Rodičovský příspěvek a OČR. Manžel nemá nárok?

leilinka1234
18. říj 2021

Prosím o radu. Věřím, že se tu najde někdo, kdo se orientuje a vyzná.
Jsem zaměstnaná na 3/4 úvazku a mám smlouvu na dobu neurčitou. Stále čerpám rodičovský příspěvek na mladší dceru. V září došlo k situaci, že manžel musel zůstat doma na OČR (bylo to jednodušší řešení aby zůstal on). Nicméně nám teď bylo řečeno, že nemá na vyplacení OČR nárok, že bych musela zůstat na OČR já. Setkal se někdo s takovou situací? Přijde mi to fakt ujeté a ráda bych se chtěla nepřesvědčit, že tomu tak opravdu je opět je pracující matka znevýhodněná 🙈děkuji.

drep
18. říj 2021

@leilinka1234 ano, je to tak. Pokud bereš RP, tak jen ty můžeš mít placené očr. Otec má nárok na očr jako omluvenku do práce, nikoliv na zaplacené očr. Znevýhodnění v tom osobně nevidím, za znevýhodnění bych považovala, kdyby kvůli RP neměl na placené očr nárok nikdo nebo kdyby na očr mohla jen osoba pobírající RP.

mimi1004
18. říj 2021

Ano, je to pravda a stačí pohledat na googlu.

krisstina93
18. říj 2021

Ano je to tak, narok na OCR má jen ten rodič, který pobira RP.

bara88
18. říj 2021

Ano je to pravda

bara88
18. říj 2021

A ujeté mi to teda nepřijde

adula000
19. říj 2021

ano je to tak, nicméně nepíšeš na kterou dceru bylo OČR vypsáno, kdyby na starší, tak zaplaceno dostane.

mimi1004
19. říj 2021

@adula000 Vždyť píše, že na mladší, takže zřejmě byla nemocná ona.

adula000
19. říj 2021

@mimi1004 píše, že rodičák je na mladší dceru, ale na koho je OČR nepíše.

leilinka1234
autor
19. říj 2021

Omlouvám se, nebyl čas reagovat dříve. Včera jsem ještě ověřovala. Nemocné byly právě dcery obě dvě, nicméně doktorka vypsala dceru mladší, přestože jsme hlásili jméno starší. :( v tom je kámen úrazu a protože tohle jsem nevěděla, řešil to všechno manžel, který to nezkontroloval, tak proto to všechno.

cikitkapb
19. říj 2021

@leilinka1234 Ani, pokud je OČR na mladší, na kterou ty pobíráš RP, tak ty jsi státem placená za to, že budeš doma o dítě pečovat. Takže pouze ty máš nárok na uvolnění z práce, a uplatnění OČR. Holt byl manžel doma zadarmo a příště ať si to překontroluje.