Ahoj holky mám otázečku,máme roční holčičku a jsem s ní doma na tři roky,ale přemýšlela jsem jak by to bylo s mateřskou nebo celkově s penězma kdyby jsme si udělali druhý mimi a mě přitom ještě měl bežet rok rodičák??To by mi ho sebrali,nebo bych dostávala na obě děti když malé by byli teprve 2 roky??Nebo jak je to když při mateřský dovoleny znovu otěhotníte?Seberou vám vše nebo dostáváte na obě?,Děkuju
luci já to mám tak jak myslíš ty, jestli jsi byla zaměstnaná a po dobu poírání rodičáku ti neskončila smlouva nebo nemáš výpověď, tak až se narodí druhý mimčo, budeš brát rodičák jen na to mladší dítě, na starší zaniká a myslím že si můžeš vybrat na jak dlouho to chceš. Kdybys zaměstnaná nebyla, dostaneš automaticky ten delší rodičák na 4 roky. Takže penízky se berou jen na to mladší dítě 😉
kaleilah, je to přesně tak🙂
Přesně tak to mám já automaticky budu doma s malou čtyři roky nebo tak to mám dany a až ji bude 21 měsíců budu brát je tech 3800kc na místo 7600kc ☹
Já si myslím, že se po narození druhého dítěte pokud je první mladší 4 let a pokud stále trvá pracovní poměr pobírá po narození druhého mateřská (nikoliv rodičovská) v obvyklé době (28 týdnů) a zaniká nárok na rodičovský příspěvěk na první dítě, po 26 týdnech rodičovská podle vybranné délky....
já jsem právě měla smlouvu na dobu určitou,ale vyšlo mi to n aodpracovaných tech 270dní takže sem se vešla do ty ppm a pak mi dali ten rodičák..takže i když by malé byly jen 2roky..prostě by ten rodičák zaniknul a brala bych na obě jen 7600 ??To je ale blbý a vlastně bych i s druhm musela na 4 roky,když už nejsem zaměstnana??
luci právě když nejsi zaměstnaná, a ty 4 roky musíš... to je dost na nic že si nemůžeš vyrat, jediný řešení by snad bylo aby šel na rodičák manžel jestli je zaměstnanej a po měsíci by se rodičák převedl na tebe-koukni do diskuze paragrafy, píše se o tom hodně, tam poradí líp, abych neřikala blbosti 😅 jo a na obě bys brala 7600 jen do těch 21 měsíců, pak bys měla na obě dohr 3800 😕
lucicineccka - no já slyšela, že když bych měla třeba po roce druhý dítě, tak prostě budu furt brát jen těch 7 600,- pokud myslíš teda tohle 😒 taky to mám na 3 roky a proto až bude mít malej 2 roky tak vynechám prášky a vlítnem na to ať to stihneme 😀 a nebo už druhý mít nebudeme a nebo až později 😉 ale spíš to asi bude ta první varianta