodandruth
22. lis 2016

Dobrý den, po nastupu do nové práce jsem po 3. týdnech zjistila že jsem těhotná (6tt). Předtím jsem pracovala 8 měsíců v jiné práci a niní jsem v zauční dobe ve stávající práci. Jelikož jsem o ditě už jedenou přišla je doktoři ihned nabídli rizikovku. To že mě po dvou týdnech mohou vyhodit vím.. ale mám nárok na nejaké dávky či jinou penežní pomoc? děkuji

nutricnihodnota
22. lis 2016

@bloodandruth Pokud by tě propustili, tak bys byla bez mateřský. Dostala bys po porodu, nebo po ukončení neschopenky rodičák. Co se týče ostatních dávek, tak záleží na vaší finanční situaci a na tom, na co bys měla, nebo neměla nárok, bez ohledu na těhotenství. Co děláš za práci? Nejde se s nimi nějak domluvit, aby tě nepropouštěli? Já byla v podobné situaci, sice jsem byla v nové práci už delší dobu, ale pár dní před uplynutím zkušebky, jsem prostě musela na neschopenku. Počítala jsem s tím, že mě vyrazí, ale nevyrazili. A to jsem jen řadový zaměstnanec a velice jednoduše nahraditelná.

lenkatutu
22. lis 2016

Myslím, že abys dostala mateřskou musíš mít odpracovaný alespoň rok za poslední dva roky + musíš porodit do 6 měsíců po propuštění. Jinak by si dostala pouze rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě a to až ode dne narození dítěte.