.... zdravím všechny, doufám že jsem dala dotaz na správné místo 🙂 .... chtěla bych se zeptat ohledně stavebního spoření, dá se vypovědět 1,5 roku od založení ???? co všechno to obnáší, kdy pošlou peníze a jak je to se státními příspěvky, pokud je ještě dávají ??? předem děkuji za zkušenosti a odpovědi 🙂
My si rušili s manželem stavebko před měsícem a peníze jsme měli do 14 dní na účtě, ale pro přesnost bych se musela podívat.
No a synovi jsme ho ještě nezrušili, ale už neplatíme. Je to ten měsíc zpět, tak jsem se informovala v bance a prý ten zákon, kdy bude stačit podpis obou rodičů čeká na podpis prezidenta, tak nevím. Chystám se do banky příští týden, tak uvidím.
já bych také měla otázku jestli nevadí, jak je to když chci spořit dál, ale přejít jinam?Jinak spořím u Lišky už několik let a chtěla bych Buřinku kterou bych měla v mé bance, chci abych měla vše pohromadě.
Přejít jinam nejde. Musíš zrušit lišku a založit buřinku. Otázka je jestli se ti to vyplatí. Zaprvé bys musela mít lišku už alespoň 6 let, abys dostala už připsané státní podpory a další věc: teď se snižovaly úroky, takže rozmyslet, kde založíš novou smlouvu
@yerry My jsme byli cca před měsícem, max. dvěma rušit naše a chtěla jsem zrušit i synovi, protože jsem slyšela, že se to má měnit (ostatně bylo to na... spořit dobrovolně dítěti a nesmět na to šáhnout) a bylo mi řečeno, že ta novela musí projít ještě rukama prezidentovi, tak možná, že byli tentokrát rychlí a je to schváleno 🙂 Zkuste se zeptat. Jestli to stihnu, zaběhnu do banky ještě dnes a dám vědět.
Jestli to chápu dobře, neptáš se na vypovězení stavebka dítěti. Je nejlepší se zeptat u své stavební spořitelně nebo kouknout na jejich stránky, protože se může hodně věcí lišit. Třeba u MPSS je to tak, že přijdeš o státní přístěvky, dostaneš jen své peníze + zhodnocení. Peníze dostaneš do 3 měsíců, pokud potřebuješ do 14 dnů, platí se poplatek 1 % ze zůstatku.
potřebuju vypovědět svoje stavební spoření 🙂 .... na internetu jsem to hledala , ale pořádně jsem se tam opravdu nic moc nedočetla ( mám ho u ČMSS ) .... volala jsem i té paní co mi údajně spravuje ss , ale přišlo mi , že se nechce ani moc bavit , tak jsem zvědavá 🙂 , taky mě napadlo se tam stavit asi to bude nejlepší , ale jen jsem myslela , jestli s tím tady nemá někdo zkušenosti 🙂, ale i tak všem děkuju 🙂
@majkapb Tak s ČMSS nemám zkušenosti, ale obecně u všech stavebních společností platí, že to jde vypovědět kdykoliv, ale po takhle krátké době přijdeš o státní příspěvky. Jde jen o to kdy se k penězům dostaneš a jestli se platí nějaká sankce. Uděláš fakt nejlíp, když se stavíš tam ;).
@majkapb určitě přijdeš o státní příspěvek y je tam i Nejaka sankce ale to záleží od konkrétního stavebka. Ty podmínky meni každý rok.. doporučuji zavolat přímo na tu jejich info linku. Já se tou svou co mi to dělala taky nemohla na ničem domluvit y nic jsem se nedozvěděla tak jsem vždycky volala přímo tam...
Zdravím 🙂
Tak je otázka, jestli jej máte uzavřeno na sebe, nebo na dítě. Pokud na sebe, tak není téměř problém. Zrušit se dá, ale zpět dostanete pouze to, co jste sama vložila - bez státních příspěvků a odečtou poplatky za vedení účtu a něco (myslím 500,-) za předčasné ukončení. Peníze příjdou cca do 14 dní, alespoň tak jsme to měli my.
Pokud je to na dítě, tak je to složitější, tam je potřeba opatrovnického soudu ☹
Snad jsem něco málo pomohla 🙂