Ahoj,
přítel je Slovák, chce natrvalo do Čech.
Než by si v ČR našel práci, přihlásil by se na pracovní úřad.
Jak postupovat od podání výpovědi v práci, kterou má na Sk., po přihlášení na pracovní úřad v ČR?
První se musí přihlásit na pracovní uřad na Sk., pak až v ČR? Jaké doklady musí mít, na co v ČR má a nemá nárok?
Děkuji
UP CR ho neprijme, nema tu nic odpracovane. Na UP moze byt na SR ak ma odpracovany pozadovane obdobie a dostane podporu. Zatial si v CR moze hladat pracu. Musi sa chodit na SR hlasit ak bude dostavat podporu v nezamestnanosti. Vseobecne v CR nema narok na nic.
Na Sk. údajně musí být odpracované 3 roky, aby tam měl člověk nárok na podporu, tak to nemá, v tomto zaměstnání co má je cca půl roku.
Ale v ČR kdysi pracoval, nevím kolik let, ale pracoval.
Jak je to s tím trvalým bydlištěm? Myslela jsem, že tu bude muset nějakou dobu žit, než ho bude moct mít... Protože to by jinak nebyl problém si ho v ČR dát hned.
@evena takze na UP SR/CR sa nema zmysel hlasit pretoze peniaze nedostane. Davky sa v CR vztahuju na posledne 2 odpracovane roky co sa ho asi tiez tykat nebude. Trvaly pobyt nedostane ale mozes ho prihlasit k prechodnemu pobytu - kde myslim po 6 alebo az po 9 rokoch nepretrziteho byvania moze zaziadat o trvaly pobyt CR. Ale davky sa nevztahuju k tomu kde zijes alebo byvas ale k tomu kolko mas odpracovane. Jedinne co je dolezite pre priatela kym si najde pracu - aby si dobrovolne platil zdrav poistenie na SR a zobral si so sebou kartu medzinarodnu poistenca do CR kym si tu najde zamestnanie. V CR sa nemoze prihlasit k dobrovolnemu plateniu poistneho - CR sa tymto opatrenim brani tvz "zdravotnemu turizmu". Ked si tu najde pracu tak sa automaticky prihlasuje na zdrav poistenie v CR a je NUTNE aby sa odhlasil na SR - SR je v tomto idiotovo pretoze nechcu akceptovat oneskorene ohlasenie zmeny a chcu aj tak doplatky - prip. nechcu vratit zalohy.
@evena ako prvé-jednoznačne ho prihlásiť na cudzineckej polícií k prechodnému pobytu..ten potrebovať bude, inak bude problém aj s tým prijatím do zamestania aj celkovo s žitím tu. Ak sa plánujete zobrať , tak mu stačia 2 roky prechodného pobytu, aby tu dostal trvalý pobyt, inak potrebuje 5 rokov prechodného pobytu v čechách na trvalák. To Vám tam všetko povedia. Ako dôvod udá: práca alebo iné.
Odporúčam si tam zavolať a dohodnúť si termín s tým, že už budete mať vytlačenú žiadosť z netu.. Tam všetko nájdete. Mne teraz blbne net..takže nemôžem chodiť a zháňať link..
Predtým si vybaviť EU kartu posuietnca, bez ktorej tu neprežije. A nech si zájde na najbližšiu pobočku zdravotnej v ČR ak v ČR existuje a vybaví si Dohodu medzi SR a ČR poistením zdravotním podla EU zákonov.Tým pádom môže chodiť k DR tu, platiť si zdrav. bude na SR, aspoŇ kým si nenájde prácu alebo nebude to mať trvalák (to už neviem ako to presne chodí) a slovenská to bude tej českej preplácať. Akurát netreba zabúdať, že sa to po určitej dobe(cca pol roka asi) obnovuje.. ja som na to minule zabudla :D VĎaka bohu boli taký millí , že mi to obnovili od toho dátumu, ako som potrebovala..
Dúfam, že som to napísala aspoň z časti zrozumitelne.. ono medzi tými čechmi a slovákmi je to niekedy dosť komplikované..sa čudujem, že sme niekedy boli jeden štát.. sa tomu nechce ani veriť.. :/ 😠
Dekuji ;)
Akorat nerozumim jedne veci. Pojisteni na Sk by si musel platit jako samoplatce? Neda se treba prihlasit tam na pracovni urad (aby to platil stat) a tu mit prechodny pobyt?
Dobry den mam otázku. Zijem v CR asi rok a cakame s partnerom mimčo, partner je čech. Ja som předtím zila 9 rokov v rakusku. Niesme zosobaseny. to teda znamena, ze na trvaly pobyt tu musim zit 5 rokov aby som mohla poziadat o trvaly pobyt ako to bude s dietatom? prebera obcianstvo po mne? No je to komplikovane, kedze ako OSVČ nemam nárok na matersku a myslim ze rodicovsky prispevok len ak tu v ČR mam trvaly pobyt a ten nemam mam len prechodny. Prosim Vas vie mi niekto poradit ake mam moznosti a co by som mala robit? Dakujem
Ahojte. Viete mi prosim poradit, ak si chcem v CR prenajat byt? Som Slovenka, byvam na SR, aj tu pracujem. V CR nemam ziadny pobyt, ani pracu, jednoducho si tam z urcitych dovodov chcem prenajat byt. Je to mozne?
Dakujem za odpoved.
Ahojte čo mi treba aby som muohol pracovat v CR.
Dakujem za odpoved.
@luboslizuch ahoj, pozri napr. www.somvprahe.sk, tam nájdeš všetko ;)
@slimacikmia Dakujem za odpoved!!🙂
Pokud tu nebude mít trvalé bydliště, tak ho ÚP nezaregistruje. Brácha má přítelkyni z jiného města, žijí spolu, ale nemá tam trvalé bydliště, ÚP ji vůbec nepřijal.