Prohlášení o neuplatnění odpočtu daně za dítě, když jsem na RD. Máte zkušenost?

amandulka
8. bře 2020

Nemáte prosím někdo zkušenosti? Nedaří se mi o tom nic najít.
Musí přítel dokládat mé čp o tom, že neuplatňuji odpočet daně na dítě, když jsem na RD a nemám tedy příjem? Musím to vůbec předkládat, když nejsem manželka? Je třeba k tomu dát i prohlášení o společně hospodařící domácnosti s přítelem?
Děkuji moc za zkušenosti.

prezdivka
8. bře 2020

@amandulka odpovídám jenom laicky. Určitě se najde i odborník 🙂 Já dodávala vždy. Teď naposledy, když místo mě začal odpočet uplatňovat partner (jdu na MD). Jen jsem čestně prohlásila, že od toho a toho data na konkrétní dítě neuplatňuju slevu na dani. Nic víc. Účetní to stačilo.

krista25
8. bře 2020

@prezdivka přesně tak, take jsem dávala jen čestné prohlášení. 😊 Dá se formulář stáhnout na internetu. 😊

amandulka
autor
8. bře 2020

Děkuju. Já ten formulář mám (jestli je teda správný 🤐 ), ale je tu "soukromý podnikatel, nezaměstnaný-á, v domácnosti (nehodící se škrtněntě)". Měla jsem za to, že v domácnosti je taková ta péče o dítě od 4 let dále. Nějak mi tu ta možnost rodičovská dovolená chybí.
Tak sem si právě řikala, jestli tedy vůbec to mam vyplňovat.

prezdivka
8. bře 2020

@amandulka já to psala bez formuláře. Neuváděla jsem důvod. Prostě neuplatňuju a hotovo.

lenoulinkaa
8. bře 2020

Pokud jsi na rodičovské dovolené, tj. ze máš zaměstnavatele - doklada se potvrzením z práce, že tam neuplatnujes. Pokud jsi nezamestnana nebo osvc doklada se čestným prohlášením.

orisek56
8. bře 2020

Ahoj, vystavuji kazdy rok manzelovi, je osvc. Dokladam Cestne prohlaseni, kde mam klasicky napsanou vetu ze neuplatnuji za vyzivovane dite a ze jsem v domacnosti s tim, ktery uplatnuje, tedy s manzelem/partnerem. Nejsou tam k zaskrtnuti moznosti. Formular s moznostmi je pro uplatneni slevy na manzelku.

miba10
8. bře 2020

@amandulka ano, musí se napsat čestné prohlášení. Píšu ho každý rok. Nemám žádný formulář. Pouze napíšu že neuplatnuji daňovou úlevu na děti a podepíšu.

martt
8. bře 2020

@amandulka Jak píši holky psala jsem manželovi každý rok, že neuplatnuji odpočet na ditě. I když jsem byla na RP a neměla jsem zaměstnavatele, tak to po mne v manželovi práci stejně chtěli. A pokud má dítě napsané na sebe na odpočet daně, tak myslím, že mu to musíš napsat.