Ahoj ,zdravím. Nedávno dceři umřel biologický otec, můj první manžel. Zajímalo by mne zda tady máte některá zkušenosti. Za jak dlouho musíme podat požadavek o příspěvek, co vše k tomu musíme mít, za jak dlouho Vám to potvrdili. Z jakých důvodů to nepotvrzují? Dceři bude v září 21. S biologickým otcem nebyla ve styku od 7 let přestěhoval se přes půlku republiky od nás. Urnu zaslali jeho sestře poštou tady k nám. Děkuji za případné odpovědi.
@klarusek Ano ,to jsem zapomněla dodat dcera ještě studuje.
Dcera,jelikož je zletila, se musí obrátit na příslušnou OSSZ a zažádat o sirotčí důchod.K žádosti bude potřebovat úmrtí list,rodný list (originály) a potvrzení o studiu,OP a kam bude chtít důchod zasílat..Nejlepsi je,pokud je už podána jiná žádost o sirotčí nebo vdovsky důchod,jelikož se bude řešit doba pojištění zemřelého a na cssz doby často chybí.Na OSSZ ji vše řeknou.
Důchod bude přiznání zpětně od data úmrtí. Každý rok bude dokládat potvrzení o studiu
@sofinkajulinka Jak Vám někdo dá nebo nechá vystavit úmrtní list, můžete jít hned zažádat, na ten úmrtní list má Vaše dcera nárok a v tomto věku určitě i potvrzení o studiu a už si nepamatuji, ale řekla bych, že také její rodný list, dávku jsem měla vyřízenou tak asi za měsíc, možná dva??
Jak to podaš máš do 30ti dnů vyrozumění lépe řečeno vzhledem k věku ho dostane ona - potrebuje k tomu úmrtní list...poté jí bude vyměřena výše a sociálka to vyplatí až k datu smrti zpětně...má nárok do 26let pokud studuje denní formou
Rozhodnutí CSSZ vydá nejpozději do 3 měsíců. Je dobré v žádosti požádat o zálohu. Může se stát, že vyřízení žádosti bude trvat, pokud neznáte dobu pojištění zemřelého.
Já mám zkušenost, že OSSZ vyřizuje žádosti o sirotčí důchody poměrně rychle, co se týče kontaktování zaměstnavatele zemřelého ohledně příjmů a dob pojištění. Nemyslím, že by se to nějak zdržovalo.
@lenoulinkaa
@kkubikula
@wall26 Děkuji Vám moc, snad to vyřešíme nějak zdárně.
Mi vyřídili důchod celkem dost rychle , snad ani ne měsíc. A vyplatili zpětně od data úmrtí.
Nevím zda je to i Vas případ ale sirotci důchod pobirá pouze dítě které je studující