Dobrý den, zeptali jsme se otce mé dcery (4 roky) zda nam dá souhlas s vycestovaním na dovolenou. Souhlasil a když se to zaplatilo a blíží se termín, tak se cuká, že jsem hustá, co když se mi něco stane a mala tam zůstane. Jede s nami ještě moje 16 leta dcera. Co když nám souhlas nedá? Jak se to pak řeší?je to jen Bulharsko, žádna nebezpečna země ani mimo EU.
@irbiska záleží i jestli má dcera příjmení shodné s tvým. Někdy může být problém, že tě s vlastním dítětem nepustí třeba do letadla kvůli odlišnému příjmení, ale znám to jen z doslechu, osobně ne. Možná bude lepší mít s sebou i rodný list, aby bylo vidět, že opravdu jedeš se svým dítětem. Ale my třeba jezdili před svatbou se synem manžela z prvního manželství, kdy syn a já jsme jeli autem sami a tatínek na kole, nikde na hranicích nebyl problém. A to jsem vlastně vezla sama pro mě z pravního hlediska "cizí dítě" ze země...
@irmamala neni pravda.. pokud pri kontrole, jakekoliv, bude nejaky hnidopich, muze byt zle.. nekomu nebude stacit jen obcanka a vubec pokud maji jine prijmeni...
@irbiska Taky jsem cekala co ex, nastesti uz mam papir u sebe.. k tomu kopii rodneho listu a rozsudku.. asi bych na tvem miste hrala na city deti, ze se tesi, ze jik zkazi prazdniny atd.. nejak citlive, ale cilene.. a taky bych zduraznila, ze je to zaplacene.. drzim pesti, tohle je desny proste a nezmuzes nic..
Mozna v krizi bych zkusila ospod 🤔 ze otec dela naschvaly, zes chtela detem doprat a ze ted jsi v zoufale situaci a nevis jak dal...
ano bohužel stačí nějaký akční člověk a můžu se s děckem vracet domu za svoje, hlavně jak to jde přez letiště, tak si zkusím zavolat ještě na ospod co a jak... někde jsem slyšela, že mi může dát souhlas i OSPOD, ale nějak s nima nemam dobré zkušenosti
no já mu souhlas dala 🙂 i když pochybuji, že s ní někde byl.... jen je to trochu na prášky už ... jsem z toho unavená
@simkrk jsem v x te diskuzi a proste nechapu, ze to nekdo riskuje.. uz i psaly holky ze dite muselo zustat na stanici, nez zena dojela pro doklady, osobu nepribuznou a prohlaseni ze dite je jeji.. jako to fakt dceri udelat nechci.. kvuli jednomu papiru 🤦🏻♀️ a ze tebe nikdo nikdy nekontroloval, neznamena, ze se to nedeje..
@simkrk no právě, že náhoda je blbec 🙂 a ted když ví termín a kam, tak aby ho pak nenapadlo to nějak hrotit ... já už u něj nevím no... i když většinou štěká a vyhrožuje, ale zatím se víc bojí....i když ja nic "neporušuji" tak uvidíme no... na ministerstvu mi právě řekli, že souhlas je nejlepší, někdy jim stačí rodný list, někdy chtěj i rozsudek, když není souhlas a někdy trvají na souhlasu...
tak podle ospodu s dítětem vycestovat jako matka mohu i bez souhlasu druhého rodiče, pokud je to v mém čase, pokud nemám soudně zakázané vycestování. Jen bych sebou měla mít ověřenou kopii rodného listu, její pas (občanku) popř. soudní rozhodnutí, že ji mam v péči. A informovat otce kdy a kam jedeme je takový bonus, že kdyby dělal problém, tak že o tom věděl a je jen hloupý. A s těmito doklady by tě neměli nikde zdržovat na hranicích, že na to nemají právo. Tak snad nebudou no.
@irbiska přímo na min zahr, věcí to je, lze na krátkodobé pobyty i bez, ale doporučuje se ho raději mít, mimo EU určitě, v druhém odkazu je vysloveně uvedeno, pokud jde o týden, dva, kdy jde o dovolenou, ne stěhování se do zahraničí, není souhlas ze zákona třeba
https://mzv.gov.cz/jnp/cz/cestujeme/podminky_vy...
https://www.pravniprostor.cz/clanky/obcanske-pr...
@moudivlacek ano hledala jsem to už předtím, ale i jsem tam volala a pán říkal, že je lepší to mít. Že to kontrolují někdy a souhlas je prostě souhlas.... tak snad nenarazíme na nějakého štourala když nám to nedají
@moudivlacek a jak clovek dokaze ze je to jen na dva tydny 🫣 jakoze narazis na vola a tohle nedokazes.. nedejboze kdyz pak ex jeste prilozi ze to nevedel a kdesi cosi..
@l_ nevím, když jedu na dovču, mám v ruce nějaký papír k ubytku alespoň ne? jako na debila člověk může narazit vždy, ale tady byla otázka, jak to je, což bylo zodpovězeno, oficiálně zle zákona nemusí, nicméně vždy se doporučuje si na MZV ověřit, jaké jsou zvyklosti dané země ;) nebo co bys autorce poradila ty? pokud ex nakonec souhlas, který přislíbil, nedá? má sedět na zadku?
@irbiska já rozvedená nejsem, kolikrát jsem se synem cestovala a nějak mě nenapadlo, že bych jako rodič měla mít nějaký papír, pochopím u prarodičů, tam bych jim papír s sebou dala, pro mě by bylo důležité, že souhlas ofiko není třeba, tudíž nic nezákoného bys případně nedělala, držím palce ;)
upřímně, babička s dědou berou naše děti do zahraničí, min. 1x ročně. Vždy jim souhlas s vycestováním dávám, ale nikdy to po nich nikdo nechtěl. Otázka je co by sedělo, kdyby to někdo po tobě chtěla a ty jsi to neměla, popř. aby tě ex neudal, že jsi "unesla" dítě.
@moudivlacek nonjeste otazka, jak to maji postavene v zemi kde kontrola bude a pres ktere se jede..
@l_ do Bulharska předpokládám poletí ... jako jasně, vždy je lepší mít o papír víc než míň, ale aby seděla s dětma na zadku, když se milostpán rozhodne jí to nepodepsat ... zvlášť, když s dětmi pojede ve svém týdnu, tudíž otci v ničem nebrání
@moudivlacek jasne, ja myslela obecne.. protoze vim ze napr se psama je to taky vesely a co zeme to jiny pravidla.. ja jedu takhle poprvi, tak nevim, bedlive sleduju kazdou diskuzi a zjistuju co se da, abych nic nepodcenila..
no že jedeš na dovolenou máš smlouvu s cestovkou, doklad o objednání ubytování.
Jak jedeš na blind tak je to asi horší. Dojdem ověřit ten rodný list a uvidíme 🙂 Snad to bude dobrá dovolena 🙂
No, na dovolenou souhlas druhého rodiče potřeba není. A jinak já se jmenuju jinak a jediné, kde měl občas někdo kecy byli celníci v Praze, ale vidět vlastně nic nechtěli, jen dělali důležité...
A jen tak mimochodem, Bulharsko je od letošního roku pro leteckou dopravu v Schengenu, takže přes pasovou kontrolu člověk vůbec nejde.
@l_ drive jsem souhlas taky bravala... Ale když pak po mě pán chtěl rodný list, tak jsem se ho sama na to ptala co je lepší.. A on, že rodný list.. 😊 Tím neříkám a neřekla jsem.. Ze souhlas není potřeba 😊a nebo rozsudek od soudu.. 😊 Ten ma taky velkou váhu 😊
Vloni se nám třeba stalo..vedle na přepážce, že tatinek si prošel "turniketem" scanerem.. A maminka šla s dítětem na přepážkolu.. A neměla souhlas ani rodný list... Tak mu tam vysvětlovala, že zrovna tatínek prošel... Tak ji dal školení, že příště ať ma rodný list a nebo když už tatínek letí s nima, tak k tomu okýnku měl jít s nima 😊
@simkrk nahlásit to může, ale maminka v týdnu, kdy má dítě ve své péči jeho požehnání nepotřebuje, uznávám, může jí to komplikovat život, neb si se jeho podezření ověřovalo, ale nedělala by nic nezákonného, takže pokud má zpáteční letenku, ubytko na 10 dní, RL, tak se ex může třeba uvztekat ...
A ten rl musi byt overeny? Nebo nemusi kdyz mam overeny souhlas otce a obyc kopii rl?
Resi se to tak, ze se nikam nejede😀 Muj ex byl s detmi uz nekolikrat v zahranici i mimo EU a nikdo to po nem nepozadoval. Leda by tvuj ex byl svine a udal te, ze jsi vycestovala bez jeho souhlasu, to by bylo spatne.