Stavební spoření, dá se vypovědět 1,5 roku od založení?

majkapb
4. črc 2016

.... zdravím všechny, doufám že jsem dala dotaz na správné místo 🙂 .... chtěla bych se zeptat ohledně stavebního spoření, dá se vypovědět 1,5 roku od založení ???? co všechno to obnáší, kdy pošlou peníze a jak je to se státními příspěvky, pokud je ještě dávají ??? předem děkuji za zkušenosti a odpovědi 🙂

kaatulkaa
4. črc 2016

Zdravím 🙂
Tak je otázka, jestli jej máte uzavřeno na sebe, nebo na dítě. Pokud na sebe, tak není téměř problém. Zrušit se dá, ale zpět dostanete pouze to, co jste sama vložila - bez státních příspěvků a odečtou poplatky za vedení účtu a něco (myslím 500,-) za předčasné ukončení. Peníze příjdou cca do 14 dní, alespoň tak jsme to měli my.
Pokud je to na dítě, tak je to složitější, tam je potřeba opatrovnického soudu ☹
Snad jsem něco málo pomohla 🙂

editah222
4. črc 2016

@kaatulkaa opatrovnický soud už není třeba. Stačí zase jen podpis obou rodičů!

@majkapb výpovědní doba je myslím 3 měsíce, aspon já jsem to tak měla. A opravu pošlou jen to co jste tam vložila, peníze nebudou vůbec zhodnocené.

kaatulkaa
4. črc 2016

My si rušili s manželem stavebko před měsícem a peníze jsme měli do 14 dní na účtě, ale pro přesnost bych se musela podívat.

No a synovi jsme ho ještě nezrušili, ale už neplatíme. Je to ten měsíc zpět, tak jsem se informovala v bance a prý ten zákon, kdy bude stačit podpis obou rodičů čeká na podpis prezidenta, tak nevím. Chystám se do banky příští týden, tak uvidím.

yerry
4. črc 2016

@editah222 od kdy to Prosím vás takto je ? Že není třeba Opatov. Soudu?

kockopes2724
4. črc 2016

já bych také měla otázku jestli nevadí, jak je to když chci spořit dál, ale přejít jinam?Jinak spořím u Lišky už několik let a chtěla bych Buřinku kterou bych měla v mé bance, chci abych měla vše pohromadě.

miric
4. črc 2016

Přejít jinam nejde. Musíš zrušit lišku a založit buřinku. Otázka je jestli se ti to vyplatí. Zaprvé bys musela mít lišku už alespoň 6 let, abys dostala už připsané státní podpory a další věc: teď se snižovaly úroky, takže rozmyslet, kde založíš novou smlouvu

editah222
4. črc 2016

@yerry někdy v průběhu tohoto roku, není to tak dlouho 🙂

kaatulkaa
4. črc 2016

@yerry My jsme byli cca před měsícem, max. dvěma rušit naše a chtěla jsem zrušit i synovi, protože jsem slyšela, že se to má měnit (ostatně bylo to na... spořit dobrovolně dítěti a nesmět na to šáhnout) a bylo mi řečeno, že ta novela musí projít ještě rukama prezidentovi, tak možná, že byli tentokrát rychlí a je to schváleno 🙂 Zkuste se zeptat. Jestli to stihnu, zaběhnu do banky ještě dnes a dám vědět.

misao
4. črc 2016

@yerry Dcerce jsem vypovídala stavební spoření po 6 letech ke konci dubna. Výpovědní lhůta 3 měsíce, ale už v půli června jsem měla peníze na účtu. Jen jsme s manželem museli podepsat oba výpověď a nechat ověřit podpisy - žádný soud, nic.

yerry
4. črc 2016

@editah222
@kaatulkaa
@misao
Aha tak to je v platnosti asi od toho dubna. Já o tom četla, že se to chystá. Já jsem kvůli tomu byla ještě v lednu u soudu... tak proto jsem se ptala 🙂 díky za odpovědi. Mám kamarádky co to chtějí dětem ukončit tak jim mužů aspoň dobře poradit 🙂

78marcela
4. črc 2016

@kaatulkaa
@editah222
@yerry
Holky, prezident to podepsal v březnu, platit to melo začít v červnu nebo v červenci, že není třeba opatrovnické soudu. Nicméně podmínky některé tam zustaly, a jedna z nich je, že pokud se spoření vypovídá drive jak po šesti letech, tak opatrovnický soud proběhnout musí.

yerry
5. črc 2016

@78marcela Já jsem to vypovídala po 2 letech. Poplatky za vedení byly větší než zisk... nespořili jsme tam pravidelně ale vkládali jsme to co dostala od rodiny... cele stavebko je už totálně nevýhodné ...

luj89
5. črc 2016

Jestli to chápu dobře, neptáš se na vypovězení stavebka dítěti. Je nejlepší se zeptat u své stavební spořitelně nebo kouknout na jejich stránky, protože se může hodně věcí lišit. Třeba u MPSS je to tak, že přijdeš o státní přístěvky, dostaneš jen své peníze + zhodnocení. Peníze dostaneš do 3 měsíců, pokud potřebuješ do 14 dnů, platí se poplatek 1 % ze zůstatku.

majkapb
autor
6. črc 2016

potřebuju vypovědět svoje stavební spoření 🙂 .... na internetu jsem to hledala , ale pořádně jsem se tam opravdu nic moc nedočetla ( mám ho u ČMSS ) .... volala jsem i té paní co mi údajně spravuje ss , ale přišlo mi , že se nechce ani moc bavit , tak jsem zvědavá 🙂 , taky mě napadlo se tam stavit asi to bude nejlepší , ale jen jsem myslela , jestli s tím tady nemá někdo zkušenosti 🙂, ale i tak všem děkuju 🙂

luj89
6. črc 2016

@majkapb Tak s ČMSS nemám zkušenosti, ale obecně u všech stavebních společností platí, že to jde vypovědět kdykoliv, ale po takhle krátké době přijdeš o státní příspěvky. Jde jen o to kdy se k penězům dostaneš a jestli se platí nějaká sankce. Uděláš fakt nejlíp, když se stavíš tam ;).

yerry
6. črc 2016

@majkapb určitě přijdeš o státní příspěvek y je tam i Nejaka sankce ale to záleží od konkrétního stavebka. Ty podmínky meni každý rok.. doporučuji zavolat přímo na tu jejich info linku. Já se tou svou co mi to dělala taky nemohla na ničem domluvit y nic jsem se nedozvěděla tak jsem vždycky volala přímo tam...